Kezdőoldal » Otthon » Albérlet » A tulajdonosok miért nem...

A tulajdonosok miért nem értik, hogy természetes amortizáció is van?

Figyelt kérdés

Szerintem bele kellene, hogy férjen a mai árak mellet egy bérleti díjba, hogy időnként ki legyen cserélve, ami tönkremegy (normál használat mellett). Ennek ellenére az a bevett szokás a tulajok részéről, hogy telehordják olcsó vackokkal a lakást, és vöröslő fejjel üvöltenek, ha azok nem bírják 20 évig.

Az ő lakásukban talán minden úgy néz ki 5-10-20 év után is min új korában? A tulajdonos saját lakásában nem szívja ki a nap a kárpitot, nem kopik a parketta és örök életű a mosógép...?Ha valami elromlik, akkor azt a berlovel csereltetnék/fizettetetnék ki, az se számit, ha a 20 eves mosogép adta meg magát epp.

De tényleg, a tulajokkal sose fordult elő, hogy véletlenül kilöttyent a vörösbor/kifröcskölt a konyhai robotgép stb? Ettől miért rögtön károkozó vandál a bérlő...? A lakástulajok

ha, szállodába mennek kifizetik, ha foltos lesz miattuk a szőnyeg, vagy épp náluk megy tönkre a TV? (Nem, szerintem a legtöbb hangosan verné az asztalt, hogy azért fizettem 30-40-50 ezret férjen már bele, és írná a szitkozódos kommenteket a tirp-en).

"Add vissza olyan állapotban ahogy átvetted"...Szerintem ez több év ottlét után cseppet sem reális. Az ő lakása olyan állapotban van mint amikor újonnan átvette, minden ráfordítás, karbantartás nélkül? Nyilván nem. Viszont ez utóbbi elvileg nem a bérlő dolga, mert kifizette a a lakás használatát az ezzel járó amortizációval együtt. Miért nem lehet ezt megérteni?

2021. szept. 6. 21:56
1 2 3
 1/22 anonim ***** válasza:
76%
Mi áll a bérleti szerződésben? Azt fogadtad el amikor beköltöztél, így az a mérvadó, nem az, hogy te hogy gondolod.
2021. szept. 6. 22:01
 2/22 anonim ***** válasza:
96%

"De tényleg, a tulajokkal sose fordult elő, hogy véletlenül kilöttyent a vörösbor/kifröcskölt a konyhai robotgép stb?"

Ez pont nem fér bele a "normális" amortázációba, szóval elég hülye példa volt. Az, hogy a laminált padló kopik a RENDES használattól, vagy a függönyt kiszívja a nap, valóban tervezhető amortizáció, és ezt a tulajnak a bérleti díjba kell beleszámolnia. De a kifröccsenő vörösbor nem tudom hogy jön ide. Persze, előfordulhat bárkivel. Az is előfordulhat bárkivel, hogy meghúzza az autó oldalát. De ettől még a bérelt autó visszaadásakor ezt meg kell fizetnie.

2021. szept. 6. 22:01
 3/22 A kérdező kommentje:
2-es igazad van, persze ki kell fizetni, csak akkor már jön az ,hogy mekkora rongáló tróger nemtoménmi. Így jön ide a vörösbor. Amúgy meg ha nekem jó vörösbor folttal is a szőnyeg mert épp nem akarok erre költeni, amíg nem költözök ki, mi köze hozzá? Majd ha a elmegyek, vonja le a kaucióból és kész, hiszen erre való nem?
2021. szept. 6. 22:08
 4/22 anonim ***** válasza:
61%
Teljesen jogos kérdés. Sajnos nem fogják fel, hogy szolgáltatók ,és nincs ingyen pénz. Persze van egy lakása amit befektet, de nem ennyiből áll a dolog. Ha valaki megvesz egy szórakozóhelyet ott sem lehet azzal jönni, h befektettem mert megvettem te meg örülj, h beülhetsz és tojok rá. illetve meg lehet tenni, csak akkor egy idő után nem lehet ugynazt az árszinvonalat elkérni ahogy pukkan lefelé a hely...A példánál maradva, ha egy bárban összehányja egy részeg a falat, nem fizettetik ki vele a festést...
2021. szept. 6. 22:25
 5/22 anonim ***** válasza:
95%

A bárt nem bérli a vendég...

Viszont ha az üzemeltető bérli a helységet, akkor természetesen ott is neki kell kifizetni a festésben okozott kárt.

2021. szept. 6. 22:28
 6/22 anonim ***** válasza:
96%

"A példánál maradva, ha egy bárban összehányja egy részeg a falat, nem fizettetik ki vele a festést..."

Ha viszont egy rendezvényre bérlem ki (hasonlóan a lakás bérléshez) a komplett helyet, akkor a rendezvény során történt károkati igenis velem fizettetik meg.

2021. szept. 6. 22:31
 7/22 anonim ***** válasza:
89%

"Az ő lakásukban talán minden úgy néz ki 5-10-20 év után is min új korában?"

Igen. Nem fogod elhinni, de a tulajok, akikkel beszéltem, azon csodálkoznak, 1-5 év alatt hogy tudta jobban lelakni a bérlőik némelyike a lakást, mint ők a sajátjukat 15-20 év alatt.

Egy burkoló mondta nálam a fürdőben, hogy hhúú, de jó állapotban ahhoz képest, hogy már 12 éves!

??? Elképzelni nem tudom, mi tudhat történni akár 60 év alatt is egy csempével, amitől korosabbnak nézne ki, mint új korában..

2021. szept. 6. 22:33
 8/22 anonim ***** válasza:
76%

"ha, szállodába mennek kifizetik"

Nézd.

Nálam volt airbnb-szolgáltatás, ami hotelszolgáltatásnak felel meg. Igen, abban az árban benne van ez a dolog. 10-kor elmegy a vendég, és 15 órára, mire jön a következő, ezek a dolgok többnyire helyre vannak varázsolva.

De az az ár minimum tízszerese a hosszú távú lakásbérleti díjnak.

A hosszú távú lakásbérletnél csak annyi van kikötve, hogy az átvett állapotban kérjük vissza. És a bérlő hozza helyre a hibákat, nem a tulaj dolgozik vele, mivel HOTELSZOLGÁLTATÁS NINCS AZ ÁRBAN.

2021. szept. 6. 22:38
 9/22 A kérdező kommentje:
Nem tudom, én tulaj vagyok, de ha valami rendeltetésszerű(!) használat mellett tönkremegy azt én fizetem/cerélem/javíttatom. Ha én egy működő mosógéppel adom ki a lakást akkor az én dolgom ezt a szolgáltatást biztosítani. Ha beveri a tükrösszekrényt, az ő dolga kifizetni. Persze nem mindegy, hogy véletlenül vagy azért mert részegen bulizik rendszeresen. Utóbbi estben fel is mondom a szerződést, előző esetben meg ha véletlen volt, és valóban normális a bérlő, ok az ő költsége de megbeszéljük, hogy téríti meg a kárt (vesz újat/ha kiköltözöm levonjuk/én veszek és részletekben havonta kifizeti....amennyiben mindkét fél normális mindenre van megoldás...). Azért az még nem HOTELSZOLGLÁLTATÁS ,hogy kicserélem a 15 éves mikrót, ha lerobban, mert HOTELSZOLGLÁLTATÁSBA mondjuk a rendszeres takarítás, törölközőcsere, és sokminden más is benne foglaltatik :-)
2021. szept. 6. 23:00
 10/22 anonim ***** válasza:
95%
9: Eddig az étellel lefröcskölt falról volt szó.
2021. szept. 6. 23:02
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!