Kezdőoldal » Otthon » Albérlet » A tulajdonosok miért nem...

A tulajdonosok miért nem értik, hogy természetes amortizáció is van?

Figyelt kérdés

Szerintem bele kellene, hogy férjen a mai árak mellet egy bérleti díjba, hogy időnként ki legyen cserélve, ami tönkremegy (normál használat mellett). Ennek ellenére az a bevett szokás a tulajok részéről, hogy telehordják olcsó vackokkal a lakást, és vöröslő fejjel üvöltenek, ha azok nem bírják 20 évig.

Az ő lakásukban talán minden úgy néz ki 5-10-20 év után is min új korában? A tulajdonos saját lakásában nem szívja ki a nap a kárpitot, nem kopik a parketta és örök életű a mosógép...?Ha valami elromlik, akkor azt a berlovel csereltetnék/fizettetetnék ki, az se számit, ha a 20 eves mosogép adta meg magát epp.

De tényleg, a tulajokkal sose fordult elő, hogy véletlenül kilöttyent a vörösbor/kifröcskölt a konyhai robotgép stb? Ettől miért rögtön károkozó vandál a bérlő...? A lakástulajok

ha, szállodába mennek kifizetik, ha foltos lesz miattuk a szőnyeg, vagy épp náluk megy tönkre a TV? (Nem, szerintem a legtöbb hangosan verné az asztalt, hogy azért fizettem 30-40-50 ezret férjen már bele, és írná a szitkozódos kommenteket a tirp-en).

"Add vissza olyan állapotban ahogy átvetted"...Szerintem ez több év ottlét után cseppet sem reális. Az ő lakása olyan állapotban van mint amikor újonnan átvette, minden ráfordítás, karbantartás nélkül? Nyilván nem. Viszont ez utóbbi elvileg nem a bérlő dolga, mert kifizette a a lakás használatát az ezzel járó amortizációval együtt. Miért nem lehet ezt megérteni?

2021. szept. 6. 21:56
1 2 3
 11/22 A kérdező kommentje:
A kérdés azért született, mert sok bérlő ismerősöm panaszkodik és nem értem ezeket a dolgokat, más hogy gondolja. Vagy csak nekem volt eddig szerencsém a lakókkal.
2021. szept. 6. 23:02
 12/22 anonim ***** válasza:
100%

A 7-8.-ban elég jól leírtam, hol van a határvonal a drágább és az olcsóbb ÁLTALÁBAN SZOKÁSOS szolgáltatás között.

Ezen felül úgy és abban állapodnak meg, amiben akarnak.

Bárki adhat ki úgy lakást, hogy minden benne van az árban,a mi eszükbe jutott. De mivel a minden és a semmi között is max. 10-20 000 Ft-ot tudsz bérleti díjban beárazni, nem szokás minden felsoroltat belevenni, mivel nem termeli ki magát a plusz befektetés. Tök üresen és lelakottan kiveszik 95-ért, ugyanazt felújítva, berendezve, gépesítve 105-ért, ezek a piaci lehetőségek Magyarországon.

2021. szept. 6. 23:13
 13/22 A kérdező kommentje:
Hát szerintem nem egészen, tök üresen lelakottan 100, fullosan 200- csillagos ég (Budapesten). Persze mindez méret és elhelyezkedés függő is. De nem mindegy, hogy a budán mondjuk a gellérthegyen egy lelakott szocreál társasházi lakás, vagy egy tök új designerházban a penthouse. Az utóbbi kettő között akár több százezer is lehet a különbség.
2021. szept. 6. 23:22
 14/22 anonim ***** válasza:
98%

Azért már a kérdésből, kommentjeidből is látszik, hogy te sem vagy tisztában azzal, hogy mi a természetes amortizáció. Ahogy a bérlők többsége sem. Amúgy minden megállapodás kérdése. Én most adtam ki egy lakást. Megegyeztem a bérlővel, hogy az sem zavar, ha tiplit fúr a falba, vagy átfesti a falat, de ha 2 éven belül lelép, akkor a helyreállítás vagy annak a költsége az övé. 2 éven túl nem fogom ezt rajta számon kérni. Ha használja a lakást, pár év alatt bekosuolódik a fal, az tény. Az amortizáció.

De a vörösbor, hányás nem természetes amortizáció.

Vagy épp mostanában volt egy face csoportban: leszakadt a mosdókagyló egy pár hete kiadott lakásban. De úgy, hogy vitte magával a szifont, és a falon lévő csempét is. A csempe is eltört a falon. A fürdőt 3 éve újította fe a tulaj, látszott a képeken, hogy minden újszerű állapotban van. És ezt a pár hete odaköltözött bérlők megpróbálják eladni a tulajnak, hogy ők semmit sem csináltak, magától szakadt le csempéstül a mosdókagyló. Még csak nem is a tiplinél, rögzítésnél szakadt. De a bérlők szeretnék elhitetni a tulajjal, hogy ez természetes amortizáció. Hát, nagyon nem... Van egy lakásnak természetes amortizációja, meg van a vétlen károkozás is (vörösbor, hányás, ráülök a mosdókagylóra és leszakad) i viszont nem amortizáció. És sajnos a bérlők többsége hajlamos nem odafigyelni a mások tulajdonára, "albérletbe jó az" felkiáltással...

2021. szept. 7. 07:16
 15/22 A kérdező kommentje:
#14-meg az sem jó, nem pont most volt itt egy poszt amit arról szól, hogy a tulaj nem engedi lecserlélni a bútorokat még a bérlő saját költségére sem...Szóvá te meg örülj, hogy fizethettél XD
2021. szept. 7. 08:47
 16/22 anonim ***** válasza:
86%

14: Az én falamhoz ugyan hozzá nem nyúlnál, át pláne nem festenéd. Azt csak az általam választott szakember tehetné meg. Más kérdés, hogy nem vonnám le a kaucióból az összekoszolódott fal javítását 2 éven túl (ennyi időre kötök általában szerződést), mert a fal elkoszolódása természetes amortizáció. Ha a szőnyeget, függönyt, kisebb bútorokat lecseréled, az a te dolgod, de a régit megfelelően kell tárolnod és költözés után visszatenned. Én nem tárolom. A tied viheted magaddal természetesen.

Egyébként a szerződésben leírtak az irányadók.

2021. szept. 7. 09:53
 17/22 anonim ***** válasza:
100%
16os: nem is nyúlnék hozzá a te faladhoz. Értelmezd, amit írtam, lécci, mielőtt leszeded a fejemet. (Idézem : "most adtam ki egy lakást" "megegyeztem a bérlővel" szerinted ezek után én ki vagyok a történetben?) Amúgy minden megállapodás kérdése és a szerződésben foglaltak az irányadók. Ez lett volna a lényege az én hozzászólásomnak is... 14es voltam.
2021. szept. 7. 13:58
 18/22 anonim ***** válasza:
60%

Tulajok!

Olyan cukik vagytok, hogy olcsón adjátok ki nekünk a lakásaitokat!

Ezzel segítetek minket azzal, hogy tudjunk spórolni egy fél millás kaucióra vagy önerőre pár milliót ha hitelt akarnánk felvenni lakásvásárláshoz!

Hiszen mi az a havi 130-180.000 forint, amit elkértek havonta?

Semmi!

Más országokban sokkal drágábbak az albérletek mint Magyarországon.

De a "más" országokban nem ilyen szar a fizetés mint itthon. ☝️😉

Hálásak vagyunk az önzetlenségetekért!

Köszönjük, hogy a fizetésünk felét odaadhatjuk nektek és a maradékból meg oldjuk meg számlákat, ételre, ruhára valót, spórolást.

Ti vagytok a legjobbak! 👌👏🥰

2021. szept. 8. 03:54
 19/22 anonim ***** válasza:
100%

20-as: Mégis miért kellene jótékonykodnia vadidegen emberekkel a tulajoknak? Miért kéne, hogy célja legyen, hogy te is lakáshoz juthass?

Miért nem a munkáltatód szidod, hogy nem ad elég fizetést, a bankot, hogy kér önerőt, meg kamatot, a kormányt, hogy nem jár alanyi jogon a lakhatási lehetőség?

Ha te eladod egy cuccodat, amiért adnának mondjuk 130.000 Ft-ot, mikor érte jön a vevő, azt mondod, hogy legyen inkább 50.000, hogy tudjon gyűjteni másra is? Na ugye, hogy nem.

2021. szept. 8. 07:23
 20/22 anonim ***** válasza:
70%
#19 nem ezzel van a gond a munkáltató megfizet hála égnek. De amikor pl 200 + rezsiért egy rakás romhalmaz a kéró, a tulaj meg évi pár tíz ezres beruházásokert is húzza a száját és meg azt is, a lakója sózá, azért szerintem joggal megy fel a bérlők pumpája. Persze nem szeretet szolgálatát a tulaj de a bérlők se, a penzem fejében, megfelelő szintű szolgáltatást szeretnék, tojok a tulaj bajára (ahogyan ő is az enyémre).
2021. szept. 8. 09:05
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!