Isten szerint miért káros a házasság előtti szex, ha a két ember szereti egymást?
Valaki kérem probaljon meg választ találni nekem. Hetek óta foglalkoztat ez a kérdés.
Próbáltam utánaolvasni az interneten ilyen olyan oldalakon és a szentírásban is, de nem találtam kielégítő választ.
A szituáció: van egy pár akik mondjuk már egy ideje együtt vannak, szeretik egymást, viszont szeretnék egymást boldoggá tenni és ezt úgy szeretnék, hogy lefekszenek. Ez Isten szemében vajon hogy néz ki? Isten miért óv ettől?
Szóval lényegében miért "tilos" a házasság előtti szex? És mi van például az orális dolgokkal? Az hogy néz ki Istennél?
Szeretnék egy teológiailag korrekt, pontos és kielégítő választ kapni.
Kérlek titeket, hogy az istenkáromlást mellőzzétek, mert azt nem szeretem, de egyébkénk minden választ köszönök.
Szervusz.
(Malakiás 3:18) 18 Ti pedig újra látni fogjátok a különbséget az igazságos és a gonosz között, aközött, aki szolgálja Istent, és aközött, aki nem szolgálja őt.”
"Káros"? Nos a dohányzás az káros, és a mértéktelen alkohol fogyasztás is káros az egészségre.
A szexualitásra nem mondunk ilyet, bár sajnos ma már vannak ehhez kapcsolható betegségek.
Isten a nemi életet, a házasoknak hozta létre, nem csak gyermek nemzés céljából, hanem egymásnak is örömet szerezzenek.
A lényege, hogy Isten meghatározott bizonyos erkölcsi törvényeket, elveket, amit, ha szeretjük Őt megtartunk, s ezek nem megterhelőek, vagy betartathatatlanok.
A házasság intézményét Ő hozta létre, és ezért nem tagadjuk meg, hogy ezt az intézményt ha felállította, akkor alázatosan, betartjuk. Mint minden más egyéb törvény betartása is a javunkat szolgálja.
Itt nem káros hatásról beszélük, hanem az Isten által felállított törvények, elvek betartásáról.
Hogy Ő ezt kéri, abban semmi kivetni való nincs, sőt bizonyos védelmet nyújt, a házasoknak, és a születendő gyermekeknek is, amíg ez a világ tart.
S még egy dolog, ami miatt a keresztény ember, aki Isteni önátadásban él: Többek között, Ez is megkülönbözteti Őt más emberektől, akik nem akarnak az Ő vezetése alatt élni.
Akkor minek adott nemi vagyat a hazassag elottre? Azert, hogy az ember farka kettealljon amikor ott van a szeretett no meztelenul, de nem fekudhet le vele? Ezt nagyjabol kinzasnak lehet erezni.
Ha van Isten/Jezus o TUTI nem haragszik meg azert, hogy ket ember, akik szeretik egymast igy is megmutatjak ezt a masiknak is.
Az, hogy a csoves, hazug, kepmutato egyhazak mit gondolnak vajmi lenyegtelen szerintem. Jezus a szeretetet hirdette, es ha letezik nem fog atkot szorni az emberre csak azert mert nagy szerelmeben lefekszik a parjaval az ember, ha hazas, ha nem.
Nem vagyunk állatok, hogy össze-vissza közösüljünk. Ez a fajta magatartás sok szenvedést okoz - többnyire a nőnek, de férfinek is (már amennyire ezek a szellemi erő nélküli, farokvezérelt, önuralom nélküli nyomoroncok férfinek nevezhetőek).
A házasság egy szentség [igen, bölcs emberek által kitalált! tehát nem olyanok találták ki, akiket nem érdekel, a szenvedés amit okoz, nem érdekli a lélek és a szellem, csak az, kiélje testi vágyait és rohan a következő után]. Az esküvő: egy eskü, mikor is ESKÜT tesznek Isten előtt, hogy hűségesek lesznek, jóban-rosszban együtt lesznek, kitartanak egymás mellett.
De az ember szabad, az állat ösztönvezérelt, nem szabad. Választhat. Önuralommal és becsülettel éli az életét, vagy úgy él, mint egy állat.
Szabadságra hívtak meg minket. 1 Kor 6,12
"Minden szabad nekem, de nem minden használ. Minden szabad nekem, de ne váljak semminek a rabjává."
"viszont szeretnék egymást boldoggá tenni és ezt úgy szeretnék, hogy lefekszenek."
Te a liberális világnézetből indulsz ki, aminek az az alapvető dogmája hogy a belső éned a adja a tekintélyt. Tehát az az erkölcsös cselekedet amit te annak érzel. (Vagy: A vevőnek van mindig igaza. Az a művészet amit a befogadó annak érez, legyen az akár két pötty a fehér vásznon. A politikában annak kell vezetnie, akit a választók többsége megfelelőnek érez.)
A keresztyén világnézetben viszont nem a te belső éned és a vágyaid a fontosak, pláne hogy mivel te bűnös vagy. Itt Isten törvénye a legfontosabb.
Gyakorlati haszna van-e ennek a törvénynek... Hát régen kb. olyan idősen házasodtak amilyen idősen ma a szüzességüket veszítik el az emberek, így nem is jelentett gondot. Ma 30+ évesen házasodnak gyakran, így tudom hogy nehéz összeegyeztetni ezt a törvényt a mai életmóddal. Az biztos viszont hogy ha házasságon kívül nem lenne szex, akkor sokkal kevesebb válás és boldogtalan család lenne. Ez nem teológiai levezetés, de önmagában az hogy ha az ember valamiért áldozatot hoz vagy valaminek érdekében lemond valamiről, akkor utána jobban ragaszkodik hozzá (ez általánosságban így van, a legnagyobb hülyeségeknél is).
Meg cinikusan fel lehetne tenni azt a kérdést is hogy ha annyira szeretitek egymást hogy 100% hogy életed végéig ő lesz a párod, akkor mi gátol meg a házasságban.
A kérdésedre nincs logikus válasz. Annyit lehet rá mondani, hogy a Bibliaban megtalalhato 10 parancsolatban benne van, hog "ne paraznalkodjunk"így ez egy olyan törvény, amit Isten hozott, nem adott rá magyarázatot, csak van. Az ujszovetsegben ezt Jézus meg még is erősíti, mikor azt mondja, hogy az ószövetségben meg volt adva, hogy ne paraznalkodjunk, de ő azt mondja, hogy aki gonosz vággyal tekint nőre át már paraznalkodott sziveben.
Igen, Szeritnem is megvalosithatatlannak tűnik, vagy legalábbis nagyon nehéznek, hogy semmilyen szexuális tevékenységet ne végezzunk hazassagig, de mindenképp törekedni kell rá, és ha vetkezunk, bocsánatert fordulni.
Arra a kérdésre, hogy hogy tekint Isten azokra azt tudom mondani, hogy bűnöskent, és Isten gyűlöli a bűnt (nem is bír a bűnnel egy légtérben élni, hiszen a szentsége elpusztítana a bűnösoket): ezért sem jelenik meg személyesen a Földön.
Az eddigi kommentek között volt olyan, aki arra hivatkozva hogy "isten a szeretet istene" megengedi és biztos nem haragszik. Az a helyzet, hogy a világ nem így működik és Isten világhoz való viszonya sem. A törvényeket és a jatekszabalyokat ő alkotta, és nem fogja megvaltoztatni.
Az egyetlen lehetősége az embernek, hogy elfogadjak Jézust mint megvaltot és halálát, mint kivaltot a saját bűneiert. Ebben mutatkozik meg Isten szeretete (fia felaldozasaban) és nem a bűnök elnezeseben.
Egyébként a régebbi társadalmi viszonyokra vonatkozó kommentek igazak, nyilván régebben 15-16 évesen már házasok voltak az emberek, kevesebbet kellett várni, akkor is voltak felrelepesek, de semmi és senki, a régi idők se változtatnak azon, hogy a törvény meg mindig érvényben van, és az örök életünk kockaztathatjuk, ha nem hisszük el, hogy így van és nem kérünk megbocsaltast.
Igyekeztem mindenre válaszolni, meg néhány kommentre is, remélem segítettem valamit. Olvastam többször is a bibliát, egy felekezetnek is tagja voltam évekig, én azok alapján amit ott tanultam és hallottam ezt tudom elmondani.
Ezt így keresztényként is nehéz feldolgozni, mert annyi féle válasz van ezekre a kérdésekre, és nehéz tartani vele a lépést, főleg fiataloknak, akik házasság előtt vannak még.
Mert sokszor hallani, milyen fontos megtartani a tisztaságot házasságig, és egyet is értek, habár nekem már mindegy, de elgondolkodtató hogy akkor az a keresztény, aki nem akar házasodni, az soha életében nem szexelhet? Önkielégítés is bűn, szóval mégis hogyan kivitelezhető?
És az milyen igazságtalan gondolkozás a kereszténységben , hogy aki összeházasodott az nyugodtan akár napi 5x6x dughatnak, az nem paráznaság,mert megtörtént a házasság.
De más fiatal pár, akár jegyes pár nem feküdhet le a szerelmével, mert meg kell őrizni a tisztaságot, ha mégis megteszi akkor az illető bűnös parázna.
El lehet ítélni ezért, de én nem fogok csak azért megházasodni, hogy lefektessek valakit, mert a szememben a házasság a fontos, nem a szex. Egyetlen feleségem lesz majd, akit megőrzök örökké, de ha az a lány lett volna, akivel először lefeküdtem, akkor már rég kinyírtam volna magam...
17 nincs semmi baj veled. Nem örjöngve paráznáznak azokra, akik jegyesek (csak maguk közt megbeszélve akár) és még nem házasok, és megszentelik a házasságot ma már a papok. Sok probléma keletkezik abból - és ezt ők is tudják- hogy az érés korábbra tevődött,(10-12 közöttre), a tanulmányok kitolódtak 20-30 évre) - tehát van itt közel 18-20 év, ami problematikus. Régen az érést néhány év után követte a családalapítás is.
De: "mindent szabad, de nem minden használ!"
De a cél ne vesszen el ebben a hosszú időszakban, hogy az alany kiégett legyen, esetleg csak tudatmódosítókkal, gyógyszerekkel tudja már elviselni a létezését, hanem a cél:
hogy a férfi és a nő közt legyen egy [megszentelt] akarat az Egység létrehozásához, meg az erő maradjon meg, melynek révén a kettő eggyé válik/válhat "sexualunio". Ez egyébként isteni művelet -megszűnik az alanyi-tárgyi dichotómia-, ezért szent. Ez úgy, hogy találomra, lelki és szellemi egységre való igény nélkül, csak a fizikai test vágyától vezérelve, a másikat ebben az esetben tárgynak, a kielégülés tárgyának véve, hol itt, hol ott közösül valaki - nem fog létrejönni. Az ember test-lélek-szellem, és ez sérül, ha csak test szerint él valaki.
&13
"minek adott nemi vágyat, ....amikor ott fekszik a szerett nő meztelenül"
Ja, itt a magyarázat. A nemi vágy az ember testének fejlődése által alakul ki. De ezen lehet uralkodni. Az igazán erős ember, nem az izmaitól erős jellem, hanem attól, hogy tud önuralmat gyakorolni.
A nemi vágyat házasságon belülre kell tartogatni. Már eleve azt amit írsz, elárulod, hogy keresed is azt, hogy ilyen érzéseid legyenek. Nem akarsz, és nem is gyakorolsz önuralmat.
Egy keresztény, vagy is Isten vezetése alatt élő ember, kerüli az ilyen helyzeteket, a házasságig.
Nem Istent kell hibáztatni, amiért Te magad teszed ki magadat.
Jóval bonyolultabb ez a kérdés nem fekete fehér. Akik jegyesek azok nyilván nem úgy paraznalkidnak mint aki fűvel fával. De mivel nincs áldás a kapcsolatukon a gonosz bármikor kisertesbe viheti őket. Mai világ tényleg messze van az egyház tanitasatol,azert nem is ismerik a logikáját. Meg pont az ellenkezője a divat h fogyasztói társadalom fűvel fával.
Az igazság ott van legjobban elasva h régen nem volt a szexel gond mert amikor elvesztették a szüzességuket akkor már házasok voltak nem kellett sokat várni. Valamint folyton mindenki járt templomba hallgatta a tanitsokat és a szerint élt. Úgy meg jóval könnyebb férfival együtt lenni ha tudod h nemcsak azért van veled mert szeret hanem Istennek is meg akar felelni. A szerint èl. Mondhtnam azt h muszlim férfiak ilyenek akiknek határozott elképzeléseik vannak a kapcsolatról meg a nők férfiak erenyeirol. Ők máshogy állnak hozzá. Persze nekik se megy 100%an.
Házasodni én is azért nem akarok mert nem tudom elkepzelni h egy férfi mindig hűséges lesz. Ha meg igen akkor gyanús h lusta vagy unalmas és az se kéne. Tudom ez az én hulyesegem nem tudom miért van így lehet csak ezt láttam magam körül h házasság inkább kötelesség ami azon kívül van meg nem megbízható. Bizalmomon meg hitemet kéne erősíteni h működik izgalmas házasság is de inkább úgy tudom elkepzelni mintha időzített bomban ülnek ami bármikor felrobbanhzt. Értem itt a megcsalasra. Lehet h egy muszlimal el tudnám képzelni mert azok úgy állnak hozzá de azok meg jönnek azzal h gyereket akarnak attól frászt kapok.
Ha lelkileg fel vannak a fiatalok készítve a házasságra gyerekkoruk ota akkor úgy könnyebben működik a dolog.
De mondjuk akkor is állt régen a farkuk a pasiknak a más nőkre. Meg a nőknek is tetszettek az sportos katonák...:)ez biológia meg kíváncsiság. Azért nőket próbálták kontrollálni de házasságban is ha egy fickónak állt a farka vmi másik nőre akkor vagy megkornyekezte vagy hazament és legekudt az asszonnyal. Feleségének már nehezebb volt titkon tartani a dolgot nagyobb volt a társadalmi nyomás rajtuk.
100szonak is egy a vége ha félre mentek vagy partnereket cserélték akkor benne van a pakliban h lelkileg nem lesz magas szintű a dolog elvesztitek azt.
Ha nem úgy álltok hozzá házasság ígéret elkotelezodes akkor nem lesz áldás a kapcsolaton és a gonosz beforkozik és rombolás lesz.
Mindenki szabadon eldonti mit akar.
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!