Mi értelme volt megtiltani az evést a tudás fájáról?
Mintha minden tudás azon lett volna.
Az első emberpár Istentől is tanult mindenfélét, meg a kígyótól is begyűjtötték az információt, még a bűnbeesés előtt, tehát máshonnan is tanulhattak, arra a szintre amire az ősember, vagy az ókori ember jutott, nem volt nehéz elérni.
Szerintem nem sok értelme volt a tilalomnak.
Csak rövidítettem, de szánom bánom tettemet.
Inkább te olvasd ek figyelmesebben a bűnbeesés részét, mert nagyon zavaros a fejtegetésed.
"6 És látá az asszony, hogy jó az a fa eledelre s hogy kedves a szemnek, és kivánatos az a fa a bölcseségért: szakaszta azért annak gyümölcséből, és evék, és ada vele levő férjének is, és az is evék.
7. És megnyilatkozának mindkettőjöknek szemei s észrevevék, hogy mezítelenek; figefa levelet aggatának azért össze, és körülkötőket csinálának magoknak."
Ebből két dolog derül ki, hogy a gyümölcsben volt a jó és rossznak a tudásam másrészt az, hogy annyi eszük, tudásuk volt csak, hogy egy falevelet magukra akasszanak. Lehet, hogy féltek a számukra ismeretlen állatoktól, amelyeknek csak a nevét tudták, de mindenesetre még rendes ruhát is az Úrnak kellett nekik készítenie.
"21. És csinála az Úr Isten Ádámnak és az ő feleségének bőr ruhákat, és felöltözteté őket. "
Aztán kiderül, hogy az élet fáján is a gyümölcs rejti a titkot, a lehetőséget:
" 22. És monda az Úr Isten: Ímé az ember olyanná lett, mint mi közűlünk egy, jót és gonoszt tudván. Most tehát, hogy ki ne nyújtsa kezét, hogy szakaszszon az élet fájáról is, hogy egyék, s örökké éljen:"
Ezzel meg van erősítve, az 'is' szócskával, hogy a másik fa esetén is a gyümölcsben volt a tudás.
" Nem vagyok gyógypedagógus."
Észrevettem, hogy biztosan nem vagy, de talán járhatnál hozzá, hátha megtanít olvasni, bár nem lesz könnyű dolga.
Nem leptél meg!
Aki ilyen bugyuta, hazug kérdést tesz fel,attól nem várható jobb gondolat.
Mint már írtam,a bűn nem a gyümölcsben volt,hanem az Isten szava elleni lázadásban.
A bőr ruha,Isten jellemének-a megöletett Bárány jellemének-jelképe,a saját bűnünknek takargatása,"extrajócselekedetek" helyett.
Az "élet fája"ugyanúgy tartalmazhatott életelixírt,mint a gyógynövények gyógyhatású anyagokat.
"Az "élet fája"ugyanúgy tartalmazhatott életelixírt,mint a gyógynövények gyógyhatású anyagokat."
Te jó ég!
Ki is itt a "bugyuta"?
"Aki ilyen bugyuta, hazug kérdést tesz fel,attól nem várható jobb gondolat. "
Látom, kezded kapiskálni végre, hogy a bűnbeesés nem történhetett meg, ahogy a Biblia írja, de erre magadtól soha nem jöttél volna rá, pedig ott volt a szemed előtt, a kedvenc könyvedben.
"Mint már írtam,a bűn nem a gyümölcsben volt,hanem az Isten szava elleni lázadásban."
Természetesen, ami előbb történt, mint hogy ettek a gyümölcsből, amiből megtudhatták a jót és a rosszat. Most csak az ominózud részre hívom fel a figyelmet:
"és kivánatos az a fa a bölcseségért: szakaszta azért annak gyümölcséből", és evék, ... És megnyilatkozának mindkettőjöknek szemei ... "
Szóval mégiscsak tanultak valamit a fáról, hm, bölcsességet, így írja.
El tudod olvasni?
Talán igen, most már csak az a kérdés, mi volt az a bölcsesség.
Pitagorasz tétel netán? Vagy Epikureizmus? Szimbolikus interakcionizmus ? Fourier-transzformáció ?
Nem, ezt csak később fedezte fel az emberiség, magától.
A fa neve után inkább a jó és a rossz tudása lehetett, már ugye ha a neveknek van jelentése.
Lényegében az erkölcs, ami lehetővé tette volna, hogy NE essenek bűnbe.
"A bőr ruha,Isten jellemének-a megöletett Bárány jellemének-jelképe,a saját bűnünknek takargatása,"extrajócselekedetek" helyett. "
A bőrruha az csupán egy ruha,a legegyszerűbb, mert még szőni, fonni sem tudtak, sem szabni, varrni, maguktól kellett később kitalálni.
Csupán arra szolgált, hogy ne legyenek meztelenek, így ne fázzanak, ne szégyenkezzenek.
"Az "élet fája"ugyanúgy tartalmazhatott életelixírt,"
Már kértelek, hogy lehetőleg ne írj fantasztikus regényt a Bibliából, de nem tudsz leszokni róla..
Mellesleg felhívom a figyelmed (mert lehet, hogy magadtól nem veszed észre), hogy megváltoztattam az érvelésem, de ehhez jogom van, mert mindkét esetben igaz.
Ádám és Éva előbb követte el a bűnt az Isten elleni lázadással, mielőtt a fáról megevett gyümölcsből megtudhatták volna azt, hogyan kell a bűnt elkövetni, illetve hogyan tudtak volna ellenállni, vagyis nem elkövetni a bűnt, bármi is legyen az.
A jó és a rossz tudásának a fájáról van szó ugyanis, ami mindent takar.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!