Miért van olyan sok ellentmondás a Bibliában?
#1 Alapja van, mert azt a kort, amiből származik, többé-kevésbé reálisan festi le. De mint minden mítosz, legenda, ez is jócskán ki lett színezve, hogy érdekesebb legyen, ettől persze (ma már) meseszerűnek tűnik. Az akkori egyszeri ember számára azonban (akiknek tulajdonképpen íródott) azon a tudományos és civilizációs szinten amin álltak akár teljes mértékben meggyőzően is hangozhatott. És egyébként sem az a lényege, hogy mennyire élethűen írja le az eseményeket, hanem minden sztori, történet bizonyos szintű erkölcsi útmutatásként értelmezendő.
Csak a vakbuzgó fundik hiszik még mindig el szóról szóra a Bibliában leírtak megtörténtét, a keresztények nagyobb része azért már tisztában van azzal, hogy a Biblia nem történelemkönyv.
Jézus így magyarázta:
Szeresd az Urat, a te Istenedet teljes szívedből, teljes lelkedből és teljes elmédből.
Ez az első és nagy parancsolat.
A második pedig hasonlatos ehhez: szeresd felebarátodat, mint magadat.
E két parancsolattól függ az egész törvény és a próféták.
(Mt 22:37-40.)
Azért vannak "furcsaságok" mert mindegyik könyv más korban íródott másfajta körülmények között. Tehát amikor a zsidók a pusztában unatkoztak és eléggé "civilizálatlanul" viselkedtek hogy úgy mondjam, akkor születtek olyan törvények hogy "viselkedjél, mert megköveznek!". Ilyen helyzetben szép szó nem hatott volna.
"hogy bizonyos bűnökért halál az ítélet, meg hogy más vallásúakat irtsanak ki, stb."
Hol ír ilyeneket a Biblia?
A tízparancsolat az emberekre vonatkozik, nem a hatalomra.
Ott is tilos ölni, ahol a gyilkosokat jogszerűen ítéli halálra a "felsőbb hatalom".
Olyant én sehol nem olvastam a Bibliában, hogy azt parancsolná bárkinek, hogy bárkit öljön meg.
De cáfolj meg!
"Olyant én sehol nem olvastam a Bibliában, hogy azt parancsolná bárkinek, hogy bárkit öljön meg.
De cáfolj meg!"
Nem ismerem a Bibliát, de tudomásom szerint van benne egy olyan rész, ami egy apáról és fiáról szól. Egy kecskét kell feláldozniuk, de Isten azt parancsolja a fiúnak, hogy az apját áldozza fel a kecske helyett, vagy vmi ilyesmi. A fiú ki is kötözi az apját, tehát nekikészül a dolognak, de aztán végül is elmarad a kivégzés. Nem ismerem a sztorit betéve, de valami ilyesmiről szól, te biztosan ismered.
"hol tűzzel ,hol vízzel és terrorizálja szegény embereket aki nem a kedvére tesz annak örök szenvedést ígér,aki meg benyal neki az hárfázhat egész nap az angyalokkal."
Primitív bugris vagy mit keresel itten? Menj vissza a kocsmagőzbe, ahonnét jöttél!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!