Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Elgondolkodtató, ezzel a...

Elgondolkodtató, ezzel a kérdéssel egy lelkészt is zavarba hoztam. Vajon mi a magyarázat?

Figyelt kérdés
Elgondolkodtatok e már azon,hogy vajon Jézus mért halt meg?Aki már látta és hallotta,ezt a mondatot tőle a kereszten szólva:-Istenem,nem tudják mit tesznek,bocsáss meg nekik...Érdekes,Isten mindent megtehet ugyebár,hagyja hogy az emberek maguk szenvedjenek meg azért amit szeretnének és amire nincs szükségük azt nem adatja meg nekik.Ezzel azt akarom mondani,ha Jézusnak a földön kellett volna maradni akkor itt maradt volna.Olyan mint ha Isten "játéka" lenne e keresztre veszítés,hogy higgyünk benne,rájöjjünk Jézus mennyi kínt élt át akkor és mi most mit élünk át.Valamivel jobb lett a világ(a nőket nem alázzák úgy mint régen pl).De nekem akkor sem tiszta,olyan mintha a kereszténység vagy ami a legdurvább,hogy Isten titkol valamit előlünk,vagy valami kimaradt a Bibliából,ami nagyon fontos lett volna.
2010. márc. 6. 10:51
1 2 3 4
 11/40 anonim ***** válasza:
55%

11:49

Oké, én ezt értem, de akkor miért vannak még mindig baktériumok meg ilyen apró dolgok is? Miért nem alakulnak át továbbra is a majmok emberré? Sőt, miért nem csak ember van ha az lett az egésznek a csúcsa? Miért nincs még egy ősrobbanás, hogy lehet hogy csak a Földnek volt ekkora mázlija? De bolygóknak, világűrnek vagy valami ilyesminek mindig is kellett lennie, hogy ősrobbanással kialakuljon a Föld. Akkor a bolygók honnan lettek?

Nyugi, nem kell erre mindre válaszolnod :) De ebben valami akkor is nagyon sántít...

Mint ahogy azt is nagyon bírom, hogy azt simán képesek az emberek elhinni, hogy meghalnak és utána szöcske lesz belőlük, ebben még csak nem is ciki hinni De az egyetlen normális lehetőséget a halál utánra: azt, hogy a mennybe kerülsz, boldog lehetsz, ehhez mindössze csak el kell fogadni azt, amit Isten, az, Aki annyira szeret neked ingyen felkínál, azt ennyire kevesen kérik. Kipróbálnak jósnőtől kezdve mindent, akkor ez miért nem ér meg egy próbát? Vagy még azt is annyival jobb elhinni az embernek, hogy halál után semmi sincs?! Akkor meg ugyan mi értelme egy-egy életnek... Akkor tényleg semmi nem lenne...

2010. márc. 6. 12:46
 12/40 anonim ***** válasza:
39%

12:46

Szerintem először olvass utána dolgoknak, különben csak magadat égeted.

Az evolúciónak nem az a lényege, hogy minden szuperintelligens lénnyé alakuljon. Egy egysejtű épp úgy lehet sikeres és életképes, ahogy egy állat, vagy ember. Ez nem csak az intelligenciától függ.

"Miért nincs még egy ősrobbanás, hogy lehet hogy csak a Földnek volt ekkora mázlija?"

Ezen én is gondolkodtam és arra jutottam, miért ne történhetett volna? A világ végtelen tér, aminek csak borzasztó kis területét foglalja el az univerzumunk, és még ennek a térrésznek sem látjuk át a teljes kiterjedését. Miért ne lehetne valahol elérhetetlenül messze az érzékelőink hatótávolságán kívül egy másik univerzum? Vallásos vagy. Neked is értened kell a végtelen fogalmát. Elvégre egy végtelen hatalmú istenben hiszel.

A bolygók kialakulása is egy rég levezetett dolog. Ajánlom ennek is nézz utána. Nem olyan elvont dolog.

Nem sántít ebben semmi, csak tájékozódni szentírásoktól független forrásokból is.

Az ősrobbanás egy elmélet. A világegyetem tanulmányozása során alkották meg, és tudósok ezrei dolgoznak a bizonyításán. Ha nem sikerül, megalkotnak egy új elméletet. Ha találunk egy elfogadhatóan bizonyíthatót, jöhet a következő kérdés. (Mi volt előtte?)

Arra a részre nem reagálnék, amiben más vallásokat kritizálsz. Logikusan gondolkodó embernek tartom magam, és a vallásokban nincs logika, ez alapján számomra minden vallás ekvivalens.

Szerintem az életed elég üres lehet. Az élet értelme nem a halál és a másvilág. Számomra az élet értelme a család, szeretet, boldogság. Azok az emberek adnak értelmet az életemnek, akikért önzetlenül képes vagyok áldozatot hozni. Hé! De nem ezt tanítja Jézus is?

2010. márc. 6. 13:07
 13/40 anonim ***** válasza:
69%

Tény, az ősrobbanás sosem érdekelt, mert teljesen biztos vagyok a Biblia tanításában. Ha most butának elvakultnak vagy ilyesminek találsz, oké, nyugodtan, lehet annak tartani. Nekem ez így jó.

Az élet értelme részre azért még realgálnék. Fogalmad sincs az életemről, úgyhogy nagyon szeretném ha ilyen téren nem is próbálnál találgatni. Az üres élet is relatív, de nagyon örülök, hogy nem a buli, pia meg ilyen dolgokra kezdtél rá. Látom, hogy valójában teljesen hasonló dolgok számunkra az értékek. Nem fogod elhinni, de nekem is nagyon fontos a család, nagyon szeretem őket, rengeteg időt próbálok velük eltölteni. Pl ha nézünk egy karácsonyt, nem tudom, hogy aki nem hisz Istenben, milyennek képzelheti el a hívő emberek karácsonyát, lehet hogy dögunalmasnak vagy rossznak, mert belőled is rögtön ez jött ki, hogy milyen üres életem lehet. A mostani karácsonyom is csodálatos volt, együtt voltam a családommal, békességünk volt. Sajnos nem lehet minden napom tökéletes, mégiscsak emberből vagyok, de nagyon jó érzés, hogy van, Akire mindig számíthatok - és képzeld el, tényleg lehet Rá számítani. Azt viszont nem tudom, hogy komolyan gondoltad e, hogy állandóan a túlvilággal foglalkozok, hogy amellett nincs is életem. Hisz Jézus élete sem olyan volt itt a Földön, neki is rengeteg tanítása vonatkozik a földi életre, és a legfontosabb a szeretet. Nyugi, nem akarok most itt tovább menni, tudom, hogy téged a vallásos rész nem érdekel, ezért itt most megállok. :)

2010. márc. 6. 13:29
 14/40 anonim ***** válasza:
59%

"Vagy még azt is annyival jobb elhinni az embernek, hogy halál után semmi sincs?! Akkor meg ugyan mi értelme egy-egy életnek..."

Emiatt mondtam amit mondtam, mert ez így olyan, mintha azt mondanád, hogy ha nincs más világ nincs értelme élni. Számomra van.

2010. márc. 6. 13:43
 15/40 anonim ***** válasza:
48%

A racionális megközelítésre (11:11): de, éppen hogy nem dől be. Akkor dől be, ha nem ismered eléggé, de ilyenkor a kvantumelmélet, vagy bármi más racionális dolog is "bedől". :P

Nehéz megérteni Isten áldozatát, és a gondolatmenetét. Talán nem is lehet. Elmondom, hogy mit gondolok erről. (Ezt nem az álszerénység mondatja velem, hanem szeretném, hogy világos legyen: nem képzelem azt, hogy valamiféle igazság birtokosa lennék, mindössze racionális gondolatmenettel végiggondolva a Biblia szerint történteket, nekem ez a magyarázat "jön ki", látszik a leginkább logikusnak.)

Pár gondolatmenet, a végére talán összeáll.

1. A szövetségek

Isten többször is ajánlott szövetséget. Az elsőt az egész emberiséggel (Ádám+Éva) kötötte, ez az emberpár hiszékenységén és nagyképűségén elcsúszott. Isten jól szerződést bontott velü(n)k, kivágta a társaságot az Édenből, és azóta szokás meghalni is. A második és még több ajánlat is a zsidókhoz kapcsolódik, rendre felrúgtuk/felrúgták az ajánlott és egyszer elfogadott szövetséget az emberek. Az utolsó szövetsége az "új és örök szövetség", amit Jézus hozott nekünk.

2. Az áldozatok

Szinte minden vallás (a természetiek jó része is) alapvetésként tartalmazza, hogy a felsőbb hatalomnak adni kell valamit, hogy kapjunk, vagy hogy legalább békén hagyjon, ne bántson. Az ószövetségi zsidók állatokat áldoztak Istennek, meglehetősen véres formában. (Bár az inkák (vagy maják?) élő emberből kitépett szíves húzásának a nyomába sem érnek.) Egyszer-kétszer emberáldozat is szóba került (Izsák), de ott Isten megállította a folyamatot, ha már egyszer ötödik parancs. Végül az új szövetségben Isten önmagát "áldozta fel". Azért az idézőjel, mert Isten lelke nem halt meg, csak Jézus emberi teste.

3. Jézus = Isten lelke embertestben

A Szentháromság egy érdekes dolog. Leginkább úgy tudom elképzelni, mint egy valami térbeli test különféle síkokra eső vetületét, árnyékát. Mivel az emberi gondolkodás elég véges (ha más nem, a kvantumelmélet jól megmutatja az ún. racionalitás világában is), nem tudjuk Istent elképzelni rendesen. Ezért aztán kreáltunk magunknak egy ilyen képet, amiben trónol az égben a kaporszakállú, ül a jobbján a bociszemű borzas, felettük meg repked a galamb. (Bocs, ha ez sértő volt valakinek.)

Nos, nekem az a véleményem, hogy Jézus egy olyan emberi test, akiben kezdettől Isten lelke volt, de az ember mivolta következtében a lélek isteni természete nem a teljes fényében nyilvánult meg, hanem emberi vonásokon, viselkedésen keresztül. (Az külön izgalmas kérdés, hogy (az emberi módon gondolkodó) Jézus hogyan jut el a felismerésig, hogy benne Isten lelke van. Az egyértelmű, hogy eljut, ezért is tudja végigcsinálni.)

4. Isten mindenhatóságának axiomája

Isten mindenható, ami azt jelenti, hogy bármilyen (már meglévő) információt képes beszerezni, és bármi bekövetkezésének a valószínűségét képes tetszése szerinti mértékben módosítani. (Ez *NEM* ellentétes a kvantumelmélettel!)

5. Konklúzióféle

Isten látta, hogy az emberekkel bármit csinál (büntet, alkudozik, csodákat tesz, stb.), nem ér el érdemi eredményt az egymással való viselkedésükkel kapcsolatban. (Mert a vallásnak nem az az igazi tétje, hogy Istennel hogy viselkedünk, hanem az, hogy egymással.) Végül azt a megoldást választotta, amiből ő is tanulhat, ő is jobban megértheti az embereket, egyúttal óriási erkölcsi értéke, s így hatalmas tanító ereje is van: szimpla, halandó embertestben közénk jött, mindenfajta hatalom nélkül, csupaszon. Az egyetlen fizikai különbség az volt, hogy bizonyítékul tett néhány csodát, a lelki különbség pedig a kommunikáció módjában ("úgy tanít, mint akinek hatalma van"), és a bűnök következetes elutasításában, de megbocsátásában állt.

Jézus kínszenvedése és halála (és itt a kínszenvedés talán még "izgalmasabb", mint a halál, hiszen a Lélek a kínokat "egy az egyben" átélte, míg a halál igazából őt nem érintette, csak a testet) tehát az emberi természetből fakadó szükségszerűség volt. Éppen ezért hogy úgy mondjam, csacsiság Júdást, a főpapokat, vagy a zsidó népet jobban utálni emiatt, mint saját magunkat - hiszen Jézus azért szenvedett és azért halt meg, mert mi emberek vagyunk olyan természetűek, amilyenek. Azért történt mindez, hogy aki képes és hajlandó rá, tanulhasson belőle, megtanulhassa nem gyűlölni az ellenségét, az ellenfelét, az ellenlábasát, a szülőjét, a miniszterelnökét, a miniszterelnökjelöltjét - szóval bárkit. Megtanulhassa a saját érdekeit háttérbe szorítani, ha azt látja, hogy valaki még nála is nagyobb bajban van. (És ilyet azért mindnyájan sokat látunk.) Megtanulhassa tisztelni a másik embert - nem azért, mert az több, mint ő, hanem mert ugyanolyan, vagy csak mert ő is Isten teremtménye. Bár a tanításban közvetlenül nincs benne, de ezen a gondolatmeneten meg lehet tanulni tisztelni minden élőt, sőt mindent, amit az ember tudata képes befogni.

2010. márc. 6. 14:20
 16/40 anonim ***** válasza:
69%

Olvasva itt a hozzászólásokat, bennem 1db kérdés merül fel (lehet, hogy ki kéne írni "nagyban").

Szóval, sokan mondják, hogy a gonosz ereje abban rejlik, hogy elhiteti, hogy nem létezik. Ez eddig még logikus is, hiszen magyarázható vele, hogy miért nem látott senki sem egy patás ördögöt mászkálni az utcán.

DE akkor Isten miért nem "nyilvánul meg" egyszer sem??? Ha ezt megtenné, akkor már nem lenne semmi kétség, hogy létezik-e, igaz-e a Biblia, van-e túlvilág és hasonlók...

2010. márc. 6. 18:30
 17/40 anonim ***** válasza:
50%
Jézusnak ez volt a sorsa,Isten pedig nagyon is jól teszi,hogy titkolja azt a dolgot,amire rákérdeztél,mert csak úgy tudunk figyelni a matek órán,ha közben nem az irodalom jár a fejünkbe..szóval most nem tudhatod a dolgot,mert nem fejlődnél semmit,pedig ez a cél..
2010. márc. 6. 18:34
 18/40 anonim ***** válasza:
57%

Kedves Kérdező!

Igen, ezzel én is foglalkozom, én egy nézetet képviselek, amelyt a Szent-Háromság tanból, és az omnipotencia elemzéséből vontam le.

Az én véleményem

Isten nem egy inviduum, hanem 3 közös harmóniája, és tökéletessége. [link]

Csak ebben a harmóniában tökéletes, vagyis Isten az Isten, máshogy nem. Saját magát önmegtagadni nem képes, alapvető saját maga által létesített törvényt az igazságosság erénye tekintetében nem vissza vonni nem tud. Bizonyos parancsokat ad Isten nekünk, miként mehet ez meg ez a mennybe. Isten megteremtette az embert, szabad akaratot adott, megmondta, ha ezt elfogadod, a paradicsomban maradhatsz. Nem így tett. Ezért a világnak a sorsa (ez a fogalom természetesen nem létezik) lefelé indult. Kiválasztott egy népet, amely számtalanszor ellent vetett azoknak az örök parancsoknak, amelyet még nekik adott. A világ pusztulásnak indult, a sorsa, ha Jézus nem szenvedte volna végig a MI bűneinket, akkor elpusztultunk volna, mert az, amely nem tökéletes, az nem örök, hanem csak ideig maradhatott volna fenn (a semmibe elpusztultunk volna), és mivel elkövették a bűnt már nem lehettünk volna Istennel. Az a sok bűn. Isten óriási döntést hozott. Leküldte, a perfekcióból Jézust, amely ad még EGY esélyt, úgy, hogy ezeket az erényeket tartsad be. Ha azonnal befogadták volna, a Megváltás úgy is megtörténhetett volna, de a farizeusok és az irigyek keresztre feszítették. Ezzel az összes mocskot magára válallta, vagyis helyettünk bűnhődött meg Jézus, mert csak így menthetett meg minket, az örök pusztulástól. Néha könnyekre fakadok, amikor ezt kell mondanom. Végig kellett csinálnia SZERETETBŐL, hogy minekünk egy újabb esélyt adjon.

Üdv. Téosz

Jézusnak azért kellett ennyit szenvednie, hogy a

2010. márc. 6. 19:54
 19/40 anonim ***** válasza:

Olvassátok ezt el:

[link]

2010. márc. 7. 00:21
 20/40 Kiss Éva Judit ***** válasza:
31%

Csak nagyon röviden írok Neked, mert ez a téma ennél szövevényesebb. A Biblia 2000éven át íródott, és olyan összefüggések vannak benne, amit így leírni túl hosszú lenne.

Válasz: nem Isten az ura a Földnek!Jel.12:9

Az ember, és Sátánnak saját magának köszönheti, hogy ez lett. Ezt nem lehet csak úgy elsöpörni, mert akkor az lenne a válasz, hogy ha hagytad volna, hogy éljenek úgy ahogy akarnak, akkor bebizonyíthatták volna, hogy Isten nélkül is megy minden rendesen. Isten inkább hagyta, hogy próbáljuk ki. Ez lett belőle. A történelem ismétli önmagát. Egyetlen földi hatalom nem tud segíteni az embernek. A vallások félremagyaráznak, titkolnak. Egyetlen út maradt: Isten szava a Biblia. Nem mindegy, hogy melyik! Mert a vallások sajnos sokat rontottak a kanonizáció során.

Ha beleveted magad a Bibliába rájössz, hogy egyetlen egy dolog az ami titkos: a Dátum! Amikor Jézus Krisztus megvívja a harcot: Armageddon. A többi minden benne van. M I N D E N. Ebben biztos lehetsz.

2010. márc. 7. 07:53
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!