Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Vallásos nők, titeket nem...

Vallásos nők, titeket nem zavar, hogy a vallás alárendelt szerepbe helyez, a férfi tartozékaként, kezel titeket, nem egyenrangúként?

Figyelt kérdés

2018. máj. 31. 16:25
1 2 3 4
 21/33 anonim ***** válasza:
84%

"Ezzel is sak azt támasztottad alá,hogy csak gyerekszülésre,feleségszerepre jók a nők a Biblia szerint."

Sajnálom, ha ez jön le.

Én a női hivatás szépségét próbáltam hangsúlyozni. Már az első nő neve is Éva, ami nem véletlen, mivel ez a szó azt jelenti, hogy életet adó.

Egyébként, a gyerekszülés miért is alacsony rendű? Életet adni miért is alacsonyabb rendű, mint amiket általában egy férfi csinál? És ezt úgy írom, hogy egyébként nincs gyerekem, nem vagyok "ősanya", mielőtt bárki megvádol vele.

A Biblia úgy emeli ki a nőknek az anyaszerepét, mint egy olyan ajándék, ami csak nekik jutott. A nő ezáltal a teremtés munkatársa.

2018. jún. 1. 12:58
 22/33 anonim ***** válasza:

Az Efezusi levél 5, 25-33-ra egyébként még mindig várom a választ: ez a rész alátámasztja, hogy a nő alacsonyabb rendű? Ha igen, hogyan?

Vagy akár Jézus tanítását arról, hogy szabad-e a férjnek elbocsájtania a feleségét.

2018. jún. 1. 13:08
 23/33 A kérdező kommentje:

Itt is csak azt látom továbbra is, hogy a feleségekről beszél, de még itt is hozzà teszi hogy a nőnek tisztelnie kell a férjét. Vagyis továbbra is a férfi tartozékának tartja. Szeresd a feleséged, de a templomban csendben legyen. Szeresd a feleséged,mert a te büszkeséged,de te az istennek vagy a büszkesége. Szeresd a feleséged, de azért az asszonynak a feje a férfi. Hát köszike.

Már ne haragudj,de kend a hajadra a szeretetedet. Nem sokat ér a nagy szerete ha alárendelt kell magát tekintenie valakinek és a jogai az engedelmes családanya szerepére vannak korlátozva.

Olyan igét írj már, ahol az van,hogy "Tiszteld a nőket". Vagy, "mégsem a férfi az asszony feje,rosszul mondtam." Vagy "amit az 1péter 3:1-ben mondtam azt visszavonom".

Az 1péter 3:1-et hogy magyarázod ki?Én is kíváncsian várom a választ? Meg arra is,hogy az Ószövetségben miért lehetett minden férdinak annyi felesége amennyit csak akart,a nőt meg miért kellett megkövezni ha megcsalta a férjének,aki rajta kívül még 3-4 feleséggel is szexelt?

2018. jún. 1. 14:44
 24/33 anonim ***** válasza:
76%

"A Biblia úgy emeli ki a nőknek az anyaszerepét, mint egy olyan ajándék, ami csak nekik jutott. A nő ezáltal a teremtés munkatársa."

nem vagyok vallásos (távol áll tőlem), de ez nagyon szép gondolat

2018. jún. 1. 15:16
 25/33 A kérdező kommentje:
Ezek szerint az a nő, aki nem szül,nem is értékes. Vagyis a nő egyszerű keltetőgépnek lett teremtve. Tényleg szép.😇
2018. jún. 1. 16:27
 26/33 anonim ***** válasza:

Az 1Korintus levelben azt olvashatjuk, hogy ha egy nő imádkozik, vagy prófétál, fedje be a fejét. Akkoriban más öltözködési szokások voltak, mai nyelvre lefordítva et annyit tesz, hogy ne mélyen dekoltált felsőben és "p*csagatyában" menj a templomba. Egyébként akkoriban a prostituáltakat gyakran úgy szégyenítették meg, hogy lenyírták a hajukat. Így, hogy mindenkinek kendőviselés volt előírva, azt jelentette, hogy egy megtért prostituáltnak nem kellett szégyenkeznie a gyülekezet előtt.

Egyebként ez az igevers is azt bizonyítja, hogy a nők is prófétálhattak nyilvánosan.

1Timóteus 2:11-12

Hidd el, ez az igevers nálam is kicsapta a biztosítékot, amikor elolvastam. :D

Viszont utána jobban utánanéztem a témának. A teológusok nagy része egyetért abban, hogy ez egy egyedi esetre vonatkozott, es nem arra, hogy az asszonynak kuss a neve. Azt olvastam, hogy beszivárgott az egyházba egyfajta pogany papnői kultusz, ami a nők felsőbbrendűségét hirdeti, és egyes nők a tanítast már maguknak akarták kisajátítani, valamint a pletya, fecsegés is elindult. Pál ezért mondja nekik, hogy a nők legyenek alázatosabbak, es ne tanítsanak.

Ha belegondolunk, a Bibliában több helyen is olvashatjuk, hogy nők prédikálnak,tanítanak. Például Anna prófétaasszony a Messiást hirdette mindenkinek a templomban.

Valaki itt említette, hogy a Biblában a nő egyetlen feladata a gyerekszülés. Ezt kapásból meg kell cáfolnom:

"Derék asszonyt ki talál? Értéke a gyöngyét messze meghaladja. Férje (egész) szívével ráhagyatkozik, és nem jár rosszul vele. Mindig a javára van, sose a kárára, életének minden napján. Előteremti a gyapjút és a kendert, és mindent beszerez, ügyes kézzel. Olyan, mint a kalmárok hajója: messze földről szállítja az élelmet. Bár még éjszaka van, már fölkel, és ellátja a háza népét eledellel, szolgálólányait egy egész napra valóval. Szántóföld után néz és meg is szerzi, szőlőt telepít a keze munkájából. Jól körülköti derekát az övével, és nekifeszíti karját a munkának. Tudja, hogy jó hasznot hajt, éjnek idején sem alszik ki lámpája. Kinyújtja a karját a guzsaly után, és a kezével megfogja az orsót. Kiterjeszti kezét az elnyomott fölé, a szűkölködőnek meg a karját nyújtja. Nem kell féltenie háza népét a hótól: egész háza népét ellátta kettős ruhával, és takarókat is csinált magának. Ruhája bársonyos len és bíbor gyapjú. Férjét a kapuknál igen nagyra tartják, hogyha tanácsban ül az ország véneivel. Ingeket is készít és eladja őket, öveket is árul a kereskedőnek. Az erő érzete veszi körül, vidáman néz a jövendő elé. Ha kinyitja a száját, bölcsen beszél, jóságos tanítás (árad) a nyelvéről. Szemmel tartja háza népének munkáját, a tétlen lustaság nem kenyere. Kiállnak fiai, s boldognak hirdetik, a férje is fölkel és így dicséri: 29„Sok asszony megmutatta, milyen derék, de te felülmúlod őket, mind valamennyit!”

Csalfa dolog a báj, a szépség mulandó, de az okos asszonynak kijár a dicséret. Magasztaljátok keze munkájáért, a városkapuknál dicsérjék tetteit!"

(Példabeszedek 31:10-31)

Ez a rész bemutatja, mennyi mindent csináltak a nők, és mennyire tisztelték őket ezért. Itt is olvashatjuk, hogy "jóságos tanítás árad a nyelvéről", valamint azt, hogy szántóföldet vesz. Csak egy kis érdekesség, a századfordulós Magyarországon a nők nem bánhattak a pénzzel, az botrányos ak számított, ezzel szemben az Ókori Izraelben simán földet vehetett egy asszony. :)

Viszont azt nem értem, hogy a gyerekszülést mért degradáljátok le, az anyaság egy csodálatos dolog, a ferfiak ilyet nem tudnak csinálni, a nők lettek kiválasztva, es elhívva erre. :)

2018. jún. 1. 16:33
 27/33 A kérdező kommentje:

Itt is csak arról beszél,hogy a feleség szolgálja ki a férjét, és végezze a csupa cselédmunkát.

Még mindig ott tartunk,hogy amíg a nő alázatos,szolgalelkű feleség, addig meg van becsülve, de a saját jogán, illetve maga a női nem, az nincs.

2018. jún. 1. 17:46
 28/33 A kérdező kommentje:
Az a derék asszony, aki ráhagyatkozhat a férje, gartulálok, egyre jobb igéket másoltok be. A következő már az lesz,hogy "derék és értékes azon asszony,mely kitörli a férje valagát az árnyékszék használata után. Az ily feleséget szeressétek" 😱
2018. jún. 1. 17:49
 29/33 anonim ***** válasza:

#28, te nagyon rosszul értelmezed.

A derék asszony dícséreténél feministább igerészt keresve sem találhattam volna, ugyanis ez konkrétan egy dolgozó nőről szól, mai korba átültetve textilipari vállalkozasa van, mély tisztelet övezi. A ráhagyatkozas nem azt jelenti, hogy az asszony a csicska, épp ellenkezőleg, azt mutatja be, hogy a férj rábízza magát a nőre, hallgat a nő szavára, tiszteli a nőt és hálás a segítségéért.

2018. jún. 1. 18:45
 30/33 Alex Fly ***** válasza:
63%
Reménytelen...
2018. jún. 1. 18:57
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!