Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » A 10 parancsolat 5. pontja a...

A 10 parancsolat 5. pontja a "Ne ölj! "! Akkor Isten miért ölhet (ölt)? Akkor ő is bünös? Vagy ö szabadon gyilkolhat bárkiket, felelősség nélkül?

Figyelt kérdés

2 Móz. 32,27 "Ezt mondja az Úr, Izráel Istene: Kössön mindenitek kardot az oldalára, ... és kiki ölje meg az ő attyafiát, barátját és rokonságát."

4 Móz. 15,36 "Kivivé azért őt az egész gyülekezet a táboron kívül, és agyon kövezék őt, és meghala, a miképen parancsolta vala az Úr Mózesnek."

Hós. 14,1 "Meglakol Samaria, mert daczolt az ő Istenével. Fegyver által hullanak el; csecsemőik földhöz veretnek, és terhes asszonyaik ketté vágatnak."

és még sorolhatnám a Biblia szerint!!(özönviz stb.)

2010. máj. 27. 19:16
1 2 3 4 5 6 7
 11/68 anonim ***** válasza:
0%

Csakhogy tisztázzuk. A 10 parancsolat az ősi Egyiptomi holtak könyvéből van, ahol még számos törvényt találni, de ez csak útmutatóként szolgál.

De a papok szerint ölni nem bűn ha nem évezed. Legalábbis ezt mondják a katonáknak, rendőröknek.

2010. máj. 28. 08:02
 12/68 anonim ***** válasza:
először is,én nem hiszek a bibliában,pont az ilyenek miatt.Viszont ha úgy vesszük,egyszer mindenki meghal,de ez attól függ elvégezte e az életfeladatát.Ha valaki ö,az is lehet hogy a sors,de mi van,ha a megölt embernek újra kell kezdeni az egészet,mert nem tudta elvégezni a feladatát?Na ezért nem szabad ölni.Isten nem öl,mindenkinek eljön az ideje,a halál meg menekvésnek is nevezhető a földi pokolból.Ezért nem vagyok képes elfogadni,hogy Isten özönvizeket áraszt,szenvedtet,és lásd még parancsokat is ad egyesek kinyírására!!Ezt nagyon nem lenne szabad,ez nem Isten szava!Ez inkább egy gonosz emberé,aki azt hiszi,hogy meg lehet ölni bárkit,mert nem neki tetszően viselkedik!Szörnyű!
2010. máj. 28. 08:34
 13/68 anonim ***** válasza:
70%

Szia!

A "ne ölj" parancsolat nem a 10 parancsolatban jelenik meg először, hanem már az első gyilkosság után:

"Akkor mondta Kain az Úrnak: Nagyobb az én büntetésem, hogysem elhordozhatnám. Ímé elűzöl engem ma e földnek színéről, és a te színed elől el kell rejtőznöm; bujdosó és vándorló leszek a földön, és akkor akárki talál reám, megöl engemet. És mondta néki az Úr: Sőt inkább, aki megöli Kaint, hétszerte megbüntettetik. És megbélyegzé az Úr Kaint, hogy senki meg ne ölje, aki rátalál."

Először is tisztázzunk valamit. Az életet Isten adja, tehát ő is veheti vissza. Az életet tehát az ember nem veheti el, csak ha az Isten akaratával egyezik.

Az általad felsoroltak mindegyike Isten ítéletének végrehajtása volt. Olyan ez, mintha valaki rádbíz valamit, ami attól nem válik a tieddé, csak használati jogod van rá, mintha bérelnél egy autót, amit szabadon használhatsz, de kötelességed vigyázni rá, és akié, az bármikor visszaveheti tőled. Milyen jogon kérheted számon az autó tulajdonosán azt, hogy ő azt vissza vette tőled?

Az élet Istené, ő adja és ő veheti el.

A bűn természetes velejárója az önzés. Te azt gondolod magadról, hogy az életed a tied, azt teszel vele amit akarsz. Ha azonban Isten a Teremtőd és Alkotód, akkor ez bizony nem így van.

Üdv. Péter

2010. máj. 28. 12:20
 14/68 anonim ***** válasza:
39%
Szabad akarat?Ááá,hiszen még az életem sem az enyém?!
2010. máj. 28. 12:34
 15/68 anonim ***** válasza:
33%

Péter, ezek szerint Isten azt csinál velünk amit akar, de jó ez így? jó-e ez az Isten? Hisz még a saját morálrendszerének sem tud megfelelni.

Hogy nem is kell neki megfelelnie? Lehet, de akkor hadd gondolhassam már róla, ha ez az Isten egyáltalán létezik (amit valószínűtlennek tartok), hogy nagy suttyó paraszt! És úgy érzem minden jogom meg van hozzá!

Hogy nincs ehhez jogom, mert ő teremtett engem? én nem kértem a teremtést az már tuti..

---------------------

Gyakori ellenérve a tesitáknak az ateizmussal szemben, hogy az ateizmus nem ad semmit. Mit ad nektek a ti Istenetek? Még saját életetek sincs...

2010. máj. 28. 13:13
 16/68 anonim ***** válasza:
8%

Kedves 80%-os ill. kérdező!

A parancsolat ugyan létezett, ám amíg Jézus az Igét nem teljesíti be, addig Isten csak ilyen "alternatív" megoldásokkal tudta őket útba igazítani, holott még nem volt megváltás, karddal és villámmal kellett népét a bűn ellen igazítania.

Amikor Isten magára esküszik, akkor azt a világ végezetéig a fejébe veszi, de ilyen esetek a Bibliában többször is előfordul, ezt tituláljátok ellentmondásnak. Az Ábrahámmal kötött szövetség számára több volt bárminél, mint már mondtam, ez volt az első, amikor Isten saját magára esküszött...

A vízözön muszáj volt, mert akkor teremtenie kellett volna egy másik világot, mert ha a teremtőjétől elszegődik, akkor az a Semmibe foszlik, mert ha Istentől, az öröktől, abszolút létezőtől megválunk, akkor az örök már nem örök, hanem múlandó. A bűn az gyorsabban fut a világ minden gepárdjánál, hamar tönkretette volna a világot.

A Mózesi törvények is azért voltak, mert amíg nincs megváltás, addig a bűn nem terjedhet el emberről-emberre.

Azt is mondtam, a bűnt csak halállal lehet kioltani, ennek működését, és értelmetlenségének értelmét csak az Atya tudja, a Biblia ezt a választ adja. Ezért mondja rengeteg ószövetségi Írás, hogy a gonosztól tartózkodj, csak a jóval barátkozz. Ezt Jézus megreformálja. A Mózesi törvények a bűn megtorlására voltak alkalmasak, mert az megrontotta volna az embert, testileg, szellemileg és lelkileg. Miután a bűnt nem tudta Jézust bekebelezni, azóta a bűnnek nincsenek "extra" konzekvenciái, hanem a legtöbb esetben csak a végítélet napján kerül sor a nagy döntésre. Az, hogy hogyan, nem tudni. A mózesi törvények ezért voltak a Messiás eljöveteléig jogosak, ami a Mózes előtt történt, az már összemosódott az akkori nem-zsidó kultúrával. Mint ahogy Ábrahám is mezopotámiai származású volt.

2010. máj. 28. 18:25
 17/68 anonim ***** válasza:
28%

nagyon sokan nem tudják, mit is jelent a tíz parancsolat, s miért is kell megtartani a pontjait.

a halál az nem rossz, a halál az egy "állapot", pontosabban inkább egy pillanat maga a halál, mert ami utána van az már ugye nem az. a halál ugyanúgy a változást szimbolizálja, a születés "testvére". igaz a keresztények úgy értelmezik a Bibliát, hogy az ember halandó, de szerintem tévednek, mert ha az Istenük saját képére teremtette őket, akkor nekik is örökkévalónak kell hogy legyenek. ebből kiindulva, az hogy Isten öl, azért teszi, mert változnia kell a dolgoknak, ugyanis ha nem változtatna, akkor saját terve dőlne dugába. pontosan azért, amit leírt az előttem szóló. az ölés nem baj kifejezetten, csak akadály, méghozzá nagyon sok embert akadályoz a továbbfejlődésben, a "szellemi" továbbfejlődésben. Ezért is van "tiltva".

üdv

25/F

2010. máj. 28. 19:00
 18/68 anonim ***** válasza:
28%
Elmeorvos kell nektek,nem Isten!
2010. máj. 28. 19:10
 19/68 anonim ***** válasza:
76%
miért vannak lepontozva azok a válaszolók, akik teológiailag korrekt választ adtak??
2010. máj. 28. 19:17
 20/68 anonim ***** válasza:
21%

miért vannak lepontozva azok aki a valláskritika kategóriába a vallást kritizálják és kérdéseket tesznek fel?

amúgy én nem pontozok..

kedves 18:25-es, nem válaszoltál a kérdéseimre.

19:00-es!

"az ölés nem baj kifejezetten, csak akadály, méghozzá nagyon sok embert akadályoz a továbbfejlődésben, a "szellemi" továbbfejlődésben. Ezért is van "tiltva". " Ezt magyarázd meg gyorsan, mert ez ijesztő!

Amúgy a Bibliai skizofrén isten mellett Osama Bin Laden egyenesen Ghandinak minősíthető!

Gondolok itt most az özönvízre, szodoma és gomorára és még sorolhatnám. Isten a legnagyobb tömeggyilkos a Biblia szerint.

Nameg ne felejtsük el, hogy az Ószövetség fixen kimondja, hogy meg kell ölni azt aki az Sábát napján dolgozik..

valamint ha a környező falu más istent imád, el kell pusztítani az ott lévő összes férfit, nőt és gyereket majd fel kell gyújtani a falut. ez benne van a Bibliában! ez kísértetiesen hasonlít a dzsihádhoz.

ha ezeket ti mind helyes, elfogadható döntéseknek gondoljátok isten részéről, akkor csak csodálkozni tudok rajtatok és félelemmel tölt el az, hogy ilyen emberek járnak az utcán!

2010. máj. 28. 19:32
1 2 3 4 5 6 7

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!