A zsidó vallás az egyetlen, amit nem ember, hanem Isten alapított?
Mivel Isten,Mózest küldte Izraelbe.
A zsidókat gyakran Isten választott népeként említik.Ez nem azt jelenti, hogy bármilyen értelemben is feljebbvalók volnának más népeknél. A 2Mózes 19:5 és más hasonló igeversek csupán azt állapítják meg, hogy Isten Izraelt választotta ki arra a célra, hogy átvegyék és tanulmányozzák a Tórát, egyedül Istent imádják.Nem azért választotta ki őket Isten, hogy jobbak legyenek a többieknél, hanem hogy fényként világítsanak a pogányok előtt, és áldássá váljanak minden nemzet számára.
Szóval ennek a népnek a zsidók a leszármazotjai ?
Zsidó vallás az igaz vallás?

19-esnek:
"Egyáltalán miféle bizonyíték van arra, hogy abban a sírban Ábrahám nyugszik?"
Kb. annyi amennyi mondjuk a Szent Jobbra ,-azaz ,hogy maga Szent István keze-.
Ugyan semmi sem biztosítja ,de nem is tagadja.
"Egy borzalom, ami oda le van írva. Látogass el az ateistanaplóra, ott foglalkoztak ezzel a témával. "
Linkelnél egy-pár írást az említett weblapról az állítólagos "borzalmakról"?
Talán nem csak az ateistanaplót kellene olvasnod ,hanem mondjuk keresztény/zsidó weblapokat is ,ha bibliával szeretnél foglalkozni (sosem ésszerű csakis egy szemszögből megvizsgálni egy témát).
"Mesebeli storyk"
Most itt Eszter történetét emelném ki ,mégis ebbe mi az elképesztő? :DD
"A hagyomány szerint, naná. Ma azonban már senki nem számol a hagyománnyal. Ha felütsz egy bibliatudományi könyvet, akkor magad is meg fogod látni, hogy semmi köze nincs a Pentateuchosnak Mózeshez, hanem jóval később született meg mai formájában a babiloni fogság után. Ma a szakemberek már nem számolnak a mózesi szerzőséggel, kivéve persze a zsidókat és a fundi keresztényeket."
Ember ,te most miről beszélsz?
Én pont arról írtam ,hogy a hagyomány szerint ,de szerintem nem...
Nagyon elvagy tévedve...
20-asnak:
Nem ,mert 1.) nem kóser 2.) nem bírom. ;)
"Kis odafigyeléssel észrevehetnéd, hogy az egész kiválasztottság mítosznak és a nálunk az igazság elvnek a gyüjtőfogalma az egoizmus! A judaizmus fundamentuma a vallásos egoizmus."
Édes-drága Pietrosol ,ez mégis ,hogy jön a kérdéshez? :)
De ,hogy kielégítsem vágyaidat és tartsam szem előtt az igényeidet ,-röviden- válaszolók:
A kiválasztottságról:
A kiválasztottság nem "felsőbbrendűséget" ,-mint ahogy azt az antiszemiták szajkózák- ,hanem elválasztottságot jelent.
Mint ahogy a havdalát -szombat záró szertartás- záró áldáskor mondjuk:
"Áldott vagy te Örökkévaló ,ki elválasztotta............Izraelt (=zsidóság) más népektől"
A kultúrával és az identitással.
De ez az elválasztottság tulajdonképen azt jelenti ,hogy I-ten csak nekünk hagyta meg mondjuk ,pl. a szombat tartást ,vagy a kóser étkezést.
"nálunk az igazság"
Én egyszóval sem említettem ,hogy "nálunk az igazság" ,SŐT....
Egyébként azt elmagyaráznád ,hogy a kiválasztottság és a "nálunk az igazság" elv mégis ,hogy a bűnbánatos ménykűbe jött ide? :)
Mivel a kérdésnek semmi köze sem volt hozzá...
Üdv!

# 21!
Nem kell a mellébeszélés!
"Izraelt a többi néptől,...a szentet a világitól."
Izrael népe szent, a többi világi, de nincs felsőbbrendűség?
Egyébként amikor valaki elvek mentén támad meg mást, az éppen a "nálam az igazság" elve mentén halad. Olvasgasd figyelmesen az Ószövetséget! Ott mindenki tévedett és ezért meg kellett halniuk.
"Vénet, ifjat, szűzet, gyermeket és asszonyokat öljetek meg mind egy lábig,..."...stb!

"Ugyan semmi sem biztosítja ,de nem is tagadja."
-->Akkor meg teljesen felesleges ezzel foglalkozni.
"Linkelnél egy-pár írást az említett weblapról az állítólagos "borzalmakról"?"
-->Elég ide a Deuteronomium 21. fejezete:
Ha valakinek pártütő és makacs fia van, a ki az ő atyja szavára és anyja szavára nem hallgat, és ha megfenyítik, sem engedelmeskedik nékik:
19. Az ilyet fogja meg az ő atyja és anyja, és vigyék azt az ő városának véneihez és az ő helységének kapujába,
20. És ezt mondják a város véneinek: Ez a mi fiunk pártütő és makacs, nem hallgat a mi szónkra, tobzódó és részeges:
21. Akkor az ő városának minden embere kövekkel kövezze meg azt, hogy meghaljon. Így tisztítsd ki közüled a gonoszt, és az egész Izráel hallja meg, és féljen!
22. Ha valakiben halálos ítéletre való bűn van, és megölik, és felakasztatod azt fára:
-----
Tessék, egy erkölcsös ember szemében ez borzalom. Mit szívott Mózes, (vagy a Tóra szerkesztője), hogy ilyen baromságot írt nektek? Erről nem szól a hagyományod? Így kell gyereket nevelni? Ha igen, akkor szánalmas vagy.
"Talán nem csak az ateistanaplót kellene olvasnod ,hanem mondjuk keresztény/zsidó weblapokat is ,ha bibliával szeretnél foglalkozni (sosem ésszerű csakis egy szemszögből megvizsgálni egy témát)."
-->A Bibliát többször is végigolvastam, és több vele kapcsolatos teológiai könyvet is olvastam (anno sokat érdeklődtem felőle), ez alapján sokkal jobban ismerem, mint egy átlag hívő. Szóval nekem nem kell bemutatnod a mesekönyvedet.
"Most itt Eszter történetét emelném ki ,mégis ebbe mi az elképesztő? :DD"
-->Még a személyeket sem lehet konkrétan azonosítani, azt sem tudjuk kiről beszél a szerző. Egyesek Ahasvérust Xexrésszel azonosítják, de ez óriási problémákat vet fel. Arról meg nem tudok, hogy a Perzsa Birodalomban lett volna valamelyik királynak is valamikor is egy zsidó származású Eszter nevű felesége. A könyv tehát fiktív adatokat tartalmaz, hamis képet fest a perzsa korszakról, az sincs kizárva, hogy a szerző szándékosan hazudott. Hazudni pedig bűn, ezt nem tanították meg a rabbijaid?

21-es vagyok:
Nem beszélek mellé ,SŐT inkább te hozol szóba olyan témát aminek légy fingnyi köze nincs a kérdéshez.
""Izraelt a többi néptől,...a szentet a világitól."
Izrael népe szent, a többi világi, de nincs felsőbbrendűség? "
Nem tudom ,hogy a "Izraelt a többi néptől,...a szentet a világitól." mégis hol olvastad ,mert mivel én nem írtam ilyet.
De a hávdálát záró áldásba sincs ilyen.
Olyan viszont igen ,hogy:
"Áldott vagy te Örökkévaló ,ki elválasztotta a szentet a profántól ,a fényt a sötéttől,Izraelt (=zsidóság/jiddisekájt) más népektől....."
Összegezve:
1.) Direkt nyomatod a propagandikus szövegedet
2.) A kiválasztottság tulajdonképen nem "felsőbbrendűséget" jelent -,mint ahogy említettem ez az antiszemiták egyik kedvenc szavacskája- ,hanem elválasztottságot ,természetesen pozitív értelembe. És az elválasztottság a kultúránkat,identitásunkat,művészetünket és hitünket jelképezi ,mivel I-ten tulajdonképen ezzel választott ki/el.
"Egyébként amikor valaki elvek mentén támad meg mást, az éppen a "nálam az igazság" elve mentén halad."
Ebben egyetértek.
De én nem támadtalak meg semmivel ,egyszerűen csak az álláspontomat írtam le.
Nem erőltettem rád. De azért nem ártana -SZERINTEM- ,ha jobban tanulmányoznád ,hammár ennyire érdekel ,kedves Pietrosol. ;)
"Olvasgasd figyelmesen az Ószövetséget! Ott mindenki tévedett és ezért meg kellett halniuk."
Áhhh, ne is mond!
Elképesztő és egybe borzasztó!
Csak épp a te szent bibliádnak az egyik része ,nem-e?...
"Vénet, ifjat, szűzet, gyermeket és asszonyokat öljetek meg mind egy lábig"
Olvasd el ,hogy mi van írva előtte. ;)
Clark Kent:
"Akkor meg teljesen felesleges ezzel foglalkozni."
Hát akkor meg?
"Elég ide a Deuteronomium 21. fejezete"
Ez arra a gyerekre vonatkozott aki embert ölt.
"Mózes, (vagy a Tóra szerkesztője), hogy ilyen baromságot írt nektek?"
Kóser szíput. ;)
Közbe ott nyomta mellete Snopp Dog a "smoke weed everyday"-t klezmerbe.
"Erről nem szól a hagyományod?"
Az önbíráskodás tiltott -a talmud és a háláchá is ír erről-.
Csakugyan az ölés ,ez az egyik legnagyobb bűn.
"Így kell gyereket nevelni?"
Lásd feljebb amit írtam.
"Ha igen, akkor szánalmas vagy."
Te meg igen primitív vagy.
Én kíváncsi vagyok bármiféle véleményre/témára amíg nem más szitkozása a cél (vagy nem morbid téma ,vagy nálam tabu).
"A Bibliát többször is végigolvastam, és több vele kapcsolatos teológiai könyvet is olvastam (anno sokat érdeklődtem felőle), ez alapján sokkal jobban ismerem, mint egy átlag hívő."
Minden átlag nyakkendős hívővel sztorizgattál?
"Hazudni pedig bűn, ezt nem tanították meg a rabbijaid?"
Rabbival még nem beszéltem a hazudás bűnéről.
Hazudni bárki tud ,de nem biztos ,hogy érdemes + gondolj bele ,mi lenne ,ha veled csinálnák -ezt most csak úgy általánosságba mondtam-.
+
Zsidó szemszögből nézve pedig tiltott.
Eszterről pedig annyit ,mint Ábrahámról.
Evégre tök véletlenül és feleslegesen temették volna el a Perzsiában élő közösség tagjai ,nem?
Üdv!

@18:51
"Ez arra a gyerekre vonatkozott aki embert ölt."
-->A Deuteronomium 21. fejezetében egy rohadt szó nincs arról, hogy a törvényed arra a gyerekre vonatkozott volna, aki ember ölt. Már a feltételezés is abszurd. A 18. vers így kezdődik:
"Ha valakinek pártütő és makacs fia van, a ki az ő atyja szavára és anyja szavára nem hallgat, és ha megfenyítik, sem engedelmeskedik nékik:..." (Deut. 21,18).
Szó sincs itt emberölésről. Mózes - vagy a Pentateuchos redaktora - itt egész egyszerűen arról beszél, hogy a fegyelmezetlen gyerekre vonatkoznak ezek a sorok. Olvasd el még egyszer a 18. verset, aztán az utána következő szakaszt, ahol a gyereket azzal indokkal kellett a vénekhez vinni, hogy "Ez a mi fiunk pártütő és makacs, nem hallgat a mi szónkra, tobzódó és részeges:" (20. vers). - vagyis nem azért, mert embert ölt. Majd ezután mondták ki az ítéletet: "az ő városának minden embere kövekkel kövezze meg azt, hogy meghaljon" (21/a). És hogy fokozzák a helyzetet, még hozzáteszi a szerző: "Így tisztítsd ki közüled a gonoszt, és az egész Izráel hallja meg, és féljen!" (21/b). Nevetséges.
Mózes tehát - vagy a Pentateuchos redaktora - alaposan belőtte magát, mielőtt leírta a zsidóknak ezeket a törvényeket. Ha nem, akkor meg nem volt eszénél. Ha ezek után még azt mered állítani, hogy a Deuteronomium 21. fejezetében foglalt törvény azokra a gyerekekre vonatkozik, akik gyilkoltak, akkor hazudsz. Bizonyára csak a rabbijaid hagyományozták ezt a magyarázatot mert kellemetlen beismerni, hogy ilyen embertelenség volt (vagy van még?) a zsidók között.
"Minden átlag nyakkendős hívővel sztorizgattál?"
-->A hívők egyszerűen ostobák, és kész. Több beszélgetésem is volt már velük, ez alapján egyértelműen tudom ezt mondani.
"Rabbival még nem beszéltem a hazudás bűnéről."
-->Pedig nem ártana.
"Eszterről pedig annyit ,mint Ábrahámról."
-->Ábrahám nagyon régen élt, így forráshiány tekintetében érthető az utána hagyott nagy űr, de Esztert nem úszod meg ennyivel. Ő ugyanis állítólag a Perzsa Birodalom időszakában élt, - sőt annak uralkodónője is volt - amiről viszont már maradtak forrásaink, ő pedig nem szerepel benne. Ez jelzi felénk, hogy személye legendás.
"Evégre tök véletlenül és feleslegesen temették volna el a Perzsiában élő közösség tagjai ,nem?"
-->Nem temettek el senkit sem, ha pedig el is temettek valakit, az biztosan nem Eszter volt, max egy hagyományt fűztek a sírhoz, úgy, mint Akhilleusz esetében. Ha jól emlékszem, neki is volt sírja, még Nagy Sándor is elment oda, de ez kamu. Akhilleusz kitalált alak, így a sír sem lehetett az övé. Ugyanez igaz Eszterre és a többi bibliai mesehősre, akiről a történelem semmit nem tud.

# 24!
Nincs felsőbbrendűség?
"Áldott vagy Te, Örökkévaló Istenünk, a Világ Királya, ki kiválasztottál bennünket a népek közül, A TÖBBI NÉP FŐLÉ EMELTÉL..."
Amit írtam a havdalaból idéztem.
Szent Biblia? Téged elütöttek?
Az csak egy könyv.

"Clark Kent.."
Deuteronomium 21:
"Bizonyára csak a rabbijaid hagyományozták ezt a magyarázatot mert kellemetlen beismerni, hogy ilyen embertelenség volt (vagy van még?) a zsidók között."
Sosem volt ,nincs és -arra törekszünk- ,hogy ne is legyen ilyen egy vallásos zsidó közösségbe ,bár amennyi idióta van (most vallási/etnikai hova tartózástól eltekintve).
De a zsidóság sosem támogatta a gyermekek bántalmazását (se fizikailag ,se mentálisan) ,mivel akkor még inkább szélsőségesebbé válik a szituáció és itt tevődik fel a kérdés: "Hogy éreznéd magad ,hogy ha veled csinálnák"?...
Mindennél a következményt kell figyelni -ha rövid ,ha hosszú távon- és realistának kell lenni.
"A hívők egyszerűen ostobák, és kész. Több beszélgetésem is volt már velük, ez alapján egyértelműen tudom ezt mondani."
Értem...
Szóval a világon minden hívővel dumcsiztál.
És minden vallást ismersz + ebből megállapítottad több éves munka után ,hogy minden hívő sík hülye.
Érdekes!
Te is egy nagyon értelmes ember vagy! :)
"Pedig nem ártana."
És miért is?
Hmm...jó ,hogy felettem ítélkezel.
Ata yesh lekh mazal ,ki ani yehudi. ;) :DDD
"de Esztert nem úszod meg ennyivel."
Neee...! :O Te kegyetlen! :,(
Na, lássuk:
"Ez jelzi felénk, hogy személye legendás. "
Hmm...csak felhívom a figyelmedet arra ,hogy a perzsáknál (mint ahogy a legtöbb keleti népnél -köztük nálunk ,zsidóknál is egy ideig) poligámia volt/van (ha volt/van iszlám ,ha nincs).
"Eszterre és a többi bibliai mesehősre, akiről a történelem semmit nem tud."
Mint ahogy Ábrahám sírjáról ,ez is hit kérdése...
Szóval erről felesleges vitázni -e szemszögből-.
Píjetrószól:
"Nincs felsőbbrendűség?"
Nincs. Kellene?
"Áldott vagy Te, Örökkévaló Istenünk, a Világ Királya, ki kiválasztottál bennünket a népek közül, A TÖBBI NÉP FŐLÉ EMELTÉL..."
Nem tudom ,hogy honnan idézted ,de ha zsidó weblapról akkor hibás a fordítása ,mivel nem így van + más sorrendbe ,de hibás a fordítás.
(az utolsó áldás az amiről most nagyba szó van)
De veszem a fáradtságot és lefordítom:
"Áldott vagy te ,Örökkévaló
Ki elválasztotta a szentet a profántól.
A fényt a sötéttől ,Izraelt más népektől
A hetedik napot ,a munka hat napjától
Áldott vagy te ,Örökkévaló
Ki elválasztotta a szentet a profántól."
"Szent Biblia? Téged elütöttek?
Az csak egy könyv."
Nem én nevezzem így...
Üdv!

# 27!
Ez az idézet:
"Áldott vagy Te, Örökkévaló Istenünk, a Világ Királya, ki kiválasztottál bennünket a népek közül, a többi nép fölé emeltél,...", innét származik : [link]
Továbbá: "Hogy FELJEBB VALÓVÁ tegyen téged minden nemzetnél, amelyeket teremtett, dícséretben, névben és dicsőségben, és hogy szent népévé lehess az Úrnak, a te Istenednek, amint megmondta vala."
Ha pedig szorgalmatosan hallgatsz az Úrnak, a te Istenednek szavára, és megtartod és teljesíted minden ő parancsolatát, amelyeket én parancsolok ma néked: akkor e földnek minden népénél FELJEBBVALÓVÁ tesz téged az Úr, a te Istened+
Már csak azt szeretném kérdezni tőled, hogy a "feljebbvalóvá" szó, alá, mellé vagy fölérendelő viszonyt fejez ki?
Lehetőleg röviden, mellébeszélés nélkül válaszolj!

# 28
Én sehol sem találom az idézetedet az alábbi linkbe.
Én csak azt találom ,hogy:
"Izraelt a többi néptől"
És ez nem is hibás fordítás.
"Már csak azt szeretném kérdezni tőled, hogy a "feljebbvalóvá" szó, alá, mellé vagy fölérendelő viszonyt fejez ki?"
Ezt sem értem ,hogy honnan másoltad be ,mert a linkbe ilyen nincs.
De ha tudhatom a forrást ,lehet tudok választ is adni a kérdésedre is.
Lehetőleg rövidet, mellébeszélés nélkülit. ;)
Amúgy meg teljesen elment a téma egy másik irányba.
Üdv!

A mostani teljes zsidó vallást sem Isten alapította, ahogy az már kiderült Jézus korában is. A vallást emberi törvények és rendszabályozások alkották, amik nem Istentől vannak. Az egy dolog, hogy Isten mindig elhívott prófétákat és kiválasztott egy nemzetet, hogy rajtuk keresztül és általuk megismerje a és megtudja a világ, hogy van Isten, Aki Élő és Ható és egyetlen, de a saját népe is sokszor engedetlen volt Ő Vele szemben.
Jézus nem véletlenül került összetűzésbe az akkori vallásvezetőkkel. Most sem lenne ez másképp!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!