Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Kedves ateisták, szerintetek...

Kedves ateisták, szerintetek létezik 'Személyes Én' -a tudaton kívül?

Figyelt kérdés

Továbbá ha szerintetek nem, akkor mi alapján vagytok biztosak a gondolataitokban ill. érzéseitekben?

Mi az a határmezsgye, ahol ketté válik a tudat az szabad akarattól ill. érzésektől a puszta koponyán belül, ha nincs szív?

-----------------

Ha valaki kérdezné, hogy én mi alapján rendszerezem magamat az életben, azt mondanám hogy hitem szerint (ill. személyes meggyőződéseim szerint), az ember 4 fő részből áll:

- van lelkem (érzések)

- van testem (lol)

- van szellemem (mentális tevékenységek)

- ill. van 'Személyes Énem' (szabad akarat)

Így aztán nekem könnyű dolgom van ilyen kérdések terén mondhatni...

De kíváncsi lennék arra is, hogy ti, hogy működtök :)

2017. szept. 28. 11:21
1 2 3 4 5 6
 11/56 anonim ***** válasza:
68%

Ezzel a meggyőződéseddel akkor teljesen egyedül vagy.

A keresztények többsége szerint az ember két részből áll, test és lélek, egy nagyon kis csoportja szerint három.

Az érzéseidet miként különbözteted meg a mentális tevékenységeidtől? Illetve hogy választod mindezt szét a gondolkodástól, amit szabad akarat néven fémjelzel?

Sokkal inkább valószínű, hogy az embernek van egy része, ami kémiai, biológiai és ösztönös folyamatokkal jellemezhető, és van egy lelke, ami mindezeken felül áll.

Az érzések lehetnek egyszerűen kémiai eredetűek (szaglás, bódult állapot, stb...) és lehetnek lelki eredetűek is (bűntudat, együttérzés, stb...).

Fogalmam sincs, hogy pontosan mit értesz szellemi tevékenység és szabad akarat alatt, gondolnám a gondolkodást, majd abból a döntéshozatalt. Ha pedig ezt, miért külön kategória? Igazából szerintem te sem érted amit leírtál.

2017. szept. 28. 12:12
 12/56 A kérdező kommentje:

Első én mindegyiket kérdezem, fejtsd ki nyugodtan részletesebben is ki a elképzeléseidet ha gondolod.

Ha azt mondod nekem, hogy (elméleted vagy hited szerint) az ősrobbanás után egy hatalmas galaktikus tyúk tojta ki az embert a világra akkor nekem az is megfelel.

2017. szept. 28. 12:16
 13/56 anonim ***** válasza:

Én is azt gondolom, mint a #11: hogy nem igazán érted a saját kérdésed.

A másik lehetőség, hogy szándékosan kérdezel így, mivel így aztán bármi lehet a válasz, és neked az a célod, hogy nagyon sok és sokféle választ kapjál itt.

Viszont én jobb szeretem a konkrét kérdéseket.

2017. szept. 28. 12:20
 14/56 Alain Delon ***** válasza:
Mi nem rendszerezzük magunkat, hanem csak élünk. Nem működünk, hanem élünk. A gépek működnek. Ezek szerint te gépnek fogod fel magad?
2017. szept. 28. 12:23
 15/56 A kérdező kommentje:

#Az érzéseidet miként különbözteted meg a mentális tevékenységeidtől?

-Egyszerű, az érzéseimet lélek formájában érzem, amelyet szétterülve érzek a hasi-mellhasi tájékon.

-A mentális tevékenységet pedig nyilván gondolatok formájában fogom fel, amely több esetben nyilván a fejre hat ki.

------------------

#Illetve hogy választod mindezt szét a gondolkodástól, amit szabad akarat néven fémjelzel?

-Szerintem két fajta szellemből állunk össze, van a mentális része (fejben), és van a Személyes Szellem (Én), amely összeköti lényegében a testet-lelket-(mentális) szellemet. A Biblia ezt a Személyes Szellemet 'nösámának' nevezi, amikor Isten 'Életnek Lehelletét' lehelli az emberbe, így vált az ember élő 'nösámává.....' -csak a Károliban (és egyik bibliában sem) sikerült lefordítani helyesen ezt a héber szót.

2017. szept. 28. 12:24
 16/56 A kérdező kommentje:
Tulajdonképpen a héber Bibliában azt olvashatjuk, hogy az Isten egy ún. 'nösámát' lehel az emberbe, és erre külön szava van a hébernek, csak úgy, ahogy külön szava van a sima lélekre és a szellemre is.
2017. szept. 28. 12:27
 17/56 A kérdező kommentje:
Azt azért ne mondja nekem senki se, hogy szabad-akaratából még egyszer sem sikerült befolyásolnia a gondolatait, ha hívő emberről beszélünk, ha nem :)
2017. szept. 28. 12:28
 18/56 anonim ***** válasza:
75%

"amelyet szétterülve érzek a hasi-mellhasi tájékon"

Ez mögött valami orvosi probléma állhat, szerintem keress fel egy kardiológust.

"A mentális tevékenységet pedig nyilván gondolatok formájában fogom fel, amely több esetben nyilván a fejre hat ki."

Valóban a fejünkben születnek a gondolatok, de ezek nincsenek hatással a fejre. Esetleg, ha túl erősen gondolkodsz, megfájdul a fejed.

Az utolsó bekezdésedet szerintem te sem érted, mert a saját fogalmaidat is kevered. A keresett szavad egyébként a nefes, amit élőlénynek lehet fordítani az említett esetben. Azt pedig kétlem, hogy jobb ókori héber nyelvtudással rendelkezel, mint bármelyik bibliafordító, hogy jobban le tudd fordítani a szavakat.

2017. szept. 28. 12:31
 19/56 anonim ***** válasza:
56%

"csak úgy, ahogy külön szava van a sima lélekre és a szellemre is"

10-es vagyok, engem se hagyj ki légyszi

A szellemre és a lélekre az ógörögnek is külön szava van pneuma és pszükhé - tehát egyfajta leegyszerűsítés, hogy ugyanazzal fordítják, és sok-sok vita tárgya ez.

De ha más szó,akkor más szó, ezen nem kellene rágódni.

Aki azt hiszi, hogy az gondolat az agyból jön, bugyborékol elő, mint a valami epeváladék az epéből az semmit, de semmit nem ért az egészből, és esélye sincs a megértésre.

2017. szept. 28. 12:42
 20/56 Dongaben ***** válasza:
74%
Ezt úgy érted, hogy: "Aki nem hisz Isten(ek)-ben, annak nincs éntudata, érzelmei, fantáziája, csak egy gép?" Akkor, nagyon melléfogtál a kérdéssel!
2017. szept. 28. 13:11
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!