A zsidó vallás az egyetlen, amit nem ember, hanem Isten alapított?
Mivel Isten,Mózest küldte Izraelbe.
A zsidókat gyakran Isten választott népeként említik.Ez nem azt jelenti, hogy bármilyen értelemben is feljebbvalók volnának más népeknél. A 2Mózes 19:5 és más hasonló igeversek csupán azt állapítják meg, hogy Isten Izraelt választotta ki arra a célra, hogy átvegyék és tanulmányozzák a Tórát, egyedül Istent imádják.Nem azért választotta ki őket Isten, hogy jobbak legyenek a többieknél, hanem hogy fényként világítsanak a pogányok előtt, és áldássá váljanak minden nemzet számára.
Szóval ennek a népnek a zsidók a leszármazotjai ?
Zsidó vallás az igaz vallás?
Szia!
Az Tórát olvasva a zsidó vallás inkább Istentől elválasztott, mint kiválasztott. Nem vezet sehova a pökhendiség.
2-esnek:
Gondolom neked még egy "mesekönyvet" is nehéz lenne értelmezni.
11-esnek:
Hmm....érdekes.
Pedig én úgy tudtam ,hogy az ún. " szent bibliának " az ún. " ószövetség " (vagy ótestamentum) részébe az ún. " pökhendisség " is a része ,nem? :)
Kérdezőnek:
Nos, a judaizmust nem I-ten alapította.
Hanem I-ten nyilatkoztatta ki magát Ábrahám (אברהם/ akkor Ábrámnak/אברם) számára ,azaz ismertette meg vele a monoteizmust.
Ezért nevezik a judaizmust ábrahámita vallásnak ,bár a kereszténységet és az iszlámot is ,de ezeket nem Ábrahám alapította.
Ezeket (+ a drúz és a bahá'í hitet) a vallásokat azért nevezik úgy ,hogy "ábrahámita vallások" ,mivel mindegyik elfogadja Ábrahámot.
Mi zsidók pedig nem hiába nevezük Ábrahámot ,úgy héberül ,hogy: אברהם אבינו (ávráhám ávinu /askenázi kiejtésbe: ávrohom ávejnu ,azaz Ábrahám ,atyánk/patriárchánk).
Bár igaz ,hogy I-ten csak Mózes ,mesterünknek (משה רבינו) mutatkozott be A négybetűs néven.
"Zsidó vallás az igaz vallás"?:
Mi zsidók nem gondoljuk úgy ,hogy CSAK a mi vallásunk lenne az "igaz hit".
Ha megkérdezel egy ultra-ortodox zsidót (én nem ultra-ortodox vagyok) ,hogy a judaizmuson kívül melyik az "igaz hit" az azt fogja válaszolni ,hogy az iszlám.
Üdv!
13-as vagyok
Kifelejtettem:
Még a szamaritánianizmus is.
20:21:
A mesédhez tedd hozzá azt is, hogy semmiféle - ismétlem semmiféle - bizonyíték nincs arra, hogy Ábrahám létezett volna. Csak az állítólagos városát sikerült eddig feltárni, róla magáról semmiféle bizonyíték nincs.
Innentől fogva a Tórát nem lehet kézpénznek venni. Nem egyéb az, mint az ókori zsidó nép barbár szabályai mesebeli storykkal kiegészítve.
A Szent Bibliához meg:
A Szentírást később kanonizálták. A keresztények használtak eleinte mindenféle írást, ez igaz a zsidókra is. Óriási hatással volt ezekre az emberekre például a Hénok pátriárka neve alatt koholt írás, amelyet végül mind a zsidók, mind a keresztény kihagytak a maguk kánonjukól.
Szerencséjükre az írás egy időre el is tűnt, de pechükre előbb előkerült az etióp, majd a héber változat is, így ma már tudjuk, hogy a zsidók és a keresztények milyen naiv dolgokban hittek...
Kedves 15/16-nak:
Te kb. annyira ismerheted a judaizmust ,mint a szemem színét. :) (ezt nem "pökhendiségből" mondom ,csupán puszta észrevételből)
"róla magáról semmiféle bizonyíték nincs."
A Szentföldön (ארץ ישראל) van a sírja...
"barbár szabályai mesebeli storykkal kiegészítve."
"barbár szabályai"......mesélj még ,kérlek! :D
Amúgy viccen kivül ,szívesen elsztorizgatnék veled az állitolagos mesebeli sztorikról és a barbár szabályokról. :)
Naiv dolgok?
A hagyomány szerint Mózes,mesterünktől származik a tóra (תורה).
Bár ez nem lehet ,mivel jóval halála után "adták ki".
De te szerintem kevered a szezont a fazonnal.....
A keresztény szent biblia és a tánákh (תנ"ך, ez egy mozaik szó /תורה-ניביאים-כתובים ,azaz tóra-proféták-íratok/ ez kb. a héber biblia ,azaz az ószövetség/ótestamentum) elégé különbözik.......
Üdv!
@23:02-es:
A Júdaizmusban nem igen vagyok otthon, viszont az Ószövetséget - amit te Tanaknak nevezel - nagyon otthon vagyok, és meg kell hogy mondjam, nem vagyok tőle elragadtatva.
Remek... Ez ugye kb. olyan mese, mint amit Doukhan elmondd a Dániel-kommentárjában a mesehős Dániel próféta sírjáról. Egyáltalán miféle bizonyíték van arra, hogy abban a sírban Ábrahám nyugszik? Hol vannak az Ábrahámról szóló történeti források? A mesekönyved szerint Ábrahám Egyiptomban is járt, - a butaságával felforgatva az ottaniak életét - miért nincs akkor egy papirusztöredék sem róla? Hogyan lehet az, hogy az ókori történetírók nem ismerik Ábrahámot, amikor még egyéb népek legendás történeteit is feljegyezték? Ha jól emlékszem, Nagy Sándor is meglátogatta Akhielleusz sírját, de ácsi, egyáltalán tényleg az ő sírja volt? Akhilleusz ugyanis egy mitologikus alak, nem lepődnék meg, hogy az állítólagos Ábrahám-sírnak is csak ennyi lenne a valóságtartalma.
Barbár szabályok kérlek szépen a Pentateuchos. Egy borzalom, ami oda le van írva. Látogass el az ateistanaplóra, ott foglalkoztak ezzel a témával. Mesebeli storyk? Akkor hogy soroljak párat:
- Egyiptomi tíz csapás
- Rút története
- Illés próféta esete a Baál papokkal
- Sámson és Delila
- Dániel és társai a babiloni udvarban
- Eszter, Perzsia királynője.
- Izaiás jóslata Nagy Küroszról
- stb...
A történelem nem ismeri ezeket a történeteket, csak a mesekönyved tartalmazza őket. Ráadásul mint tudjuk, egyeseket évszázadokkal az állítólagos történeti kor után írtak, így azok az értelmetlenségek, amik szerepelnek bennük, nem meglepőek.
A hagyomány szerint, naná. Ma azonban már senki nem számol a hagyománnyal. Ha felütsz egy bibliatudományi könyvet, akkor magad is meg fogod látni, hogy semmi köze nincs a Pentateuchosnak Mózeshez, hanem jóval később született meg mai formájában a babiloni fogság után. Ma a szakemberek már nem számolnak a mózesi szerzőséggel, kivéve persze a zsidókat és a fundi keresztényeket.
A keresztény Szent Biblia kérlek szépen nem egy egzakt dolog. Több ószövetségi kánon is van ugyanis a felekezetek esetében, tehát fogós, ravasz kérdés ám, hogy mit is nevezünk Szent Bibliának. Más egy katolikusnak, más egy protestánsak, más egy ortodoxnak, csak hogy három példát említsek. A Tanak - vagyis a zsidó Biblia - az pedig kétségkívül pedig a zsidók Szentírása. Keletkezése úgy nagyjából Kr.e. 445-164 közé tehető, ha nem számoljuk a prófétai könyvek korai verzióit.
# 13!
Ha a tarhonyás lecsós szelet receptje is belekerült volna, akkor azt ma, mint az istenek eledelét tisztelnéd?
Kis odafigyeléssel észrevehetnéd, hogy az egész kiválasztottság mítosznak és a nálunk az igazság elvnek a gyüjtőfogalma az egoizmus! A judaizmus fundamentuma a vallásos egoizmus.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!