Mi értelme volt megtiltani az evést a tudás fájáról?
Mintha minden tudás azon lett volna.
Az első emberpár Istentől is tanult mindenfélét, meg a kígyótól is begyűjtötték az információt, még a bűnbeesés előtt, tehát máshonnan is tanulhattak, arra a szintre amire az ősember, vagy az ókori ember jutott, nem volt nehéz elérni.
Szerintem nem sok értelme volt a tilalomnak.
Bravó, kérdező!
Megtámadhatatlan a logikád! :)
(Az előtted szóló vagyok.)
Azt persze elismerem, hogy mondhatják azt, hogy nem a fáról való evés volt a bűnbeesés, hanem az engedetlenség, de akkor meg mit tanultak a fáról?
Kvázi semmit, így annak sem volt értelme, hogy az Édenben legyen és az sem értelmes, hogy meg lett tiltva róla az evés, mert minek, ha nem tanulnak róla semmit, továbbá hogy akkor attól estek volna bűnbe, mert hiszen saját maguktól is képesek voltak bűnbe esni, anélkül, hogy ettek volna a fáról.
"Tévedés. Hogy ne legyenek rossz erkölcsei. Amíg nem ettek a fáról, addig nem volt ezzel gond"
Nem a bün fája van a Bibliában, de még csak nem is a gonosz tudás fája, hanem a jó és gonosz tudásának fája.
Vagyis a saját logikád alapján ha addig nem ismerték mindazt a rosszat amit felsoroltál, akkor ugyanúgy semmi szépet és jót sem ismerhettek, mert a "jó tudás" is része a fának.
Alapvetö logika, innentöl bukik is az egész okfejtésed.
A "jót" addig is tudniuk kellett, hiszen Isten ültette beléjük a gondolatokat, nem?
Mennyivel több jót tanulhattak egy gyümölcs megkóstolásából, mint amit Isten tanított nekik?
"A felsorolásból kihagytad a jó fogalmát megtestesítő szavakat
engedelmesség
szeretet
szófogadás
Isten akceptálása "
Senki nem mondta, hogy Ádámék tökéletesek voltak, csak nem volt bennük a bűn ismerete. Azt hittem, hogy ez világos.
"Az elméleti tudás is valamelyik kategóriába kell, hogy tartozzon"
Nem kell, csak szeretnéd. Bűn nélkül semmi bűnös dolgot nem csináltak volna. Ennyi
De látom nem érted, mondok egy példát.
Fejsze: ölni is lehet vele, de fát is vágni lehet vele. Tehát egyértelműen felesleges a fejszét a jó vagy a rossz kategóriába besorolni. A felhasználótól függ. Szerintem próbálj a szüleidtől is kérdezgetni, tanulni
"Nem kell, csak szeretnéd. Bűn nélkül semmi bűnös dolgot nem csináltak volna. Ennyi "
Pedig a Biblia (de leginkább a te magyarázatod) alapján bűn nélkül követtek el bűnt, hiszen szerinted csak azáltal ismerték meg a bűnt, hogy ettek a fáról. De már azzal bűnt követtek el, hogy ettek róla.
Milyen logikai rendszerben előzi meg az okozat az okot?
"Senki nem mondta, hogy Ádámék tökéletesek voltak, csak nem volt bennük a bűn ismerete."
Speciel pont azt szoktátok mondani, hogy Ádámék tökéletesek voltak, hiszen Isten teremtette őket.
Aztán úgy látom, nem fogod fel a lényeget, hogy nem volt szükségük arra, hogy megismerjék a bűnt, maguktól is el tudták követni, mert hiszen azért estek bűnbe.
" Bűn nélkül semmi bűnös dolgot nem csináltak volna."
Akkor hogyan sikerült mégis bűnbe esniük?
"Fejsze: ölni is lehet vele, de fát is vágni lehet vele"
Na és az atombomba, meg a taposóakna, vagy a torpedó? Ahhoz nem kell tudás? Hm, gázkamra, vegyi fegyver? Tömegpusztító biológiai baktérium kutatása? Fajelmélet? Kommunizmus, fasizmus?
"Szerintem próbálj a szüleidtől is kérdezgetni, tanulni"
Sajnos már régen meghaltak.
Amúgy a fejsze speciális eset, is, is, de mondjuk a csatabárdot hová sorolod?
Ez vonatkozik lényegében mindenre, vannak jó, vannak rossz dolgok, meg esetfüggőek.
Hát jól félreértitek Isten szándékát, és Ádám bizony tökéletes volt, semmilyen hiányosság nem volt benne.
Ellenben bármelyik másik ember, aki hűséges maradt Istenhez letehette volna az utódokért a váltságot.
Istennek mindössze jelenleg az mondható el, hogy két tökéletes emberi teremtménye volt.
Ádám, és Jézus.
S ahogy említettem, az erkölcsi törvények meghatározásában tartotta meg Isten a jogát az ember felé, minden egyébben maga is dönthetett.
Hogy mi a jó az embernek és rossz az erkölcs terén, azt Jehova a saját hatalmában tartotta, erre nem adott szabad akaratot, hogy az ember döntse el, így úgy lett az ember megteremtve, hogy ezekben az erkölcsi kérdésekben, Istennek van joga meghatározni, mi a rossza az embernek. Nem véletlen írja Jeremiás a 10:23-ban
(Jeremiás 10:23) 23 Jól tudom, ó, Jehova, hogy a földi embernek nincs hatalmában az ő útja. Még csak lépteit sem irányíthatja a járókelő ember.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!