Mely vallás, hitvilág a legbékésebb a szent könyve, iratai alapján?
Üdv. Azt már tudjuk, hogy az elfogult hívők, hogyan érvelnek a saját irányukba. Ezek taníthatók, felkészíthetőek az emberek rá. Bizonyított tény a pszichológiában, hogy bármilyen eszeveszett hazugságot ellehet hitetni még a legintelligensebb emberrel is csak idő kell hozzá.
Engem most az érdekel, hogy a vallások, hitvilágok a saját isteni kinyilatkoztatásaik, forrásaik alapján valóban hogyan is néznek ki. És ezek alapján melyben van a legkevesebb erőszak, és a legbékésebb inspiráció.
Nem érdekel az, hogy a radikális, önbíráskodó hívők mit csinálnak, mert jellemzően ezzel érvelnek azok, akik elfogultak a saját hitükkel szemben.
Csakis a szent íratok alapján, mely vallás, hitvilág, hitvilágok a legbékésebbek.
Aki olvasott Bibliát és nem csak kultúrkeresztény az a kereszténységet utolsó előtte helyre rakja egyből a judaizmus után. A Koránban és a Bhagavad-gítában is vannak kevésbé békés dolgok, de ott már közel sem annyi, mint a Bibliában, mely tocsog a vérben, népirtásokban.
Szerintem a legbékésebbnek a taoizmust lehet mondani a tao-te-king alapján.
Sajnos én nem ismerem részletesen az összes vallás szent irományait és úgy gondolom más sem, illetve minden bizonnyal nagyon kevesen vannak ilyen helyzetben.
Amúgy sem sokat számít, mit írnak, ha lehet másképpen is értelmezni őket és ennek alapján talán mégis az dönt ebben a kérdésben, mit produkáltak az elmúlt időkben, amióta szerepet kapott az adott vallás, mennyi háború, békétlenség történt a történelmében, milyen erőszakos cselekmények hozhatók vele párhuzamba.
Így viszont a kereszténység valóban nem áll az élen, de az Iszlám sem és tényleg a Taoizmus áll hozzá a legközelebb.
Kína a történelmében eléggé bezárkózott, nem folytatott hódító háborúkat, de sajnos annyira nem ismerem, hogy kijelenthetném, hogy belső világában is toleráns, fejlődőképes világot támogat.
A kereszténység valóban békés vallásnak tűnik, de akkor mégis, hogyhogy ennyi vér tapad a keresztény országok történelméhez?
Csatlakozom a taoizmushoz.
A kereszténységet nem is értem, hogy írhatja bárki is? A Biblia első fele egy mészárszék, annyit gyilkolnak benne Isten nevében, nem is beszélve az Isten által megölt irdatlan mennyiségű emberről és egyéb élőlényről. Tudtommal a béke pont ennek az ellentéte.
Na meg a keresztény kultúrkör országainak történelme a gyakorlatban is azt igazolja, hogy ahol a keresztény szellemiség az uralkodó, ott azért nem annyira jellemző a békesség.
"Na meg a keresztény kultúrkör országainak történelme a gyakorlatban is azt igazolja, hogy ahol a keresztény szellemiség az uralkodó, ott azért nem annyira jellemző a békesség."
Részlet a kérdésből:
"Nem érdekel az, hogy a radikális, önbíráskodó hívők mit csinálnak, mert jellemzően ezzel érvelnek azok, akik elfogultak a saját hitükkel szemben."
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!