Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Ha Isten végtelen ideje él,...

Ha Isten végtelen ideje él, de a föld véges ideje van mit csinált azelőtt, hogy megteremtette volna a földet?

Figyelt kérdés
Kicsit nem abszurd?

2015. dec. 9. 23:16
1 2 3 4 5 6
 51/58 anonim ***** válasza:

#50: Csak akkor marad a probléma, ha feltételezzük, hogy az az anyagcsomó semmi mást nem csinált, csak várakozott, egész addig, amíg eszébe nem jutott ősrobbanni és létrehozni a mi univerzumunkat.

Viszont jelenlegi tapasztalataink szerint az anyagnak nem szokása ezt csinálni (mármint várni valamiféle földöntúli szellem ténykedésére). Anélkül is teszi a dolgát, kölcsönhat, és valószínűleg ezt tette az ősrobbanást kiváltó okok közben és azokat megelőzően is - mint ahogyan azt követően is. Csak éppen olyan formációban, amelyről ma még nincs ismeretünk. Ez sem kőbe vésett dolog persze, természetesen nem zárható ki egy magasabb rendű szellem ténykedése az univerzumunk létrejöttével kapcsolatban - csak éppen eléggé valószínűtlenné teszi az a tény, hogy univerzumunk a létrejötte óta ilyen külső beavatkozás nélkül is nagyon jól megvan magában.

2015. dec. 12. 19:08
 52/58 anonim ***** válasza:

Anyag csak az ősrobbanás után jött létre.Az energia "felhígulása" (és nem a sűrűsödése,mint az korábban gondolták).Az általunk alapértelmezett időn kívül álló végtelen energiában egy ponton zavar támadt és egy pillanat alatt lejátszódott az ősrobbanás folyamata.Majdnem felemésztette önmagát már az indulását követő időpillanatokban,de szerencsére asszimetrikusra sikeredett és megmaradt az anyag egy elenyésző része,ami most az Univerzumunkat alkotja.

Megdöbbentő elmélet,de működhet.Nincs egy bonyolult intelligencia a háttérben.

Talán közelebb áll a valósághoz,mint egy végtelen,időnkívüli,végtelen intelligens és végtelen teremtő erővel bíró valaki,aki egyszer csak gondolt egyet...

2015. dec. 12. 19:50
 53/58 anonim ***** válasza:
36%
Ez egy olyan kérdés, amire a választ a mi tökéletlen agyunk nem képes felfogni. Csak úgy mint azt, hogy a világegyetem végtelen.
2015. dec. 15. 15:38
 54/58 anonim ***** válasza:

Ott a hiba először, hogy a Földhöz kötöd a dolgot. Mit csinált azelőtt, hogy megteremtette a Földet? Azelőtt már réges - rég létezett a Világegyetem. A Földünk és rajta az ember térben és időben is csak egy rendkívül apró epizód.

Amellett, ha isten teremtette a világot, azzal együtt a téridőt is. A tudomány valami nagyon hasonlót vél megtalálni. Nem volt előtte, mert nem volt idő. Nincs értelme a kérdésnek.

Mi az agyunk és érzékeink foglyai vagyunk, a mindennapi tapasztalatunk az, hogy mindent megelőz valami más történés. Ok - okozat. De ha elvonatkoztatunk, nem feltétlenül muszáj így lennie.

Ugyanolyan nehéz felfogni a világ térben és időben való végtelenségét, mint azt, hogy a semmiből keletkezett. Egyik sem valószínűtlenebb a másiknál.

Lehet, hogy egy isten számára nincs idő. Pontosabban számára minden jelen. A világ teremtésétől annak végéig, vagy végtelenségéig akár.

2015. dec. 22. 20:48
 55/58 anonim ***** válasza:

Nem igazán értem, mi a kérdésedben az abszurd. Nyilvánvalóan csinált valamit a föld megteremtése előtt is Isten, attól függetlenül, hogy nincs az orrunkra kötve. És fog csinálni a föld elpusztulása után is (tűz által fog elpusztulni), és ott leszünk Vele mindannyian, akik az Övéi vagyunk, és mi sem leszünk tétlenségre kárhoztatva. Az, hogy mit fogunk csinálni, nem igazán mondható el, mert teljesen más világ lesz, másik dimenzió, nincsenek rá szavaink, amik leírnák. (Kicsit olyan, mintha az internetet megpróbálnád magyarázni a honfoglaló magyaroknak.)

"Na most, hogy mit csinált Isten 13,7 milliárd évig, amíg várt az ember megjelenésére, azt nem tudni. De nem is igazán zavarja ezeket a keresztényeket, pláne az nem, hogy miért volt szükség erre a rohadt hosszú időre, mire jött a valódi lényeg, az ember."

Nem tudom, miből gondolod, hogy a valódi lényeg az ember. És nem tudom, miért kellene zavarnia annak, hogy nem tudom, mit csinált Isten a föld teremtése előtt, mint ahogyan azt sem tudom, hogy most mit csinál, hány világot teremtett stb. Nem a gyermekem ő, hogy minden lépéséről tudnom kellene. Ő a teremtő, én vagyok a teremtett lény.

Érdekes, hogy mennyire be akarod korlátozni Istent, aki megteremtette ezt az egész univerzumot, amiben élünk. Nem nézed ki belőle, hogy másra képes lenne. Szerintem inkább egy korlátolt embert képzelsz el istennek, aki a te logikád szerint él, cselekszik, akit simán meg tudsz érteni, mert igazából te alkottad őt (a képzeletedben), nem ő téged ;)

2016. jan. 1. 17:43
 56/58 anonim ***** válasza:
0%
Igen kedves utolsó, még hogy a hívők a korlátoltak, bezzeg a szabadgondolkodó ateisták...
2016. jan. 3. 11:22
 57/58 anonim ***** válasza:

"nincs az orrunkra kötve"

De ugye te is látod, hogy ez nem a barátságos viselkedés mintapéldája?

Legalább néhány szóban leírhatta volna, hogy pl. "világok sokaságát teremtettem, értelmes emberek hatalmas birodalmaival..."

Vajon miért nem írt SEMMIRŐL, ami nem a zsidók 100 km-es körzetében történt, legalább 2000 évvel ezelőtt?

2016. jan. 3. 12:29
 58/58 anonim ***** válasza:

"Vajon miért nem írt SEMMIRŐL, ami nem a zsidók 100 km-es körzetében történt, legalább 2000 évvel ezelőtt?"

Nem egészen értem a kérdésedet, a zsidók Ábrahám leszármazottai, az emberiség története pedig a kezdetektől le van írva a Bibliában, tehát még amikor zsidók nem is léteztek. Minden, ami ránk vonatkozik, számunkra fontos, le van írva a Bibliában. Nemcsak az emberi világról esik szó, hanem az angyali világról is. Az egy másik teremtett világ, és azért van róla szó a Bibliában, mert az ő sorsuk/történetük kapcsolódik a miénkhez. Hogy teremtett-e Isten ezen kívül más világokat, nem tudjuk, de ha teremtett is, azok tőlünk el vannak szeparálva, nem lépünk kapcsolatba velük, különben Isten a tudtunkra adta volna.

2016. jan. 3. 12:55
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!