Honnan tudja Isten, hogy nincs semmi, amit nem tud?
Létezik megoldás, de nem létezik megoldóképlet.
Gondolj arra, hogy a 100. fokú függvény is egy határozott pontban metszi a koordinátatengelyt.
Isten pedig ezt tetszőleges pontossággal számolni tudja - de nem TELJESEN pontosan!
Megkérdezhetem, hogy milyen szinten tanultál matematikát?
Matekot csak amit gimiben és biosz szak elején matek praktikum címszó alatt adtak le.
Na de ez nem változtat azon hogy ha - ahogy mondod - erre egyszerűen nem létezik megoldóképlet, akkor konkrétan nem létezik az az információ, aminek nemtudását számon lehetne kérni. Nekem ez olyannak tűnik mintha egy végtelen szakaszos tizedestört utolsó számjegyét kérnéd. Azaz szó sincs nem tudásról, hanem csak maga az elvárás értelmetlen, hiszen hiába tudjuk milyen számjegyek ismétlődnek, ettől még nem létezik utolsó.
Ahogyan te magad írtad hogy ez esetben pedig a szóban forgó megoldóképlet nem létezik, akkor ezt számon kérni ugyanolyan irreális.
"nem létezik megoldóképlet, akkor konkrétan nem létezik az az információ"
Nem, ez a tévedésed.
Maga a megoldás létezik: teljesen pontosan.
A megoldóképlet nem létezik, amivel ezt ki lehetne számolni. NEM LEHET kiszámítani, pedig ott van - csak közelítőleg tudhatod meg.
És - mint említettem - ettől függ, hogy a világunk örökké fennmarad, vagy csak korlátos ideig.
De ezt még az isten se tudja, mert nem jött rá, hogy ettől függ, hiszen nem tudta teljesen pontosan kiszámolni.
Kiszámolta, hogy százezer milliárd évig nem lesz gond - és nem számolta tovább.
De ha holnap tovább számolja milliárdszor milliárd évig - még akkor se jutott a végére... és nem is fog, soha.
Ha tőle származik minden (Jn 1,1-3), akkor mi az, amit nem tudhat? Ha nem, akkor talán lehet olyasmi, amit csak az tud, csak az, aki felette áll. Ez azonban egy nagyon elvont filozófia, hiszen nem csak hogy tudományos bizonyíték nincs erre, de még a vallásban sem találunk ezzel kapcsolatban semmit, ami kiindulópont lenne.
Dante
Ha viszont létezik megoldás, akkor az tudható. Ha mást nem, a jó öreg próbálgatós módszerrel :D
Ami embernek ugyan túl sok lehet, de Istennek nem hiszem hogy gondot kéne jelentsen. Bár igaz ami igaz, arra nézve sehol nincs információnk, hogy mekkora lehet az Úr számítási kapacitása, így ilyesmibe nem is szeretnék jobban belemenni.
De továbbra is úgy látom, ha valami tudható, ha létezik arra bármi mód hogy ismert legyen az adott információ, akkor az belevehető a mindentudás fogalmába. Ha pedig nem létező információról beszélünk, az meg nyilván értelmezhetetlen.
Nyilván mi emberi ésszel ezt nehezen érjük fel: eléggé érdekes lenne, ha én találnék egy olyan példát, amiről még az istennek sincs fogalma sem.
Csak a lehetőséget vázoltam fel, hogy LÉTEZHET ilyen.
Persze ezt, mint hívő, te képtelen vagy elfogadni.
A másik az, hogy sajnos nem értesz a matekhoz annyira, hogy különbséget tegyél a tetszőlegesen pontos és a teljesen pontos között - pedig leírtam, hogyan kell érteni.
Mindegy... aki ért hozzá, az látja.
"Persze ezt, mint hívő, te képtelen vagy elfogadni. "
Ez nem a hívőségem dolga, ez egyszerű logika, amire az előző kommentem utolsó két mondatában utaltam.
Ha elfogadjuk hogy Isten mindentudó, abból egyértelműen csak az következhet, ha egy információ bármilyen módon is hozzáférhető, akkor az ismert a mindentudó számára.
"A másik az, hogy sajnos nem értesz a matekhoz annyira, hogy különbséget tegyél a tetszőlegesen pontos és a teljesen pontos között - pedig leírtam, hogyan kell érteni. "
Lehet ez tényleg az én tudatlanságom, én arra gondoltam belőle, hogy csak bizonyos tizedesjegyig számolunk ki valamit, vagy végig az utolsó tizedesjegyig.
#38, ez mi akart lenni? :D
Egyrészt hol írja a Biblia hogy az ember is mindentudó kéne legyen?
Másrészről mi bajod a tudománnyal és a gyógyszerekkel?
Harmadrészt hogy jön ez a gyógyszerezés ide már eleve?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!