Kezdőoldal » Otthon » Albérlet » Debreceniek, titeket nem...

Debreceniek, titeket nem háborítanak fel az albérletárak?

Figyelt kérdés

Én úgy olvastam egy netes cikkben, hogy Debrecenben a legdrágábbak az albérletek, mármint a bérleti díjak, Budapest után. Szóval a második helyen áll ilyen szempontból, Pécs és Szeged olcsóbbak, pedig azok is egyetemvárosok.

Részben bizonyára azért, mert egyre jobban fejlődik a város (befektetések, építkezések, felújítások, új munkahelyek) és gondolom ez maga után vonja az árak emelkedését, részben meg gondolom a kereslet-kínálat igazodik egymáshoz olyan értelemben, hogy a külföldi diákokhoz igazítják az albérletek díját, hiszen nekik nem számít annyira a pénz, mint esetleg a magyaroknak (nagy részüknek) és az persze kit érdekel ha másoknak nincs annyi pénzük, a külföldi diáknak van és az a lényeg.

Titeket nem háborít fel ez a helyzet? Engem igen. Tudom, hogy egyetemisták koliba is mehetnek, de nemcsak ők laknak albérletben (meg amúgy se kap mindenki), hanem akár dolgozó emberek, fiatal párok, családok is, szerintem még nyugdíjas is ritka esetben. Azért szerintem az átlagemberek fizetése mellett ha ők kifizetik az albérletet, mondjuk 100.000 Ft-ot vagy 130.000 Ft-ot havonta bérleti díjnak, plusz még a rezsit mert nyilván az is hozzátartozik, akkor a fizetésük legalább fele már el is fogyott és mivel az élelmiszerek is elég drágák lettek, ezért az albérletre és élelmiszerekre elmegy a fizetés és semmi másra nem marad. Ha meg van valami nagy, hirtelen kiadás, akkor azt lehet már ki se tudják fizetni. De lehet még élelmiszerből se tudnak eleget venni.

Budapest után itt a legdrágábbak az árak és magasabbak mint Pécsen és Szegeden, pedig maga az egyetem nem biztos, hogy jobb és a magyar diákoknak itt sincs több pénzük, mint ott. Szerintem nem kellene jobban szivatni egy debreceni diákot, mint egy pécsit vagy szegedit.

És ami miatt bennem végképp felmegy a pumpa, az az, hogy a külföldi diákoknak, akik egy része ideiglenesen van itt, minden luxus megvan és olyan igényeik vannak és nekik semmiség kifizetni a sok pénzt az albira, a bulikra, a taxizásra (persze nem mind taxizik), közben meg a magyaroknak (akik itt születtek, itt éltek eddig is és lehet, hogy nagyobb eséllyel maradnak itt) minden sokkal nehezebb.

A külföldiek saját döntésből jöttek ide és ha annyira akartak volna, mehettek volna más országba is, de a magyarok nagy része véleményem szerint akkor se tudna máshol tanulni ha akarna, például külföldön szóval nincs más választása ha diplomát szeretne. Külföldi tanulásra sokaknak nincs pénze (ha arra lenne, akkor a magas albérleti díj meg se kottyanna neki) és annak is sok oka lehet, hogy miért nem a szegedi, pécsi, miskolci tanulást választják.

Ha debreceniek olvassák, tőlük kérdezném: Nem érzitek úgy, hogy nektek sokkal nehezebb elindulni az életben, mint a külföldi kortársaitoknak?

Nem tartjátok túlzásnak az egészet, ami Debrecenben megy? Már lassan olyan, mintha nem is vidéki város lenne, hanem valami félig főváros város. Vagy a főváros egy lepukkantabb, távolabbi része.

2021. szept. 3. 22:31
1 2 3 4
 21/39 anonim ***** válasza:
100%
20: És hova költöztél?
2021. szept. 5. 09:02
 22/39 anonim ***** válasza:
76%
Tatára. Szerencsére cégen belül áthelyeztek. Nettó 80 ezerrel több lett a fizetésem ugyanazon munkakörben, és kaptam egy 2 évre szóló albérlettámogatást is! De nem fizetés miatt hagytam ott Debrecent, hanem amiket írtam.
2021. szept. 5. 09:10
 23/39 anonim ***** válasza:
39%

"Nettó 80 ezerrel több lett a fizetésem ugyanazon munkakörben, és kaptam egy 2 évre szóló albérlettámogatást is! "

Bárki, aki más, új helyre megy az többet kap - mert különben nem menne...

Az albérlettámogatásról meg annyit: mi Szombathelyre mentünk, mert beígértek fűt, fát, tücsköt és bogarat. Mikorra kivettül az albérletet, kifizettük a kauciót, már kiderült: adható, de nem kötelező. Én - aki miatt elmentünk - nem is kaptam meg, úgyhogy a feleségemnek kellett kibuliznia - a 75%-t.

Aztán egy fél év múlva levitték 50%-ra. És a Covid lenullázta az egészet!

Hát, az menjen arrafelé, akinek két anyja van, ennyi trógerrel még nem találkoztam az életemben, mint amilyenekkel ott "volt szerencsém"!

2021. szept. 5. 11:42
 24/39 anonim ***** válasza:
25%

"Nem tartjátok túlzásnak az egészet, ami Debrecenben megy? Már lassan olyan, mintha nem is vidéki város lenne, hanem valami félig főváros város. Vagy a főváros egy lepukkantabb, távolabbi része."

Pontosan ahogy írod, a debreceni albérlet árak ennek megfelelően még közelében sincsenek a budapestinek. Debrecenben egy fullos luxuskecót veszel ki a belvárosban vagy az egyetemhez közel a Nagyerdőn annyiért mint Budapesten egy lepattant panelt valami külső kerületben. Úgyhogy szerintem nincs ebben semmi felháborító, főleg, hogy Győrben és Sopronban is hasonlóak az albérletárak pedig egyikük sem egyetemváros. Debrecenben simán ki tudsz venni egy normális 2 szobás panel lakást egy viszonylag jó elhelyezkedéssel 80-90 ezerért is. 130 ezerért már új építésű fullosan felszerelt belvárosi lakást kapsz. Ha diák vagy pályakezdő fiatal vagy akkor pedig megteheted azt, hogy csak egy szobát veszel ki: 40-50 ezért már teljesen elfogadhatót kapsz jól felszerelt panellakásban. Ha erre rászámolod a rezsi részt - ha ketten osztoztok rajta legyen mondjuk 15 ezer (bár ennyi csak télen szokott lenni) - tehát 65 ezerből simán ki lehet hozni egy szoba albérletét havonta. De ha még kevesebbet akarsz fizetni akkor lehet 3 vagy több szobás lakásban is kivenni még olcsóbban szobát. Szerintem ha dolgozol akkor pályakezdőként is simán ki lehet csengetni ezt az összeget, tudsz mellette költekezni és félretenni is. Ha pedig diák vagy akkor még olcsóbban juthatsz albérlethez úgy hogy a szobán is osztozkodsz, vagy diákmunkát vállalva besegítesz a szüleidnek az albérlet fizetésébe. Tehát egyáltalán nem tartom elrugaszkodottnak a debreceni albérletárakat. Ja és még annyit, hogy a debreceni fiatalok jó része Budapesten próbál boldogulni és az ottani albérletárakkal kell szembesülniük akár diákként is, ennek tükrében sem gondolnám, hogy a debreceni albérletárak lennének a legdurvábbak.

2021. szept. 6. 01:13
 25/39 anonim ***** válasza:
22%

24: " Debrecenben simán ki tudsz venni egy normális 2 szobás panel lakást egy viszonylag jó elhelyezkedéssel 80-90 ezerért is. 130 ezerért már új építésű fullosan felszerelt belvárosi lakást kapsz. "

Qrvára el vagy tévedve, jógyerek!

"a debreceni fiatalok jó része Budapesten próbál boldogulni és az ottani albérletárakkal kell szembesülniük akár diákként is, ennek tükrében sem gondolnám" - Oszt' mijaf@szért mennének boldogulni Pestre te szerencsétlen!? - Qrvára el vagy tévedve, jógyerek!

2021. szept. 6. 03:48
 26/39 anonim ***** válasza:
0%
25-ös máskor lefekvés előtt vedd be a gyógyszered!
2021. szept. 6. 10:31
 27/39 anonim ***** válasza:
77%

24-es, engem ez érdekel: "Debrecenben simán ki tudsz venni egy normális 2 szobás panel lakást egy viszonylag jó elhelyezkedéssel 80-90 ezerért is."

Én nem találtam normálisat ennyiért sehol a városban!(persze mindenkinek más a "normális".

2021. szept. 6. 17:18
 28/39 anonim ***** válasza:
76%

80-90-ért max. a Nagyállomás mögött kapsz lakást :D. Vagy a kertekben a világ végén, ami nyilván szép megy csendes, engem nem zavarna, de valakit meg lehet.

Szerintem azért mondják, hogy drágák a lakások, mert mondjuk egy pályakezdő tegyük fel, elindulna valahonnan és ő olyan luxusról álmodik, hogy mondjuk egyedül lakjon. Ha kap mondjuk 150-180-at nagyon max. (most tegyük fel, hogy általános végzettségű, nem informatikus vagy mérnök), az nem lesz elég saját lakásra, egyéb kiadásokra, kajákra, mindennel együtt. Kezdetben mindenképp össze kell költöznie valakivel. Még Budapesten már kapsz egy garzont, ha nem is a belvárosban, de nem is egy putri környéken 150-lrt, és ott a fizetés is magasabb. Szóval ha az arányokat nézzük a fizetések, meg a lakások között, akkor a két város kb. ugyanott van.

2021. szept. 6. 17:22
 29/39 anonim ***** válasza:
0%
Sorra látom a fb-n az albérlet hirdetéseket, az Újkertben, Vénkertben, Tóciban vannak 90 alatt 2 szobás 50 nm-es lakások hirdetve..
2021. szept. 6. 18:31
 30/39 anonim ***** válasza:
0%

Tulajok!

Olyan cukik vagytok, hogy olcsón adjátok ki nekünk a lakásaitokat!

Ezzel segítetek minket azzal, hogy tudjunk spórolni egy fél millás kaucióra vagy önerőre pár milliót ha hitelt akarnánk felvenni lakásvásárláshoz!

Hiszen mi az a havi 130-180.000 forint, amit elkértek havonta?

Semmi!

Más országokban sokkal drágábbak az albérletek mint Magyarországon.

De a "más" országokban nem ilyen szar a fizetés mint itthon. ☝️😉

Hálásak vagyunk az önzetlenségetekért!

Köszönjük, hogy a fizetésünk felét odaadhatjuk nektek és a maradékból meg oldjuk meg számlákat, ételre, ruhára valót, spórolást.

Ti vagytok a legjobbak! 👌👏🥰

2021. szept. 8. 03:55
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!