Mit gondoltok erről a vallási paradoxonról?
Ha isten mindenható, akkor tudnia kell olyan sziklát teremtenie amit ő sem tud felemelni, de ha nem tudja felemelni az általa teremtett sziklát akkor mégsem mindenható.
Erről mi a véleményetek?
(Nem vagyok vallásos, de ezt mindig is meg akartam kérdezni egy vallásos embertől)
Kérdés, hogy mit értünk bele a mindenbe. Minden létező, lehetségesen létező, és lehetetlen is? Képesnek kell lennie fogalmi képtelenségek megalkotására, mint például négyoldalú háromszög? A felemelhetetlen kő ilyen értelemeben fogalmi képtelenség, mert ellent mond az első premisszának, hogy a mindenható mindenre képes. De ha ezt elfogadjuk, hogy a mindenható ilyenre képes (axiomatikusan), akkor azt is el kell fogadnunk, hogy logikailag nem vizsgálható, hiszen képes logikailag ellentmondásos dolgok megalkotására.
Persze, nincs ezzel semmi baj. A logika csak egy eszköz, nem szükségszerű, hogy a felállított definíciók és axiómák, illetve az ebből levezetett állításoknak közük legyen a valósághoz. Tehát ha bizonyítottnak is véljük a mindenhatóság ellentmondásosságát, akkor is csak azt bizonyítottuk, hogy a mindenhatóság, mint emberi fogalom naiv értelmezése ellentmondásos, nem pedig azt, hogy Isten nem létezhet azért, mert az (egyébként emberek által felállított) szabályoknak nem tesz eleget.
Megint elküldtem véletlenül, folytatás következik.
azt is, hogy tud teremteni, csak felemelni nem tudja.
Ha azt mondod a mindenbe nem tartoznak bele a fogalmi ellentmondások, akkor oda jutunk, hogy Isten például semmi megváltoztathatatlant nem tud teremteni. Vagy tud teremteni csak megváltoztatni nem tudja.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!