Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Kedves ateisták, szerintetek...

Kedves ateisták, szerintetek létezik 'Személyes Én' -a tudaton kívül?

Figyelt kérdés

Továbbá ha szerintetek nem, akkor mi alapján vagytok biztosak a gondolataitokban ill. érzéseitekben?

Mi az a határmezsgye, ahol ketté válik a tudat az szabad akarattól ill. érzésektől a puszta koponyán belül, ha nincs szív?

-----------------

Ha valaki kérdezné, hogy én mi alapján rendszerezem magamat az életben, azt mondanám hogy hitem szerint (ill. személyes meggyőződéseim szerint), az ember 4 fő részből áll:

- van lelkem (érzések)

- van testem (lol)

- van szellemem (mentális tevékenységek)

- ill. van 'Személyes Énem' (szabad akarat)

Így aztán nekem könnyű dolgom van ilyen kérdések terén mondhatni...

De kíváncsi lennék arra is, hogy ti, hogy működtök :)

2017. szept. 28. 11:21
1 2 3 4 5 6
 51/56 anonim ***** válasza:
61%

Sok állatban megvan a művészi érzék.

Bár verset nem írnak, de szeretik a zenét, festeni tudnak, vagy szép ábrákat összerendezni.

2017. okt. 2. 10:40
 52/56 anonim ***** válasza:
58%

51 semmi baj, hidd ezt. Egy felnőttnek ezt már nem lehet megváltoztatni, mert az egész életét, létszemléletét kellene átírni... ÉS hát kényelmesebb, tohonyább "majd kifejlődik" "majd magától" - maradj ebben. Jó neked.

Mert alkotni nehéz, embernek lenni nehéz. Radnóti is így sóhajt fel:

"Hegy lettem volna, vagy növény , madár...

vigasztaló, pillangó gondolat,

tűnő istenkedés. Ma már

az alkotás is rám szakad."

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

re50

"Nem tudom, hogy miért fáj annyira sok hívőnek, hogy az állatok sem olyan ostoba, üres teremtmények, mint amilyennek sokáig hittük őket, hiszen úgy is fel lehet fogni a dolgot, hogy Isten rengeteg csodás és érdekes élőlénnyel szórta tele a világot..."

Az állatok értelmes, érző lények - nem ismerek olyan hívőt, aki úgy fogná fel, amit írsz, a teleszórást sem. A buddhista szív-szútra egyik mondata: fogadom, hogy minden érző lényt megmentek....

50 sry a hangnemért, de rohadtul unom már az egész gyakorit, tervezem abba is hagyni, unom az ember=állat feltételezést. És mikor mondom, hogy semmi újat nem fedeztek volna fel, és semmilyen műalkotás nem keletkezett volna, vérig sértődnek az emberállatok. Ja ezen is vérig sértődnek, hogy állatoknak nevezem - az, aki ilyenkor vérig sértődik az az emberi lényeghez tartozik és mélyen tudja hogy igaz, hogy az ember nem állat. Csak hát a XX.században ezt kellett beleverni a fejekbe.

Az ásvány van, a növény van és lelke is van, az állat van és VAN lelke, tudata.

Az embernek van éntudata is, és ez a különbség, csak a gyakorin nem érdekes ez, "majd kifejlődik", "majd magától". Az éntudat nem a természetből nő ki, ahogy a beszéd sem, és a műalkotások sem, mint valami mégoly szép liliom - nem. Az a teremtőerővel függ össze, és az emberi istengyermekséggel. A növények, az állatok fajspecifikusan természetesen jobbak a saját természetükben, sohase fogok olyan jól futni, mint egy gepárd, úgy repülni tévedhetetlenül, mint a darvak, szőni sem fogok olyan szépet mint a Cyrtophora citricola pók.

"ugyanakkora jogú tagjai vagyunk, mint bármelyik más faj"

Nem!!! az ember felelőssége óriási! A nevelésben is óriási! Nincs joga megbontani a természet harmonikus egyensúlyban lévő működését. "magunk alatt vágjuk a fát"

És igen, sajnos egy ember lehet gonosz is - egy oroszlánt nem nevezném gonosznak, mert elkapja a szép gazellát. Az ember szabad - lehet, hogy gyönyörű verset ír, lehet hogy átkozódva bánt valakit, ordít, káromkodik - szabad.

Az állatok hangja reflex és jelzés - nem "fejlődik" soha tiszta, értelmes emberi szóvá - mert ez nem fejlettség kérdése, hanem egy merőben más: a Logosszal való kapcsolat. Az emberi szó beszéd nem nő ki a természetből - isteni eredetű. (anatómiai oka: a gégefő, de nem ez az szellemi ok, amiért beszélünk. Aki nem bír ebből kimozdulni, az arra is gondoljon, hogy sem lét-, sem faj-fenntartási okból nem merül fel a Toldi trilógia - ez fölöslegben van. Valamint arra, hogy mennyire "ránk van bízva", hogy emberi mivoltunkat milyen méltósággal használjuk. Szabadok vagyunk. A Logoszból ered A Dunánál vers, a piaci pletyka és tőzsdei hadoválás, a kocsmai bamegezés is.

Mert csak potenciálisan adott a beszédértés és szóérzék aktualizálni ÉN fogom (és újra: a pedagógia, szülők, nevelők létfontosságú felelőssége)

-az ÉN jogom, felelősségem, feladatom, szabadságom, hogy szólalok meg.

Minden jót! Pax.

2017. okt. 2. 13:57
 53/56 Alain Delon ***** válasza:
52: Nem úgy nézel ki, mint aki unja a Gyakorit, hanem épp úgy, mint aki nagyon is élvezi.
2017. okt. 2. 21:11
 54/56 Attila_the_hun ***** válasza:

Lélek nincs. Nem bizonyított a létezése. Kizárólag az irodalom, illetve a vallások használják, illetve azok az emberek akik hisznek a létezésében, noha nincs bizonyítva.

A pszichológia szerint az Én a tudat szerves része, annak következménye, ebből kifolyólag attól nem elválasztható. Tehát már a kérdésed is zavaros.

2017. okt. 11. 00:12
 55/56 anonim ***** válasza:
0%

Az ateistának azért jó az élete, mert a szabad akarat kérdése nélkül is tudja az életét élni.

Valamint nem kell személyes énnel sem foglalkozni a tudaton kívül és arra sem kell rákérdeznie, hogy mi az a szív, ami nincs.

Szóval nem kell erőltetett, sehova nem vezető elmélkedésbe belemennie.

2017. okt. 11. 03:29
 56/56 anonim ***** válasza:

...vagy pedig azért, mert mindezekről szabadon gondolkodhat.

Ráadásul még sok másról is, ami a hívőnek tilos, mert azokat egyszerűen el kell hinnie.

Szóval, tényleg jó élete van az ateistának. Cserébe persze sokkal több felelőssége is van, mint a hívőnek. Csak egy élete van, és ott is minden felelősség az övé. Nincs hatalmas segítsége.

2017. okt. 11. 08:49
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!