Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Kiket ért "felebarát" alatt a...

Kiket ért "felebarát" alatt a Tízparancsolat?

Figyelt kérdés
A Tízparancsolat inkább (vagy csakis) az izraelitákat célozza meg, csak nekik szól(hat), mert: "Én, az Úr, vagyok a te Istened, a ki kihoztalak téged Égyiptomnak földéről, a szolgálat házából." - Móz II.,20, és akkor a "FELEBARÁT" szóhasználat alatt kikre gondol a Tízparancsolat egy izraelita szemszögéből, és általában is, egy pogány nemezetiségű szerint?

2015. dec. 2. 13:51
1 2 3
 11/29 anonim ***** válasza:
67%

MInden embert.

Többek között onnan IS lehet tudni, hogy a héber szöveg ugyanazt a szót használja, mint Móz II. 11:2 -ben, ahol pedig biztos, hogy egyiptomiról van szó.

De tudható a Tóra szellemébõl is, nagyon sok helyütt van, hogy "szeresd az idegent", "olyan legyen az idegen, mint a honos", "egy törvény legyen az idegen és a honos számára", stb.

Végül pl Ámósz próféta szavaiból:

"Nem olyanok vagytok-e elõttem, Izráel fiai, mint az etiópok? - így szól az ÚR. Én hoztam ki Izráelt Egyiptomból, a filiszteusokat meg Kaftórból és az arámokat Kírbõl!" ( Ámosz próféta könyve 9. fejezet, 7. vers )

2015. dec. 2. 21:11
 12/29 A kérdező kommentje:

Mózes V. könyve: 15:2,3

Ez pedig az elengedésnek módja: Minden kölcsönadó ember engedje el, amit kölcsönadott az ő FELEBARÁTJÁNAK; ne hajtsa be AZ Ő FELEBARÁTJÁN ÉS ATYAFIÁN; mert elengedés hirdettetett az Úrért.

Az IDEGENEN hajtsd be; de amid a te atyádfiánál lesz, engedje el néki a te kezed.

Mózes III. könyve:19:18

Bosszúálló ne légy, és haragot ne tarts a te néped fiai ellen, hanem szeressed FELEBARÁTODAT (néped fiait!), mint magadat. Én vagyok az Úr.

A Tízparancsolat és a többi 613 törvény úgy tünik, ha jobban oda figyelünk a MEGSZÓLÍTÁSRA (... kihoztalak téged Egyiptomból...), hogy csakis és kizárolag a Mózes népét szólítja meg, és segít egy társadalmi rendszert felépíteni: a pogányok ebből ki vannak zárva, és ez így normális! Csak a keresztények szeretik magukra venni mindazt, ami nem rájuk nézve és értük lett megírva...

2015. dec. 2. 22:21
 13/29 anonim ***** válasza:

Ézs 19,2

És összeveszítem az égyiptomiakat az égyiptomiakkal, és egyik hadakozik a másik ellen, kiki felebarátja ellen, város város ellen, és ország ország ellen.

Itt például két felebarát az két egyiptomi.

2015. dec. 3. 08:27
 14/29 A kérdező kommentje:
Én is azt mondom, hogy a Tízparancsolat izraelita és izraelita közti kapcsolatot igazgatja, mikor a FELEBARÁT kifejezést használ... Lehet egyiptominak a másik egyiptomi felebarátja, de az izraelita "rabszolga" már nem (lenne) felebarát.
2015. dec. 3. 08:39
 15/29 anonim ***** válasza:

Minden ember felebarát, függetlenül, hogy emberi szemszögből jelenleg melyik nációhoz tartozik.

Ugyan is leíratta azt is, hogy a jövevény aki csatlakozik az akkori Népéhez, az izraelitákhoz, olyan legyen mint a bennszülött, vagy is Izraelitaként kell vele is bánni, ugyan az a törvény vonatkozik rá is, stb

(3Mózes 19:34) 34 A jövevény, aki jövevényként lakik köztetek, legyen számotokra olyan, mintha közületek való bennszülött volna; és szeresd őt, mint önmagadat, mert ti is jövevények voltatok Egyiptom földjén....

Ez egy alapelv, Jézus ezt a már említett szamaritánus példával emelte ki.

Jézus így folytatta: „Történet szerint pedig megy vala alá azon az úton egy pap, a ki azt látván, elkerülé. Hasonlóképen egy Lévita is, mikor arra a helyre ment, és azt látta, elkerülé” (Lukács 10:31, 32). A papok és a léviták tanítói voltak a Törvénynek, amelybe beletartozott a felebaráti szeretetről szóló törvény is (3Mózes 10:8–11; 5Mózes 33:1, 10). Kétségtelenül nekik minden embernél inkább arra kellett volna késztetést érezniük, hogy segítsenek a sebesült utazón.

2015. dec. 3. 09:50
 16/29 anonim ***** válasza:
De a papokat és a lévitákat nem nevezte felebarátnak, hanem a szamaritánust nevezte felebarátnak. Holott a pap és a lévita nagyon is Izraelita volt.
2015. dec. 3. 12:01
 17/29 anonim ***** válasza:

Ajjaj...

azért felebarát, mert nem egy "valláshoz" vagy nézethez tartoztok

Teljes barát pedig az akivel mindenben együtt egységesen gondolkodtok tesztek, bizonyos dolgokban.

2015. dec. 3. 12:21
 18/29 anonim ***** válasza:
Ajjaj, csak a Bibliából nem ez derül ki... Ajjaj...
2015. dec. 3. 12:48
 19/29 A kérdező kommentje:

Jézustól "errefelé", meg a mi kulturánkban is, itt Magyarban a 'felebarát'- címen minden nemzetiségű embert értünk, de a Tóra szellemisége alapján egy izraelita számára egy felebarát nem lehet egy 'idegen', akkor is, ha a Törvényben vannak 'engedmények', hogy hogyan viszonyuljanak az IDEGENEKHEZ...

Ott van a fenti Ige, hogy atyafiadnak és FELEBARÁTODNAK engedd el a tartózását, de az idegentől hajtsd be...

2015. dec. 3. 13:33
 20/29 anonim ***** válasza:
Az atyafia kifejezés az egy nemzettséghez tartozót jelent. Akkor nem értem a felsorolást, hogy atyafiaidnak ÉS felebarátaidnak...
2015. dec. 3. 13:39
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!