Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Mikor fog bocsánatot kérni az...

Mikor fog bocsánatot kérni az egyház minden embertől, akin behajtották a tizedet és mindenért, amivel a társadalmi haladást hátráltatta?

Figyelt kérdés
És miért vállal közösséget ma is több millió ember ezzel az egyházzal?
2016. máj. 11. 18:56
1 2 3 4 5 6
 51/60 A kérdező kommentje:

""Azt kérdeztem mikor kér bocsánatot a tizedért, erre azt írtad nem felelős az egyház a tizedért."

Idézd tőlem akkor! Szó szerinti idézetet várok!"

Szóval úgy véled mégiscsak felelős az egyház a tizedért? Ha nem akkor miért nyaggatsz azzal, hogy idézzelek, miközben folyamatosan azt írod, hogy az egyház nem tehet arról, hogy a középkorban mi volt?

"Szóval tisztel kétes életű szenteket (mondjuk erre nagyon szívesen várnék tőled konkrét példákat, hogy ez hol van jelen...hittanon? Misén? Katekizmusba?), ezért mindenki szükségszerűen kétes életű."

Nem értem miért nevezed a bizonyítottan gyilkos szenteket kétes életűeknek, de nevezd így ha jobban tetszik. Mit jelent a mondat végén a mindenki?

2016. máj. 14. 16:17
 52/60 anonim ***** válasza:

"Szóval úgy véled mégiscsak felelős az egyház a tizedért? Ha nem akkor miért nyaggatsz azzal, hogy idézzelek, miközben folyamatosan azt írod, hogy az egyház nem tehet arról, hogy a középkorban mi volt?"

Azért, mert ha nem idézel, akkor csak a számba adsz olyan dolgokat, amiket nem mondtam, ezt pedig mezei hazugságnak hívják. Szóval vagy ismerd ezt el, vagy ne, de akkor idézz tőlem.

"Nem értem miért nevezed a bizonyítottan gyilkos szenteket kétes életűeknek, de nevezd így ha jobban tetszik. Mit jelent a mondat végén a mindenki?"

Mindenkit :D Mit magyarázzak ezen?

2016. máj. 14. 16:23
 53/60 anonim ***** válasza:
56%

Minden társadalomban fizetnek adót.

Ha felnőtt leszel, te is fogsz.

2016. máj. 14. 18:56
 54/60 A kérdező kommentje:

"Azért, mert ha nem idézel, akkor csak a számba adsz olyan dolgokat, amiket nem mondtam, ezt pedig mezei hazugságnak hívják. Szóval vagy ismerd ezt el, vagy ne, de akkor idézz tőlem."

Erre nem tudok mit írni. A legfontosabb érved az volt, hogy az ember nem tehet róla mit csináltak az ősei. Erre most én vagyok a hibás, hogy a szádba adtam, hogy szerinted a mostani egyház nem tehet róla mit csinált a középkori egyház. Ezek után mégis hogy vitatkozzak? Már félek azt is leírni, hogy a nácit emberellenes ideológiának tartod, mert aztán nekemesel, hogy te csak az NSDAP pártról írtad ezt.

2016. máj. 14. 19:32
 55/60 anonim ***** válasza:

"Erre nem tudok mit írni. A legfontosabb érved az volt, hogy az ember nem tehet róla mit csináltak az ősei. Erre most én vagyok a hibás, hogy a szádba adtam, hogy szerinted a mostani egyház nem tehet róla mit csinált a középkori egyház. Ezek után mégis hogy vitatkozzak?"

Akkor legközelebb figyelj arra, mit írsz. Te határozottan a tizedet adtad a számba, én pedig azt mondtam, hogy az ősök hibái nem elegendőek ahhoz, hogy megkérdőjelezd, miért vállal több millió ember közösséget az egyházzal ma is. Vissza is keresheted.

2016. máj. 14. 20:31
 56/60 A kérdező kommentje:
De akkor te is hibának tartod, hogy nem kér elnézést az egyház?
2016. máj. 14. 20:37
 57/60 anonim ***** válasza:
[link] Megtalálod benne a bocsánatkéréseket
2016. júl. 14. 14:03
 58/60 A kérdező kommentje:
Ennyi az egész? A tized nincs benne.
2016. júl. 14. 15:50
 59/60 anonim ***** válasza:

A te családod mikor fizetett utoljára tizedet? :)

Egyébként pedig a tized fizetése lényegesen kedvezőbb volt, a földesúri kilenceddel együtt is, mint a mai közterhek, ezt nem nehéz kiszámolni.

A tizedből nem csak a püspökök fényűzését finanszírozták, hanem például a közkórházakat (ispotályokat) is, ahol a betegeket ingyen gyógyították. A későókorban, a középkorban de még a koraújkorban is a teljes egészségügyi és szociális ellátást az egyház végezte. Nem voltak állami, önkormányzati vagy magán kórházak, árvaházak, szegényházak, menhelyek, ezeket mind az egyház tartotta fenn. Például az iszlám hódítás előtti Bizáncban meglehetősen fejlett volt a szociális ellátás, sok EU-tagállamban még ma is nehezebben érhetők el olyan szociális szolgáltatások, amik egy bizánci alattvalónak elérhető volt, ha rászorult.

Nem volt azért az annyira rossz világ, mind ahogy azt a marxista-leninista esti egyetemen tanították. :)

2016. júl. 14. 19:06
 60/60 anonim ***** válasza:
* mint ahogy
2016. júl. 14. 19:12
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!