Mit gondoltok erről a vallási paradoxonról?
Ha isten mindenható, akkor tudnia kell olyan sziklát teremtenie amit ő sem tud felemelni, de ha nem tudja felemelni az általa teremtett sziklát akkor mégsem mindenható.
Erről mi a véleményetek?
(Nem vagyok vallásos, de ezt mindig is meg akartam kérdezni egy vallásos embertől)
Nagyon is értelmes paradoxon, csak kicsit sokszor hozzák fel.
A keresztények válasza az szokott lenni, hogy Isten csak abban mindenhatö, amiben szükséges annak lennie, és ilyen sziklára nincs szükség. JT-stől már azt is láttam, hogy ez egy olyan gondolat, melyet a Sátán ültet el az ember fejében.
De logikus a dolog amúgy, csak a hívők nem értékelik az ilyesfajta logikát sajnos.
Ez a téma már itt felmerült az oldalon. A válasz az, amit előttem már leírtak. Valahogy így hangzik:
Ha Isten mindenható, akkor túl tudna lépni a logika szabályain, mivel ez utóbbit is ő teremtette.
Igen mindenható.
Mert megteremt bármilyen nehézségű sziklát, majd felemeli azt.
Ez nem paradoxon (látszolagos ellentmondás), hanem logikai hiba!
Ott van az eb elhantolva, hogy be kell bizonyítani igaz voltát annak, amit eleve nemigaznak határoztunk meg!
Picit uncsi kérdés, átlag havonta felbukkan. De, persze, egy újszülöttnek minden vicc új.
Két oldalról lehet megközelíteni:
1.
Logikai úton:
A.
A paradoxon éppen attól paradoxon, hogy önellentmondás.
Vicces - de értelme nincsen.
Két, egymásnak logikailag ellentmondó állítást helyez egymással szemben - így a logika szabályai szerint nem is lehet rá válasz.
B.
Elkövetjük azt a hibát, hogy komolyan veszünk egy paradoxont.
Ez esetben a válasz egy soha véget nem érő spirál lenne.
Isten teremt egy ilyen követ - majd, mivel mindenható, képessé teszi magát a felemelésére - majd, mivel mindenható, teremt egy új követ...
2. A vallás szemszögéből:
Isten mindenhatósága nem az önmaga "legyőzésében" áll, hanem az általa teremtett világ feletti uralmában.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!