Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » A megváltás fordítva történt,...

A megváltás fordítva történt, az ember váltja meg Isten bűneit?

Figyelt kérdés

Egyszer útközben (Jézus) látott egy vakon született embert. 2 Tanítványai megkérdezték tőle: „Mester, ki vétkezett, ez vagy a szülei, hogy vakon született?” 3„Sem ez nem vétkezett – felelte Jézus –, sem a szülei, hanem az Isten tetteinek kell rajta nyilvánvalóvá válniuk."

Isten tettei miatt vannak nyomorékok?

2019. júl. 9. 23:20
1 2 3
 1/29 anonim ***** válasza:
Értelemszerűen semmi sem létezhet Isten akarata ellenére, hisz különben nem lenne mindenható.
2019. júl. 9. 23:42
 2/29 anonim ***** válasza:
Ez a bibliai történet szerintem inkább arról szól, hogy annak az embernek azért kellett vakon születnie, hogy Jézus meggyógyíthassa, célozva ezzel a lelki vakságra és a bűnök következményeitől való szabadulásra. Jézus többször tett utalást arra, hogy az ő tettei és beszédei később sokak okulásául fognak szolgálni, mintha tudta volna, hogy könyvet fognak róla írni és azt a világ minden részén olvasni fogják.
2019. júl. 10. 07:55
 3/29 anonim ***** válasza:
21%

"sem a szülei, hanem az Isten tetteinek kell rajta nyilvánvalóvá válniuk"

Isten csodájára célzott, ahogy kb. milliárdszor elhangzik a Bibliában. Ettől még a vak ember is vétkezett, de a vaksága nem a bűne miatt volt. A vakon születettet meggyógyította Jézus ezzel bizonyította nem először, hogy Ő Isten + a vak ember megfedte és gyakorlatilag leiskolázta/lelogikázta a farizeusokat + a vak ember üdvözült. Ezt hívják gyönyörű isteni tervnek és végrehajtásnak.

Ehhez képest nézd csak, h mit kérdeztél:

"A megváltás fordítva történt, az ember váltja meg Isten bűneit?"

Ennyit erről.

2019. júl. 10. 08:16
 4/29 anonim ***** válasza:
50%

"Értelemszerűen semmi sem létezhet Isten akarata ellenére, hisz különben nem lenne mindenható."

A kettő nem következik egymásból. azért, mert valaki mindenható, még nem biztos, hogy minden meg is csinál.

Olyan a logikátok, mint a farizeusoknak, akiket leiskolázott a vak koldus

2019. júl. 10. 08:17
 5/29 anonim ***** válasza:
100%

Nem, itt az evangélium szerzője azt az üzenetet akarja kiemelni, hogy az a hagyományos judaista gondolkodás téves, miszerint a betegségek Isten büntetése a saját vagy több-íziglen felmenő ősök bűnei miatt. A zsidók egyszerűen úgy gondolták, hogy ha pl. betegen születik egy csecsemő, akkor az azért van, mert Isten előtt nem kedvesek a szülei. A lepra nem csak azért volt egy súlyos csapás a betegnek, mert egy halálos és fertőző betegség, hanem a korbeli gondolkodás szerint ezzel a beteget teljesen kitaszította magából a társadalom, nyilván fertőző volta miatt is, de azért mert úgy gondolták, hogy valami olyan bűne volt, amivel nem méltó az "egészséges" emberek közötti életre.

Jézus az evangéliumokban többször is ezt a téves elképzelést javítja ki. A vakon született ember nem a bűnei vagy a szülei bűnei miatt lett azzá, hanem hogy láthatóvá váljék Isten gyógyító ereje és kegyelme azzal, hogy meggyógyult.

2019. júl. 10. 08:21
 6/29 Mansour ***** válasza:
31%
Hát én ismertem olyat, aki konkrétan a szülei bűnei miatt lett beteg és halt meg fiatalon.
2019. júl. 10. 09:31
 7/29 anonim ***** válasza:

Nem minden vak gyógyul meg, Isten tettei nem a természetfeletti képességekben válnak csodává. Szerintem az emberek által jutnak érvényre Isten tettei. Abban, hogy egy Istentelen világban egy olyan fajnál ahol a látás létszükséglet a túléléshez, egy vakon született embernek kevesebb esélye lenne teljes életet élni, de a többségében látó emberek nem csak gondoskodtak róluk, hanem egyenlő esélyt biztosítottak számukra. Legalábbis meg van bennük az erre való igyekezet. Én pl. nem találkoztam még hasonló fajjal, ami a kisebbség igényeihez is alkalmazkodva alakítja a világát. Amelyik egy siket és vak gyereket egyetemre juttat, mert felismeri benne az értelmet anélkül, hogy azt bármilyen formában érvényre tudta volna juttatni az a gyerek. Vagy mikor végtagok nélkül is teljes életet élhet valaki, vagy mikor már semmilyen mozgásra, beszédre is képtelen ember kvantumfizikáról tart előadást és könyveket ír arról, hogy valószínűleg nem nagyon van Isten. :)

Azoknak is igaza van akik szerint ugyan ez az emberi faj hasonló mértékben képes a kegyetlenségre, és azoknak is akik szerint hit nélkül is lehet előbbiféle és hittel is lehet utóbbi az ember. Az hogy Isten bennünk él vagy sem, nem azon múlik, hogy hiszünk benne vagy sem. Isten tettei a szeretés, a könyörületesség, irgalmasság gyakorlása ember és ember között. Akiben ez megvan, az felőlem aztán meg is tagadhatja Istent, vagy nevezheti csillámos karmapóninak is aki a 127. dimenzióban programozta a világunkat, szerintem tök mindegy. Még tök mindegy. Előbb a gyakorlatokat kellene alkalmazni egymáson, aztán vitatkozni azon ki csinálta, honnan van ez az egész.

Vaknak lenni nem bűntetés, hanem egy másik érzékelési formája ugyan ennek a világnak. Ahogy mindenki másképp érzékeli, és ez a másságunk is az egységünket erősíti. Az is ahogy egyenként, és ahogy egészében fordulunk mások mássága felé. Ebben mutatkoznak meg Isten tettei, hogy látjuk a teljesen másikban önmagunkat, hogy nahát ez én vagyok siketen, vakon, kicsiben, nagyban, gyengébben, erőssebben, és nem fordulok el tőle, mert ugyan azok vagyunk.

2019. júl. 10. 09:39
 8/29 anonim ***** válasza:

" kettő nem következik egymásból. azért, mert valaki mindenható, még nem biztos, hogy minden meg is csinál"

Az következne belőle, hogy olyan világot teremt amiben csak olyasmi létezik amit ő akar hogy létezzen.

2019. júl. 10. 09:43
 9/29 anonim ***** válasza:

"Hát én ismertem olyat, aki konkrétan a szülei bűnei miatt lett beteg és halt meg fiatalon."

Nem egyre gondolunk. Nyilván, ha az anya heroinozik terhesség alatt és fogyatékos lesz a gyerek, akkor van összefüggés. A judaizmus nem erre gondol. Hanem hogy pl. a nagyszülők bálványimádók voltak, ezért Isten megvonta tőlük a kegyelmét és az unokájuk beteg lett.

2019. júl. 10. 10:16
 10/29 anonim ***** válasza:
48%
Szerintem a hagyományos judaista ószövetségi gondolkodásban is van igazság. A szülők bűnének következménye harmad, negyedíziglen öröklődik, az áldás 1000 íziglen. Jézus nem állította, hogy azok nem igazak. Nyilvánvaló, hogy a rossz nevelést és a rossz szülői példát a gyermekek továbbviszik, és ettől szenvednek. Ha a szülő felelőtlen, önpusztító életet él, a gyermek igen nehezen tud szakítani az eltanult rossz mintával.
2019. júl. 10. 10:28
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!