Kezdőoldal » Otthon » Albérlet » Albérletben hasznàlatból...

Albérletben hasznàlatból adódó kàrokat ki fizeti?

Figyelt kérdés

A fali konyhaszekrény alsó része a sok fozes miatti pàra miatt megrongàlódott.

Az albérlo azt szeretnè, fizessem ki az asztalost, javítsam ki illetve hozzak egy pàraelszívót.

Èn az eszkozt beszerzem, de a javítàst nem érzem hogy az én feladatom lenne kifizetni.

Azzal érvel, hogy "rossz minoségu", amit hoztam (teljesen vadonatúj konyhabútorként kaptàk)

2022. jan. 23. 10:18
1 2 3 4
 11/34 anonim ***** válasza:
98%

Nekem 10 éves a saját konyhabútorom, ami egyszerű fehér bútorlapból van a tűzhely fölött. Rendszeresen főzök 4 tagú családra - sajnos nincs páraelszívóm - és azt leszámítva, hogy a szegély besárgult, a bútornak semmi baja. Megjegyzem, panelokban van olyan bútorlapokból gyártott konyhabútor, ami 50-ik éve bírja.

Tényleg el nem tudom képzelni, hogy milyen filléres, selejtes cucc lehet ami oda lett felrakva, mert pár hónap alatt az nem mehet tönkre!

Nyilván a javítás vagy a csere téged illet, hacsak be nem bizonyosodik, hogy a bérlőd a konyhaszekrény alján hintázott.

És mindezt nem csak felhasználóként, hanem bérbeadóként is mondom neked.

2022. jan. 23. 11:30
 12/34 anonim ***** válasza:
72%
A természetes amortizáció a bérbeadót terhi. Viszont én nem értem pontosan, mi itt a kár. Tettél konnyhaszekrényt a tűzhely felé páraelszívó nélkül? És annak az alja károsodott? Vagy másutt károsodott a konyhaszekrény? Tűzhely felé vagy páraelszívót rakunk vagy semmit. Épp azért, hogy a gőz, kicsapó zsír ne károsítsa. Elég rosszul rendezted be a konyhát, ha a tűzhely felett ott a konyhaszekrény...
2022. jan. 23. 11:33
 13/34 anonim ***** válasza:
84%
Érdekes, én főzök, nincs páraelszívó és mégse ment tönkre a bútor 12 év alatt. És a legtöbb helyen nincs elszívó.
2022. jan. 23. 12:04
 14/34 anonim ***** válasza:
92%

Kedves 12-es, a lakások nagyobbik részében nincs páraelszívó - régebben egyáltalán nem volt - és a tűzhely fölött szinte mindenütt van/volt szekrény, de legalább egy fűszerespolc. Mégsem mennek tönkre a szekrények a főzéstől.

Nem tudom, hogy a Kérdezőnél mi a gond, de pár hónap, egy év után ez a hiba abszurd.

Amennyiben igaz, hogy újonnan volt felszerelve a konyha és feltételezem, hogy nem 5-10 éve lakik ott a bérlő, akkor az bútor elvileg garanciás, kivéve, ha a konyhabútorra rá volt írva, hogy tűzhely vagy mosogató fölé nem szerelhető!

Én a konyhabútorral ebbe az irányban indulnék el, de a kérdésre válaszolva, ez mindenképp a bérbeadót terheli.

2022. jan. 23. 12:15
 15/34 anonim ***** válasza:
90%
Ez a bérbeadó költsége. Normál használat mellett keletkezett amortizációnak számít. Teljesen mindegy, hogy sokat főzött, vagy keveset.
2022. jan. 23. 12:28
 16/34 anonim ***** válasza:
98%
Nekem a sütő romlott el, nem csináltam semmit vele, egyszerűen csak nem akart sütni, mondta a tulaj, hívjunk szerelőt, megnézte, azt mondta, h drágább lenne javítani mint venni újat, tulaj fizette a szerelőt és az újat is.
2022. jan. 23. 12:38
 17/34 Valentino BROssi ***** válasza:
100%

A bérbeadott ingatlannak és helyiségeinek el kell tudni látnia a funckióját. Ha ez egy lakóingatlan fürdőszobája akkor a bérbeadó hibája az, ha nem lehet benne normálisan fürödni. Ellenben ha a lakó feszített víztükrű medencét próbál meg kialakítani benne és ebből kár keletkezik az az ő hibája és ő téríti a kárt.

A lakóingatlan konyhájának el kell tudni látni egy átlagos igényű bérlő követelményeit, napi párszori sütés-főzést állnia kell. Ha viszont a bérlő közkonyhát üzemeltet benne vagy megpróbál nyílt lángon disznóvágást végrehajtani egy panel konyhájában az abból eredő károk őt terhelik.

2022. jan. 23. 14:38
 18/34 anonim ***** válasza:
87%

17. Az a baj vannak olyan tulajok, akiknek a bérleti díj a havi bevételük jó nagy részét teszi ki és eléggé számítanak rá, csórók és emiatt nem szívesen költenek a kiadott lakásukra. Én ezért csak olyan tulaj lakásába költözök be szívesen, ahol látom nem az én 100 ezer forintomból egészíti ki minden hónapban a 150-200-300 ezres fizetését/nyugdíját. Azért, mert az ilyen tulaj aztán csak állandóan húzza a száját, ha bármit költeni kell a saját lakására, mert ő szegénykém csak a lehető legkisebb pénz berakásával akarja a lehető legtöbb pénzt kivenni a dologból.

Most egy szobafestő vállalkozótól bérlek, aki ezzel együtt 3 lakását adja ki és látom rajta nem a bérleti díjból akar megélni minden hónapban. El is van minden mindig időben rendezve, iszonyú korrekt az ember, múltkor elromlott a mosógép és másnap már vitte is el szereltetni, de más kisebb javítások is napokon belül el lettek intézve.

2022. jan. 23. 14:44
 19/34 anonim ***** válasza:
18%

1. Bármiben meg lehet állapodni, de rendszerint:

2. normális használatból eredő amortizációt fedez a bérleti díj mind az ingatlan, mind az ingóságok tekintetében

3. biztosítási eseményt fedez a társasházi biztosítás (pl. dugulás, csőtöréssel kapcsolatos költségek, tűzesettel kapcsolatos költségek stb.)

4. amit nem fedez sem a bérleti díj, sem a biztosítás, azt a bérlő fizeti. Gyakorlatban ez úgy néz ki, hogy a tulaj a kaucióból megcsináltatja és felkéri a bérlőt a kaució feltöltésére.

Sajnos Magyarországon egy rakat dolgot nem lehetséges biztosítani, ezért ebbe sok dolog beleesik, ami szerintem nem életszerű, hogy ne legyen biztosítva.

2022. jan. 23. 19:43
 20/34 anonim ***** válasza:
17%

"Azzal érvel, hogy "rossz minoségu", amit hoztam (teljesen vadonatúj konyhabútorként kaptàk)"

Teljesen mindegy, hogy mi a véleménye róla, ő azért a bútorért alkudta ki a bérleti díjat.

Őneki szerintem nem lehet követelése ebben a helyzetben, még te húzhatnád a szádat, hogy mennyire lelakta, de nem tehetnél semmit.

Más gond nem volt vele eddig? Mióta lakik ott?

Hányan laknak, hogy ennyit főz?

2022. jan. 23. 19:46
1 2 3 4

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!