Miért van olyan sok ellentmondás a Bibliában?
A Bibliában nincs ellent mondás.
Illetve csak azoknak tűnik annak, akik emberi mércével és gondolkozással közelítenek hozzá, kiragadva verseket nem csak a szövegkörnyezetből, de magából a Biblia összességéből is.
Valaki már írta, hogy egy ember önkényesen nem vehette el senkinek az életét.
viszont a törvény érelmében, ahogy ma is, akire a törvény kimondja az élethez való méltatlanságot, meg kellett halnia
"más vallásúakat."
A "más vallásúak" azok a nemzetek voltak, akik veszélyeztették Isten népének fent maradását, illetve a messiási vérvonalat.
"Az ember a saját ítélete szerint nem ölhet meg más embert, Isten viszont az Élet Uraként halállal sújthatja az arra méltót."
Ha szerinted ez így van,hogyan ölhettek meg másokat a "törvénytisztelő,nagy kiválasztottak"?
Mert abban nem kételkedsz,hogy Isten mindenható,de az egyáltalán nem furcsa,hogy mégsem saját kezűleg végzett sok emberrel,pedig megtehette volna egy egyszerű halálos betegség rájuk küldésével.
Tehát a Bibliai képlet a következő:Öldökölni akarok,de,hogy ne tudjanak megfeddni,Istenre hivatkozom,így még mellém is állnak,és szent prófétaként fognak tisztelni.
"Illetve csak azoknak tűnik annak, akik emberi mércével és gondolkozással közelítenek hozzá, kiragadva verseket nem csak a szövegkörnyezetből, de magából a Biblia összességéből is."
Akkor nézzük meg Isteni mércével:
"Hallottátok, hogy megmondatott: szeresd felebarátodat, és gyűlöld ellenségedet. Én pedig azt mondom nektek: szeressétek ellenségeiteket, és imádkozzatok azokért, akik üldöznek titeket, hogy legyetek mennyei Atyátoknak fiai, aki felhozza napját gonoszokra és jókra, és esőt ad igazaknak és hamisaknak.” (Mt 5,43-45)"
Jézus szerint ez az Isteni mérce.Talán Jézus nem mondott igazat,vagy mi módon értelmezem félre,hogy ellentmondásosnak látom az Ószövetségi emberkínzásokkal,öldöklésekkel szemben?
"más vallásúakat."
A "más vallásúak" azok a nemzetek voltak, akik veszélyeztették Isten népének fent maradását, illetve a messiási vérvonalat."
A mindenható Isten a konfliktusokat csak öldökléssel tudta megoldani? Holott átölelhette volna őket Isteni fényével,aminek következtében béke és szeretet gyúl bennük,abbahagyván a héberek ostromlását.
"illetve a messiási vérvonalat."
Badarság.Jézus mindig is Jézus,függetlenül a vérvonaltól.
"Bizony mondom,mielőtt Ábrahám lett,én vagyok!"
Ha szerinted ez így van,hogyan ölhettek meg másokat a "törvénytisztelő,nagy kiválasztottak"?
Egyrészt Isten vagy felrótta bűnükül /pl. Dávidét, stb./ vagy külön nem kommentálta, vlsznű jogosnak találta /pl. Mózesé/. Minden eset más és más. Nem lehet egy kalap alá venni a dolgokat.
Az alaptétel az: Ne ölj! "De a ti véreteket, amelyben van a ti éltetek, számon kérem; számon kérem minden állattól, azonképpen az embertől, kinek-kinek atyjafiától számon kérem az ember életét." (1Móz 9:5)
"Boldogok, akik megtartják az ő parancsolatait, hogy joguk legyen az életnek fájához, és bemehessenek a kapukon a városba.De kinn [maradnak] az ebek és a bűbájosok, és a paráznák és a gyilkosok, és a bálványimádók és mind aki szereti és szólja a hazugságot." (Jelenések 22:14-15)
Jézus a Hegyi beszédben hat alkalommal kezdte úgy a mondanivalót, mintha az a Héber Iratokból vett kijelentésnek hangzanék: „Megmondatott” (Máté 5:21, 27, 31, 33, 38, 43). Miért tette ezt? Azért, mert úgy utalt az Írásokra, ahogyan a farizeusi hagyományok fényében értelmezték azokat, ami ellentétben volt Isten parancsolataival (5Mózes 4:2; Máté 15:3). Ez nyilvánvaló Jézus hatodik, s egyben utolsó utalásából ebben a sorozatban: „Hallottátok, hogy megmondatott: ’Szeresd felebarátodat és gyűlöld ellenségedet.’ ” De egyetlen mózesi törvény sem mondta: „Gyűlöld ellenségedet.” Az írástudók és a farizeusok mondták ezt. Ők értelmezték úgy a Törvényt, hogy szeresd felebarátodat — zsidó felebarátodat, és senki mást. Ebből lett a zsidó szájhagyomány, amit Jézus kiigazított, azt mondta, hogy nem csak barátunkat, hanem ellenségünket is szeretnünk kell.
Jézus nem mondott igazat,vagy mi módon értelmezem félre,hogy ellentmondásosnak látom az Ószövetségi emberkínzásokkal,öldöklésekkel szemben?
Az emberi önkényes gyilkosságokkal valóban ellentmondás, de azokra Isten utasítást soha nem adott.
"Egyrészt Isten vagy felrótta bűnükül /pl. Dávidét, stb./ vagy külön nem kommentálta, vlsznű jogosnak találta /pl. Mózesé/. Minden eset más és más. Nem lehet egy kalap alá venni a dolgokat.
Az alaptétel az: Ne ölj! "De a ti véreteket, amelyben van a ti éltetek, számon kérem; számon kérem minden állattól, azonképpen az embertől, kinek-kinek atyjafiától számon kérem az ember életét." (1Móz 9:5)"
Ez az idézet nem arról szól,hogy valakinek a bűnei miatt kell meghalnia,hanem pusztán a halál tényét demonstrálja.Hiszen a növények és az állatok miben bűnösek,amiért Isten haragja által kell meghalniuk?
De visszatérve a témára,még mindig nem sikerült értelmes érvet írnod rá,hogy Isten miért bízna meg bárkit,hogy ölje meg a másikat.
Ez sajnos gyenge magyarázat:
"Minden eset más és más. Nem lehet egy kalap alá venni a dolgokat."
Evidens,hogy ezt bármelyik befolyásos ember mondhatja,pont,hogy ettől hiteltelen.Tegyük fel,én vagyok Mózes,valami nem tetszik a másikban,ezért kinyírom/kinyíratom.Megtehetem,mert azt mondom a népnek,hogy:
"Minden eset más és más. Nem lehet egy kalap alá venni a dolgokat."
És a csordaszellemű nép hinni fog nekem,nem fognak felelősségre vonni,mert én vagyok a befolyással rendelkező Mózes.
"Boldogok, akik megtartják az ő parancsolatait, hogy joguk legyen az életnek fájához, és bemehessenek a kapukon a városba.De kinn [maradnak] az ebek és a bűbájosok, és a paráznák és a gyilkosok, és a bálványimádók és mind aki szereti és szólja a hazugságot." (Jelenések 22:14-15)"
Ugyanott tartunk,még mindig nem indokoltad meg az "Isteni megbízatás" azaz "engem felhatalmazott Isten,hogy öljek,mert Isten embere vagyok" létjogosultságát.
"Ez nyilvánvaló Jézus hatodik, s egyben utolsó utalásából ebben a sorozatban: „Hallottátok, hogy megmondatott: ’Szeresd felebarátodat és gyűlöld ellenségedet.’ ” De egyetlen mózesi törvény sem mondta: „Gyűlöld ellenségedet.” Az írástudók és a farizeusok mondták ezt. Ők értelmezték úgy a Törvényt, hogy szeresd felebarátodat"
Úgy látom szépíteni akarod a történetet,de nem fog menni.Ugyanis,Mózest is nyugodtan nevezhetjük farizeusnak,mivel pont úgy tette dolgait.Azt mondod,egyetlen mózesi törvény sem mondta,hogy gyűlöld ellenségedet.Szeretetből senkit sem szoktak lemészárolni!!! Gondolom ezen nem lepődsz meg.Akkor meg miről beszélünk? nem volt benne a törvényben,blabla.Ha megtette,akkor megszegte az alapvető szeretet törvényét...
"Az emberi önkényes gyilkosságokkal valóban ellentmondás, de azokra Isten utasítást soha nem adott."
Jézus szerint a nem-önkényes gyilkosságokra adott?
O my God...
"miért nem Isten végzett velük"
nagyon egyszerűen azért, amiért most is emberek végzik el a kivégzést.
Ebbe beletartozik az is, hogy ezzel láthatóvá válik, hogy a Bűnös mellett foglalsz állást, vagy Isten törvénye mellett?
"hallottátok hogy megmondatott"
Ez nem egyenlő az írott törvénnyel.
amit csak mondtak, az szájhagyomány útján kialakított nézetek, amit hozzácsaptak a "valláshoz"
s Jézus erről beszélt, nem arról amit Isten leíratott.
Jézus nem volt független a vér vonaltól.
Ugyan is Jehova Ábrahám leszármazási vonalán ígérte a messiás eljövetelét. s ezt Ő betartotta. nem véletlen kellett a nemzettség táblázat.
Az tény, hogy Jézus az emberek génjeitől függetlenül született, hogy tökéletes emberként szülessen meg, de a nevelő szüleit vissza kellett tudni azonosítani Ábrahámig.
"Tegyük fel,én vagyok Mózes,valami nem tetszik a másikban,ezért kinyírom/kinyíratom."
" Lőn pedig azokban a napokban, mikor Mózes felnevekedék, kiméne az ő atyjafiaihoz és látá az ő nehéz munkájukat s látá, hogy egy egyiptombeli férfi üt vala egy héber férfit az ő atyjafiai közül. Mikor ide-oda tekinte és látá hogy senki sincs, agyonüté az egyiptombelit és elrejté azt a homokba." (2Mózes 2:11-12)
Nem valami nem tetszik, hanem ahhoz nyomós ok kell. Mózes megvédte az Izraelitát, nyilván látta, hogy agyonüthetik a társát. /A rabszolgákat nyilván nem tekintették olyan embernek, akit nem lehet egy-kettőre agyonütni./ Tehát önvédelemből ölt. A kánaáni nemzeteket pedig Isten adta halálra /a Bibliában benne van az ok, miért./, és a népnek kellett végrehajtania az ítéletet rajtuk!
Már a felvezetésed is azt mutatja, hogy bár nem értesz a témához, de okoskodsz és az ész akarod osztani. Olyan persely vagy, aminek nincsen alja. Az én neked adott válaszaim a felesleges pénzdobálás a feneketlen perselyedbe...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!