Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Mindenki bűnösnek születik?...

Mindenki bűnösnek születik? De mi ez a bűn, hol van és hogyan öröklődik?

Figyelt kérdés
2019. jan. 27. 03:40
1 2
 11/15 A kérdező kommentje:
Tehát szimplán csak génsebészettel bárki bűntelenné tehető?
2019. jan. 28. 15:16
 12/15 anonim válasza:
Az előttem szólók többé-kevésbé vallásos emberek.Én nem vagyok az.Egy kisbaba tisztán születik.A közvetlen környezet és a világ bűnös.Ezért akarva akaratlanul is rátapad a szenny és a mocsok.Amikor egy gyermek ráébred a tetteinek súlyára és ha meg is érti a következményeit élhet úgy,hogy "tiszta" marad.Valóban igaz az Istennek nem tetszó cselekvés maga a bűn.Az pedig ki milyen emberré válik első lépésben a szülőkön múlik.A magam példáját tudom csak elmondani.Gyerekeimet a békességre tiszteletre és udvariasságra neveltem és nevelem a mai napig.De iskolába járnak(elemi,közép iskola)látják mi van ott.A bűn rájuk ragad az évek során akaratuk ellenére.Egyszerű példa:nem beszélsz idegen nyelvet,de körülötted csak külföldi nyelven beszélő emberekvannak.Ha nem akarod az akcentusuk rád ragad néhány óra eggyütlét után.Hát igy ragad a bűn is az emberre.
2019. jan. 28. 15:42
 13/15 anonim ***** válasza:

Minden embernek van egy eredendő hajlama a bűnre, amit képtelen levetni.

Ennek forrása az öntudat magas fejlettsége. Ez az a képesség, amivel az ember felfedezi saját sebezhetőségét és kiszolgáltatottságát, és képes ezt a többi emberre is vonatkoztatni. Ez több utat nyit meg előtte: dönthet produktívan, és ebbéli tudását a közösség javára fordíthatja, vagy használhatja arra, hogy valakinek szenvedést okozzon pusztán a szenvedés kedvéért. Ez a jó és a rossz tudása.

2019. jan. 28. 19:35
 14/15 anonim ***** válasza:

A romlott természet öröklődik a kereszténység szerint, nem maga a bűn, mint törvényszegés. Azaz az ember képtelen természettől adódóan bűntelenül élni. Ilyen értelemben a bűn következménye öröklődik. Az ember pedig az isteni törvények elsajátításával lehet ezen úrrá egy fokig.

A modernitás emberképe ennél jóval optimistább, mondhatni a felvilágosodás Szent Ágoston antropológiájával vitázik.

Viszont szerintem a keresztény emberkép közelebb van az igazsághoz. Sose sikerült azokat az utópiákat elérni, amelyeket a rousseau-i "az ember alapvetően jó, csak a társadalom rontja meg" gondolatra építettek fel. (Kommunizmus például.)

A gyerekek sem alapvetően jók. Ez szintén egy mítosz a tiszta, ártatlan, természetes gyermekről, amelyet a felvilágosodás hozott be. Ágoston jól rámutatott arra a tapasztalatra, hogy a gyermek alapvetően énközpontú lény (a modern pszichológia álláspontja ugyanez), számára az a jó, ami neki előnyös. A moralitást, az empátiát, a "másik ember ugyanolyan ember, mint én" elvét tanuljuk. Akit bántalmaztak általános iskolában (bullying), jól tudja, mennyire "tiszta és ártatlan lény" is a gyerek. Gyakorlatilag törzsi módon semmisítik meg a gyengébbeket az erősebbek, tiszta szociáldarwinista módon működik egy sulis közösség.

Erről szól a Legyek Ura is.

2019. jan. 30. 20:33
 15/15 anonim ***** válasza:
Az eredendő bűnt az emberi szabadakarat okozta. Ha megszünteted a szabadakaratot, a bűn is megszűnik. ( szerintem isten megszüntette ) Nem tudok elképzelni olyan tudatos emberi döntést, amire senki és semmi nem volt befolyással.
2019. jan. 31. 03:21
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!