Az Ótestamentum szerint a Föld 5000 éves. Akkor hogyan lehet az, hogy mégis 4,6 milliárd évesnek tartják számon?
"Az Ótestamentum szerint a Föld 5000 éves. Akkor hogyan lehet az, hogy mégis 4,6 milliárd évesnek tartják számon?"
Nem 5000...
Pusztán úgy, hogy akik számon tartják, nem veszik figyelembe a Bibliát a számolgatáshoz. Ennyi a nagy titok. :)
Úgy lehet, hogy vannak akik valódi méréseket végeztek a témában, ismert adatok, tények alapján, és így kapták ezt a közel 4,6 milliárd évet.
Mások pedig elolvastak egy könyvet, a tények nem izgatták őket, ezért olyan dolgokat is szó szerint vettek a könyvből amik nyilvánvalóan nem létezhettek szó szerint, és így kaptak egy teljesen fals adatot, aminek a valósághoz semmi köze.
Egyébként nem 5000, 6000-nek szokták mondani. Bár nem oszt, nem szoroz, így is úgy is nagyságrendekkel tévednek.
Nem vagyok szakértő az ügyben, de a Biblia sehol nem írja, hogy mennyi idős a Föld! Csak ilyesmit "Kezdetben vala..."
Amire te gondolsz, az az ember teremtésének feltételezett kora. Onnantól indul a zsidó időszámítás, ma éppen az 5778. évben jár. A Biblia szépen felsorolja, hogy X mennyi évig élt, és hány éves korában nemzette Y-t. A dátumot ez alapján számolták ki. A pontosságon azért el lehet gondolkodni, mert a zsidó naptárat csak Krisztus után a 4. században alkották meg. Talán emiatt éltek 7-8-900, sőt több évet is az ősatyák. A Föld koráról nincs szó a Bibliában.
Kedves Kérdező!
A Biblia az alábbiakat írja:
"
13 És lőn este és lőn reggel, harmadik nap.
14 És monda Isten: Legyenek világító testek az ég mennyezetén, hogy elválasszák a nappalt az éjszakától, és legyenek jelek, és meghatározói ünnepeknek, napoknak és esztendőknek.
15 És legyenek világítókul az ég mennyezetén hogy világítsanak a földre. És úgy lőn.
16 Teremté tehát Isten a két nagy világító testet: a nagyobbik világító testet, hogy uralkodjék nappal és a kisebbik világító testet, hogy uralkodjék éjjel; és a csillagokat.
"
Nehezen elképzelhető az az állítás, de tegyük fel, hogy a Föld már évmilliók óta létezett ("A Föld koráról nincs szó a Bibliában.", "vannak akik valódi méréseket végeztek a témában, ismert adatok, tények alapján, és így kapták ezt a közel 4,6 milliárd évet. "), és csak az emberi élet keletkezése datálható 6000 évvel ezelőttre ("Nem a Föld 5000 éves, ha nem a rajta levő emberi élet, és nem ötezer, hanem 6000. ").
Összevetve ezeket az idézett véleményeket azzal, hogy a Bibliában leírtak szerint a Nap és a Hold teremtésére csupán a 3. napon került sor, azaz azok létezése már a teremtéstörténet 6000 évvel ezelőtti dátumához kapcsolódik, valamint a 16. vers végén a csillagok teremtésének említésével, nincs más lehetőség, mint az, hogy a teremtéstörténetet megelőzően az univerzum üres volt (nem voltak csillagok, nem létezett a Nap és a Hold) KIVÉVE a több millió éves Földet.
Ez pedig, véleményem szerint meglehetősen nehezen védhető álláspont, tudván, hogy a táguló világegyetemmel kapcsolatos mérések szerint a világegyetem kora jóval nagyobb mint 6000 év, azaz a sem a csillagok, sem a Naprendszer nem 6000 évvel ezelőtt lett megteremtve.
"Ez pedig, véleményem szerint meglehetősen nehezen védhető álláspont, tudván, hogy a táguló világegyetemmel kapcsolatos mérések szerint a világegyetem kora jóval nagyobb mint 6000 év, azaz a sem a csillagok, sem a Naprendszer nem 6000 évvel ezelőtt lett megteremtve."
Ezekben a mérésekben jó adag előfeltételezés van. Pl. hogy a világegyetem több milliárd éves. így ezzel bizonyítani körkörös érvelés.
Amúgy a liberális keresztények azzal magyarázzák ki a dolgokat, hogy a Biblia újrateremtésről ír. Illetve az első két vers közt már volt egy Föld és egy világegyetem, csak ítélet miatt el lett pusztítva
Kedves 43%-os!
Nem tudom, mi alapján gondolod, hogy a világegyetem korának meghatározásakor bárki olyan előfeltételezésről indul ki, hogy a világegyetem ennyi vagy annyi éves! Ez teljesen ostoba hozzáállás lenne, és nincs is így.
Miért állítasz olyat, ami nem igaz?
A számítások alapja a
- fény terjedési sebessége (fizikai állandó),
- a fény intenzitásának csökkenése a távolsággal (fizikai törvényszerűség),
- bizonyos standard fényességű objektumok létezése és megfigyelhetősége (szupernóvák azaz felrobbanó csillagok),
- a doppler effektus (fizikai törvényszerűség).
Véleményed szerint ezek melyikében szerepel a Föld/Univerzum feltételezett kora?
Ha egyikben sem, akkor hol van a körkörös érvelés?
Részletesen a módszerről:
https://www.youtube.com/watch?v=pNwtfE4MquM itt nézhetsz meg egy ismeretterjesztő előadást, melyben Lawrence Maxwell Krauss professzor a világyetem keletkezéséről, méretéről, koráról, és sorsáról beszél. A pontos korát a 17. perc 3. másodpernél mondja ki : 13,72 milliárd év.
( Lawrence Maxwell Krauss (born May 27, 1954) is an American-Canadian theoretical physicist and cosmologist who is Foundation Professor of the School of Earth and Space Exploration at Arizona State University, and director of its Origins Project. Wikipédia idézet)
A filmben elhangzó állításokkal lehet egyet nem érteni (szíved joga), de tagadni őket csak bizonyítással alátámasztottan érdemes.
"Részletesen a módszerről:
https://www.youtube.com/watch?v=pNwtfE4MquM itt nézhetsz meg egy ismeretterjesztő előadást, melyben Lawrence Maxwell Krauss professzor a világyetem keletkezéséről, méretéről, koráról, és sorsáról beszél. A pontos korát a 17. perc 3. másodpernél mondja ki : 13,72 milliárd év. "
Ó ha ennyire kerek lenne és egyszerű, de egy csomó probléma nincs is említve. Ismerem ezeket rég, és a cáfolatokat is. Te ezek szerint ez utóbbit nem
"Véleményed szerint ezek melyikében szerepel a Föld/Univerzum feltételezett kora?
Ha egyikben sem, akkor hol van a körkörös érvelés? "
így már gondolom világos ...
Ugye nem gondolod, hogy pont egy istenkáromló (Dawkins) és a hasonszőrű haverja fog nekem igazolást adni:) Úgy forgatják ezeket, ahogy akarják, a laikusok, mint te pedig hasra esel a sok tudományos vakertől (gondolom a tizedét sem érted), de a lényegről fogalmatok sincs.
Bocs, de az igazi megvezetett amatőrök mindig ezt a videót linkelik be. Te vagy az ezredik, akitől megkapom
Dawkins meg hülyére keresi magát a tudatlanságaitokból és istengyűlöletetekből.
Bocs, kicsit nyers voltam, de unom már, hogy naponta tizenöten találjátok fel a spanyolviaszt. Minden jót kívánok!
A Világegyetem kora még több bizonytalanságot tartalmaz, mint a Földé.
Már a kezdőfeltételeknél sok bizonyítatlan állítással kell számolni -természetesen ez nem jelenti azt, hogy hamis lenne: jelenleg nem ismerünk olyan okot, amely miatt ez ne lenne elfogadható...
Ami tény: létezik a vöröseltolódás, amely nagyjából korrelál a távolsággal; létezik egy 3K hőmérsékletű háttérsugárzás illetve a Világegyetem nem létezhet végtelen ideje.
A többi csak feltételezés.
a kérdés amúgy hibás. az ó-szövetség (testamntum) egy szóval sem említi a föld korát. az 5-ezer évben nem tévedtél nagyot, a zsidók anyyinál járnak (ők nem kr.e, kr.u-ban számolnak,hanem az egyiptomból való kivonulás óta
tehát a föld ígyse- úgyse lenne 6000 éves
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!