Aki ateista, az miért az?
Azért -mint te,- mert nem hiszi Istent.
Miért kéne megindokolnia, ha senki másnak nem kell, miért az a hite/vallása, ami?
Egy író elmondja, miért ateista:
„Nem látok semmilyen lényegbevágó különbséget a pogány és a keresztény mitológia jellemző vonásai között.”
Ugyanez az író utalt a keresztény szeretet fogalmára is — „Isten szeretet”, „szeresd felebarátodat” — amelyhez nem talált hasonlót a pogány Egyiptomban. De azért megjegyezte: „A felebaráti szeretet nem tudott győzedelmeskedni a világon, még azon a részén sem, amely keresztény világnak nevezi önmagát.”
” Ezután még megjegyzéseket fűzött hozzá a rossz gyümölcsökről, amelyek abból származtak, hogy az egyházak kitartóan foglalkoztak államügyekkel. A látottak után nem érezte úgy, hogy a keresztény egyházak nyújtanák azt, ami után kutat.
Van aki a következő miatt:
Akár észrevette a vallásban megmutatkozó képmutatást, akár nem, sok ateista egyszerűen nem tudja összeegyeztetni az istenhitet a világban lévő szenvedéssel. Simone de Beauvoir egyszer ezt mondta: „Könnyebbnek találtam, hogy egy olyan világra gondoljak, amelynek nincs alkotója, mint egy olyanra, amelynek a teremtőjét a világban megmutatkozó mindenféle ellentmondás terheli.”
A legkézenfekvőbb válasz az, hogy nincs az ég világon semmi értelme hinni egy megalapozatlan dologban.
Ennek ellenére mégis rengetegen hisznek valami természetfelettiben - még értelmes, gondolkodni képes emberek is, nem csak tipikus birka hívők - szóval kell lennie valami másnak is, bár magam sem tudom igazán, hogy minek.
Gyerekkoromban kényszer-katolikus voltam, ezért hittem is valamilyen szinten istenben, de sosem teljes szívemmel.
Talán a hithez egyfajta hajlam kell, ami ha megvan benned, gondolkodhatsz a lehető leganalitikusabban (mint Newton, vagy Mendel) vagy lehetsz szabadelvű és szabadságszerető (mint Yoko Ono) de vonzani fognak a vallások, és nagy eséllyel hinni is fogsz valamiben. Ha viszont nincs meg benned ez a hajlam, akkor vágyhatsz arra, hogy egy nagyobb közösség részese légy, hihetsz a létező összes "tradicionális értékben", de nem fogod tudni soha komolyan venni a vallásokat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!