El szeretnék költözni az albérletből. Többi lent (?)
Most akkor a tulaj az a lakótárs, akivel gondod van?
Hogy van vele ennyi gond, ha csak heti 2x van otthon?
Szia! Szerintem a nagyobb probléma a lakótárs. Ilyen emberrel ne élj együtt.
A penész megelőzésére a többszöri rövid szellőztetés a mai ablakok mellett nem elég. A penész oka a magas páratartalom. Ezt mi visszük be a lakótérbe az élettel, lélegzés, főzés, mosás, stb. Ha a lakás levegője már nem képes a párát felvenni, az felgyülemlik a falakban és penész keletkezik. A penész mindig ott csapódik ki, ahol a falban hő híd van, mert ott a leghidegebb a fal. Ha folyton van nagy felületen penész akkor az a fal vizes. A vizes fal jobban vezeti a hőt, mint a meleg, magasabb lesz a fűtési költség is plusz a belélegzett penészspórák, rossz levegő. Ezt úgy lehet megszüntetni, hogy biztosítunk egy folyamatos minimális szellőzést. A németeknél van erre előírás. Ezt úgy kell megcsinálni, hogy a lakónak semmit ne kelljen tennie. Ennek a szellőzésnek minden szobában, helyiségben meg kell lennie! Nem elég csak egy szellőző a konyhában, segít, de nem elég! Ezért ott rejtett szellőket tesznek az ablakokba. A darabszámot szabvány alapján állapítják meg. A rejtett szellőzők huzatmentesen biztosítanak folyamatos minimális szellőzést és ezzel megfelelő szinten tartják a lakás levegőjének páratartalmát. Az hogy a levegő mennyi vizet tud felvenni, a hőmérsékletétől függ. Ha a pl. az 5 fokos levegő bejön a lakásba és felmelegszik több vizet lesz képes felvenni, amikor a meleg levegő távozik ezt a vizet magával viszi. A német szabvány szerinti ilyen szellőzés nem hűti ki a lakást, soha nincs huzat, észre sem veszed, hogy zajlik. Nálunk kb. 2006-tól vannak az ablakokban a szellőzők. Akit érdekel írja a facebook vagy a google keresőjébe: rejtett ablakszellőző
Igen, a hőhídra gondolok én is. Az épület/ lakás nincs hőszigetelve, közben az ablakok pedig hőszigetelt, dupla üvegű nyílászárók. Azt hozzáteszem, hogy a penész minden esetben az ablak körül/az ablakos fal egészén jelent meg. A fürdőszoba nem szellőztethető. A ruhák teregetése is necces, mert csak az előtérben van hely, ahol szintén nincs légmozgás, sem ablak.
Ha naponta 3x letörlöm a párát az ablakról, és 5 percet szellőztetek tágra nyitva, akkor nem lesz reggelig párás. Csak hát, nem marad így, mert mosogatni kell, belélegzem, teregetek, fürdök, főzök. Minden ilyen tevékenység után szellőztetek. A lakótársam ezzel ellentétben (hiába magyaráztam) napi egyszer szellőztet, ha már érzi az állott levegőt. Főzés közben sem szellőztet, és utána is elfelejti. Az meg szintén probléma, hogy amikor hazajön, akkor egy óra alatt el is megy, és nem rakja rendbe maga után a dolgokat, ugyanígy nem szellőztet. Hát én sem vagyok itthon állandóan, de én megcsinálom ezt magam után, mert ki nem állhatom azt, hogy párás a levegő, stb.
De a probléma megoldódott, november utolsó napján teljesen kiköltözöm.
Ha követelik a december havi lakbért, mit tegyek? Túl kedves vagyok visszautasítani, viszont tudom, hogy nem igazságos, ha követelik tőlem, mert szóban nem így egyeztünk meg. Bár remélhetőleg erre nem kerül sor. A kaució meg elenyésző, nem tartok rá igényt.
Örülök, hogy megoldódott :)
Viszont itt olvastam sok érdekes dolgot és nyilván ennyi ember nem tévedhet, de nekem új volt az, hogy párásodik belül egy ablak, meg hogy azért szellőztetnek, hogy ne legyen penész :) 6 éve lakom a mostani lakásomban, a ház nincs hőszigetelve, az ablakaim tripla üveges hő és hangszigetelő ablakok, soha nem szellőztetek és mégsincs se penész, se pára. Mi gátolhatja ezt nálam?
Tanulsag: paramerovel megyunk lakast berelni.
Nem veszunk berbe olyat,ahol nincs eleg nagy ablak a furdoszoban,konyhaban .
Ahol uj ablak van,minden helysegben legyen szellozteto nyilas,amelyen a ventillator automatikusan kiereszti a parat.
Itt nem ti vagytok a hibasak.
A lakotarsad vegyen egy karton papirtanyert,muanyagpoharat meg evoeszkozt. Minden etkezes utan dobja ki. Ha foz,vegyen mosogatogepet. Vagy rendelje a kajakat. Ezt mindenkepp mondd el neki.
A lakasban 35-40 % az egeszseges paratartalom. Ha ennel tobb tartosan,akkor vizesedik a fal,aztat vmelyik szomszed vagy a vilagitoudvar felol a vakolatonatazik a fal.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!