Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Hívők, van bármi konkrétum...

Hívők, van bármi konkrétum ami az istenetek létére utal?

Figyelt kérdés
2018. okt. 31. 14:01
1 2 3 4 5 6
 21/57 anonim ***** válasza:
26%

"Mi célja is volt a vers idézésednek?" - megmondom, 16, ha magadtól nem tudsz rájönni. A költő szebben tudja kifejezni, mit jelent Istent tudni, érezni, élni. Konkrétan tudomásnak lenni I mivoltáról:D

"Szivemben már őt megtaláltam,

Megtaláltam és megöleltem

S egyek leszünk mi a halálban."

- de annyiban valóban kár volt Adyt idézni, hogy az érzékelten tuskólelkűek lepontozzák. Nem kell gyöngyöket dobálni a disznók vályújába.

2018. okt. 31. 16:36
 22/57 anonim ***** válasza:
82%
re17 -nincs olyan, hogy I birtoklása. Tehát nincs "istenetek" kifejezésnek jogosultsága, értelmetlen. Az istenKÉPe különbözik minden embernek - tételes vallásoktól és létszemléletektől FÜGGETLENÜL - mert ez a szubjektumhoz bensőségesen, elválaszthatatlanul kapcsolódik. Aki nem hiszi istent annak is, aki ilyen, vagy olyan liturgiát hallgat annak is. Az "én"-nel összefügg az istenkép.
2018. okt. 31. 16:41
 23/57 A kérdező kommentje:

"de annyiban valóban kár volt Adyt idézni, hogy az érzékelten tuskólelkűek lepontozzák. Nem kell gyöngyöket dobálni a disznók vályújába."

Vagy csak azért pontozzák le, mert ilyen kontextusban csak válasz helyetti mellébeszélés. Lehet akármilyen szép egy vers, ha feleslegesen dobálózol vele, senkit nem fog érdekelni.

2018. okt. 31. 16:43
 24/57 A kérdező kommentje:

"Tehát nincs "istenetek" kifejezésnek jogosultsága, értelmetlen"

Ez esetben ajánlanám olvasásra pl a Bibliát! Igen jellemző a birtokos szerkezet az "én istenem, te istened" kifejezések.

Egy példa:

"Monda néki Jézus: Viszont meg van írva: Ne kisértsd az Urat, a te Istenedet"

Az pedig pláne ostobaság hogy nincs létjogosultsága. A köznyelvben ez az alapvető kifejezésmódja annak hogy arról az istenről van szó akiben te hiszel (te istened) vagy akiben én hiszek (én istenem).

2018. okt. 31. 16:47
 25/57 anonim ***** válasza:
60%

Nem szoktam pontozni.

Ady-t pedig kifejezetten nagyratartom a művészete miatt.

Viszont az ő hite semmit nem jelent.

2018. okt. 31. 16:50
 26/57 anonim ***** válasza:
41%

A hit és a tapasztalás nem egy és ugyanaz.

A hit mindazonáltal fontos hogy tudjunk tapasztalni.

Például ha nem hiszel magadban,nem fogod megtapasztalni, mennyit is érsz.

Báregy materialistának kár magyarázni.

2018. okt. 31. 16:57
 27/57 anonim ***** válasza:
51%
A "hisz magaban" az inkabb bizik magaban csak ugy mondjak, semmi koze a vallasos hithez. Az a lenyeg, hogy a hivo hisz, elhiteti magaval, hogy van Isten es ezert belemagyaraz olyat a dolgokba ami nincs is ott. "Erzem a jelenetet" stb, max vagyik ra hogy igy legyen es ezert "erzi".
2018. okt. 31. 17:05
 28/57 anonim ***** válasza:
65%

Nevezhetjük úgyis,nekem aztán mindegy.

Ti nem akartok megérteni semmit, csak provokálni a vallásos embereket.

Felesleges köröket futtok.

2018. okt. 31. 17:18
 29/57 anonim ***** válasza:
30%

Isten létét nem tudod bizonyítani, de:

Azokat pedig, a kik hisznek, ilyen jelek követik: az én nevemben ördögöket űznek; új nyelveken szólnak.

Márk 16:17 HUNK

És:

Nem ember az Isten, hogy hazudjék és nem embernek fia, hogy megváltozzék. Mond-é ő valamit, hogy meg ne tenné? Igér-é valamit, hogy azt ne teljesítené?

4 Mózes 23:19 HUNK

A hit pedig a reménylett dolgoknak valósága, és a nem látott dolgokról való meggyőződés.

Zsidók 11:1 HUNK

2018. okt. 31. 17:18
 30/57 anonim ***** válasza:
23%

24 "Ez esetben ajánlanám olvasásra pl a Bibliát! "

És? beszélhetnek róla az emberek így az enyém... de nem kérdezhetek másokat agresszíven, mint egy vallató tiszt: na?: istened Erre a rövid válasz: nincs közöd hozzá. Engem sem érdekel a te istenképed. És ettől a marakodástól, ami itt a gyakorin folyik, nem is fog változni senkinek az istenképe/ az is ide tartozik, ha nincsisten képe van.

Egyébként hányszor teszed fel ezt az otromba hívőket becsmérlő kérdést? A stílusról fel lehet ismerni. A kategória toplistán meg látszik, kik azok, akik 100 pontot érően kérdeztek az elmúlt időaszakban. Felesleges macerálás. Ahova MINDIG rögtön - szuperszónikus sebességgel odacsapódik 1-2 nincsistenező-hivőbecsmérlő (noha nem őket kérdezték).

Kit érdekel ez az egész?

Inkább ez idő alatt olvass, tanulj, te is a válaszolók is.

Nagy költők műveiben találhatsz istenkép-leírást. Azokat érdemes megismerni. Nem azért hogy "egyetérts" hanem a ihletet költészet onnan jön, ahonnan kell - "isten által áthatott" mondja az ógörög nyelv érzékletes kifejezéssel.

2018. okt. 31. 17:55
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!