Ezek alapján mondhatom agnosztikus ateistának magam?
Különös a gondolatmeneted, mivel azt írod, hogy az ősrobbanásban és az evolúcióban "hiszel".
Namármost a tudomány, azért tudomány, mert valaki nem hasraütésszerűen kimondja, hogy a világ így vagy úgy jött létre, hanem emberi megfigyelés alapján következtetéseket von le a világ működéséről.
Ha te nem azért fogadod el az ősrobbanás és az evolúció igazát, mert elég tudományos bizonyítékot, tanulmányt olvastál el a témáról, hanem egyszerűen "hiszel" benne, tehát a tudományos tényeket afféle vallásként kezeled, azzal még mindig hívő vagy, csak tudományhívő.
Ennek a gondolatmenetnek az a veszélye, hogy utat nyit arra, hogy mindenféle sarlatán áltudományos dologban higyj (pl. Pi-víz, Bioptron-lámpa, Homeopátia) mert aki kitalálta a dolgot, tudományosnak hangzó körítést adott hozzá.
Mielőtt mélyebben beleásod magad a természettudományokba olvass magáról a tudományos módszerről, hogy hogyan alakult ki, és miért különbözik a vallásoktól, valamint a pszichológiában "mágikus gondolkodás"-nak nevezett szemlélettől.
Az agnosztikus meg az ateista nem tér el egymástól? Én úgy tudtam, az agnosztikus nem tudja, létezik-e Isten, az ateista meg biztos benne, hogy nincs.
Az agnosztikuson belül van valami megkülönböztetés vagy más-más szó arra, aki alapos gondolkodás után úgy gondolja, képtelenség bizonyítékot szerezni Isten létére, és arra, aki sosem gondolkodott ezen és nem érdekli?
Én azt olvastam valahol, hogy olyan nincs, hogy valaki csak agnosztikus. Mivel csak annyjt annyit jelent, hogy "nem rendelkezem tudással", szóval végül is mindenkinek agnosztikusnak kellene lennie, hiszen biztosra senki sem tudhatja a válaszokat. Tehát agnosztikus ateista: Nem tudom, hogy van-e Isten, de én nem hiszek benne.
Azért szoktam hangsúlyozni, hogy agnosztikus ateista vagyok, mert sokan gondolják (legalábbis én sok ilyen emberrel találkoztam), hogy az ateisták mind 100%-ig biztosak abban, hogy nincs Isten, de ez nem így van. Amúgy sokan mondják magukat gnosztikusnak, elég sokan jelentik ki, hogy "márpedig Isten száz százalékig biztos, hogy létezik" és hogy "márpedig Isten biztosan nem létezik".
Amúgy azért vagyok ennyire bizonytalan, mert régen hívő voltam... Nem egyszerű csak úgy átváltani ateizmusra, amikor rájössz, hogy nem látod értelmét a vallásnak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!