Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Hogyan nevezhetem meg a...

Hogyan nevezhetem meg a világlátásomat, ha semmiféle vallásban és természet felettiben nem hiszek, de nam akarom hogy a magukat ateistának nevező hisztériázó őrjöngő vallási-fundamentalizmus jellegét mutató egyénekkel összemossanak?

Figyelt kérdés

2015. jún. 15. 20:46
1 2 3 4 5
 21/45 anonim ***** válasza:
70%

Ha nem hiszel istenben, akkor definíció szerint ateista vagy. Hívhatod magadat kiskutyának is, de attól még nem leszel kevésbé ateista. Ha azt akarod, hogy ne mossanak össze az olyan ateistákkal akiket nem kedvelsz, akkor ne viselkedj úgy mint ők.

Amúgy gyakori alternatívák:

agnosztikus (nagyjából ugyanaz mint az ateista)

racionalista/racionális (vagyis a logikát tartod a legfontosabbnak)

materialista/naturalista (nem hiszel a természetfölöttiben)

szkeptikus (nem hiszel olyasmiben, amire nincs bizonyíték)

"az ateizmus is egyfajta vallás, legalábbis vallásos jelleget mutat, prekoncepció, fanatizmus, stb "

Az ateizmus az istenhit hiányát jelenti. Ez a szó definíciója. Békélj meg vele, ha nem hiszel istenben, akkor ateista vagy.

2015. jún. 16. 15:57
 22/45 A kérdező kommentje:
az agnosztikus-t fogom választani, ez elvileg olyan ateistát jelet aki nem zárkózik el a lehetőségtől hogy egy vallásnak igaza lehet, kicsit puhítok a szkepszisemen és már frankó is :)
2015. jún. 16. 16:15
 23/45 A kérdező kommentje:

na még pár dolog:

a keresztények nem pusztították el a tudományos eredményeket, lehet hogy volt példa, de nem pusztították el ,sőt másolták is őket, a felvilágosodás egyik motorja az volt ,hogy menteni kellett a kolostorokból a könyveket ahogy a törökök és az arabok nyomultak előre, mert a muszlimok szerették őket elégetni, és közben sokan elkezdék őket olvasni, még addig csak szerzetesek olvasták és ők is gyakran csak másolás alatt, egyidejűleg megjelent a nyomtatás így könnyen terjeszthetőek lettek

ez hozta a felvilágosodással a tudományos fellendülést, és a művészetbe a reneszánsz időszakot, valamit az ógörög filozófia feltámadását, tehát sokáig új dolgokat nem igazán fedeztek fel ,csak újraolvasták az ókoriakat, amit ugye nem tehettek volna ha a keresztények megsemmisítik... amire lett volna 150 évük legalább miután a római császárság és az egyház összefolyt, és kölcsönösen elcseszték egymást

a nácik bár mint mondtam tényleg hajlottak misztikus irányba, de ateisták voltak, Friedrich Nietzsche filozófiáját valósították meg gyakorlatban, ennek a része volt, hogy igyekeztek a keresztényeket hazugságokkal megtéveszteni. Friedrich Nietzsche pedig AZ ateista filozófus.

A kommunisták nem az ateista ideológia jegyében cselekedtek? Te nem olvastál/hallottál semmit akkori emberekről? Az én nagyapám mondhatni bújtatott vallásosokat, ami azt jelenti ,hogy engedte, hogy a házában kereszteljenek, szertartásokat tartsanak, ment is érte Recskre, a nagybátyámat keresztelő lelkészt is elvitték, utána nem lehet tudni mi lett vele...

mindez miért? Mert nincs Isten, és ha kell ezt a büntetőtáborban fogja megtanulni az ember.

jézus életéről magyarul pl a Claudius az isten c. forráskötetben is olvashatsz egy kortárs forrást8Josephus egy kicsit későbbi, igaz ő már felnőtt férfi volt jézus életében de öregemberként írt), de még van sok hely ahol említik, zsidók és rómaiak is

szerintem az ateizmus igenis horoz vallásos elemeket, pl egy vallásos ember mindent ki tud magyarázni úgy hogy végülis az ő vallását támassza alá, és nem érdekli mekkora marhaságot beszél, ez sok ateistára is igaz, nem mondom hogy vallás, de azt igen hogy sok ateista pont olyan mint a vallásos emberek akiket csesztetnek

a hittan meg nem rontja meg az ember jobban mint bármi amit nem akar, van akit nyomaszt egy templom mert kiskorában kötelezték rá, én meg sokáig rettegtem a bicikliktől, mert apám meg akart tanítani, de nem ment, és iszonyú nagyokat estem, gyakran véreztem is mert a beton bizony felséri a bőrt... aztán megtanultam 12 évesen és azóta szeretek :D

2015. jún. 16. 16:36
 24/45 anonim ***** válasza:
63%

"a keresztények nem pusztították el a tudományos eredményeket"

Nagy általánosságban nem, az igaz.

De néhány területen nem hagyták fejlődni a tudományt.

"a nácik bár mint mondtam tényleg hajlottak misztikus irányba, de ateisták voltak"

Ez nem igaz, csak szeretnék a hívők. Ugyanúgy, mint ahogy Einstein ateista volt - őróla pedig szeretnék, ha hívő lenne.

"Friedrich Nietzsche filozófiáját valósították meg"

Ez igaz - és ennek ellenére vallásosak voltak. Ebből a filozófiából csak kiemeltek elemeket, nem vették át az egészet.

"A kommunisták nem az ateista ideológia jegyében cselekedtek?"

Nem.

Az igaz, hogy sok közülük ateista volt - csakhogy az ateizmus az nem egyenlő a kommunizmussal, egyik irányból sem. A kommunisták GYAKRAN választják filozófiájuknak az ateizmust, mert nem tűrnek urat maguk fölött.

A vallást nem üldözték, inkább az egyházat. Nem tűrték a konkurrenciát (sem).

"jézus életéről magyarul pl a Claudius az isten c. forráskötetben is olvashatsz egy kortárs forrást8Josephus egy kicsit későbbi, igaz ő már felnőtt férfi volt jézus életében de öregemberként írt), de még van sok hely ahol említik, zsidók és rómaiak is"

Mondjál olyat, aki újat is írt a Bibliához képest, és még bizonyíték is van rá!

"szerintem az ateizmus igenis horoz vallásos elemeket"

Ezt megint félremagyarázod.

Az, hogy néhány ateista EMBER hordoz vallásos elemeket - MÉG MINDIG nem jelenti azt, hogy az ateizmus is hordozna.

NEM HORDOZ, békélj már meg vele.

"igen hogy sok ateista pont olyan mint a vallásos emberek akiket csesztetnek"

És?

Ez csak azt bizonyítja, hogy akár vallásos is lehetne.

"a hittan meg nem rontja meg az ember jobban mint bármi amit nem akar"

Téged lehet, hogy nem.

Sokan mások is kibírták... sok embernek pedig nagyon rosszat hozott. Gondolkodásban, jellemben, mindenben.

Örülj neki, ha a te képességeidet nem korlátozta... remélhetőleg. Ahogy az érvelésedet és a tudásodat nézem, azért vannak kisebb gondok.

Az ateizmus viszont nem korlátoz semmiben, hanem éppen hogy gondolkodásra nevel. Ez a felnőtt, gondolkodó ember életszemlélete.

2015. jún. 16. 16:54
 25/45 anonim ***** válasza:
81%

Az ateista sem feltétlenül zárkózik el a lehetőségtől hogy a vallásoknak igaza lehet. Egyesek igen, mások nem. Az hogy nem hiszel istenben egy rendkívül tág dolog. Tartalmazza azt is, aki vallásos szinten vallja hogy nincs isten, azt is akit egyszerűen csak nem érdekel a kérdés. Lehet valaki tudományos, filozófiai, ideológiai (pl kommunista), vagy csak "ehh, kit érdekel" alapon is ateista. Biztos vagyok benne, hogy ha keresgélsz, akkor simán találsz olyan ateistát, aki neked tetszik. Az ateisták messze a legsokszínűbb "közösség". Olyannyira, hogy nem is igazán lehet őket egységes közösségnek nevezni.

A keresztények sokszor elpusztítottak tudományos eredményeket. A leghíresebb Galilei, akit máglyával fenyegettek ha nem vonja vissza nyilvánosan az állításait. Persze másoknak meg a kereszténység adott inspirációt a tudományos kutatásukhoz.

A nácik nem voltak ateisták. Egyes vezetőik igen, de a vezetés nagyrésze és a nép keresztények voltak. Leghíresebb példa, hogy minden katona övcsatján szerepelt a "Gott mit uns", vagyis kb "isten velünk van" felirat. 1939-ben a német lakosság 1,5%-a volt ateista, úgyhogy azért a nácikra általánosságban azt mondani hogy ateisták egyáltalán nem helytálló.

Nietzsche filozófiájához meg semmi közük nem volt. Olvass Nietzsche-t, semmi náci vonás nincs benne. Lehet hogy hivatkoztak egyes mondatokra amiket leírt kontextus nélkül, de alapvetően egyáltalán semmi közük nem volt a filozófiájához.

A kommunisták ateisták voltak többségükben. De erre kenni a keresztények üldöztetését egy olyan rezsimben, ami gyakorlatilag kivétel nélkül mindenkit üldöztetett szerintem egyszerűen butaság. Üldöztek ha nemzetiségi kisebbség voltál, vagy nemzetiségi többség, vagy városi, vagy falusi, vagy gazdag, vagy liberális, vagy konzervatív, vagy akár a rossz fajta kommunista. Igen, akkor is üldöztek ha keresztény voltál. Mivel kb mindenkit üldöztek.

2015. jún. 16. 16:58
 26/45 A kérdező kommentje:

nem hagyták fjlődni, na ez már mindjárt más! A boncolást pl tiltották.

Einstein nem volt vallásos, de ateista sem, na rá igazán illik az agnosztikus kifejezés...

A kommunisták, nem az ateizmus miatt cselekedtek és ne ma vallást üldözték, ne ahargudj, mint írtam is a saját családom is megtapasztalta, hogy de a vallást és azért mert atesiták, és még ismerek sok embert akit kisebb nagyobb atrocitások értek azért mert nem volt ateista, börtöntől kezdve a kényszermunkán át addig hogy valamilyen állást nem kapott, meg, igen nyíltan feltették a kérdést "hisz Istenben?"

itt jön az h ateisták tényeket nem ismernek el :D látod? te sem :D Pedig nyilvánvaló, itt közöttünk is élnek emberek akik ezt megtapasztalták, dokumentumok is vannak bőven.

én nem jártam soha hittanra, sok embert ismerek aki igen ,de én nem jártam

másik hozzászólónak:

igen tudok az övcsattról, írtam is, hogy a nácik felhasználták a vallásosságot, ahogy sok minden mást is amit később szemenköptek, ez nem oppurtunizmus, hanem előre elgondolt terv volt, Hitler azt tervezte, hogy a vallást amég lehet kihasználja, a háborús időszak alatt szép fokozatosan elsorvasztja (ezt el is kezdte) majd végül a békés időszakban kiirtja a maradékát. A helyére pedig a vezérkultuszt akarta beillszeteni (ezt el is kezdte). Ha érdekel részletesebben, olvasd el Goebbels naplójához írt bevezetést, ill a naplóban is sok a forrás és a lábjegyzet hozzá. Olvasd el a hitler rejtélyt, abban is van szó a témáról. Még esetleg McCullokh professzor reformáció története c. könyvének a vonatkozó fejezete lehet érdekes.

Illetve hát forrásként mi más mint Hitler könyve a Harcom (main kampf)

ez a fajta hozzáállást, hogy simán hazudnak a népnek és mondhatni tárgyként hazsnálják őket, holott elvileg za egész róluk szól és értük van, szerintem szintén a már említett filozófus eszméinek gyakorlai megvalósítása.

és egyébként nem azért ő AZ ateista filozófus, mert húdenagyon letagadta, hogy van isten, hanem mert ő az egyetlen aki TÉNYLEG felmondja a vallásos ideológiát, és nem csak isten nélküli kereszténységet akar, mint sok elődje, nem álmodozik utópiákról, ellenkezőleg, feltette kérdést, hogy "miért is addig terjed a szabadságom amég nem árok vele másnak? Miért is nincs jogom ártani neki ha érdekem úgy kívánja?" stb

Amúgy Galileinek nézz utána, durva élettörténete van, és ő sem alkotott újat, csak belátta hogy az ógörögöknek igaza volt :D ( ő is olvasott ugye)

2015. jún. 16. 17:23
 27/45 ceri ***** válasza:
42%

Én olvastam a vitádat kérdező, és 99 %-ban egyetértek veled.

Annyit mondanék vagy inkább kérdeznék -muszáj magad besorolni bármelyik falkába is?

Ami meg a természetfelettit illeti -ami 10-20 éve természetfelettinek tűnt, abból sok minden ma már nem az, pedig az ateisták között sok habzó szájú akadt, aki ... Szóval az emberek szeretnek címkéket aggatni másokra, és persze csakis dehonesztálókat. Biztos ettől boldog a lelkük.

Te csak legyél nyitott -akár arra is ami első pillanatban hülyeségnek tűnik. Nem baj az ha néha árnyékra vetődik az ember. Csak az nem téved aki nem csinál semmit. Még mindig jobb néha melléfogni, mint szemellenzősen beállni birkának bármelyik oldalra is.

Én sem nevezem meg a világlátásomat, és egész jól megvan név nélkül.

Bizony az ateizmus is hit, bárhogy csűrjük, csavarjuk is a definíciókat.

""Persze a gyerek kényszerítése hittan órára valamennyire ez a kategória, de azért nem számolnám ide."

"Mert? "

Mert ilyen alapon minden tárgyat oda lehetne venni. Haszontalanok a gyerek szempontjából, sőt birkává nevelnek. Beleerőltetnek a gyerekbe egy csomó s...t, amire egyáltalán nem kíváncsi. Az egész oktatás arra predesztinál, hogy simulj be, fogyassz, egyél, igyál, közösülj -igaz, nem oktatják az oviban vagy az iskolában az utóbbinak a módozatait- egyszóval ne gondolkozz, ne akadékoskodj. És ahogy elnézem 15-20 év alatt sikerül is jó kis zombi alattvalókat nevelni. Ehhez képest mi az a hittanóra? Bizony az európai kultúrának része a judeo-kereszténység (sajnos) -ha tetszik ha nem. Éppugy nem tudjuk kivágni magunkból, mint mondjuk a hüllőagyat, mert része a szellemi evolúciónknak.

2015. jún. 16. 17:45
 28/45 anonim ***** válasza:
68%

Az én családom meg megtapasztalta, hogy azért éri hátrány, mert nemesi felmenői vannak. A másik ágról pedig azért, mert földművelő felmenői vannak. A kommunisták tényleg abszolút mindenki ellen voltak, nincs olyan csoportja a társadalomnak aminek nincsenek rossz tapasztalatai velük. Még a kommunisták is utálták egymást. Nyilván a vallásokat IS üldözték. Ahogy mindenki mást is, aki nem bólogatott elég mélyen.

Hitler vallásossága nem egyértelmű tudtommal. És nem is nagyon érdekel.

Azt írtad, hogy a nácik ateisták voltak. Nem voltak. Egyesek azok voltak a vezetésében, mások nem, de a nép keresztény volt. És rengeteg ateista csoportot is betiltottak, illetve őket is üldözték, mert a kommunizmussal mosták össze a teljes ateizmust. Vagy neked a "nácik" az csak Hitler és legközelebbi bizalmasai?

Te olvastál egy összefüggő oldalt Nietzsche-től, vagy csak szövegkörnyezetből kiragadott idézeteket?

2015. jún. 16. 17:56
 29/45 ceri ***** válasza:
33%

"Az ateizmus viszont nem korlátoz semmiben, hanem éppen hogy gondolkodásra nevel."

Hahaha. Minden olyat kizár amihez istennek köze lehetne. Mindegy milyen ateista vagy. Ha nem számolsz vele mint lehetőséggel akkor azért, ha meg tagadod, akkor főleg.

Hawking is nyitottan állt a kérdéshez -mert gondolkodó ember nem is tehet mást- aztán valamire jutott, de közölni csak egyet tudott:

Azt, hogy "NEM SZÜKSÉGES" és nem azt, hogy nincs. Persze felületes embernek ez a 2 ugyanazt jelentheti.

2015. jún. 16. 17:57
 30/45 anonim ***** válasza:
63%

"...if there were a God, which there isn't. I'm an atheist."

- Stephen Hawking

[link]

[link]

Én ateistaként nem mennék odáig, hogy egyértelműen kijelentsem, de ha már rá hivatkoztál, ő egyértelműen úgy gondolja hogy nincs isten.

2015. jún. 16. 18:07
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!

Adataid védelme fontos számunkra!

Mint a weboldalak többsége az interneten, honlapunk működéséhez és célzott hirdetések megjelenítéséhez mi és hirdetési partnereink is cookie-kat tárolunk az általad használt eszközön. Ahhoz, hogy ezt megtehessük, a hozzájárulásod szükséges. Erről az adatvédelmi tájékoztatónkban részletes információkhoz juthatsz, illetve bizonyos cookie-k használatával kapcsolatban további lehetőségeid vannak.