Miért kell mind a mai napig ellenségesnek, népbutító hülyeségnek beállítani a kereszténységet?
7 es vagyok
Kedves kérdező
Nagyon szívesen máskor is.
Mondj igazat és kitörik a nyakad.
Valahogy nem lep meg a 0% ra pontozás pedig ez itt a VALLÁSKRITIKA nem a vallás rovat
Igencsak köszönöm az eddig jött 27 levelet is amiben a pokol tüzével fenyegetnek, és kitérnek rá hogy mivel a vallásukat kritizálom minden bizonnyal maga vagyok a "sátán", valahogy ez sem győzött meg arról hogy keresztény felekezetek változtak volna, inkább csak nincsen olyan befolyásuk mint pár száz éve és a magamfajta szabad gondolkodókat már nem tudják inkvizíciós eszközökkel jobb belátásra téríteni.
Nem írogatok vissza privátra szóval ez a kedves 16 ember akitől a 27 levelet kaptam kinyilváníthatja itt is becses véleményét.
Sajnálom őket hogy a vallási korlátaik nem engedik meg számukra a látást, értem én hogy néznek de látni nagyon más.
#7, "Soha nem hallottam olyanról hogy egy buddhista öl a hite nevébe, hogy lehet ez?"
De hisz pont erről beszéltem az előbb.
Minden vallásban történnek ilyenek sajnos... De a múlt hibái miatt az alapideológiát, és a jelenlegi vallást megitélni értelmetlen. Ez olyan, mintha a náci háborús bűnösök unokáit itélnéd el nagyapjuk tettéért.
"Soha nem hallottam olyanról hogy egy buddhista öl a hite nevébe, hogy lehet ez? ott nem emberek élnek?"
Pl. Japánban sikerült kiirtani a kereszténységet, ha úgy tetszik a "buddhizmus nevében". Konkrétan be volt tiltva minden, a legkisebb jelképig, és akinél találtak kereszténységre utaló jelet, azt brutálisan megkínozták. Tudod, attól, hogy Japán is, meg a buddhizmus messze van tőlünk, még létezik/létezett kegyetlenség ott is.
De mint ahogy azt sem lenne jogos a buddhisták számlájára írni, úgy egyes magukat kereszténynek mondó vezetők politikai túlkapásai alapján sem érdemes a kereszténységet leírni. (Zárójel: a felvilágosodás történetírása eléggé eltorzított sokmindent propaganda célból és ezek a csúsztatások vannak a köztudatban, amire itt nálunk a jó öreg marxista történetszemlélet még jobban ráerősített. Szerintem a kérdésre a válasz valahol ebben van.)
Kedves Kérdező!
Én egy kicsit más oldalról közelíteném meg a kérdésedet, mint az előttem válaszolók.
Alapvetően nem a múltbeli (és ott bizony található rendesen példa rá) borzalmakat hangsúlyoznám ki. Ami elmúlt, elmúlt, a máglyán elégetteket már nem lehet feltámasztani, és nem is a ma élők követték el azokat a bűnöket.
Amit szeretnék viszont kiemelni:
1,
Nem csak a kereszténység, hanem általában a legtöbb vallás a tudomány által fel nem térképezett tudásbeli fehér foltokon alapszik. Ezért mondjuk : HIT és nem tudás. Mert ahol tudás van, ott nem kell hit.
(A villámról már tudjuk mi okozza, mi történik amikor lecsap, ezért nem képzelünk mögé egy haragos istent.
A világ keletkezését még nem sikerült tökéletesen megfejteni a tudománynak, ezért van ott lehetőség az Isteni teremtés feltételezésére.)
Ebből következik viszont az (és ez már az egyik tényező, amire gondolok, mint ellenérzés), hogy A VALLÁS ELLENÉRDEKELT a tudomány fejlődésében. Ha minden jelenségre magyarázatot adna a tudomány (oly módon, hogy Isten nem szükségszerű részese a jelenségnek), nem maradna mit Istennek tulajdonítani.
2,
A vallás (példámban a kereszténység), a hívektől elvár egy bizonyos hozzáállást, melynek egyik legfontosabb elem az, hogy ne gondolkodj, hidd el mindent, amit a papok tanítanak, függetlenül attól, hogy az a tapasztalataiddal és tudásoddal mennyire van összhangban.
Jellemző erre az elvárásra a szóhasználat és jelképrendszer is: Pásztor és NYÁJ.
A birkák értelméről és kezdeményezőkészségéről gondolom sokat beszélnem.
(Konkrét példa arra, ha valaki elkezd gondolkodni: Édesanyámmal sokat beszélgettünk a vallásról, és ma már sok gondolkodás után, bár hisz Istenben, de a katolikus vallás ószövetségi részét például teljesen tagadja, mivel belátva annak hibáit)
3,
Ehhez az előző ponthoz kapcsolódik a következő gondolat is.
Vidd a gyermeket templomba, tanítsd meg imádkozni. Nevelj belőle hívő keresztényt.
Miért baj ez?
Ahhoz a példához tudnám hasonlítani, mint amit nemrég egy amerikai filmben láttam.
A szülő, ha a megszületett fiú gyermek nemi szerve kisebb egy adott méretnél, dönthet arról, hogy műtéttel az orvosok megváltoztassák a gyermek nemét. Azaz lánnyá operálják.
Nem kérdezik meg, nem várják meg, amíg ő maga el tudja dönteni, mit is szeretne inkább. Nyissz, és bele van kényszerítve egy szerepbe, amit lehet, hogy ellentétes azzal, ahogyan élni szeretne.
Ugyanez érvényes a vallásra is. Ha kisgyermek korban, amikor még a szülő iránti feltétlen hit a szülő által képviselt vélemény gondolkodás nélküli elfogadását eredményezi, egy bizonyos gondolati sémát rögzítünk a gyermekben, akkor azt igen nehezen lesz képes később megváltoztatni.
Ide kapcsolódik a következő gondolat.
4,
Előre bocsájtom, a kereszténység alapeszméje, mely a szeretetet és megbocsájtást hirdeti számomra szimpatikus.
Sajnos itt is vannak problémák. Ha valaki a másik orcáját is odanyújtja a pofozkodónak, azt bizony ismét felképelik. Azt mondod, nem baj, jobb mint visszaütni. Elviseled. OK. De akkor sajnos oda jutunk, mint ahol ma a migráció tart. Mi lett volna a nyugati kultúrával vagy éppenséggel a kereszténységgel, ha a támadó törököket nem karddal, hanem tárt karokkal várja Európa.
Van egy mondás: Kard tartja hüvelyében a kardot. Másképp fogalmazva a védtelent bárki szabadon bánthatja, míg azt aki visszaüt békén hagyják.
Az olyan vallásfelfogás, ami válasz nélkül hagyja az atrocitást élhetetlenné nevel.
(Bár az Ószövetség még a szemet szemért felfogást oktatta, ami sokkal élet közelibb hozzáállás.)
kedves 12 es
Nem tudom te hogy értelmezed de nekem az jött le (" Alessandro Valignano fővizitátor 1582-ben négy japán ifjút vitt magával Portugáliába és Rómába ")
hogy egy nem is inkvizítor hanem FŐinkvizítor elvitt 4 fiatalt annak érdekében hogy ne saját hanem Japán földön ütközzön meg a Ferences és a Dominikánus rend egymással szemben álló véleményei, ez pont nem vallási kérdés volt japán részéről.
Hozok fel neked aktuális példát Svájc sem engedte hogy az első világégést az ő földén vigyék végbe a 2 szemben álló felek.Köze nem volt a dologhoz és nem akart belefolyni.
Ha van egy kis józan eszed belátod hogy Tojotomi Hidejosi nem azért üldözte el a keresztényeket mert a
Buddhizmus tanai ezt várják el.
Egyszerűen nem akarta hogy két külhoni eszme képviselete japán földön próbálgassa egymással szembeni befolyását.
Mi sem engednénk hogy szunnita és síta felekezetek itt feszüljenek egymásnak.
"Ha van egy kis józan eszed belátod hogy Tojotomi Hidejosi nem azért üldözte el a keresztényeket mert a
Buddhizmus tanai ezt várják el.
Egyszerűen nem akarta hogy két külhoni eszme képviselete japán földön próbálgassa egymással szembeni befolyását."
Ez rendben is lenne, de amikor elkezdték a japánok a keresztényüldözést, akkor már létező keresztény közösségek voltak. Az első misszionáriusok érkezése után majdnem 100 évvel csúcsosodott ki az egész. És miért? Mert a japánok védeni akarták a korábbi társadalmi rendet ugyebár... Miért végeztek ki Európában eretnekeket? Ugyanezért: mert veszélyesek voltak a társadalmi rendre. Nem azért, mert a kereszténység ezt elvárta, hanem azért, mert a társadalom volt ilyen.
Csak kicsit az arányok voltak mások (Japánban több halott, rövidebb idő alatt...)
"Ez rendben is lenne, de amikor elkezdték a japánok a keresztényüldözést, akkor már létező keresztény közösségek voltak. Az első misszionáriusok érkezése után majdnem 100 évvel csúcsosodott ki az egész. "
"Az első (jezsuita) misszionáriusok, élükön Xavéri Szent Ferenccel, 1549-ben léptek partra s a rendek meg a két ibériai ország rivalizálása hozzájárult az első keresztényellenes rendeletek kibocsátásához. Az üldözéseket Tojotomi Hidejosi kezdte, parancsára 1597. február 5-én 26 katolikust - 6 ferencest, 3 japán jezsuitát és 17 japán segítőjüket, köztük 3 gyermeket - feszítettek keresztre" (wiki)
az a 100 év 50 se volt, pont a misszonáriusok miatt kezdték el üldözni a keresztényeket, azt hitték "otthon" vannak a kedves inkvizítorok, gyanítom a helyiek nem nézték jó szemmel a máglyahalálokat, a kínok körtéjét és hasonló keresztényi szeretetre nevelő eszközöket amit az inkvizítorok úgy használtak mint te a wc papírt
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!