Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Mi van akkor ha nem akarom...

Mi van akkor ha nem akarom megcsókolni az Ikont?

Figyelt kérdés

Ortodxiáról beszélek?

Vonz az orotodx egyház,de nekem a képcsókolgatás olyan bálványimádás szerű.

2016. máj. 9. 15:45
1 2
 1/20 Flogeir ***** válasza:
61%

Nem tudom, mi vonz az orthodoxiában, de abból amit leírtál, szerintem nem neked való.

Az ikon csókolgatás (faragott szobrok, festett képek imádata) szerintem is bálványimádat.

Szerintem Jézus mindenről szólt a Bibliában arra vonatkozóan, hogyan imádjuk az Istent, mintahogy arról is, hogyan ne. Az a legjobb, ha ehhez tartja magát az ember.

2016. máj. 9. 16:22
 2/20 anonim ***** válasza:
33%

mi nem hiszunk balvanyokban

ikon emberi kez keszitette dolog

2016. máj. 9. 16:24
 3/20 A kérdező kommentje:

Faragott, festett képmás?

A másik fél, a Vatikáni meg e feszület lábát csókolgatja...

az se vonzóbb a számomra

2016. máj. 9. 17:47
 4/20 anonim ***** válasza:
80%

Az ikonok tisztelete hozzátartozik az orthodox hagyományhoz. Nem csak megcsókoljuk az ikonokat, hanem keresztet is vetünk előtte,és gyertyát is gyújtunk az ikonok előtt, amit felajánlunk másokért!

Mindezeket úgy tesszük hogy tudjuk, nem magának a képnek szól, hanem annak akit ábrázol, ezért nem nevezném bálványimádásnak sem.

Mi az ami vonz az orthodox egyházban?

2016. máj. 9. 19:02
 5/20 anonim ***** válasza:
77%

Az ortodox egyház a képrombolás után rögzítette a képtisztelet szabályait.

[link]

[link]

2016. máj. 9. 19:22
 6/20 anonim ***** válasza:
63%

Az ikonok "ablakok a mennyországra", az ikontisztelet középpontjában a megtestesült Ige áll, ezért az nem bálványimádás:

[link]

A legelső ikont Jézus Krisztus készítette csodás módon saját magáról:

[link]

A legelső kézzel festett ikonokat pedig Szent Lukács evangelista készítette el.

2016. máj. 10. 10:20
 7/20 szp72 ***** válasza:
71%

Én nem tudom, hogy egy kép megcsókolásában mi a bálványimádás?

Ha valaki a feleségét csókolja az is bálványimádás? Vagy ha egy kisgyerek játék maciját puszilgatja az a bálványimádás? Vagy ha egy nagymama unokája fényképét az a bálványimádás?

Én bár katolikus vagyok nem igen szoktam feszületet csókolgatni, s nem is kényszerít rá senki, de elvileg bármikor hajlandó lennék megtenni. A feszület nem Isten, hanem csak egy faragott kép, nem Jézus, hanem Jézust ábrázoló faragott kép, s nem a faragott képet imádom, hanem akit ábrázol. Ha megcsókolom vagy letérdelek előtte imádkozni az nem a faragott képnek szól, hanem annak akit ábrázol. A faragott kép pusztán csak egy eszköz Krisztus gondolati felidézéséhez.

A bálványimádás egy szobor vagy kép istenítése, istennek tekintése. Mivel a katolikusok (sem az ortodoxok) nem tartják se a feszületet se az ikont Istennek, így nem lehetünk bálványimádók.

Szerintem az ortodoxoknál sem kötelező a képcsókolgatás.

2016. máj. 10. 16:44
 8/20 anonim ***** válasza:
48%
Miért az nem bálványimádás amit a római katolikusok csinálnak?
2016. máj. 10. 19:34
 9/20 szp72 ***** válasza:
De nagyon tudjátok, hogy mi a bálványimádás.
2016. máj. 11. 00:09
 10/20 A kérdező kommentje:

szp72

Valahol egyetértek azzal amit írtál.

Amit nem értek a bálványimádással kapcsolatban.

Régen sem a szobrot imádták hanem akit ábrázol.

Ajándékot tettek a szobor elé,locsolták,bánom is én ,de nem a szobornak ajánlották és hozzá imádkoztak hanem akit árbrázol,megtestesít a bika,sakál,elefánt, stb.

Értem,hogy a kép és a feszület nem bálvány hanem csak segít a figyelmet arra terelni amire kell.

Ez a bálványimádásnál is így van,nem?

Utána kell néznem ,hogy mi számít bálványimádásnak.

A faragott képmás ugye tiltott,de mégis van aki csókolgatja.

Csúnya dolgot kérdezek: elképzelhető,hogy ez alól tisztára mosták magukat az egyházak.

Hogy amit mi csinálunk az nem bálványimádás,de amit a hinduk az igen.

Tényleg az annak számít?

2016. máj. 11. 11:40
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!