A keresztények miért nem látják Isten felelősségéet az elhibázott létet illetően?
Most csak képzeljük el, hogy milyen csodálatos élet lehetne itt, ha Isten úgy döntene. Egy pillanatba kerülne neki, hogy mennyei állapotokat hozzon létre a Földön, de nem, már több ezer éve nem teszi meg, pedig állítólag nagyon szeret minket.
Na most akkor ezt logikailag nem értem, hogy egyesek hogy imádhatnak egy diktátort, aki direkt sanyargatja a népét. Vagyis ez még annál is súlyosabb, mert melyik diktátornak van olyan hatalma, hogy csak gondol egyet és máris megkap a népe mindent, amit csak szeretnének?
Nem is értem, miért rajonganak érte egyesek. Valahogy meg kell őket gyógyítani, mert logikailag valami nem stimmel náluk. Stockholm-szindróma ez, vagy csak félnek a sötét elnyomótól?
@09:49
Nem kell gratulálnod a szüleimnek, mert magam alakítottam ki a világképemet. Sőt, megsúgom neked, hogy katolikus családba születtem, de hogy ne érjen az a vád, hogy felszínesen látom a dolgokat, még azt is elmondom, hogy foglalkoztam a protestáns teológiával is.
Tehát tapasztalatokra hivatkozva mondom azt, hogy a keresztény vallás nem egy sebből vérzik, és ennek a vallásnak a hívei kifejezetten buta emberek.
"Mi történne, ha találkoznál egy nagyon intelligens emberrel, aki mélyen vallásos?"
Akkor egy újabb példáját látnám annak, hogy az emberi személyiség összetett, és pl. témakörök szerint is lehet valaki intelligens vagy... mondjuk úgy, hogy visszafogott.
Ilyen esetben általában már szándékosan nem használja az eszét, ha egyébként van neki.
Van ilyen ismerősöm.
Lényegében a 10-es válaszolóval értek egyet.
Az lehet hogy a "keresztény vallás" vérzik, de ez sem Isten miatt, hanem emberi félre oktatás miatt.
Isten sok mindent nem úgy oktatott, és Jézus sem, ahogy a mai emberek vallásos vezetése.
Ne keverjük össze a két dolgot.
Vallásosnak lenni, vagy keresztény életet élni, nem ugyan az.
Vallásosnak lenni azt jelenti, hogy valamilyen Istenre hivatkozó tanítást, vagy gondolatot elfogad,
De ettől még nem él keresztény életet.
Keresztényként élni azt jelenti, hogy Jézus mintájára éljük az életet, minden erkölcsi értékeket betartva, megtartva, amennyire csak a tökéletlenségünk engedi.
(a tökéletlenséget pedig ne magyarázzuk "fedő storynak", hogy kibújjunk a felelősség alól, egy szándékos bűn elkövetésénél)
A vallásos, a saját elképzelése szerint éli Isten hitét,
a keresztény pedig igyekszik ragaszkodva az alapelvek szerint, azon oktatás köré építve az életét élni, Jézus a nagy oktató szavai és példája szerint.
Folytatva:
Még akkor is, ha ez a esetleg kényelmetlenséget, vagy nehézséget jelent az életében.
"valamilyen Istenre"
Mármint kis "i"-vel. Egy vallásos nem feltétlenül a keresztények istenében hisz.
@12:56
Kérdésedre a válasz:
A vallásos embereket alapvetően két csoportra lehet osztani.
1. Kezdjük ott, hogy hitoktatás a normális teológiákon alapvetően ma már nem az ókori minta szerint, hanem tudományosan igényes szinten halad. Megjelent a modern bibliatudomány, amely magát a Szentírás is különböző tudományos eszközökkel vizsgálja, feltárva ezzel a szöveg eredeti üzenetét, és leporolva róla azt a sok maszlagot, amit a vallásos emberek ráraktak az idők folyamán. A modern bibliatudománynak számos szaktekintélye van, akik hívő emberek, és mellette órási lexikális tudással rendelkeznek. Magyar részről ilyen például a katolikus Rózsa Huba professzor, vagy a protestáns Siegfried Zimmer, hogy egy külföldit is említsek. Nos, előttük megemelem a kalapomat, az írásaikat is szívesen olvasom, hiszen normális emberek.
------------------------
2. Van a kereszténységnek azonban egy másik ága is, ez pedig a fundamentalizmus. Ilyenek a neoprotestánsok, vagy az olyan kis szekták mint a Jehova tanúi. Nos, amikor leírtam a kereszténységről szóló kritikámat én erről az ágról beszéltem. Ezeket a vallásos embereket pedig nagymértékű primitívség és fanatizmus jellemzi. Általában jellemző rájuk, hogy a tudomány ellen harcolnak, szélsőséges tanításaikkal pedig még gyermekeket is képesek tönkretenni.
Nos, igen, ezek rendkívül buta emberek, és a befolyásolható emberekre még veszélyesek is.
Pont.
"Isten az emberiségnek szabad akaratot adott. Nem robotokat akart hanem azt, hogy az emberek szabad akaratukból kövessék őt."
Ez részben igaz is.Csak akkor nem mondhatjuk rá,hogy igazságos,mivel a "robotizáltságot" csak úgy lehet elkerülni,ha szándékosan ideadja nekünk a bűnt is(elérhetővé is tette,de utána megbüntette az embert,holott tudta,hogy jó eséllyel elbukik.Ez illogikus és igazságtalan,a felelősség megkerülése)ugyanis ha nincs bűn,nem tudjuk követni Istent szabad akaratunkból,mert ha csak egy valamit lehet választani(a jót)akkor nincs szabad akarat,tehát robotok vagyunk...és igen,akkor ezek szerint eredendően robotnak teremtett minket,később jött csak rá,hogy ez így nem jó...Mert ugye ezt nem tudta előre.
"Istennek vannak tulajdonságai. Egyik ezek közül valóban az, hogy szeret minket, de van egy olyan is, hogy igazságos és nem vonja vissza a szavát."
Valóban:
"Jak. 1,17 "a világosságok Atyjától száll alá, a kinél nincs változás, vagy változásnak árnyéka."
Csakhogy ha a Biblia egészét nézed,akkor ellent mond neki.
Nem gyilkolászhat kegyetlenül az egyik percben,ha a másikban meg mindenkit szeret.MINDENKIT.Mert akkor már van árnyéka a változásnak,tehát hamissá teszi az idézett kijelentést.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!