Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Az ószövetségi istenkép nem...

Az ószövetségi istenkép nem "brutális" egy kicsit?

Figyelt kérdés

egy féltékenységére büszke,

kicsinyes, igazságtalan, megbocsátani képtelen hatalommániás,

bosszúvágyó, vérszomjas etnikai tisztogató, nőgyűlölő, homofóbi-ás,

rasszista gyermekgyilkos, népirtó, halálosztó, megalomániás,

szadomazochista, szeszélyes, rosszindulatú zsarnok.

2018. szept. 27. 08:04
1 2 3 4 5 6
 21/51 anonim ***** válasza:
100%
#20 Pedig az Özönvíz legendája leginkább egy igazi globális méretű, radikális ámokfutásra hasonlít, ha belegondolsz.
2018. szept. 28. 00:07
 22/51 anonim ***** válasza:
76%
Oké, mesélj kérlek hogy az ártatlan gyerekek (ártatlanok, hisz a bűn fogalmát sem ismerik még) mitől nem méltók az életre?
2018. szept. 28. 00:07
 23/51 anonim ***** válasza:
76%

Nem e?

Akkor miért nincs most megkövezés Isten törvénye alapján?

Ha ma nem etikus, akkor régen sem volt az!

2018. szept. 28. 00:14
 24/51 anonim ***** válasza:
69%

Nagyon jogos az egyiptomi tíz csapás szegény egyiptomi népre, pláne, hogy Isten direkt keményíti meg a fáraójuk szívét, aki először pedig simán elengedte volna a zsidókat.

Csak szadizni akart egy, hm nem is kicsit.

2018. szept. 28. 00:17
 25/51 anonim ***** válasza:
70%

Nem kicsit,hanem nagyon brutális...

Ami bent,az van kint.Primitív embereknek primitív Istenük van.

2018. szept. 28. 06:56
 26/51 anonim ***** válasza:

"Isten direkt keményíti meg a fáraójuk szívét, "

Lám a rossz fordítás megteszi a hatását.

(2Mózes 4:21) . . .. Én pedig hagyom, hogy konokká váljon a szíve; . . .

De én hagyom majd, hogy konokká váljon a fáraó szíve.

Nem Isten keményítette meg a Fáraó szívét, mert akkor ez nem szabad akarattal Tette, így méltatlan lenne a bűntetésre. Hidd el kedves Barátom, Isten nem avatkozik bele a szabad akaratodba.

Ha ellene akarsz tenni tedd. De azzal a következményeket is fogadd el, és ne állítsd be úgy, mint ha Ő döntött volna helyetted.

2018. szept. 28. 08:24
 27/51 Közveszélyes Kontár ***** válasza:
nem, keres az Dawkins Isteni teveszme -re kritikai muveket ha onkritikad nincsen...
2018. szept. 28. 10:00
 28/51 anonim ***** válasza:

Nem avatkozik be?

Ezt olvasd el:

jer31

27.

Ímé, eljőnek a napok, azt mondja az Úr, és bevetem az Izráel házát és a Júda házát embernek magvával és baromnak magvával.

28.

És a miképen gondom volt arra, hogy kigyomláljam és elrontsam, letörjem és pusztítsam és veszedelembe sodorjam őket, azonképen vigyázok arra, hogy megépítsem és beplántáljam őket, azt mondja az Úr!

29.

Ama napokban nem mondják többé: Az atyák ették meg az egrest, és a fiak foga vásott el bele.

30.

Sőt inkább kiki a maga gonoszságáért hal meg; minden embernek, ki megeszi az egrest, tulajdon foga vásik el bele.

31.

Ímé, eljőnek a napok, azt mondja az Úr; és új szövetséget kötök az Izráel házával és a Júda házával.

32.

Nem ama szövetség szerint, a melyet az ő atyáikkal kötöttem az napon, a melyen kézen fogtam őket, hogy kihozzam őket Égyiptom földéből, de a kik megrontották az én szövetségemet, noha én férjök maradtam, azt mondja az Úr.

33.

Hanem ez lesz a szövetség, a melyet e napok után az Izráel házával kötök, azt mondja az Úr: Törvényemet az ő belsejökbe helyezem, és az ő szívökbe írom be, és Istenökké leszek, ők pedig népemmé lesznek.

34.

És nem tanítja többé senki az ő felebarátját, és senki az ő atyjafiát, mondván: Ismerjétek meg az Urat, mert ők mindnyájan megismernek engem, kicsinytől fogva nagyig, azt mondja az Úr, mert megbocsátom az ő bűneiket, és vétkeikről többé meg nem emlékezem.

Megépíti, beplántálja, a bebesejökbe helyezi és az ő szívökbe írja a törvényét.

2018. szept. 28. 10:03
 29/51 anonim ***** válasza:
0%

Hát ezt nagyon rosszul értelmezted Keves előttem szóló.

Ezek a versek a jövőt, Kriszus idejére valót jövendöli. A vésem, a belsőjükbe írom, nem azt jelenti, hogy Ő ráeröltetve fogja ezt szószerint alkalmazni az emberekre. Ugyan is ha megnézed a szöveg összefüggést föleg a végén:

34.És nem tanítja többé senki az ő felebarátját, és senki az ő atyjafiát, mondván: Ismerjétek meg az Urat, mert ők mindnyájan megismernek engem, kicsinytől fogva nagyig

Krisztus egy jobb szövetségnek a Közvetítője, amelyről Jeremiás jövendölt. Ennek a szövetségnek a hatálya alatt a bűnöket egyszer s mindenkorra meg lehet bocsátani, és a lelkiismeretünk is tisztává válhat. A Törvény ezeket sosem tudta volna megvalósítani. A törvényszövetség alapvető törvényei, azaz a Tízparancsolat kőre lett felírva, az új szövetség törvénye azonban szívekre.

Vagy is amit tanulnak, azt alkalmazni is fogják. Nem úgy mint a Héberek, akiknek írva volt de csak egy kőre, nagyon kevesen szívlelték, és tarották is be.

Ezzel az új szövetséggel fog maradandóan és dicsőségesen beteljesedni az az ígéret, amelyet Jehova Ábrahámnak tett.

Amikor Jehova szövetséget kötött a néppel a Sínai-hegynél, ’papok királyságáról és szent nemzetről’ beszélt Izraelnek, azt viszont nem részletezte, hogy mikor és hogyan alakul majd meg ez a nemzet

De addig is a törvényszövetség egyértelművé tette, hogy az izraeliták nem képesek teljes egészében betartani a Törvényt. Vagyis megmutatta, hogy bűnösök. Ezért kellett az áldozatok bemutatása, nehogy elszálljanak maguktól, csak mert választottak.

Az emberek rosszul alkalmazták a Törvényt, vagy egyszerűen csak figyelmen kívül hagyták, nem volt a szívűkbe bevésve.

"megbocsátom bűnüket és vétkükre nem emlékezem többé"

De ezt nem azért teszi, mert Ő belevés törvényeket vagy elveket a szívbe. A Bibliában gyakran használ Jehova olyan szavakt, amivel erőteljessé akar tenni valamit, vagy hangsúlyozza, hogy az mindenképen valóra válik.

2018. szept. 28. 12:16
 30/51 anonim ***** válasza:

Egy mondtaban összefoglalva:

"Belevésem, bensőlyükba helyezem, azt jelenti, hogy megtanítja Őket a helyes életre, amit Ők alkalmazni fognak, és nem fogják megszegni, mint az Izraeliták, akik megszegték a szövetséget.

2018. szept. 28. 12:18
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!