Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Kiket ért "felebarát" alatt a...

Kiket ért "felebarát" alatt a Tízparancsolat?

Figyelt kérdés
A Tízparancsolat inkább (vagy csakis) az izraelitákat célozza meg, csak nekik szól(hat), mert: "Én, az Úr, vagyok a te Istened, a ki kihoztalak téged Égyiptomnak földéről, a szolgálat házából." - Móz II.,20, és akkor a "FELEBARÁT" szóhasználat alatt kikre gondol a Tízparancsolat egy izraelita szemszögéből, és általában is, egy pogány nemezetiségű szerint?

2015. dec. 2. 13:51
1 2 3
 21/29 anonim ***** válasza:

Kérdezõ, Te most kérdezel, vagy egy HAZUGSÁGOT akarsz bebeszélni.

Megírtam: nagyon sok helyütt van, hogy "szeresd az idegent", "olyan legyen az idegen, mint a honos", "egy törvény legyen az idegen és a honos számára", stb.

és

Mózes II. könyve 12, 49:

"EGY TÖRVÉNY legyen a honos számára és az IDEGEN számára, aki körödben tartózkodik."

Mózes II. könyve 22, 20:

"IDEGENT ne gyötörj és ne zaklass, mert idegenek voltatok Egyiptom országában.

Mózes II. könyve 23, 4-5:

"Ha rátalálsz ellenséged ökrére vagy szamarára, amely eltévedt, vidd azt neki vissza. Ha látod gyűlölőd szamarát leroskadva terhe alatt, távol legyen tőled, hogy magára hagyjad, segítsd fel vele együtt."

Mózes II. könyve 23, 9:

"És IDEGENT ne sanyargass, hiszen ti ismeritek az idegennek lelkületét, mert ti is idegenek voltatok Egyiptom országában."

Mózes II. könyve 23, 12:

"Hat napon át végezd el munkádat és a hetedik napon szünetelj, hogy pihenjen ökröd és szamarad és MAGÁHOZ TÉRJEN szolgálód fia és az IDEGEN.

Mózes III. könyve 19, 18:

"Szeresd felebarátodat, mint magadat." ( ez szerepel a mindennapi reggeli imánkban is, azzal a bevezetéssel, hogy "ezennel vállalom ..." )

Mózes III. könyve 19, 34:

"Olyan legyen a köztetek tartózkodó JÖVEVÉNY, mint a közületek való bennszülött! Szeressétek, mint magatokat, mert jövevények voltatok Egyiptomban."

Mózes IV. 15, 14:

"És ha IDEGEN tartózkodik nálatok, vagy akárki van köztetek nemzedékeiteken át és be akar mutatni kellemes illatú tûzáldozatot az Örökkévalónak, amint ti teszitek, úgy tegye õ is."

Mózes V. 10, 19:

"Szeressétek a JÖVEVÉNYT, mert ti is jövevények voltatok Egyiptom földjén!"

Mózes V. 24, 14-15:

"NE ZSÁKMÁNYOLD KI a nyomorult és szegény napszámost, akár atyádfia, akár jövevény, aki országodban, városaidban lakik.

Még aznap add meg a bérét, mielőtt lemegy a nap, mert nyomorult ő, és sóvárog utána, és az ÚRhoz kiált miattad; téged pedig vétek fog terhelni.""

Mózes V. 24, 17:

"Ne forgasd ki jogaiból a JÖVEVÉNYT és az árvát, és ne vedd zálogba az özvegy ruháját!"

Mózes V. 24, 19-21:

"Ha learatod aratni valódat a mezőn, és ott felejtesz egy kévét a mezőn, ne menj vissza fölvenni. Legyen az a jövevényé, árváé és özvegyé. Így megáldja Istened, az ÚR, kezed minden munkáját. Ha levered olajfád termését, utána már ne szedegess, maradjon az a jövevénynek, árvának és özvegynek. Ha leszüreteled szőlődet, utána már ne böngésszél, maradjon az a jövevénynek, árvának és özvegynek."

Mózes V. 27, 19:

"Átkozott, aki kiforgatja jogaiból a JÖVEVÉNYT, az árvát és az özvegyet! Az egész nép mondja rá: Ámen!"

Példabeszédek könyve ( heb: Mislé ) 16, 7:

"Akinek életútját kedveli az ÚR, azt még ellenségeivel is összebékíti."

Példabeszédek könyve 24, 17:

"Ha elesik ellenséged, ne örülj, és ha elbukik, ne vigadjon a szíved"

Példabeszédek könyve 25, 21:

"Ha éhezik gyűlölőd, adj ennie kenyeret, és ha, szomjazik, adj innia vizet"

Ámosz próféta könyve 9, 7

"Nemde olyanok vagytok számomra, Izrael fiai, mint a négerek. Nemde kivezettem Izrael fiait Egyiptomból, ám ugyanígy vezettem ki a filiszteusokat Kaftor (Kréta) szigetéről, és az arámiakat Kirből."

A Talmudból. Hillél, az ókori zsidóság legnagyobb tanítója így foglalta össze a Tórát ( Mózes öt könyvét ) amikor egy hozzád hasonló arra kérte, tanítsa meg neki annyi idõ alatt, amíg egy lábán tud állni:

"Ami neked gyûlöletes, ne tedd embertársadnak. Ez az egész Tóra, a többi csak kommentár, eredj, tanuld meg." - Talmud - Moed rend - Shabbat traktátus II fejezet - 31a oldal - angol ford: [link] - harmadik bekezdés )

Végül Izrael I-tenének ( és persze Vele Izrael gondolkodásmódjának ) jellemzésére:

"Amidőn az egyiptomi seregek belefulladtak a tengerbe, az angyalok az égben győzelmi dalt akartak énekelni. De a Szent, áldott legyen Ő, elnémította őket e szavakkal: Teremtményeim elpusztultak és ti énekelni akartok?" ( Talmud - Nezikin rend - Szanhedrin traktátus. 39b. oldal - angol ford: [link] - harmadik bekezdés, onnan, hogy "In that hour the ministering angels ..." )

De ha ez sem elég. a hagyomány szerint a Kinyilatkoztatás azért a sivatagban hangzott el, mert a sivatag MINDEN népnek hazája ( volt akkor ) és 70 nyelven, mert akkor annyi volt. - ezt is megtalálod a Talmudban: [link]

A magyarázatot, mellyel kezdtem # 11 tegnap 21:11 -ban. megtalálod: [link] -ben Ex 20,13 alatt.

Mivel felbosszantottál, mégegy történet a Tízoparancsolatról:

I-ten eredetileg a magyaroknak szánta a Torát. Megkérdezték, mi van benne? Ne lopj! Szolt az Úr, mire ôk: köszönjük, nem kérjük. Ment az Úr az asszírokhoz. Azok is kérdezték, mi van benne? Ne ölj! Szolt az Ur, mire ôk: köszönjük, nem kérjük. Ment a perzsákhoz. Ezek is megkérdezték, azt felelte, ne törj házasságot. Nekik se kellett. Ment a görögökhöz, azok is kérdezték, válasz: ne tégy hamis tanuságot. Nekik se kellett.

Így jutott el végül a zsidókhoz. Ôk nem kérdeztek semmit, hanem azt mondták: násze vönismá - megtesszük és meghallgatjuk.

2015. dec. 3. 18:30
 22/29 anonim ***** válasza:

nneddudgi!

A Kérdező nem azt állította, hogy az idegen milyen volt a törvény szerint, hanem azt kérdezi, hogy a felebarát az írások szerint pontosan(!) kicsoda!

Az utolsó bekezdésed meg bicskanyitogató hazug ocsmány vicc!

Nem arra kellene figyelned, hogy az s betű helyett kötőjelet használsz, hanem arra, hogy ne sértegess egész népeket az ítélkező kitalációiddal!

2015. dec. 3. 18:38
 23/29 anonim ***** válasza:

# 22 ma 18:38, 54%!

A kérdezõ ereere PONTOSAN válaszoltam # 11 tegnap 21:11 -ben, rövid magyarázattal együtt. A magyar´qazat elég kellet legyen anak, aki csakugyan kérdez, mert tudni akarja.

Kédezõ azonban, a zsidók ellen uszítók szokása szerint tovább nyomatta, hogy az bizony kirekesztõ. Ez´+ert volrtam kénytelen - bár nehezemre esett - hasonló kaliberû otrombasággal szemléltetni, amit mûvel.

Nem arra kellene figyelned, hogy mi alakalmas a sértett háborgásra, hanem, hogy olvasd el - és ne csak kibetûzd - ami oda van írva. ( Ezt mint meglehetõsen gyakorlott és tapasztalt tanárember mondtam, ingyen. )

2015. dec. 3. 20:49
 24/29 anonim ***** válasza:

Ja, és ha népek sértegetésérõl beszélsz, olvasgasd kicsit, miket írkáltak itt - mármint a gyk-n - "magyarok" a zsidókról.

Olvasgasd, aztán gyorsan süllyedj el szégyenedben!

2015. dec. 3. 20:57
 25/29 anonim ***** válasza:
Azokra ugyan úgy érvényes az, hogy bicskanyitogató. De gratulálok, hogy Te ugyan arra a szintre süllyedsz.
2015. dec. 3. 21:09
 26/29 anonim ***** válasza:
Tanáremberként meg lehetnél annyira igényes, hogy legalább az olvashatóság határán belül maradna az írásod. Ezt meg nem tanáremberként adtam neked tanácsként szintén tök ingyen, így már kvittek vagyunk. :)
2015. dec. 3. 21:11
 27/29 anonim ***** válasza:

Igazad van, nem kéne hagynom, hogy minden tuskó annyira felbosszantson, hogy nem nézem meg, hogy melléütöttem, vagy, hogy nem jelent meg a betû.

Azért mégsem vagyunk kvittek. :)

2015. dec. 3. 22:29
 28/29 A kérdező kommentje:

Hát én nem akartam senkit bántani, sérteni, vagy valakire, valakikre úszítani...

Menet közben kiderült, hogy az "Ószövetség" ír atyafiakról, felebarátról, jövevényről, idegenről, és kérdésem az volt, hogy felebarát alatt a Tízparancsolat kiket ért pontosan...

Köszönöm a hozzászólásokat.

2015. dec. 3. 22:32
 29/29 anonim ***** válasza:

A többi zsidó.

Semmilyen többi emberről nincs szó.

2015. dec. 12. 11:34
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!