Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Mi az eredendő bűn? Mi az az...

Csonka János kérdése:

Mi az eredendő bűn? Mi az az egyház szerint, és mi az szerintetek?

Figyelt kérdés

Szóval ha szóva került eredendő bűn, mindig fellázadt az énem. Próbálok megalkotni magamnak egy olyan választ, amit elfogadok, de ha nem megy, elvetem ebben a formájában ezt a gondolatot.

Ez a következő:

Az eredendő bűn tehát az RÉSZBEN az, amiért Isten előtt fejet kell hajtanunk, és a megbocsátásért esedeznünk.

A történetet mindenki ismeri: Isten megtiltja, hogy egyen Ádám és Éva a fáról, azonban Éva szakít, majd megkínálja párját, aki elfogadja, és eszik a gyümölcsből. Isten erre megátkozza (itt nem rossz szándékot tulajdonítok neki, félreértés ne essék, nem a hétköznapi értelemben vett átokra gondolok. talán ez jobban tetszik: módosította az ember és felesége létét) a két emberpárt:

Éva-"Az asszonynak monda: Felette igen megsokasítom viselősséged fájdalmait, fájdalommal szűlsz magzatokat; és epekedel a te férjed után, ő pedig uralkodik te rajtad." (Gen 3-16)

Ádám-"Az embernek pedig monda: Mivelhogy hallgattál a te feleséged szavára, és ettél arról a fáról, a melyről azt parancsoltam, hogy ne egyél arról: Átkozott legyen a föld te miattad, fáradságos munkával élj belőle életednek minden napjaiban.

Töviset és bogácskórót teremjen tenéked; s egyed a mezőnek fűvét.

Orczád verítékével egyed a te kenyeredet, míglen visszatérsz a földbe, mert abból vétettél: mert por vagy te s ismét porrá leszesz." (Gen-17-19)

A büntetés tehát az, hogy halandók lettek, a halandó lét nehézségeivel és szenvedéseivel kell megbirkózniuk életük végéig, ha az Istennek való Lét szerint akarnak élni, csakúgy mint a leszármazottaiknak.

A problémám személy szerint azzal van, ahogy ezt az egyházban sugallják. Akárhányszor az egyetemes vallás képviselőivel volt dolgom, és ez szóba jött, úgy beszéltek erről, mint egy olyan bűn, amiért térden csúszva kellene bocsánatért könyörögnöm a feszület előtt. Mintha lenne valami, amiért bűnbánatot, és lelkiismeretfurdalást kellene éreznem.

Ilyenkor elgondolkozom, hogy mi a bűnöm? Eredendő bűn, tehát már bennem van a kezdetek óta. Mi van bennem a kezdetek óta? Az élet. Akkor ezek szerint bűnös az életem? Nem érzem annak, de ha igen, miért? Mert embernek születtem, és nem egy tudatlan (öntudattal nem rendelkező) állatnak? Nem vettem el más ember életét, nem tettem tönkre mást, nem okoztam szenvedést akaratlagosan másnak, akkor mi az? A letöltött zene miatt kéne rosszul érzenem magam? Amint megengedhettem magamnak, előfizettem és legálisan hallgatom a zenét.

De ha már itt tartunk, a 11 éves öcsém mit vétett, amiért bűntudat kéne, hogy gyötörje? Ő miért bűnös? Sőt, már születésnél azok vagyunk, mert "nem ismerjük a Teremtőnket".Ergo, az a csecsemő, amelyik meghal, a pokolba, vagy mások szerint a purgatóriumba kerül.

Remélem sikerült átadni a lényeget, hogy az eredendő bűn ezen megfogalmazásával mi a bajom. Az egész lényem fellázad ellene, a lelkem, és az igazságérzetem áll fel ilyenkor és szólal meg. Legalábbis így érzem :)

Ha az eredendő bűn alatt a parancs megtagadását gondolom, akkor viszont az erre való hajlamot Isten ültette el bennünk. Ezért megint csak nem érezhetem magamat felelősnek. Többek között a kíváncsiság, az engedetlenség (és elégedetlenség) az, ami miatt ott tart a nyugati kultúra ahol tart. Ezért érezzek bűntudatot? Hogy az emberi történelem során még nem élt ilyen jól az ember? Hogy kevesebb a szenvedés, mint valaha?

Úgy gondolom, hogy a gyümölcs szakításának ügye az átokkal le is zárult. Halandók lettünk. De ezért nem kellene, hogy bűnt érezzünk. Az apa bűne nem teszi automatikusan bűnössé a gyermeket. Átterjedhet rá (alkoholista apának sokkal valószínűbb, hogy a gyermeke is az lesz), de az emberben meg van a bűn felé való emelkedés képessége.

Úgy gondolom, hogy Istennek végig ez volt a terve velünk. Nem öntudatlan, engedelmes gyermekeket akart az idők végezetéig a Paradicsomban. Akkor angyalokkal népesítette volna be. Olyat alkotott, amit félig a rend, félig a káosz alkot. Olyasvalamit, ami természete miatt képes a transzendenciára. Elvégre a saját képére alkotott minket... :)

Nos, ti mit gondoltok? A témáról, a véleményemről, biztos sokatoknak megvan a saját interpretációja. Kíváncsian várom a kommenteket!

2018. szept. 25. 23:42
1 2 3 4
 21/31 anonim ***** válasza:
0%

Volt egy tökéletes genetikával rendelkező ember, Ádám. Oldalbordájából, vagyis génjeibòl lett Éva, aki szintén tökéletes. Halhatatlan, immunis a betegségekre, nem öregszik. Jött egy korábbi teremtmény, akinek genetikája korlátozott volt, de fifikásabb gondolkodású, mint az ember. Utódot nemzett Évának, akit Ádám elfogadott fiának a sajátja mellé. De az utód örökölte a korlátokat, irigységből meggyilkolta fivérét, és így csak a szennyezett

vérvonal maradt fenn.

Más szóval az eredendő bűn, az isteni genetika besszennyezése, és fenntartása. A bűn maga a létezésünk.

2018. szept. 26. 19:47
 22/31 anonim ***** válasza:

"Utódot nemzett Évának, akit Ádám elfogadott fiának a sajátja mellé."

Te nem vagy keresztény, ugye?

Mert a keresztények nem így mondják.

2018. szept. 26. 19:51
 23/31 anonim ***** válasza:
Van benne valami. Mária méhének gyümölcséről beszélnek a keresztények. Éva elfogadta a kígyótól gyümölcsöt. Tőle pedig Ádám fogadta el. A tudás fája sem lehet más, mint isten teremtményeinek családfája. Ádám és Éva a család jelképe, a fán szereplő gyümölcs nincs megnevezve, hisz többféle faj lehetett rajt.
2018. szept. 26. 20:05
 24/31 A kérdező kommentje:

De Éva nem a kígyó gyümölcsét fogadta el. Sőt, sem fogadott el tőle. A kígyó még csak utasítást se adott Évának. A kígyó csupán elindított egy gondolatot Évában, ami miatt végül szakított Éva az Isten által teremtett, azaz Isten gyümölcséből.

2018. szept. 26. 20:53
 25/31 A kérdező kommentje:

#Emánuel3

Biztos jó szándék vezérelt, amikor megírtad ezt a kommentet, de többek között az ilyen abszolút kijelentések azok, amik miatt az intézményesített vallástól feláll a szőr a hátamon.

A Bibilia először is nem Isten műve. Emberek írták hosszú időn keresztül, különböző célokkal vezérelve. Őszinte, az egyház érdekeit képviselő, de volt öncélú, gonosz érdek is. Ezen felül rengeteg könyvet kivettek belőle, másokat hozzáadtak, megintcsak ilyen-olyan érdekek által vezérelve.

Ezért nem is gondolom, hogy elégséges a Biblia az isten-kérdés megválaszolására. Ahhoz élni is kell, tapasztalni.

Azt állítani, hogy egy ilyen sokszor módosított könyvgyűjteménynek - ami ráadásul nagyon mély, többértelmű, nehéz olvasmány - csak egy helyes olvasata van, az arroganciára utal.

Félreértés ne essék, nem sértegetni szeretnélek. Csupán nem fogadom el, hogy csak egy helyes olvasata legyen a Bibliának. Ez az alapvető kifogásom az intézményes egyházzal szemben is.

2018. szept. 26. 21:21
 26/31 anonim ***** válasza:
Nem a kígyó gyümölcsét, hanem a fán lévő egyik fajét. Gyümölcs=utód
2018. szept. 26. 21:25
 27/31 A kérdező kommentje:

Én magam is hasonló szándékot vélek és félek felfedezni e mögött az egész mögött. Legalábbis nehéz más szándékot oda látni.

Elolvastam a linket is, de hogy őszinte legyek nem mindent értettem belőle. Ha egy valamit megértettem, akkor azt, hogy ez az egyházon belül éppoly vitatott téma, mint azon kívül. Akkor viszont nem értem, hogy az én értelmezésem miért lenne kevésbé megfelelő.

2018. szept. 26. 21:35
 28/31 anonim ***** válasza:

Senki sem születik bűnösként, erről bővebben a keresztenyek.tk weboldalon olvashatsz a következő linken:

[link]

2018. szept. 27. 08:04
 29/31 A kérdező kommentje:

Igen, ezzel már találkoztam. De ezzel kapcsolatban akkor két kérdésem lenne:

1:Mi a különmbség a vétkezés és a bűn elkövetés között? Az általad linkelt szöveg különbséget tesz.

2: Sok magyarázatban teljesen kifelejtik azt, hogy Ádámban és Évában eleve megvolt a hajlam arra, hogy bűnt kövessenek el. Azt nem a kígyó táplálta beléjük.

Így az én értelmezésem szerint Isten eleve úgy teremtette az embert, hogy képes az engedetlenségre (máskülönben ugye nem követte volna el, ha ez hiányozna belőle)

2018. szept. 27. 10:10
 30/31 Közveszélyes Kontár ***** válasza:

#Kerdezo

innen folytatom:

"Ha az eredendő bűn alatt a parancs megtagadását ..."

Isten nem kenyszerit abba, hogy ellene lazadj

a parancsot eppen az emlitett kivancsisag es "en (hatha) jobban tudom" elven szeged meg

elvesztette az ember az Isteni Osztonos Itelokepesseget, es a "megszerzett" (ellopott) jo es rossz tudasanak ismeretét is

tokeletlen tehat az ember lelkileg (szellemileg) is nem csak testileg, epp ezert van szuksege az Isteni Tanitasokra, mert onallosagra keptelen, de sokan epp a tokeletlenseguk, szoval tevedesuk miatt azt hiszik hogy kepesek onallosagra, ez hitetlensegbol ered vagy annak taptalaja

mint tudod egy mar a lazadast magaeva tevo es abban bizó, helyesnek tarto: a Satan, Gonosz volt az aki az embert bunre csabitotta

* valoban az eletbol es szabadakaratbol ered, vagyis attol fugg, de megsincs kenyszeritve a bunre senki

minden teremtmenynek tokeletlen az itelokepesege, csak a Teremtonek nem, a tokeletlensegeket majd megszunteti, de erre a Teremto altal lehetosege lenne a teremtmenyeknek is, ha minden "parancsat" betartanak

a parancsok nem Isten erdekei, hanem a teremtmenyeke, embereke, a mienk

"Hogy kevesebb a szenvedés, mint valaha?"

szerintem joval tobben ezt epp forditva lassák

te is egy alomvilagban (!) elsz?

"bűn felé való emelkedés képessége"

erdekes ez az ellentet gondolataidban, es valoszinu a vallasokat es tanitasaikat tartod ellentetesnek...

elobb még a bunre voltak hajlamosabbak most meg mar a buntelensegre?

angyaloknak is szabadakaratuk van, egyetlen Teremto van nincs tobb, minden mas teremtmeny, minden teremtmeny "bun-képes, lazadas-képes"

ezoterikus tajra terelted a temat

teremtett evilagban valoban van dualitas, de ezt nem hagyja meg orokke

(es Isten nem a "merleg serpenyo egyik felében" van, Ö a Merleg, a Biro)

"transzcendenciara kepes"

pontosan mit ertesz alatta? okkult ezoterikus dolgot? vagy hogy Isten Onzetlen Szeretetere kepes a teremtmeny

igen erre kepes es ezzel erheti el egyedul, kizarolag Istent nincs más mód, Ut, ebbe "sajnos" (akinek) bennefoglaltatik Isten teremtesenek Onzetlen Szeretete is

("nincs" valasztasod mindketott Szeretned kell, ha Istent Szereted es teremteset nem, akkor Onzoseged miatt akarod elerni Öt, ha viszont teremteset, evilagot helyezed eloterbe, vagy csak azt szereted (mindegy mekkora részét), akkor szinten onzoseg bunébe esel)

miert nem jo? sajnos még sok mélyen hivo is ugy gondol ra, hogy Istentol gonoszsag (?!) az, ha a bunosoknek lehetoseget ad (azzal hogy élhetnek) arra hogy megtérjenek, jok legyenek es udvozulhessenek

tehat inkabb olyanra vagyakoznak hogy eleve elrendelve bunosok legyenek (adott szemelyek), es persze az eleve elrendeles, hogy Isten josagat ne erintse egy teremtmenyetol szarmazik (Gonosztol - aki onmaga valt azzá, de ez most nem téma) ellenben Isten keptelen lett volna Mindenhatosaga altal mas eleve elrendelesre? hiszen ez esetben a Gonosz csak eszkoze lenne - miert adta volna ki a kezébol ezt a mindhatosagi kepessegét?

* Isten Szeretete miatt teremtette a szabadakratot, es nem rendelte eleve el hogy legyen egy gonosz aki csabit, se azt hogy elcsabuljanak

* Isten szemszogebol miert tagadnad meg a gonosztol a "boldogsagat" hiszen a gonosztevo, a bunos ezt a mulando jutalmat kapja, ezt az oromot, azt amit akart, amit valasztott

* mindeg emberi megkozelitesben szemlelik az emberek, pedig kepesek Isteni megkozelitesre, csak tul kell latni az emberi felfogason

barki kepes a beleelesre, abba hogy egy bunos mire vagyik mi jo neki

(majd lathassuk kesobb hogy rendesen at lehet esni a lo tuloldalara ha Mindenhatosagba probaljuk beleelni magunk, abba kell beleelnunk magunk ami "rank tartozik" (ami velunk fog tortenni) emberi lenyekre, azokba amikrol Tanitast kaptunk, nem abba hogy milyen lehet Istennek lenni es teremteni, meg mindent tudni stb.)

* Isten mindenkit boldogga akar tenni, es szeretné, hogy mindenki MegTérjen es Udvozuljon

de valakik mas boldogsagot valasztanak, a mulandot

Isten fog Itelkezni felettuk, de errol is kaptunk rengeteg utalast

de mi nem tudjuk hogy pontosan milyen itelete lesz egy adott szemelynek, buntetese, jutalma milyen lesz, ez Istenre tartozik es nem rank, o Igazsagos Biro

es nem emberi igazsagrol van szo, hanem Valodi Igazsagrol

olyanrol amikor egy szadista sorozatgyilkos is kaphat mennyei orok jutalmat

es egy ahitatos masokon segito is kaphat pokoli buntetest

miert? okkal, tehat nem csak ezeken mulik az itelkezese hanem mindenen, ember szamara felfoghatatlan vegtelennyi okbol, de Isten egy "pillanat" alatt (azonnal) meghozza a Tokeletes Iteletet

(hogy megis hogyan fog lezajlani az Itelkezes az teljesen mas kerdes hiszen Isten szamunkra az orokkevalosagot is pillanattá tehetné, de Isten nem az ertelmetlenseg istene - nem erre akartam kiterni fentebbiekkel, hanem azt akartam erzekeltetni hogy a Mindenhato kepes a Tokeletes Itelethozatalra, teremtmenyei viszont nem)

mondhatni, de ez nem azt jelenti hogy mindenki hajlamosaBB a bunre vagyis hogy dominansabban a bunt valasztaná, csak hogy jelen van, hogy kepes azt valasztani, az ember onmagat teszi hajamosaBBÁ a bunre, nem pedig igy szuletik, hanem azert mert megtetszik neki

mivel a bun utan evilagi foldi jot, jutalmat is kap, es ugy erzi tevesen, hogy a bun, a rossz kisebb, kevesebb volt mint a jo (es ugy is erzi hogy a bun kovetkezmenye volt a jo es ez a jo csak bun altal jelenhet meg), ezert "kombinalgat" hogy a bunokkel totlse fel tetteit ugy hogy a jo is jelen legyen, es persze onzo modon, vagyis ami számára jo, ami valojaban onmagaban is bun, mivel masnak kellene hogy jot juttason, ilyenkor a bun is hatterbeszorul, es az ha onmaga rossznak erzi, veszteségnek amiert onzetlen volt, de ez a kezdetleges onzetlenseg, hiszen aki jol onzetlen az haszonnak erzi minel tobbet "veszit" az onzetlensegevel, a Szereto Segitesevel

(masok boldogsagaert el, az ö boldogsaguk örommel töli el öt, tulvilagi jutalomvagy nélkül is!)

emlitett egy fontosat azt hogy az ember hajlamos masokat hibaztatni

ha Istent hibaztatjuk ez is pontosan ezt jelenti

es masok hibaztatasa mindeg bun, ha mi tehetunk valojaban rola, magunknak is hazudhatunk errol mintha tenyleg a masik "tette volna" vagy o kenyszeritett volna, de Istennek nem hazudhatunk

* senki sem tud kenyszeriteni a dontesben, mindeg magunk hozzuk meg, barmi is az ok ra akkor is donthetnenk ugy hogy a helyeset valasszuk, ha halal vagy szenvedes is a kovetkezmenye

de mit er az ha "eleted" megmented, ha a lelked (az igazi eleted, orokeleted) elveszted?

jo "buli"

de gondolom ateistaknak ez tokeletes "erv" hogy Isten a Nagy Szadista, kinozza onmagat, es minden teremtmenyet

de mikor vegeter evilag, vegeter a szenvedes akkor is Szadista lesz ateistak szerint? miert? mert a bunosoket, bunoket nem hagyja meg az orokeletben, az orokkevalosagban?

az hogy ismeri az osszes lehetseges es a bekovetkezo jovot abbol miert kovetkezik hogy mindent Ö akar?

a Mindehatosagabol?

mindent Isten tesz? mert akkor nincsen semmilyen (!) szabadkarat

* te ket dolgot osszemosol

leginkabb azt hogy panenteisztikus es/vagy panteisztikus kepet a monoteisztikussal, Egyetlenne, Eggye teszel mindent a teremtettet a Teremtovel

lenyegtelen hogy vegsosoron igy van, mivel szamunkra teremtmenyei szamara nincs igy

* ebbol a te elkepzelesedbol miert nem kovetkezne az hogy Isten mindent tokeletesse buntelene tehetett volna az orokkevalosagban? miert lenne szukseg a tokeletlen bunos evilagra?

miert van szukseg szabadakarat illuziora?

Isten miert bábu-zik, jatszik a Satannal es velunk? es a tokeletes orokkevalosagban (TulVilag) szinten miert fog (vagy mar most is teszi...)?

* mi elkulonulve letezunk es ilyen kepzelgeseink nem segitenek, mivel még egyszeru emberi esszel felfoghatoak is sokakat hitetlensegbe taszitanak, ilyen Mindenhatosag egyre szélesebb szemlelese Kaossza tesz mindent es ennek terjesztese a hitetlenseg melegágya

* "Miert?" "Miert ugy van ahogy?" "Miert nem ugy ahogy en akarom?"

hogy kerdezhet ilyent egy ego hivo, egy egoteista?

mert aki nem a sajat egojanak teremtese az bizony Isten teremtese, es vagy behodol neki, terden csuszik elotte es lesi minden kivansagat, vágyát

(ha csak igy tud ra tekinteni egy hitetlen)

vagy pedig nem, de akkor sulyos bunteteseket kap

* a Kaosz hitben ilyen Mindehatosag korlatlan felfogasaban, nyugodtan lehet olyant feltetelezi hogy forditott Itelet Napja lesz, pl. ez (is - meg a Kaosz Kaosza is...) kovetkezik a multiverzum elmeletbol is, tehat aki a legjobb volt az fog legnagyobb buntetest kapni, orok gyotrest a pokolban ordogok altal, aki a legrosszabb volt az pedig Atya jobbjan fog ulni, mindenki az ö uralma alatt lesz az orokkevalosagig, legboldogabb, legnagyobb lesz a Mennyekben

"utolsokbol lesznek az elsok, elsokbol utolsok" ezt is kilehet forgatni, igy ahogy most irtam

vannak is ilyen hitek gondolom

* ez esetben azoknak a buddhistaknak a legjobb akik orokhalal eleresen munkalkodnak, mivel ok se jo se rossz eleresen nem munkalkodtak

milyen lehet egy mozdulatlan orokelet, oroklet? ha ennek valami ellentétet akarunk keresni?

* tehat a Tanitasok nem veletlen vannak, es nem veletlen nem ternek ki ilyen Kaoszra, csak maguk az emberek, mivel Istenné szeretnenek valni, Teremtove, Mindenhatova, ki ne szeretne? onkenyesen teremteni univerzumot, ahol teremtmenyeket ugraltathat amig akar, kinozhassa oket, masokat pedig segithet

majd pedig hibaztathassa a teremtmenyeit amiert donteskeptelenek es butasagokat muvelnek

igy tenne mint egy ember? aki Istenne, Mindenhatova valna az ember maradna?

* Isten nem azert antropomorf mert mi tettuk azza, hanem mert igy tudott legkozvetlenebbul kapcsolatot letesiteni megtestesulni szamunkra

igy sokan kepesek hinni Neki, bizni Benne, ha maskent nyilvanul meg akkor sokkal kevesebben

egy teaskannakent...

(az most "mellekes" - nem ebbol a szemszogbol kozelitettem meg - hogy teremteseben hozzank hasonlokent testesult meg ahhoz hogy minket sajat kepere teremtsen, tehat ö volt elobb hozzank hasonlo, de a hangsuly azon van amit kerulgettel talan es masok is, hogy Isten egy "szemely", szemelyfeletti szemely, es a sajatkepere teremtessel ezt adta at szamunkra, ebbol ered az onistenites erzete, az ego(te)izmus, az hogy "koroluted forog a vilag" - errol lentebb #11-hez is irtam, csak elfeljtettem) * Isten tett minket antropomorffá - ez az amit a hitetlenek keptelenek elfogadni

#10 +1

szep az az idezet

szoktam emelegetni ezt (idezet ismerete nelkul) hogy az eletet vagy a halalt akarja-e valasztani valaki, de az egesz Bibliat ez itatja at, hogy akarsz-e elni, mert ha igen akkor tegy ugy hogy elhess

igen, az éned az egod, az hogy Isten kepere teremtett azt jelenti, hogy hasonlo szuverenitasod van, amibol a szubjektiv relativitasod ered

ezert erzik sokan hogy "istenek" mivel "korulutuk forog a vilag"

van egyeniseged, szemelyiseged, es ez jo, de csak onmagaban es ami letszukseg, tehat eletedhez letezesedhez szukseges

* amint ezen tullepsz "felborul az onzoseg-onzetlenseg egyensulyod" az onzoseg felé akkor onzo leszel, de ezta dontest magad hozod meg, es az onzoseg eppen onmagad elleni, eleted elleni tamadas, csak azt hiszed hogy nem, es hogy pont ez segit elni, az "evolucionista" felfogas

ezzel a Halálnak szolgalsz (nem az evolucio elfogadasaval es felhasznalasaval hanem arra a torz felfogasra utaltam hogy onzonek kell lenni: aki "jobb" az marad eletben, a gyengek elpusztulnak stb.

az onzetlenseg viszont a Helyes Ut, a Hit Utja, Isten Utja mivel ezzel segitesz magadon, ha masokon segitesz

ezzel az Életnek szolgalsz

(Helyes Igaz Onzetlenseg csak Szeretetbol fakadhat)

#11 valsszom utaniakat nem olvastam

Xy4

2018. szept. 28. 09:40
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!