Mi az eredendő bűn? Mi az az egyház szerint, és mi az szerintetek?
Szóval ha szóva került eredendő bűn, mindig fellázadt az énem. Próbálok megalkotni magamnak egy olyan választ, amit elfogadok, de ha nem megy, elvetem ebben a formájában ezt a gondolatot.
Ez a következő:
Az eredendő bűn tehát az RÉSZBEN az, amiért Isten előtt fejet kell hajtanunk, és a megbocsátásért esedeznünk.
A történetet mindenki ismeri: Isten megtiltja, hogy egyen Ádám és Éva a fáról, azonban Éva szakít, majd megkínálja párját, aki elfogadja, és eszik a gyümölcsből. Isten erre megátkozza (itt nem rossz szándékot tulajdonítok neki, félreértés ne essék, nem a hétköznapi értelemben vett átokra gondolok. talán ez jobban tetszik: módosította az ember és felesége létét) a két emberpárt:
Éva-"Az asszonynak monda: Felette igen megsokasítom viselősséged fájdalmait, fájdalommal szűlsz magzatokat; és epekedel a te férjed után, ő pedig uralkodik te rajtad." (Gen 3-16)
Ádám-"Az embernek pedig monda: Mivelhogy hallgattál a te feleséged szavára, és ettél arról a fáról, a melyről azt parancsoltam, hogy ne egyél arról: Átkozott legyen a föld te miattad, fáradságos munkával élj belőle életednek minden napjaiban.
Töviset és bogácskórót teremjen tenéked; s egyed a mezőnek fűvét.
Orczád verítékével egyed a te kenyeredet, míglen visszatérsz a földbe, mert abból vétettél: mert por vagy te s ismét porrá leszesz." (Gen-17-19)
A büntetés tehát az, hogy halandók lettek, a halandó lét nehézségeivel és szenvedéseivel kell megbirkózniuk életük végéig, ha az Istennek való Lét szerint akarnak élni, csakúgy mint a leszármazottaiknak.
A problémám személy szerint azzal van, ahogy ezt az egyházban sugallják. Akárhányszor az egyetemes vallás képviselőivel volt dolgom, és ez szóba jött, úgy beszéltek erről, mint egy olyan bűn, amiért térden csúszva kellene bocsánatért könyörögnöm a feszület előtt. Mintha lenne valami, amiért bűnbánatot, és lelkiismeretfurdalást kellene éreznem.
Ilyenkor elgondolkozom, hogy mi a bűnöm? Eredendő bűn, tehát már bennem van a kezdetek óta. Mi van bennem a kezdetek óta? Az élet. Akkor ezek szerint bűnös az életem? Nem érzem annak, de ha igen, miért? Mert embernek születtem, és nem egy tudatlan (öntudattal nem rendelkező) állatnak? Nem vettem el más ember életét, nem tettem tönkre mást, nem okoztam szenvedést akaratlagosan másnak, akkor mi az? A letöltött zene miatt kéne rosszul érzenem magam? Amint megengedhettem magamnak, előfizettem és legálisan hallgatom a zenét.
De ha már itt tartunk, a 11 éves öcsém mit vétett, amiért bűntudat kéne, hogy gyötörje? Ő miért bűnös? Sőt, már születésnél azok vagyunk, mert "nem ismerjük a Teremtőnket".Ergo, az a csecsemő, amelyik meghal, a pokolba, vagy mások szerint a purgatóriumba kerül.
Remélem sikerült átadni a lényeget, hogy az eredendő bűn ezen megfogalmazásával mi a bajom. Az egész lényem fellázad ellene, a lelkem, és az igazságérzetem áll fel ilyenkor és szólal meg. Legalábbis így érzem :)
Ha az eredendő bűn alatt a parancs megtagadását gondolom, akkor viszont az erre való hajlamot Isten ültette el bennünk. Ezért megint csak nem érezhetem magamat felelősnek. Többek között a kíváncsiság, az engedetlenség (és elégedetlenség) az, ami miatt ott tart a nyugati kultúra ahol tart. Ezért érezzek bűntudatot? Hogy az emberi történelem során még nem élt ilyen jól az ember? Hogy kevesebb a szenvedés, mint valaha?
Úgy gondolom, hogy a gyümölcs szakításának ügye az átokkal le is zárult. Halandók lettünk. De ezért nem kellene, hogy bűnt érezzünk. Az apa bűne nem teszi automatikusan bűnössé a gyermeket. Átterjedhet rá (alkoholista apának sokkal valószínűbb, hogy a gyermeke is az lesz), de az emberben meg van a bűn felé való emelkedés képessége.
Úgy gondolom, hogy Istennek végig ez volt a terve velünk. Nem öntudatlan, engedelmes gyermekeket akart az idők végezetéig a Paradicsomban. Akkor angyalokkal népesítette volna be. Olyat alkotott, amit félig a rend, félig a káosz alkot. Olyasvalamit, ami természete miatt képes a transzendenciára. Elvégre a saját képére alkotott minket... :)
Nos, ti mit gondoltok? A témáról, a véleményemről, biztos sokatoknak megvan a saját interpretációja. Kíváncsian várom a kommenteket!
semmit se olvastam még el de mar az elejen leirtad magad a valaszt ra:
"Szóval ha szóva került eredendő bűn, mindig fellázadt az énem."
pontossn ez az eredendo bun Isten szerint
es mindenki ebbol vezeti le minden vallas, egyhaz, hivo
Minden keresztény vallás, hogy pontosítsunk.
Aki akarja, csak ostorozza magát tovább.
Nehogy véletlenül abba a bűnbe essen, hogy közelebb jusson az igazsághoz.Ha nektek ez kell,akkor ez kell.Én köszönöm, jól vagyok.
Érdekes felvetés, erre még nem gondoltam. Majd alkalomadtán megkérdezek egy rabbit :)
De erre csak emgitn azt tudom mondani, hogy a gonosz cselekedetre való hajlamot Isten ültette el bennünk. Ezért nem kellene szégyenkeznünk. Szégyent a bűn miatt érzünk, nem pedig amiatt, mert képesek vagyunk szörnyű tettek elkövetésére.
Én1 a Bibliára úgy is tekintek, mint egy olyan mű, ami az ember azon szándékából született, hogy megsimerje önmagát, váalszt adjon az olyan kérdésre,hogy mi az élet értelme, stb.
Van a Tórában egy jegyzet, ahol ezt írták: Képzelj egy olyan lényt, ami mindenhol ott van (tér és időn keresztül), mindent képes megtenni, és mindent tud. Milye nincs ennek a lénynek? a válasz az, hogy korlátai. Ez Istent írja le, ő egy mindenható lény.
Ergo tudta, hogy fel fog lázadni ellene az ember és Sámáel is.
Isten tehát megalkotta a Létet, aminek vannak szabályai. Ahol mivel eddig csak jó dolog van (az ő alkotásai), törvényszerűen megjelenik az ellenpólus (különben nincs értelme jóról beszélni).
A két lázadás között azonban van egy (legalább) nagyon lényeges különbség. Isten az angyalokat tudással teremtette, míg az embert nem. Ezért szerintem nem jelenthető ki, hogy az ember egyszerűen Lucifer MELLÉ állt. Lucifer tudta, hogy mit miért csinál, és ez egy FONTOS különbség. Isten mindig úgy büntetett meg, hogy a vétkesnek megadatott az esélye a megbánásra. Meg volt az esélye azon tudás megszerzésére, hogy belássa, bűnt követett el. pl. Lót és családja. Nem gondolták át őszintén azt, amit Lót mondd, így ők is odavesztek Szodománál. Az esélyük megvolt.
Az, hogy megteremttem a gonoszság ajtaját, szabadon válassza bárki azt, majd szabad akaratot adok a teremtményemnek, nem azt jelenti, hogy nem büntethetném meg, ha azt választja. Mint írtam csak úgy nyer értelmet a jó, ha van rossz is. Ergó Isten tudta, hogy nem minden ember kerülhet a mennybe. Nem mindenki él úgy, hogy élete során csökkentse a szenvedést a Földön.
Alá tudod támasztani valamilyen tudományos kutatással az egy emberpártól való származást? Mert nem nagyon tudom elhinni ezt.
Sokat gondolkodtam a gyümölcsevészet utáni cselekedeteikről, én így értelmeztem:
Ádám és Éva első reakciója az volt, hogy felnyílt a szemük. Ezt ma is a tudás megszerzésével/megvilágosodással társítjuk. Jónak és Rossznak tudói lettek. Mit jelent ez? Azt jelenti, hogy tudatában lettek annak, hogy meztelenek. A meztelenség pedig a tökéletlenséget jelenti, a NEM TÖKÉLETESSÉGET (talán ez azért érzékelteti jobban, mert eddig a Tökéletességgel éltek). Rájöttek, hogy mi a hibájuk, azaz megtudták azt is, hogy mi az, ami rossz nekik, mit nem akarnak megtapasztalni/átélni (pl. ma se akarjuk, hogy egy tömeg előtt meztelenek legyünk. Sőt ez egy tipikus rémálom). DE ez azt is jelenti, hogy tudom, hogy a másiknak hogyan okozhatok rosszat/fájdalmat/szenvedést.
Ez a Jó és Rossznak tudása. Én szerintem.
Úgyhogy szerintem pont, hogy a ruhátlanságról van szó. Szó szerint is és átvitt értelemben is. Persze, szégyent éreztek, amikor elbújtak, de a mögött szerintem mindaz rejlik, amit már feljebb leírtam. Nem azért éreztek szégyent, mert rájöttek, hogy hibáztak. Ez Ádám reakcióján tökéletesen látni lehet (ezt te is nagyon jól látod). Ő rögtön Évát okolja, ahelyett, hogy vállalná a felelősséget. Azért éreztek szégyent szerintem, mert tudatosult bennük, hogy nem tökéletesek. Nem azért, emrt megszegték a szabályt. Ádám is azt mondja, hogy azért nem jön elő, mert meztelen.
Mellesleg Éva nem tagadja a tettét, ő elismeri azt :)
És számomra a történet itt véget ér. Ez a fajta eredendő rossz az, amit te is idézel, az, ami ellen tiltakzom kézzel lábbal. Persze, hogy nem vagyunk tökéletesek. Mert nem úgy teremtettek minket. De most te a tökéletlenség és a bűn közé egyenlőség jelet teszel. Ami nem csak a Bibliának mond ellent, de a józan észnek is.
Istennek EZ volt a terve. Én sokáig nem értettem, hogy mi az ellentmondás a szabad akarat, és Isten mindenhatósága között. Most már értem, de szerintem a kettő megfér egymás mellett.
Isten TUDJA, hogy ki melyik utat választja. Tudja, mert mindenható. De nem dönti el senki helyett sem. Az mindenki szabad akarata. Na most a tudás nem egyenlő a cselekvéssel, ez egyértelmű. Isten csupán felállította a játéktáblát, azt minden szabályával együtt. De senki helyett se dob a kockával. És ez a szabad akarat lényege. Ezért rendelkezünk mi egyedül az Isteni szikrával, ezért vagyunk mi rend és káosz egyszerre, ezért teremtettünk egyedül MI Isten képére.
Ez persze azt is feltételezi, hogy minden ember nem rossznak, nem is jóbak születik. A potenciál ott van mindekiben. De ezt képtelen vagyok bűnnek felfogni.
Akkor olvasd végig a szöveget :)
Szerintem félre értelmezed a Jézusi tanításokat, amely egy téves istenképre épül.
Megpróbálom egy könyvből idézni, hogy valójában hogyan is kell értelmezni Ádám és Éva történetét:
"Isten szabadon, mindenkitől függetlenül teremtett meg téged. De mivel saját boldogságára teremtett, ezt már csak a te beleegyezéseddel érhette el. Igen. Szeretni csak szabad döntés alapján lehet! Két lény között a boldogság – és ez Isten és szellemi teremtményeire is áll – a különbözőségek dinamikus harmóniája. Ez áll természetesen két szellemi teremtmény kapcsolatára is.
Azokat a szellemi lényeket, akik igent mondtak az Isten által felkínált boldogság befogadására, angyaloknak nevezitek. Akik pedig nem-et mondtak erre, azok a bukott angyalok.
A bukott angyalok közül azok, akik megátalkodtak a nem-et mondásukban, ördögöknek nevezitek. Ezek vezérét és természetesen csapatát is láttam lehullani az égből (Lukács 10:18). Miután azok számára, akik a nem-et mondó döntésüket megbánták, lehetővé vált a földi élet megteremtése után az, hogy valós bűnbánatuk igazolása jeléül vállalják azt, hogy a Földön visszaszeressenek Engem, Jézust, aki minden rászorulóban ott vagyok (Máté 25:42-46)!
Az eredeti bűn tehát, amelyet Ádám és Éva bűne szimbolizál – az önzés és a felelősség áthárítás –, valójában a ti személyes bűnötök! Olyan Isten nincs, aki más bűnéért bárkit is, s főleg szent Fiát vonná felelősségre! Aki ezt nem fogadja el, az ugyancsak nem meri használni az Istentől kapott értelmét! Aki ezt nem fogadja el, az Istent még egy átlagembernél is gonoszabbnak gondolja!
Tehát azok, akik a megtérés, tehát a gondolkodás-átalakítás szándékával születnek a Földre – vagyis vágykeresztséggel –, lehetőséget kapnak arra, hogy a Szentlélek által újjászülessenek. A mennyek országába csak azok juthatnak, akik újjászülettek! (János 3:3)! Mindaddig újra kell születnetek, amíg újjá nem születtek! Ez alól kivétel nincsen! Veletek és értetek mindent, de helyettetek semmit! Ne áltassátok magatokat! A szeretetnek igazságban, az igazságnak szeretetben kell megnyilvánulnia ahhoz, hogy Isten Lelke által új szellemi lények legyetek! Nem elég hát az, hogy valaki kijelenti: „Jézus! Elfogadlak megszabadítómnak!” Ezt igazolni is kell! Nem elég Engem, Jézust elfogadni igazságnak és életnek! Valójában csak az fogad el Engem, aki ÚTNAK, IGAZSÁGNAK ÉS ÉLETNEK fogad el! Az UTAT nem lehet elsíbolni! A soha senkinek nem ártani, a mindig mindenkinek megbocsátani és a lehetőség szerint másokat szolgáló szeretettel segíteni, nem maradhat ki azok életéből, akik valóban újjászülettek!
Az ALAPALÁZAT és az UNIVERZÁLIS HIT nélkül senki sem juthat az Atyához! Az van az ALAPALÁZAT birtokában, aki a felismert jó mellett kiáll, de ugyanakkor nyitott a jobb irányában. A JOBB pedig csak Én, Jézus lehetek! Nem Pál, nem Mózes! Csak Én! Csak arról mondható ez el, aki tudja, hogy nem a Biblia a forrás, mivel a Bibliában minden benne van, meg az ellenkezője is! Szinte minden felekezet a Bibliára hivatkozik, és marjátok egymást! A FORRÁS a Szentlélek, akinek segítségével a józan ész határán belül igaznak tudjátok elfogadni az Én, a te Jézusod evangéliumaiban elmondott szavaimat.
Azok, akik nem rangsorolnak a Bibliában, soha nem fognak tisztán látni.! Nem, mert képtelenné teszik magukat az UNIVERZÁLIS HIT befogadására. Azért teszik képtelenné magukat az UNIVERZÁLIS HIT befogadására, mert nincsenek az ALAPALÁZAT birtokában. Azért nincsenek, nem lehetnek ennek birtokában, mert nem vagytok bábuk, s így minden Istentől jövő sugalmazásba magatokat is beleviszitek. Ezért oly fontos, hogy evangéliumaimat helyezzétek mindenek elé, és úgy értelmezzétek ahogy mondottam, a józan ész határán belül!
UNIVERZÁLIS HITE annak van, akik hisz abban, hogy ő ember, és joga van ahhoz, hogy mások is embernek nézzék őt. Ugyanakkor tudja, hogy ezt mindenki elmondhatja magáról. Tulajdonképpen az ALAPALÁZAT tartalma az ELSŐ FŐPARANCS. Az UNIVERZÁLIS HIT tartalma pedig a második FŐPARANCS! Igaz, hogy ezt egyetlen speciális hit – ilyenek a különböző vallások – sem cáfolja, de a gyakorlatban egyik sem fogadja el. Azért nem fogadja el egyetlen speciális hit, tehát vallás sem, mert ha elfogadná, akkor megbillenne az alá-fölé rendeltség, az engedelmeskedtetés alapja! Bizony a gyakorlatban nem fogadják el, nem fogadhatják el – csak elméletben – azt, hogy ti mindnyájan egymásnak testvérei vagytok!
Minden speciális hitet valló vallás a többi ilyen vallás hibáiból és a Bibliából él úgy, hogy azonos súlyúnak mondja Pál vagy akármelyik próféta szavait az Én, a te Jézusod szavaival! Bizony az Általam, Jézus által Földre hozott égi béke csak akkor és ott valósulhat meg, ahol az egymás szeretését az Én új parancsom megvalósítása által igyekeztek megélni (János 13:34), és emellett engeditek, hogy mindenki úgy imádja Istent, ahogy akarja!
Azért írtam e kérdésedre kicsit bővebben, mert a továbbiakban még vissza kell majd utalnom ezekre. Most konkrét választ adok a feltett kérdésedre:
Minden földi ember minden földi élete lehetőséget kínál arra, hogy a gondolkodás-átalakítás (Márk 1:15) által beérjen arra az újjászületésre, amely nélkül nincs üdvösség (János 3:3)!
2. Az Isten országában mindenki mindenkivel találkozni fog! Két irányból ölel át itt mindenkit a boldogság. Az egyik Isten színről színre látása, a másik pedig az egymással történő szeretetteljes találkozásaitok.
3. Egy rakétát nem elég egyszer kilőni a cél irányában. A kilőtt rakétát pályamódosításokkal kell segíteni ahhoz, hogy az célba jusson! Az a pozitív döntésed, amelyet már születésed előtt meghoztál, és amelyet vágykeresztség kinyilvánításának lehet mondani, olyan, mint a rakéta kilövése. Az ilyen megtérés kétségtelenül egyszeri! Azok, akik nem hozták meg az ilyen döntésüket – mert ilyenek is vannak –, a Sátán atyától valók, és az ő kedvét keresik (János 8:44). Ezekért nem is könyörögtem (János 17:9)!
De amint a rakéta is rászorul pályamódosításra, úgy neked is rendre ügyelned kell arra, hogy nem tértél-e el az Általam, Jézus által megkívánt iránytól!
Az ősellenségetek két nagyon kívánatos csalival igyekszik akadályozni benneteket abban, hogy célotokat, tehát Engem, Jézust, mint UTAT megéljetek. Az egyik csali a különböző speciális vallások. A másik a Biblia! Ezért mondhattam azokra, akik Engem valóban követni akarnak, hogy nem lehet más sorsuk, mint az Enyém volt a Földön (János 15:20). Engem, Jézust nem lehet a prófétáktól elindulva igazán felismerni. Akik ezt megpróbálták, egy sem jutott el közülük Hozzám! Valójában feláldoztak Engem saját igazuk érdekében! De Tőlem elindulva fel lehet ismerni, hogy a próféták hol, mikor és mit jövendöltek, írtak Rólam! Engem csak az evangéliumaimon át lehet helyesen megismerni, ha valaki kéri a Szentlélek segítségét, és használja a józan eszét!
Bizony igaz, hogy nagyon sok jó szándékú léleknek, akik Mellettem döntöttek születésük előtt, éppen a „pályamódosítás” elmulasztása miatt, éppen a Biblia összekuszált értelmezése miatt, éppen amiatt, hogy különböző speciális vallások hatására engedik bebeszélni maguknak azt, hogy nem is kell Engem ÚT-ként vállalniuk, újra meg kell születniük a Földön mindaddig, amíg újjá nem születnek!
Én, Jézus nem vagyok tudathasadásos! Pedig két kijelentésem alapján feltétlenül az lennék, ha nem lenne reinkarnáció. Egyik kijelentésem: „A szűk kapun menjetek be! Tágas a kapu és széles az út, amely a romlásba visz – sokan bemennek rajta. Szűk a kapu és keskeny az út, amely az életre vezet – kevesen vannak, akik megtalálják. (Máté 7:13-14)” A másik pedig: „Én meg, ha majd fölmagasztaltatom a Földről, mindenkit magamhoz vonzok. (János 12:32.)” A kevesen találnak meg és a mindenkit Magamhoz vonzok” ellentétes kijelentéseim az újraszületés elfogadásával könnyen összeegyeztethetők!
E harmadik kérdésedre tehát tömören ez a válaszom: Ti, akik Mellettem döntötteket, mindannyian ki vagytok téve annak, hogy jó szándékotok ellenére is a tévedés áldozataivá váljatok, ha lemondotok az ALAPALÁZATRÓL és az UNIVERZÁLIS HIT elfogadásáról!
Nagyon szeretlek, és megáldalak az ÉRTELMES HŰSÉG LELKÉVEL!"
Jézus; A HANG - könyv 4505
Az eredendo bun bibliai tanitas, es a lenyeget ugy lehet kb leirni, hogy ha pl a csaladodba apukad hitelt vesz fel es bebukik vele mert nem tudja fizetni, azert az egesz csaladod szenvedni fog ha mondjuk elveszik a lakast.
Pal apostol azt irta: "egy ember által jött be a világra a bűn és a bűn által a halál"
majd igy folytatja: "a halál minden emberre alhatott mivelhogy mindenki vétlezett..."
De egy csecsemo nem tud vetkezni megis meg tud halni. Ez a bizonyiteka, hpgy van oroklodo bunos termeszet ami miatt minden ember meg tud halni es minden ember megvaltasra szorul.
Egy bunesete altal minden ember elkarhozna ha Jezus nem adta volna oda az eletet ertunk. Ugy gondolom azok akik keptelenek a hitre (csecsemok, fogyatekosok), azok nem kerulnek karhozatra.
Fontos szerintem kiegeszitenem, hogy ne gondolkodj errol olyan vallasosan: "egynek igazsága által minden emberre élet megigazulása, ... egynek engedelmessége által sokan igazakká lesznek"
Jezus Krisztusban valo hit altal az emberen nem a halal hanem a kegyelem ajandeka uralkodik. Nem kell semmilyen buntudat miatt ragodni. Sem az eredendo bun miatt sem a vetkeid miatt.
Ha viszont ugy gondolja valaki, hogy o rendben van ugy ahogy van es o jo ember, nincs szuksege Jezusra es megvaltasra, annak fals valosag ertelmezese van. A maga szemei elott lehet tiszta akarki, de a cselekedetek vizsgaloja az Ur. Nezze meg magat mindenki a biblia tukreben. Olvassa el az ujszovetseget es utana gondolkodjon el.
Szóval a Biblia mondja meg hogy milyen ember vagyok?
Horoszkópot is olvashatnék ennyi erővel.
Eredendő hibáról kellene beszélni, nem eredendő bűnről, számos félreértést lehetne megelőzni. Elhomályosult értelem, rosszra hajló akarat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!