Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Ha van Isten, miért nem...

Ha van Isten, miért nem születik mindenki egyenlő esélyekkel? Milyen lenne a világ, ha mind egyenlő esélyekkel születnénk? Kell ez egyáltalán? Miért?

Figyelt kérdés
2014. júl. 23. 08:23
1 2
 1/13 anonim válasza:

Malaysia-i gep lezuhanasa, majdnem 300 halott... Hol van Isten ilyenkor? :((

Bar en hiszek Istenben, abban a bizonyos mindenek feletti hatalomban, de ezek a kerdesek folyton elszomoritanak :(

2014. júl. 23. 08:50
 2/13 anonim ***** válasza:
Nem értem, Istennek mi köze van az egyenlő seélyekhez.
2014. júl. 23. 09:02
 3/13 anonim ***** válasza:
Mit értesz egyenlő esélyen? Mindenki gazdagnak, mindenki szépnek vagy jó képűnek szülessen?
2014. júl. 23. 10:49
 4/13 A kérdező kommentje:

Bocsánat, hogy most írok, csak meg kellett normálisan fogalmaznom a kérdésem, amit még én sem értettem...

Ezen a kérdéseden már máskor is többször elgondolkodtam.

Hiszek Istenben, de ilyenkor felteszem a kérdést magamnak.

Ha létezik, akkor miért van az, hogy az egyik ember gazdagabb, a másik szegényebb?

Miért vannak társadalmi rétegek?

Mindig is úgy tudtam, hogy Isten számára minden ember egyenlő. De akkor miért nehezebb a másik ember sorsa? Állítólag mindenkire akkora terhet mér rá, amennyit ő is elbír. Viszont akkor egyes emberekre hatalmas terhet mért rá. Állandó sorscsapások, sikertelenség. Vagy épp beteg emberek. Akik már úgy születnek eleve,hogy betegek.(ha ezekre gondolsz), akkor szerintem azért, mert valamilyen okból kifolyólag "dolga van velük". Különlegesek a számára.Ezt én sem tudom megérteni, akkor miért van annyi háború?

Miért vannak rákos gyógyíthatatlan betegek? Ez is az ő hibája? Vagy a sors keze?

Próbálok értelmesebb választ adni, de annyira nem vagyok vallásos.

Az én szememben "minden ember egyenlő eséllyel születik.". Később válik el, hogy milyen ember lesz belőle.Bűnöző, gyilkos, vagy "jó ember".

Persze, hogy jó lenne. Nem lennének beteg emberek., stb. Viszont rajtunk embereken (is) múlik, hogy milyen emberré válunk életünk során.

De az, Hogy ki kivel egyenlő vagy nem egyenlő, az attól függ kinek a szemével és értékrendjével nézzük a dolgokat. Én ezt a minden ember egyenlő dolgot úgy értelmezném, hogy mindenkinek egyenlő jogai és kötelességei vannak. Viszont gondolkodásban, testi, lelki, tulajdonságokban már teljesen mások.

Ennyit tudtam erről írni:(

2014. júl. 23. 11:10
 5/13 anonim ***** válasza:
36%
Nem Isten szabja meg azt, hogy kinek milyen az élete, meddig éljen. Másrészt a világot most Sátán uralja, ő a felelős a rossz dolgokért, de Istenünk mindenért kárpótolni fog minket.
2014. júl. 23. 11:29
 6/13 anonim ***** válasza:

Minden nő nagymellű legyen és csodaszép? Van aki a soványakat szereti, legalább is a nők szerint, mert mindig fogyóznak. A fiúk sem lehetnek mind okosak is, meg deltásak is.

A gazdagság is más tészta, meg a lehetőségek. Gazdag szülő magántanárt is fogadhat, a legjobbat a gyermeke mellé és elit intézményben, ahol több a tanár, mint a diák, biztosan kikupálja, még ha lökött is és gondoskodik a sorsáról. Biztosan tízszer, százszor annyit fog keresni, mint egy csóró szülő gyermeke, ez így volt mindig és ezután is így lesz.

Régen például a vallás jóváhagyta a rabszolgaságot, istennek is alig volt rá szava, aztán a feudalizmust, mostanában meg éppen a különbségek, a nagy vagyonok védelme a fő célja, hogy biztosítsa a magántulajdon sérthetetlenségét.

Ezért találták ki a vallást, ez a fő szerepe, mindig is ez volt, kordában tartani a népet, ne itt a Földön akarjon jól élni, majd a másvilágon megkaphatja a boldogulást, ha jól viselkedik. Addig tűrjön, szenvedjen és húzza meg magát, majd ha a föld alá lökik, majd akkor lesz neki jó.

Akármennyire is nem tetszik, volt benne ráció, mert nem volt annyi libacomb, hogy mindenkinek jusson, a püspök ehette, de a jobbágynak már ritkán volt benne része, más volt a termelési technológia, más a gazdasági berendezkedés. Ma több minden jut, de olyan világ sosem lesz, hogy mindenkinek Ferrarija legyen.

Örülj neki, hogy nem kell a hatalommal bajlódnod, mert az csak elront (mondják a papok), vagy a gazdagsággal, mert az szívtelenné tesz (mondják a papok), vagy a szépséggel, mert attól hiú leszel, (mondják a papok), meg a túlzott ésszel, mert az felfuvalkodottá tesz, (mondják a papok).

Isten szeret téged, ha próbára tesz, (mondják a papok), ha feladat elé állít, (mondják a papok), ha nem hullik minden a szádba, (mondják a papok) és jobban értékelsz mindent, ha küzdened kell érte, (mondják a papok).

Mi ez a nagy igazságkeresés? Hagyd Istenre, mert a végén kommunista, vagy ateista lesz belőled.

Hiszen azok ilyen izgágák, itt a Földön akarnak valamit elérni a hitetlenek, ahelyett, hogy készülnének a túlvilágra, de az eszükben sincs, azzal fikarcnyit sem törődnek.

Illetve törődünk, mert magam is így vagyok vele.

2014. júl. 23. 12:41
 7/13 Szky válasza:
Képzelj el egy tökéletes világot! Mindenki egyenlő, nincs hiány, nincs irigység, nincs harag. A természet lágy, érintetlen, minden nyugalmas. Élnél egy ilyen világban? Istennek nem lehet "feladata", hogy mindenkit jólétben és egészségben tartson. Ne azt nézd, Isten mit vesz el, azt nézd, mit ad! Az embereket nem Ő öli meg, Ő adja nekik az életet. Mennyit ér, ha beteg vagy, ha szegény vagy, ha megkaptad az Életet. Mindannyian megtapasztalhatjuk ezt a csodát és ami ennél még sokkal értékesebb, részesei lehetünk és változtathatunk rajta. Emberi értelemmel felfoghatatlan ajándék. Szerintem semmi jogunk nincs, hogy panaszkodjunk. A szenvedésünk mértéke csak a hálához való képességünktől függ.
2014. júl. 23. 18:44
 8/13 anonim ***** válasza:
2014. júl. 23. 20:23
 9/13 anonim ***** válasza:

Mindenki egyenlő esélyekkel születik, származásra, nemre, vallásra való tekintet nélkül, ez az Újszövetség egyik fontos tanítása (és így a mai egyenlőség-alapú értékrendünk alapja).

Én azt hiszem, hogy ami az életben nem egyenlő, az igazán nem is lényeges. Hány gazdag ember szenved, mert boldogtalan, hány beteg ember él örömteli életet a hátralévő éveiben. A világ sokszínűségéhez hozzátartozik a sokféle ember, sokféle képességgel, sokféle feladattal és sokféle szenvedéssel, de a lényeg nem az, hogy éppen kinek mi jut, hanem hogy a saját helyeden, a saját életedben hogyan állsz helyt.

Isten a hűséget, a becsületességet és a jóért való erőfeszítést jutalmazza, nem a látványos eredményeket.

Példa: egy szegénységbe született, tanulásra kevesebb lehetőséget kapott embertől már az emberfeletti erőfeszítés, ha kemény munkával eltartja a családját. Egy jó származású, tanult, tehetséges embernek ugyanakkor kötelessége a munka és a család mellett a társadalom (pl. az előbbi szegény) javára is fordítania a tudását ahelyett, hogy még több munkával még több pénzt hajszol a maga örömére (jaj, hányan vannak ezzel így).

Míg az előbbi esetben a kemény munka és a család eltartása Isten előtt erény és üdvözítő hűség, addig a második esetben ugyanez mulasztás, bűn lehet, hiszen az az ember többre hivatott. Így igazán csak Isten előtt valósul meg az egyenlőség, mert míg a világ előtt az előbbi ember egy szegény csóró, az utóbbi pedig egy sikeres értelmiségi, Isten egészen máshogy ítél.

2014. júl. 24. 08:46
 10/13 anonim ***** válasza:

"Mindenki egyenlő esélyekkel születik, származásra, nemre, vallásra való tekintet nélkül, ez az Újszövetség egyik fontos tanítása (és így a mai egyenlőség-alapú értékrendünk alapja).

"

Ha ez tényleg így van, akkor hazudik az Újszövetség.

Származás szerint egyértelmű a hatalmas különbség. Királyok, gazdagok gyermekei és egy prolikölyök lehetőségei igencsak mások, már születéstől fogva.

Férfi és nő között is óriási a különbség, manapság ugyan az emancipáció felemeli a nőket, de a sorsa teljesen más, gyereket mégis a nő szül, neki kell kihordania és a biológiai különbség teljesen más sorsot predesztinál a számára, mint a férfinak.

Átlagosan azt is meg lehet mondani, ha valaki az USA-ban születik, vagy Afganisztánban, esetleg a Brazil őserdő mélyén, akkor valószínűleg a vallása, de az élete is teljesen más lesz.

"Én azt hiszem, hogy ami az életben nem egyenlő, az igazán nem is lényeges."

Valóban? Kipróbáltad már milyen hajléktalannak lenni? Vagy rákban haldokolni? Esetleg voltál az idegosztályon kényszerzubbonyba bujtatva, mert az mégiscsak különbözik az egyetemi katedrától.

"Hány gazdag ember szenved, mert boldogtalan,"

Hány?

"hány beteg ember él örömteli életet a hátralévő éveiben."

Na? Mennyi?

"A világ sokszínűségéhez hozzátartozik a sokféle ember, sokféle képességgel, sokféle feladattal és sokféle szenvedéssel,"

Ez már igaz, egyetértünk.

"de a lényeg nem az, hogy éppen kinek mi jut, hanem hogy a saját helyeden, a saját életedben hogyan állsz helyt. "

Ez már hülyítés, mert nem ez a lényeg.

"Isten a hűséget, a becsületességet és a jóért való erőfeszítést jutalmazza, nem a látványos eredményeket.

"

Miből gondolod? Különben nem úgy tűnik, hogy igaz lenne.

A következő példád, amit leírsz, teljesen bugyuta. Egyrészt, honnan elég gazdag valaki, amikor már nem a saját családja boldogulását kellene szorgalmazni? Miképpen kellene munkálkodnia a szegényekért a gazdagnak? Hirdessen kommunizmust?

Aki igazán gazdag, az már nem is találkozik szegénységgel.

Munkálkodni sem ő munkálkodik, mert ő csak a tulajdonos, van neki igazgatója, könyvelője, akik munkálkodnak helyette. Neki van elég dolga, síelni a svájci lankákon, vitorlázni a Bahamákon, heverészni a Riviérán, meg golfozni a Rotary clubban, ezek elveszik minden idejét.

" Isten egészen máshogy ítél."

Honnét tudod?

2014. júl. 24. 12:05
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!