Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Ateisták! Miért gondoljátok,...

Ateisták! Miért gondoljátok, hogy Isten nem létezik? Miért reálisabb az ősrobbanás, az evolúció annál, hogy valami felsőbb hatalom teremtette a világot?

Figyelt kérdés
És egyébként a kettő nem zárja ki egymást. Miért gondoljátok úgy, hogy nem lehet, hogy Isten indította el ezt az egész folyamatot?

2016. jan. 10. 10:51
1 2 3 4
 11/34 A kérdező kommentje:

A "nem igazán hiszek benne" azt jelenti, hogy nem foglalkozom Istennel, a vallással, nem imádkozom, stb, mert egyszerűen nem tudok hinni úgy valamiben, hogy nincs rá bizonyíték és logikus magyarázat. De ettől függetlenül nem tartom kizártnak és teljesen elképzelhetetlennek azt, hogy létezik valami számunkra ismeretlen és érthetetlen felsőbb erő, amire még nem találtunk értelmes bizonyítékot. Így mondhatom magam agnosztikus ateistának?

2016. jan. 10. 13:48
 12/34 Mojjo ***** válasza:
100%
Igen, mondhatod :)
2016. jan. 10. 13:51
 13/34 anonim ***** válasza:
91%

Az evolúció igazolt. Az ősrobbanás is, hiszen az univerzum tágul, és ha tágul, akkor egy "anyagi pontból" (kézenfekvő feltételezés). A tágulás 13,7 mrd éve kezdődött (kiszámolták). Az, hogy előtte mi volt, nem tartozik az ősrobbanás elméletébe.

Ami a felsőbb hatalmat illeti. Gondolom azért feltételezi(te)k a létezését, mert (szerintetek) nem keletkezhet valami a semmiből, magától nem robbanhat fel, magától nem lehet ilyen "szervezett". De kérdem én, ha egy tudattalan univerzumról ezeket nem tételezzük fel, akkor miért tételezzük fel egy ennél bonyolultabb, tudattal rendelkező végtelen hatalmú lényről? Hogy létezhet előbb egy komplex létforma, mint egy végtelenül egyszerű anyagkupac?

Mintha feltételeznéd, hogy előbb volt tyúk, utána tojás. Teljes képtelenség, ez a logika nélküli gondolkodás netovábbja.

2016. jan. 10. 14:00
 14/34 Mojjo ***** válasza:
87%

" Az, hogy előtte mi volt, nem tartozik az ősrobbanás elméletébe."

De, beletartozik. Az ősrobbanás elmélete egyértelműen leírja, hogy a "mi volt előtte" egy értelmezhetetlen kérdés, nem létezik olyan, hogy "előtte", bármennyire is zsigerileg jön ez a naív kérdés olyan lényektől, akik a saját szemszögükből úgy élik meg a valóságot, hogy az idő egy abszolút létező, és mindig, minden előtt volt valami.

2016. jan. 10. 14:11
 15/34 anonim ***** válasza:
95%

Nem olvastam végig a válaszokat, csak leírom amit én gondolok. Az evolúció és az ősrobbanás azért valószínűek, mert alapos bizonyítékok vannak rájuk. Az evolúció egyszerűen annyira logikus, hogy még bizonyítékok nélkül is szerintem adja magát. Bármilyen önmaga tökéletlen másolására képes létforma szükségszerűen evolválódik. De emellett több mint 100 évnyi felhalmozott bizonyíték van rá. Az ősrobbanás szintén egész jól megalapozott. El tudom képzelni, hogy még nagyban megváltozik az ősrobbanásról alkotott elképzelésünk, az evolúcióval szemben ez még elég nyitott kérdés. De annyit a bizonyítékok alapján valószínűsíthetünk, hogy tényleg volt ősrobbanás, és tényleg évmilliárdokkal ezelőtt. A többi részletkérdés.

Rossz a kérdés arról, hogy miért nem Isten indította el a folyamatot. Azért nem gondolom, hogy Isten indította el, mert semmi bizonyíték nincs rá. Ráadásul semmit nem válaszol meg, semmilyen előrejelzés alapján nem ellenőrizhető. Nincs különösebb indokom rá, hogy kizárjam Istent, ahogy nincs különösebb indokom rá, hogy kizárjam a repülő spagettiszörnyet. De egyáltalán ez a kérdésfeltevés is megmutatja, mennyire gyenge Isten ügye.

Fel szokták azt hozni bármilyen más esetben, hogy biztos így van, mert nem lehet bizonyítani az ellenkezőjét? Nem. Soha senki nem venne komolyan egy ilyen érvet sem, mert egyszerűen nevetséges. Drágám, hol vannak a gyerekek? A Marson? És ezt honnan veszed? Hát nem tudod cáfolni, úgyhogy a Marson vannak.

De amikor Istenről van szó, akkor valahogy ez meggyőzővé válik egyes embereknek. Én csak következetes vagyok. Akkor sem győz meg az, hogy "de nem zárhatod ki", amikor a repülő spagettiszörnyre gondolok, akkor sem amikor valamilyen hagyományos Istenre gondolok.

Rövidebben: a bizonyítás terhe azon van, aki szerint van Isten, és csinál dolgokat, nem rajtam, hogy ennek az ellenkezőjét bizonyítsam.

[link]

Erre a bevett válasz, hogy de te azt állítod, hogy BIZTOSAN NEM Isten csinálta ezt meg azt, és akkor rajtad a teher, hogy ezt bizonyítsd. És ha tényleg ezt állítanám, akkor tényleg rajtam lenne. Csakhogy ez egy szalmabáb, ilyet nem állítok én sem, és a legtöbb ateista sem. Azt állítom, hogy semmi okunk feltételezni, hogy Isten egyáltalán létezik. Ez nem egyezik meg azzal, hogy biztosan állítom, hogy nem létezik. Ha már így belejöttem: [link]

2016. jan. 10. 17:59
 16/34 anonim ***** válasza:
100%

"nem létezik olyan, hogy "előtte", bármennyire is zsigerileg jön ez a naív kérdés olyan lényektől, akik a saját szemszögükből úgy élik meg a valóságot, hogy az idő egy abszolút létező, és mindig, minden előtt volt valami."

Az idő nem létezik önmagában, valamihez kötött (valamin értelmezni kell a múlását), leginkább valaminek a mozgásához/változásához. Ez a valami (pl a szingularitás, vagy annak valamilyen formája) pedig feltehetően létezett az ősrobbanás előtt is, mivel a semmi nem tágult volna ki. El is jutottunk oda, hogy volt valami "előtte". Sőt, hajlamos vagyok feltételezni azt is, hogy minden előtt volt valami, mert nem lett egyszer hirtelen magától anyag és energia (most tegyük fel ezt). Egyszóval helyezzük minden kezdetét a végtelenbe, és annak ellenére, hogy mi nem tudjuk ezt értelmezni, a természet (talán) igen.

Mindezt persze teljesen tudattalanul teszi, ne keverjünk bele isteneket.

2016. jan. 10. 19:07
 17/34 Mojjo ***** válasza:
53%

Kedves 16-os válaszoló, nagyon rossz nyomon vagy, nagyon rosszul értelmezed ősrobbanás vs idő témát. Egy link, egy másik fórumról, ennél jobban nem nagyon lehet összefoglalni, hogy az intuitív, ámde alapjaiban téves felfogásoddal és tippjeiddel szemben mi az igazság (vagy legalábbis mit mond az ősrobbanás elmélet):

[link]

(Rigel 84027-es hozzászólását olvasd el. Reményeim szerint azt hozza be egyből a link :) )

2016. jan. 10. 21:02
 18/34 anonim ***** válasza:
0%

Üdv! Valaki írta, hogy miként létezhetne először egy komplex létforma, mint az egyszerű. Tyúk, tojás.

Nos, ha feltételezzük Isten mindenhatóságát és az időn és téren felülállóságát, akkor számára nincs kezdet és vég, Ő mindig is létezett, és a végtelen létezés egy pontján (amit ő nem így fogalmazna meg, mert a végtelenben nincs egy pont, de én az emberi elme határai közé szorítva csak így tudom ezt kifejezni) úgy döntött, hogy változásokat indít el, anyagot, teret, időt teremt, stb...

Az, hogy elindító volt-e, vagy tényleg teremtett mindent teljesen részletkérdés ebből a szempontból, az elmélet itt csak arra vonatkozik, hogy logikus-e egy mindenható entitás állandó létezése.

Szerintem teljes mértékben az, bár nyilván ezt sosem tudjuk majd bebizonyítani, de itt most nem is tényekről, hanem elméletekről beszélünk. :)

15-ös, nagyon szimpatikus a gondolatmeneted, annyi troll ateistával találkoztam már, hogy tényleg üdítő ilyen véleményt olvasni, aminek van valóságos tartalma és saját gondolatok vannak a háttérben.

A legtöbb teremtéspárti ember sokszor logikailag tényleg bugyuta elképzelésekkel áll elő, mondok viszont egy olyat, ami talán megfelel a kívánalmaknak.

Egyetértek, rossz kérdés, hogy miért nem Isten indította el a folyamatot. Az én kérdésem úgy néz ki, hogy mi indította el a folyamatot?

Vannak elméletek, ezek egyike a repülő spagettiszörny de vannak unikornisok, földönkívüliek is és van egy Isten verzió is. A tudomány hivatalos álláspontja, hogy erre még nem kaptunk választ. Ez nem azt jelenti, hogy nem is fogunk, de jelenleg a tudomány nem tudja.

Ezeket az elméleteket úgy gondolom, hogy meg lehet vizsgálni. Nem jutunk velük előrébb, igazad van, csak a fun kedvéért. Mi van akkor, ha a repülő spagettiszörny. És ha az unikornisok? Vagy egy idegen technológia? Mindet meg lehet vizsgálni. Biztos vagyok benne, hogy vannak emberek akik komoly elméleteket gyártottak ezen verziókra és levezettek mindent a mai napig. Azonban engedd meg nekem, hogy kijelentsem: messze az Isten általi teremtés verziója van a legalaposabban kifejtve és levezetve. Ez még önmagában nem bizonyíték semmire, még mindig lehetett a repülő spagettiszörny is, de ez sajnos nem ad választ komolyabb problémákra, nem tudom logikusan levezetni a hitrendszert és nincs egy kézzelfogható végtermék (Biblia), amit én magam is tanulmányozhatok, így sajnos el kell vetnem. Az Isteni teremtés elmélete viszont rendelkezik ezekkel, ezért jóval szimpatikusabb. Amíg nem kapunk egyértelmű bizonyítékot valamire, addig maradok ennél az elméletnél. :)

2016. jan. 11. 17:10
 19/34 anonim ***** válasza:
Őhm megértem az ateistákat,kinézel a nagyvilágba és azt látod hogy rengeteg millió ember meghal balesetben,6 éves gyerekek fekszenek a kórházban a rák miatt,valahol annyian éheznek hogy nem igaz,hitler haláltábora is működött szépen.Szóval akkor most van vagy nincs? Lehet hogy van,lehet hogy van de a főldnek nincs,vagy nincs.Az meg hogy megteremtette azt magára hqgyta egyszerűen hülyeség,akkor rég leállította volna az egész szart mert te is ha nem játszol már kilépsz a játékból.De ez épp olyan hogy lehet saját online játékod szerverrel de azt karban kell tartanod,nem mehet csak úgy.Szóval lehet választani kinek mi.
2016. jan. 11. 20:57
 20/34 anonim ***** válasza:
100%

"Nos, ha feltételezzük Isten mindenhatóságát és az időn és téren felülállóságát, akkor számára nincs kezdet és vég, Ő mindig is létezett, és a végtelen létezés egy pontján (amit ő nem így fogalmazna meg, mert a végtelenben nincs egy pont, "

1, Mi alapján feltételezel?

2, Mi az a 'mindenható'? Lehet mondjuk világnemteremtő is?

3, Előbb próbáld meg meghatározni a teret és az időt, aztán magyarázd el, hogyan lehet ezeken felülállni. Aztán még mindig problémás maga a végtelen, amiben miért ne lehetne egy pont?

4, Mit értesz az alatt, hogy 'mindig is volt'?

Nagyon okosan hangzott ez a válasz, de valójában nem mondott semmit! Nincs értelme.

2016. jan. 12. 15:12
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!