Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Mely vallás, hitvilág a...

Mely vallás, hitvilág a legbékésebb a szent könyve, iratai alapján?

Figyelt kérdés

Üdv. Azt már tudjuk, hogy az elfogult hívők, hogyan érvelnek a saját irányukba. Ezek taníthatók, felkészíthetőek az emberek rá. Bizonyított tény a pszichológiában, hogy bármilyen eszeveszett hazugságot ellehet hitetni még a legintelligensebb emberrel is csak idő kell hozzá.

Engem most az érdekel, hogy a vallások, hitvilágok a saját isteni kinyilatkoztatásaik, forrásaik alapján valóban hogyan is néznek ki. És ezek alapján melyben van a legkevesebb erőszak, és a legbékésebb inspiráció.

Nem érdekel az, hogy a radikális, önbíráskodó hívők mit csinálnak, mert jellemzően ezzel érvelnek azok, akik elfogultak a saját hitükkel szemben.

Csakis a szent íratok alapján, mely vallás, hitvilág, hitvilágok a legbékésebbek.

2018. aug. 26. 13:01
1 2 3
 11/22 anonim ***** válasza:
13%

Hogy a gyakorlat azt mutatja, az az általános hogy a keresztény kultúra országai között ritka a békesség, azt én nehezen tudnám egy kalap alá venni néhány radikális különc példával.

2018. aug. 26. 19:17
 12/22 Lux morulus ***** válasza:

Tök mindegy, hogy mit írnak a szent könyvekben, ha azok csak álszenteskedések.

Sok követő =sok álszent, plusz sok elmerogyant félre értelmező.

Minden vallás, előbb- utóbb szektásodik a sok idiótától, aki követi.

Tehát, az enyém a legbékésebb vallás, és pont. :)

Nincs álszenteskedés, tök rendes ember vagyok mindaddig, amíg fel nem b©szol -az ilyen hülye kérdésekkel - mert akkor tarkónverlek, mint öreg Matula a tükörpontyot. :)

Ha nem ártasz nekem, én sem neked.

Ha megtámadsz, védekezem. Ha meg akarsz ölni, mindent megteszek azért, hogy elpusztulj.

Nincs álszenteskedés, mindent csinálhatsz, de vállalod érte a felelősséget.

2018. aug. 27. 13:17
 13/22 anonim ***** válasza:
45%

"Mely vallás, hitvilág a legbékésebb a szent könyve, iratai alapján?"

Kereszténység. Magasan és egyértelműen.

"Bizonyított tény a pszichológiában, hogy bármilyen eszeveszett hazugságot ellehet hitetni még a legintelligensebb emberrel is csak idő kell hozzá."

Idővel ezt elhitették veled?:) Hidd el, hogy nem így van:) De az emberek nagy részére valóban ez a jellemző. Akik semminek nem járnak utána, csak az elvárt világképüknek megfelelő netes és egyéb szennyet olvassák, nézik, hallgatják.

2018. aug. 27. 14:15
 14/22 anonim ***** válasza:
90%

Nem mindegy, hogy mit értünk béke alatt. Nagyon sokan a béke fogalma alatt megelégszenek valami mézes-mázos "lelki wellness" életérzéssel, mint valami hippi közösség, hogy akkor "világbéke van". Ha már biblia, Jézus nem a hippikereszténységet tanította:

"Ne gondoljátok, hogy békét jöttem hozni a földre. Nem békét jöttem hozni, hanem kardot. Azért jöttem, hogy szembeállítsam az embert apjával, a leányt anyjával, a menyet anyósával. Az embernek a tulajdon családja lesz az ellensége. Aki apját vagy anyját jobban szereti, mint engem, nem méltó hozzám, aki fiát vagy lányát jobban szereti, mint engem, nem méltó hozzám. Aki nem veszi vállára a keresztjét, s nem követ, nem méltó hozzám. Aki meg akarja találni életét, elveszíti; aki azonban elveszíti értem életét, az megtalálja." (Mt 10,34-38)

A béke nem az, hogy veregetjük egymás vállát, hogy "nem baj, azért elfogadlak". A béke a rend nyugalma.

A kereszténység azért a "legbékésebb", mert a felebaráti szeretetet állítja középpontba.

2018. aug. 27. 14:35
 15/22 anonim ***** válasza:
100%
Előző vagyok: nyilván felmerül a kérdés az idézet kapcsán, hogy hol van ebben a felebaráti szeretet? Teljesen jogos kérdés. Ugyanis a felebaráti szeretetnek a Jézus-követésből kell fakadnia. Azért mondja azt Jézus, hogy aki jobban szereti anyját nálam, nem méltó hozzám. Elsőként Jézus tanítványai vagyunk, tőle kell megtanulnunk a szeretetet, aki az életét adta értünk.
2018. aug. 27. 14:39
 16/22 anonim ***** válasza:
25%

Akik a kereszténységet írták, azoknak ajánlom a következő sorokat:

„Aki isteneknek áldozik, nem csupán az Úrnak, megölettessék.” (Mózes II. könyve 22:20)

„Ne engedj néki, és ne hallgass reá, ne nézz reá szánalommal, ne kíméld és ne rejtegesd őt; Hanem megölvén megöljed őt; a te kezed legyen először rajta az ő megölésére, azután pedig az egész népnek keze. Kövekkel kövezd meg őt, hogy meghaljon; mert azon igyekezett, hogy elfordítson téged az Úrtól, a te Istenedtől, aki kihozott téged Égyiptomnak földéből, a szolgaságnak házából” (Mózes V. könyve 13:8-1)

„És amazoknak mondá az én hallásomra: Menjetek át a városon ő utána, és vágjátok; ne kedvezzen a ti szemetek, és ne szánakozzatok: Vénet, ifjat, szűzet, gyermeket és asszonyokat öljetek meg mind egy lábig, de azokhoz a férfiakhoz, akiken a jegy van, ne közelítsetek, és az én templomomon kezdjétek el. Elkezdék azért a vén férfiakon, akik a ház előtt valának. És mondá nékik: Fertőztessétek meg a házat, és töltsétek meg a pitvarokat megölettekkel. Menjetek ki. És kimenének és öldöklének a városban.” (Ezekiel könyve 9:5-7)

„Átkozott, aki az Úrnak dolgát csalárdul cselekszi, és átkozott, aki fegyverét kiméli a vértől!” (Jeremiás könyve 48:10)

„Kiálta azért a nép, mihelyt kürtölének a kürtökkel. Lőn ugyanis, amint meghallá a nép a kürtnek szavát, kiálta a nép nagy kiáltással, és leszakada a kőfal magától, és felméne a nép a városba, kiki az előtte való helyen, és bevevék a várost. És teljesen kipusztítának mindent, ami csak vala a városban, a férfitól az asszonyig, a gyermektől az öregig, sőt az ökörig, juhig és a szamárig, fegyver élivel.” (Józsue könyve 6:20-21)

„És monda az Úr Mózesnek: Vedd elő e népnek minden főemberét, és akasztasd fel őket az Úrnak fényes nappal; hogy elforduljon az Úr haragjának gerjedezése Izráeltől.” (Számok könyve 25:4)

„Ők pedig elvitték, amit Míka készíttetett, és a papot, aki nála volt, és Lais ellen mentek, a nyugodtan és biztonságban élő nép ellen, és leölték őket fegyvernek élivel, és a várost megégették tűzzel.” (Bírák könyve 18:27)

„De az Úr, a mi Istenünk kezünkbe adá őt, és levertük őt és az ő fiait és minden ő népét. És elfoglaltuk minden ő városát abban az időben, és fegyverre hánytuk az egész várost: férfiakat, asszonyokat, és kisdedeket; nem hagytunk menekülni senkit.” (Mózes V. 2:3-34)

„Most azért öljetek meg a kisdedek közül minden fineműt; és minden asszonyt is, aki férfit ismert azzal való hálás végett, megöljetek. Minden leánygyermeket pedig, akik nem háltak férfiúval, tartsatok életben magatoknak.” (Mózes IV. 31:17-18)

„Meglakol Samaria, mert dacolt az ő Istenével. Fegyver által hullanak el; csecsemőik földhöz veretnek, és terhes asszonyaik ketté vágatnak.” (Hóseás 14:1)

Kíváncsi vagyok hányan tartják még ezek után is a kereszténységet (vagy judaizmust is) a legbékésebb vallásnak.

Szerintem eléggé agymosottnak kell lenni ahhoz, hogy valaki egy ilyen véres vallásra a legbékésebb jelzőt rakja.

2018. aug. 27. 19:26
 17/22 anonim ***** válasza:
6%

"Kíváncsi vagyok hányan tartják még ezek után is a kereszténységet (vagy judaizmust is) a legbékésebb vallásnak.

Szerintem eléggé agymosottnak kell lenni ahhoz, hogy valaki egy ilyen véres vallásra a legbékésebb jelzőt rakja."

Na igen, a keresztény Isten módszere a Bibliában gyakorlatilag az, hogy aki nem dől be annak, hogy ő milyen békés, azt jól kinyírja. Végső soron így persze csak azok maradnának akik bedőlnek annak hogy mennyire békés istenkéjük is van. Ravasz terv :D

2018. aug. 27. 21:25
 18/22 anonim ***** válasza:
9%
Amúgy 14. válaszoló, ez kicsit öngól lett. Az idézeted első mondatában Jézus kijelenti hogy nem azért jött hogy békét hozzon...
2018. aug. 27. 21:28
 19/22 anonim ***** válasza:
51%

"Akik a kereszténységet írták, azoknak ajánlom a következő sorokat:"

Szia!

A kereszténységnek nincs köze a mózesi törvényekhez, amiket idéztél a Tórából:) És megelőzésként: ma már nincs érvényben az ószövetség és a mózesi törvények sem, csak a szeretet törvénye.

Úgyhogy a kérdésre a válasz: kereszténység

"Szerintem eléggé agymosottnak kell lenni ahhoz, hogy valaki egy ilyen véres vallásra a legbékésebb jelzőt rakja."

Érdemes lenne az alapműveltségedet megcsiszolni, és nem szennybolgokról tágítani a világnézeted. Keresztényeknek beidézni az újszövetséget és utána lehülyézni őket: ez a következetes melléfogás.

Olvasgasd az újszövetséget és csodálkozz!

2018. aug. 28. 10:30
 20/22 anonim ***** válasza:
51%

"Na igen, a keresztény Isten módszere a Bibliában gyakorlatilag az, hogy aki nem dől be annak, hogy ő milyen békés, azt jól kinyírja. Végső soron így persze csak azok maradnának akik bedőlnek annak hogy mennyire békés istenkéjük is van. Ravasz terv :D"

Kevesebb szennyblogot és önbecsapást! És több olvasgatást, elmélkedést, utánajárást a dolgoknak.

Kezdetnek:

[link]

Minden jót!

2018. aug. 28. 10:32
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!