Lehet, hogy Isten ateista?
Ha nem, akkor kiben hisz?
Ha igen, akkor meg miért olyan nagy baj ateistának lenni?
az „ateista” szó meghatározása
The New Shorter Oxford English Dictionary a következőket: ’olyan személy, aki tagadja Istent az erkölcsében; istentelen személy’.
az ateizmussal együtt járhat vagy Isten létének vagy a hatalmának, illetve mindkettőnek a tagadása.
Isten nem tagadja le saját létezését, s hatalmát sem.
Ennél fogva a kérdésed értelmetlen.
"Isten -tegyük fel hogy létezik- hogy ne hinne a saját létezésében?"
Na jó, de attól, hogy hiszem a saját létezésem, még nem leszek sem vallásos, sem Isten. Tehát ehhez valami másban kell hinni önmagunkon kívül.
"Isten = a létező dolgok összessége."
Na ezt még én sem hallottam. Majd megrágom még a dolgot. Apropó, így mindenesetre új értelmet nyer az "Isteni vagy az ágyban!" mondat is.
"Na jó, de attól, hogy hiszem a saját létezésem, még nem leszek sem vallásos, sem Isten."
Persze, hiszen te nem is vagy Isten.
De Isten viszont Isten, és ennek ráadásul tudatában is van. Tehát alapból nem lehet önmaga-tagadó.
"Na ezt még én sem hallottam."
Nem is hallhattad, a 2. számú válaszolónak ez a privát egyszemélyes teológiája. Ma este 21:19-kor találta ki, és megtisztelt vele minket, hogy itt publikálta először :)))
"De Isten viszont Isten, és ennek ráadásul tudatában is van. Tehát alapból nem lehet önmaga-tagadó."
Na ja, de ha valamit tudunk, akkor nem hisszük. Tehát ha Isten önmagát nem hiszi, hanem tudja, akkor mi az, amiben hisz?
"Nem is hallhattad, a 2. számú válaszolónak ez a privát egyszemélyes teológiája. Ma este 21:19-kor találta ki, és megtisztelt vele minket, hogy itt publikálta először :)))"
Ez viszont jó hír, mert az ő logikája alapján akkor a pedofilok és az állatkínzók is Isten részei lennének.
"Na ja, de ha valamit tudunk, akkor nem hisszük."
A teológia nem úgy használja a hit fogalmát, mint a hétköznapi nyelvhasználat. A hit nem ellentéte a tudásnak, hanem a meghaladása.
Ahhoz, hogy valamiben higgyek, ahhoz valamiféle tudással is rendelkeznem kell a dologról, ezzel a tudással kezdődik tehát a hit.
Aztán ezt a szintet persze meg is haladja, mert kiterjeszti olyan dimenziókra amiről konkrét ismeret (az emberi felfogóképesség korlátoltsága miatt) nem is szerezhető.
Itt kapcsolódik be a hitnek az a szintje, amit ha konkrétan az istenhitre vonatkoztatunk akkor egyfajta bizalmi kapcsolatnak neveznék, megbízom Benne és a döntéseiben, akkor is ha nem értem, hogy mit miért csinál.
De Isten nem azért nem ateista, mert úgy "hisz" Istenben, mint egy ember, hanem azért nem tud ateista lenni, mert nem tudja megtagadni Önmagát.
Ateista = istentagadó, Isten pedig nem az :)
Szerintem a gondolatmenetek ott hibásak ennél a kérdésnél, hogy Isten ateizmusát úgy próbálják cáfolni, hogy a saját létezését nem tagadhatja. Ilyen értelemben valóban ateista, ám ebben semmi meglepő nincs, hiszen semmilyen mély gondolkodásra képes lény nem tagadja önmaga létezését, így az említett érv nekem gyanús.
Az istenhit azonban rendszerint más istenekben való hitet/elfogadást jelent. Nos, kérem szépen, itt megoszlik a válasz. Ha mondjuk az iszlám istenképet nézzük, akkor igen, Allah minden bizonnyal ateista, hiszen ha jól tudom, nem ismeri el más istenek létezését. A keresztény Isten viszont mindenképpen teista, mert ha az Atya Isten szemszögéből nézzük a témát, akkor elfogadja a Szentháromság másik két tagjának létezését, a Fiú Istenét, és a szentlélek Istenét.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!