Vannak itt neopogány emberek?
Ha vannak, akkor milyen hitvilágotok van?
Rengeteg a keresztény kérdés gyakorin, és kíváncsi vagyok, vajon Ti pogányok csak azért nem kérdeztek, mert nektek van eszetek biztos forrásokban utánanézni annak, amit tudni akartok vagy nem is igazán vannak az oldalon ilyen emberek? :)
Mi az, hogy "neopogány"? A pogány szó a latin paganis vagy paganus szóból ered, amely falusi vagy tanyasi lakost jelent. A hittérítések idejében terjedt el az a nézetkülönbség, hogy a pogányt mint negatív jelzőt kezdték el használni városi környezetben, mivel a térítő szerzetesek a falusi vagy tanyasi embereket nehezen vagy egyáltalán nem érték el, így őket volt a legnehezebb megtéríteni. Sok esetben ezért is krisztianizáltak el sok "pogány" ünnepet, hogy aztán utána már keresztény legyen, és aki épp megtermeli az élelmet a városba, azt ne kelljen már kiirtani, mert akkor éhen döglik a város.
Ez a "neopogányság" akkor létezne, ha tendencia szerűen szaporodnának a régi típusú falvak és tanya rendszerek és ezzel együtt tömegesen hagynák el ezek az emberek a keresztény hitvilágot és térnének át egy szolidabb természeti hitvilágra. De nincs ilyen, így neopogányság sincsen.
---
Anonymus
Nem értek egyet. Attól, hogy a régi időkben egy falusi emberre használták ezt a szót, mára teljesen új értelmet nyert, ha ezt nem tudod belátni, akkor lemaradtál az időben. Számos szó nyert új jelentést különféle okok miatt, és a MAI ember a MAI jelentését kell, hogy értse a mindennapi használatában ezeknek a szavaknak (mindennapi alatt azt értem, ha éppen nem kérdeznek rá a bizonyos szavak eredetére)...
Egyébként láttam a többi válaszodat, nem lesz érdekesebb a mondanivalód attól, hogy a végét egy titokzatosságra utaló, de mára kimondottan népszerűvé vált névvel zárod le, hanem unalmat, feltűnési viszketegséget tükröző érzelmeket, és teljes érdektelenséget eredményez az olvasók irányába. Csak úgy mondom. :)
:D Milyen feltűnés? A nicknevem az, hogy névtelen! Ebben mi a feltűnési vágy? Abszolút semmi nem derül ki személyemről. Soha nem vártam puszit a hozzászólásaim miatt, és elismerést sem.
Ellenben vannak olyan vitatémák, ahol egyszerre nagyon sokan szólnak hozzá, és ilyenkor jó segítséget nyújt a vitapartnereim számára is, hogy elkülönítsék melyik hozzászólás az enyém és melyik nem. Régebben, amikor még ennél aktívabb voltam itt, sokszor előfordult, hogy olyan kijelentéseket és gondolatokat tulajdonítottak nekem, amiket nem én, hanem mások írtak le hozzászólásaikban. Ekkor vettem fel ezt a szokást, hogy a végére tettem egy nicket. Nem jutott eszembe jobb... bocsáss meg!
---
Az a nyelv, amelyben a szavak jelentése bármi lehet, és azt mindig a fogadó fél határozza meg, egész egyszerűen alkalmatlanná válik a kommunikációra.
---
Éppen ezért, akkor kérlek mond el nekünk, hogy a te környékeden a pogány és a neopogány mit jelent? Mivel mint már említettem, pogány vallás így önmagában nem létezett soha. Kíváncsi vagyok, te mit értesz pogányság alatt.
---
Anonymus
Talán bejelölhetnéd a név mutatásának nevezett funkciót, amit ez az oldal kínál. :) Megbocsátok, és még egy ötletet is adtam, mert neked nem jutott eszedbe. ^^
"Jelenleg pogány név alatt értetnek mind azon népek, kik nem keresztények, nem zsidók, vagy muhammed vallásán levők." A "környékemen" (elég sok magyarral beszéltem országszerte, a külföldiekről nem is beszélve, ugyanis az angolban lévő "pagan" és "neopagan" szó is ugyaninnen származik) mindenki eszerint a meghatározás szerint ismeri a szót. Pogány vallás, mint egy, nem létezik, viszont vannak pogány vallások (amit a kérdés leírásában lévő "milyen hitvilágotok van?" szövegrésznél már leszűrhettél volna), ugyan az a helyzet áll fenn, mint például a "skandináv" szóval:
O-Skandináv ember/pogány ember - Mindkettő behatárolja egy bizonyos rétegbe a megnevezett embert.
O-Skandináv vallás/Pogány vallás - Ha eltekintünk attól, hogy a skandináv vallások is pogány vallások, akkor:
-Egyik sem ad pontos információt a vallás mivoltáról.
-Mindkét kifejezésbe több vallást is sorolhatunk, viszont a fent idézett szövegben szereplő vallásokat mindkettő kizárja.
Egyéb kérdés?
"Talán bejelölhetnéd a név mutatásának nevezett funkciót, amit ez az oldal kínál. :) Megbocsátok, és még egy ötletet is adtam, mert neked nem jutott eszedbe. ^^ "
Vártam elmés megjegyzésed, de feltételeztem eljutsz odáig, hogy esetleg olyan névvel / nicknévvel regisztráltam, ami utal a valódi személyemre, vagy legalább is kis keresgéléssel meg lehet találni. Ezt pedig nem szeretném. Tadaaaa... ennyi a megfejtés.
---
"Jelenleg pogány név alatt értetnek mind azon népek, kik nem keresztények,"
Értem, és kik a "nem keresztények"? Mivel a pogány szó mint szitokszó megjelenése elsődlegesen azokra a keresztényekre volt rásütve, akik más irányzathoz tartoztak. Így például a Görög katolikus számára a Római katolikus évszázadokon át pogány volt. Vagy mondhatnám a keleti kereszténységet, Manicheizmust stb. Pontosan akkor melyik kereszténység is az, ami nem tartozik pogányság alá? Mert, ha csak a katolikus (magyarul egyetemes), akkor ugye a görög és római kiesett a versenyből, meg úgy az összes keleti kereszténység.
Fontos tisztázni, mert így akkor lehet az általad látott "rengeteg keresztény kérdés" fele voltaképpen neopogány.
"nem zsidók,"
Hú, ez a politikailag korrekt? Nekik van már erre gyűjtőfogalmuk. A gojok.
"vagy muhammed vallásán levők."
Nem tudom ki az a muhammed.
---
Rendben túllépek az "apróságokon" és elfogadom, hogy jó, minden ami nem kereszténységhez, judaizmushoz vagy iszlámhoz közvetlenül köthető.
Ugyanakkor ez a meghatározás a babonától kezdve a legendákon és filozófián át a vallásokig mindent lefed. Szóval az utcán leszólítasz 10 embert garantálom 8 neopogány lesz manapság.
---
Na de lépjünk tovább, túlragoztuk a témát. Nekem szkíta eredetű a vallásom. Az feltételezem nem tartozik a te általad meghatározott triádba, úgyhogy akkor én is neopogány vagyok!
Mit szeretnél tudni?
---
Anonymus
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!