Debreceniek, titeket nem háborítanak fel az albérletárak?
Én úgy olvastam egy netes cikkben, hogy Debrecenben a legdrágábbak az albérletek, mármint a bérleti díjak, Budapest után. Szóval a második helyen áll ilyen szempontból, Pécs és Szeged olcsóbbak, pedig azok is egyetemvárosok.
Részben bizonyára azért, mert egyre jobban fejlődik a város (befektetések, építkezések, felújítások, új munkahelyek) és gondolom ez maga után vonja az árak emelkedését, részben meg gondolom a kereslet-kínálat igazodik egymáshoz olyan értelemben, hogy a külföldi diákokhoz igazítják az albérletek díját, hiszen nekik nem számít annyira a pénz, mint esetleg a magyaroknak (nagy részüknek) és az persze kit érdekel ha másoknak nincs annyi pénzük, a külföldi diáknak van és az a lényeg.
Titeket nem háborít fel ez a helyzet? Engem igen. Tudom, hogy egyetemisták koliba is mehetnek, de nemcsak ők laknak albérletben (meg amúgy se kap mindenki), hanem akár dolgozó emberek, fiatal párok, családok is, szerintem még nyugdíjas is ritka esetben. Azért szerintem az átlagemberek fizetése mellett ha ők kifizetik az albérletet, mondjuk 100.000 Ft-ot vagy 130.000 Ft-ot havonta bérleti díjnak, plusz még a rezsit mert nyilván az is hozzátartozik, akkor a fizetésük legalább fele már el is fogyott és mivel az élelmiszerek is elég drágák lettek, ezért az albérletre és élelmiszerekre elmegy a fizetés és semmi másra nem marad. Ha meg van valami nagy, hirtelen kiadás, akkor azt lehet már ki se tudják fizetni. De lehet még élelmiszerből se tudnak eleget venni.
Budapest után itt a legdrágábbak az árak és magasabbak mint Pécsen és Szegeden, pedig maga az egyetem nem biztos, hogy jobb és a magyar diákoknak itt sincs több pénzük, mint ott. Szerintem nem kellene jobban szivatni egy debreceni diákot, mint egy pécsit vagy szegedit.
És ami miatt bennem végképp felmegy a pumpa, az az, hogy a külföldi diákoknak, akik egy része ideiglenesen van itt, minden luxus megvan és olyan igényeik vannak és nekik semmiség kifizetni a sok pénzt az albira, a bulikra, a taxizásra (persze nem mind taxizik), közben meg a magyaroknak (akik itt születtek, itt éltek eddig is és lehet, hogy nagyobb eséllyel maradnak itt) minden sokkal nehezebb.
A külföldiek saját döntésből jöttek ide és ha annyira akartak volna, mehettek volna más országba is, de a magyarok nagy része véleményem szerint akkor se tudna máshol tanulni ha akarna, például külföldön szóval nincs más választása ha diplomát szeretne. Külföldi tanulásra sokaknak nincs pénze (ha arra lenne, akkor a magas albérleti díj meg se kottyanna neki) és annak is sok oka lehet, hogy miért nem a szegedi, pécsi, miskolci tanulást választják.
Ha debreceniek olvassák, tőlük kérdezném: Nem érzitek úgy, hogy nektek sokkal nehezebb elindulni az életben, mint a külföldi kortársaitoknak?
Nem tartjátok túlzásnak az egészet, ami Debrecenben megy? Már lassan olyan, mintha nem is vidéki város lenne, hanem valami félig főváros város. Vagy a főváros egy lepukkantabb, távolabbi része.
Nagy benned a keveredés...
Az, hogy a magyarok sz@rabbul élnek, az nem egy város problémája, hanem országos probléma!
Az, hogy Debrecenben magasak az albérlet árak, azt a kereslet-kínálat piaci alapszabálya idézi elő.
Engem pl. a debreceni pakolási és tömegközlekedési árak ámítottak el.
Drága város - minden szempontból.
Az albérlet nem jótékonysági szolgáltatás, hanem üzlet!
Üzlet Salgótarjánban, Pesten, Szombathelyen és Debrecenben is.
A debreceni árak jól jelzik a város fejlődését, vonzóképességét, lehetőségeit. Sokan jönnek Debrecenbe dolgozni az ország minden részéből; szükség van az albérletekre. Lakóparkok épülnek ezerrel, és még ez is kevés.
A mi meghirdetett albérletünkre egy nap alatt 8 érdeklődő volt - simán ki is lett adva annak, aki a legtöbbet ajánlotta. Igaz, fullosan fel lett újítva, mert a lelakott albérletet csak nagyon olcsón lehet már kiadni.
Debrecen a legnagyobb vidéki egyetemi város, a legnagyobb vidéki egyetemmel - a legfejlődőképesebb várospolitikával!
Mégis: mit vártál?
Az albérletárakat a piac szabályozza be. Ha nagy a kereslet akkor magasabbak az árak. Rengeteg külföldi és magyar egyetemista, dolgozó emberek és elköltözni vágyó fiatalok. A város fejlődik, van munkalehetőség. Mégis mit vártál? A lakástulajdonosok fizessenek neked, hogy ott lakjál?
Engem nem háborít fel az albérletár. Igaz van az egyetem mellett (Egyetem sugárút) egy 71 nm-es panelom kiadva.
Te amúgy tényleg diák vagy? Mert nagyon el vagy te tájolva még a külföldi diákokról is.
1. Nem minden külföldi diák gazdag, aki idejön tanulni. Sokan különböző ösztöndíj-programokkal, egyetemek közötti megállapodások alapján érkeznek, és ugynolyan csóróak, mint bármelyik magyar diák.
2. Mint magyar diák, te is mehetsz külföldre tanulni. Az ösztöndíj-programok neked is nyitva állnak. Nézz utána pl: az Erasmusnak.
Nem a külföldi diákok dobják meg az albérlet díját. Hanem Debrecen fejlődése, a városban lévő lehetőségek. Tudtommal most épül ott a bmw-gyár, De azon kívül is már elég sok gyár és cég van, ami munkahelyet kínál, és már nemcsak a 8osztályos gyári betanított munkásokat keresik, hanem a szakképzett, ifegennyelveken beszélő munkaerőre is van szükség. Debrecen elérhető autópályával és repülővel is. Magyarországon Debrecen az egyetlen vidéki város, ami komoly, utas- és áruforgalom kiszolgálására is alkalmas reptérrel rendelkezik. Ez a nagy cégek esetében plusz pont, ha fejlesztésekről gondolkodnak. Debrecenből Románia is könnyen es gyorsan elérhető autópályán, és a közeli Nagyvárad szintén már nagyon fejlett város, a nagy, határokon is átnyúló cégek szemében ez újabb plusz pont Debrecen mellett.
Összefoglalva: Debrecenben nem a diákok nyomják fel az árakat, hanem a fejlődés, amit a város produkált. Van munkahely-kínálat. És Debrecen még további lehetőségeket is rejt magában, még fog fejlődni az a város. A lakhatás mindig ott dragul, ahol van munka, és az emberek azt meg tudják fizetni.
U.i: nem lakom Debrecenben, 2szer jártam ott átutazóban. De még én is látom, mi folyik ott.
"Ha debreceniek olvassák, tőlük kérdezném: Nem érzitek úgy, hogy nektek sokkal nehezebb elindulni az életben, mint a külföldi kortársaitoknak?"
Hát erről azért megkérdezném a csóró afgán fiatalokat, hogy nekik mennyire sokkal könnyebb kitörni a kecskeb..szók közül.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!