Hívők, van bármi konkrétum ami az istenetek létére utal?
"Mi célja is volt a vers idézésednek?" - megmondom, 16, ha magadtól nem tudsz rájönni. A költő szebben tudja kifejezni, mit jelent Istent tudni, érezni, élni. Konkrétan tudomásnak lenni I mivoltáról:D
"Szivemben már őt megtaláltam,
Megtaláltam és megöleltem
S egyek leszünk mi a halálban."
- de annyiban valóban kár volt Adyt idézni, hogy az érzékelten tuskólelkűek lepontozzák. Nem kell gyöngyöket dobálni a disznók vályújába.
"de annyiban valóban kár volt Adyt idézni, hogy az érzékelten tuskólelkűek lepontozzák. Nem kell gyöngyöket dobálni a disznók vályújába."
Vagy csak azért pontozzák le, mert ilyen kontextusban csak válasz helyetti mellébeszélés. Lehet akármilyen szép egy vers, ha feleslegesen dobálózol vele, senkit nem fog érdekelni.
"Tehát nincs "istenetek" kifejezésnek jogosultsága, értelmetlen"
Ez esetben ajánlanám olvasásra pl a Bibliát! Igen jellemző a birtokos szerkezet az "én istenem, te istened" kifejezések.
Egy példa:
"Monda néki Jézus: Viszont meg van írva: Ne kisértsd az Urat, a te Istenedet"
Az pedig pláne ostobaság hogy nincs létjogosultsága. A köznyelvben ez az alapvető kifejezésmódja annak hogy arról az istenről van szó akiben te hiszel (te istened) vagy akiben én hiszek (én istenem).
Nem szoktam pontozni.
Ady-t pedig kifejezetten nagyratartom a művészete miatt.
Viszont az ő hite semmit nem jelent.
A hit és a tapasztalás nem egy és ugyanaz.
A hit mindazonáltal fontos hogy tudjunk tapasztalni.
Például ha nem hiszel magadban,nem fogod megtapasztalni, mennyit is érsz.
Báregy materialistának kár magyarázni.
Nevezhetjük úgyis,nekem aztán mindegy.
Ti nem akartok megérteni semmit, csak provokálni a vallásos embereket.
Felesleges köröket futtok.
Isten létét nem tudod bizonyítani, de:
Azokat pedig, a kik hisznek, ilyen jelek követik: az én nevemben ördögöket űznek; új nyelveken szólnak.
Márk 16:17 HUNK
És:
Nem ember az Isten, hogy hazudjék és nem embernek fia, hogy megváltozzék. Mond-é ő valamit, hogy meg ne tenné? Igér-é valamit, hogy azt ne teljesítené?
4 Mózes 23:19 HUNK
A hit pedig a reménylett dolgoknak valósága, és a nem látott dolgokról való meggyőződés.
Zsidók 11:1 HUNK
24 "Ez esetben ajánlanám olvasásra pl a Bibliát! "
És? beszélhetnek róla az emberek így az enyém... de nem kérdezhetek másokat agresszíven, mint egy vallató tiszt: na?: istened Erre a rövid válasz: nincs közöd hozzá. Engem sem érdekel a te istenképed. És ettől a marakodástól, ami itt a gyakorin folyik, nem is fog változni senkinek az istenképe/ az is ide tartozik, ha nincsisten képe van.
Egyébként hányszor teszed fel ezt az otromba hívőket becsmérlő kérdést? A stílusról fel lehet ismerni. A kategória toplistán meg látszik, kik azok, akik 100 pontot érően kérdeztek az elmúlt időaszakban. Felesleges macerálás. Ahova MINDIG rögtön - szuperszónikus sebességgel odacsapódik 1-2 nincsistenező-hivőbecsmérlő (noha nem őket kérdezték).
Kit érdekel ez az egész?
Inkább ez idő alatt olvass, tanulj, te is a válaszolók is.
Nagy költők műveiben találhatsz istenkép-leírást. Azokat érdemes megismerni. Nem azért hogy "egyetérts" hanem a ihletet költészet onnan jön, ahonnan kell - "isten által áthatott" mondja az ógörög nyelv érzékletes kifejezéssel.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!