Mikor fog bocsánatot kérni az egyház minden embertől, akin behajtották a tizedet és mindenért, amivel a társadalmi haladást hátráltatta?
"Amit a kérdésben írtál(tized stb.)lehet hogy azok is benne voltak abban amit ők bünnek gondoltak"
Egyrészt én nem gondolom igazi bocsánatkérésnek azt, amikor valaki azt mondja, hogy elnézést kérek mindenkitől, akit megbántottam. És ilyenkor értse mindenki bele azt, amit ellene vétkezett. Szerintem egy bocsánatkéréshez a legkevesebb, hogy tisztában van az illető azzal, hogy mit vétkezett. Ugyanezt gondolom arról, amikor a férj úgy kér bocsánatot a feleségétől, hogy bár magam sem tudom miért, de elnézést kérek. De rendben, ez csak az én személyes hozzáállásom a bocsánatkérés kérdéséhez.
Másik dolog, hogy azokat, amikért csak 2000 után kértek bocsánatot, azokat 2000-ben még nem tartották bűnnek? Ez esetben miért kéne nekem bármiről is azt gondolnom, hogy azért már 2000-ben bocsánatot kértek, ha olyan alapvető dolgokat se tartottak akkor még bűnnek, mint például a szexuális visszaélések?
"ezek az egyházak, azzal, hogy nem a tiszta igazságot, és imádatot tanítják az embereknek, máris félre tették Jézus parancsát, és ha kell alkut kötnek nem keresztény dolgokkal, csakhogy elnyerjék a világ kegyét.
ezért a világban élő emberek, valamelyest szeretik őket, még ha hibát is követtek el."
Köszönöm szépen a válaszodat!
"Az ateisták és a kommunisták mikor fognak bocsánatot kérni a "társadalmi haladás" miatt elkövetett bűneikért? "
Nem emlékszem mit követtem el a felsorolt években.
Az egyetlen ok, ami miatt az egyház ma nem így bánik a hívõkkel, hogy nem teheti meg. Hidd el, ha rajtuk múlna, a mai napig a sötét középkorban tartanának minket. Nézd csak meg ezt:
A katolikus egyház kiátkozota az egy 9 éves kislányon sürgõsségi életmentõ abortuszt végrehajtó orvosokat. Ezek után mondd azt, hogy az egyház valódi célja a lehetõ legnagyobb szenvedést okozni.
"Nem emlékszem mit követtem el a felsorolt években."
Rendben. Akkor ugyanilyen alapon esetleg gondolkozz el azon, hogy az egyház melyik ma élő tagja volt életben akkor, amikor utoljára tizedet szedtek. :-)
Mert miért ne vállalna több millió ember közösséget az egyházzal?
Mi közöm lenne bárkinek ahhoz, hogy a 15. ükapja mit csinált? Ilyen alapon senkinek nem kellene, hogy legyen semmihez köze...
Az meg, hogy az egyház annyira hátráltatta a társadalmi haladást...hát nem tudom, elég érdekes, hogy ahhoz képest, hogy "mennyire" hátráltatva volt az európai társadalom, mégis mérföldkövekkel lehagyta az amerikait, afrikait, stb.
Az Egyház sokáig maga volt a kultúra. Ő mentette át a barbár népvándorlás viharaiban az antik örökséget, ő alapította és tartotta fenn az egyetemeket. Az, hogy az európai kultúra elhúzott mondjuk az arabtól vagy a kínaitól az nagyban az Egyháznak köszönhető.
Adót pedig minden társadalomban szednek, ezért szerintem nem kell külön bocsánatot kérni, bár persze nem mindig tökéletesen lett elköltve.
"Mi közöm lenne bárkinek ahhoz, hogy a 15. ükapja mit csinált?"
Ha semmi köze nem volt a pápának a középkori egyházhoz, akkor miért kért elnézést a középkori bűnökért?
"Az Egyház sokáig maga volt a kultúra."
Ezt inkább úgy mondanám, hogy néha kultúrára is költött abból, amit elvettek a parasztoktól. De már a könyvnyomtatást is ellenezte.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!