18 négyzetméteres lakás élhető egy fiatal, gyermektelen pár számára?
"A 16 lakásból (amiből egy rakat van erre) laknak vagy ötben, a többi full üresen áll és pusztul lefelé. De a többiben ugyanez van a környéken."
Hol? Írnál kérlek adatokat? Esetleg hirdetik őket?
Mért üresek?
"akkor szépen lehetne az ilyen üresen álló lakásokat szankcionálni"
Mire gondolsz?
Mindenki azt csinál a saját tulajdonával, amit akar. Annyi lakást hagy üresen, amennyit csak akar.
"És igen, ennek része lennek, hogy 25nm alatti lyukakat nem minősítenek "lakásnak""
És ezt hogy oldanád meg, ha már annak vannak minősítve?
#21 A címemet ne írjam le? :) Egyébként egy közepesen pusztulat budapesti kerület, és gőzöm sincs miért üresek és miért nem adják ki őket. Itt élek, és a négy szinten ennyi szomszéd van, egy kivételével mindannyian albérlők, ergo jók lennének befektetésre. De a tulajokat sem látom, valakinél hónapokig van kinn a leolvasós cetli. Valószínűleg tök máshol élők, akik le sem sz..ják, hogy mi van a lakásokkal, esetleg önkoris lakások, de tényleg nem tudom. Féléve az egyiken vakaróztak a tulajok, felújították, azóta sem lakik ott sem senki.
#22 Úgy szankcionálni, hogy rogyásig megszórni őket adóval. Üresen áll a házad? Fizess rá értéktől és elhelyezkedéstől függően X tízezret/százezret. Ha a CSOK-osokat tudják b..ztatni helyszíni szemlékkel, gyorsan kiderülne hányan tartanak üresen házakat/lakásokat, tehát nem lehetne trükközni a bejelentkezésekkel sem. És nem lehet azzal takarózni, hogy dehátazenyém, mivel ez közügy, és rengeteg csalás meg spekuláció alapja. Ha valakinek megvan az a luxus, hogy üresen tart fenn lakásokat, akkor nyilvánvalóan semmi gondja nem lesz évi 100e plusz adóval. Ha másra nem lesz jó, legalább bevétel és lehetnének szoc. bérlakások. (Az egy más kérdés, hogy a mindenkori vezetés és nyakig benne van ebben a biznyicben.)
#23 Igazad van, ami már lakásnak van csúfolva, az lakás is marad, de újakat nem lehetne így minősíteni. A kedves tulaj használhatja is az ilyeneket lakásként, de bérbeadni nem engedném. Röhögünk ezeken a "bérleményeken", de szomorú, hogy valaki ilyen nyomor körülményekért is hatszemjegyűt kér el. Éljen mindenki a maga a fantasztikus "ékszerdobozában".
"A címemet ne írjam le? :)"
Dehogynem, pont erre gondoltam, hogy írd le privátban. Házszám nem kell, elég a tömb, vagy a metrómegálló.
" rogyásig megszórni őket adóval. Üresen áll a házad? Fizess rá értéktől és elhelyezkedéstől függően X tízezret/százezret."
Hogy definiálod és hogyan ellenőrzöd, hogy üresen áll-e a lakás?
Ha én a téligumimat tartom benne, akkor már nem áll üresen. Ha beteszek egy íróasztalt, már nem áll üresen.
Most is kell adózni ingatlantulajdon után, van ingatlanadó akkor is, ha laksz benne.
Ha kiadod, akkor még többfajta adó van.
Van olyan kerület, ahol 1 nm után 5000 Ft adót kell fizetni évente, csak annak kapcsán, hogy van tulajdonod.
Építményadónak hívják.
Fizetik is a tulajok.
"de újakat nem lehetne így minősíteni"
Nem is lehet.
Egyszerűen nem vagy jól tájékozva, olyan dolgokat szeretnél bevezetni, amik be vannak.
Csak épp nem azt a viselkedést váltják ki az emberekből, amit szerinted kiváltanak ezek. Egyszerűen nem értesz a társadalmi folyamatokhoz, szociológiához, gazdasághoz, lakáspolitikához, pszichológiához, piaci folyamatokhoz.
"gőzöm sincs miért üresek és miért nem adják ki őket"
Talán mert vélelmeddel ellentétben használják őket, csak sose látod a lakókat.
Te mióta laksz ott? Honnan gondolod, hogy üresek?
"bérbeadni nem engedném"
És ezt hogy valósítanád meg? Létrehoznál egy külön állami intézményt erre nyomozati jogkörrel? Mennyibe kerülne az nekünk? Megérné vajon?
"Hol? Írnál kérlek adatokat? Esetleg hirdetik őket?
Mért üresek?"
Ugyan nem én írtam ezt, de én is meg tudom erősíteni. Az új építésű társasházaknál nagyon sok lakás üresen áll, mert megveszik befektetési céllal és várják a sült galambot. És a befektetési cél alatt nem azt értem, hogy kiadják, hanem várják, hogy menjen felfele az ár.
Vagy szimplán sok külföldi az EU-ba menti a vagyonát (jellemzően kínaiak).
"Hogy definiálod és hogyan ellenőrzöd, hogy üresen áll-e a lakás?
Ha én a téligumimat tartom benne, akkor már nem áll üresen. Ha beteszek egy íróasztalt, már nem áll üresen."
Ezek a lakások lakhatási céllel épültek és pont ilyen válság van. Ha te nem lakhatási célra használsz egy lakóépületet, akkor pazarolsz. Tárolj raktárban, fészerben vagy garázsban téli gumit meg íróasztalt, ne 30-40-50-60 milliós lakóingatlanban.
Nagyon egyszerű lenne ezeket ellenőrizni, semmi más nem kéne hozzá, csak törvényhozói akarat. Nincs bejelentve senki a lakásba? Hoppá, akkor ez itt bizony nem használt. Nekiállsz trükközni és felnőtt korú rokont jelentesz be? Nosza, helyszíni szemle, aztán mehet a büntetés. Persze ezt lehet cizellálni (mert pl. használhatod nyaralóként is), de a lényeg ennyi lenne.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!