Milyen indokkal ítéli el Isten az embert?
Levezetem,hogy mire gondolok:Isten képmásai vagyunk,a Biblia szerint.Isten hárította magától a felelősséget,mikor az ember vett a fáról;Mindenki meg lett büntetve jól,de Isten maga nem vállalt fel semmit az egészből,miközben tőle indultak el a gyökerek;Tudta,hogy az ember hajlik a csábításra.Nem volt kötelező kiraknia azt a fát,de kirakta,pont a kert közepére,a legláthatóbb helyre,hogy piszkálja az ember fantáziáját.Azt is sejtette jól,hogy mi fog történni,mivel előre látó.
Tehát amikor az ember vett a fáról,akkor és elhárította magától a felelősséget,akkor ugyanazt csinálta mint teremtője,mivel ez volt benne a "programjában"
De mégis csak az ember volt a rossz...
Ugyan, ugyan, te nem hasítanád baltával ketté a kedves gyermekedet, ha a rohadt kölyök mosatlan gyümölcsöt enne?
Ha szereti az ember a csemetéjét, akkor meg kell tennie.
Esetleg világgá zavarod az átkozottat, hiszen felelős a döntéséért az átkozott fattyú. Dögöljön meg a pimasz, abból majd tanul.
"Megadta a lehetőséget, hogy az legyen az ember ami akar. Dönthet. Ha nem dönthetsz, az neked jobban tetszik?"
De egyszerű ezt leírni, igaz? A probléma annyi, hogy te egy tapasztalt ember vagy, Ádám viszont a Biblia szerint egy csecsemő (vagy jobb esetben egy 3 éves kisgyerek) tudásával és tapasztalatával ért fel. Tehát aki ezt mantrázza, az gondolkodjon el rajta, hogy egy maximum 3 éves kisgyerek be képes-e látni, hogy mi az ami számára hasznos, és mi lesz káros, ha megteszi. Ha azt mondja, hogy igen, képes belátni, és felelősséget vállalni a tetteiért, döntéseiért, akkor vajon miért nem bízza rá akár az életét egy 3 éves kisgyerek döntéseire? Ha viszont akként vélekedik, hogy egy 3 éves kisgyerek nem képes még felelősségteljesen cselekedni, akkor vajon miért várja el, hogy Ádám felelősségteljesen tudjon dönteni az életére, a jövőjére és az egész emberiség életére nézve?
Enyhén szólva is nevetséges egy 3 éves gyermek szintjén álló embertől ilyet elvárni, szerintem. Akkor Isten miért várta ezt el Ádáméktól, a fáma szerint?
Isten adott választási lehetőséget az embernek. Az ember választott. Mi ebben a tragikus. Naponta ugyanezt tesszük amikor alternatívák közül választunk. Döntünk és viseljük a következményeit. Az anyagi (földi) lét erről szól ellentétben a paradicsommal vagy édenkerttel.
Ezt én nem isten büntetésének fogom fel, hanem a szabadság kiterjesztésének az ember irányába. Az ember pedig élt a lehetőséggel. Nem az unalmas paradicsomot választotta, hanem a küzdelmes, de nagyobb szabadsággal járó földi életet. Én így értelmezem a történetet. Nincs itt szó semmi gonoszságról. Olyan ez, mint amikor a gyermek elhagyja a biztonságos szülői házat, és saját útját kezdi járni. Az út göröngyös, de legtöbbünk mégis ezt választja, mert dönteni kell. Mégpedig a között, hogy szabadon a saját utunkat járjuk, vagy maradunk a biztonságosabb gyámság alatt.
"A probléma annyi, hogy te egy tapasztalt ember vagy, Ádám viszont a Biblia szerint egy csecsemő (vagy jobb esetben egy 3 éves kisgyerek) tudásával és tapasztalatával ért fel."
Honnan veszed ezt?
Itt vagyunk 7 milliárdan. Ez így önmagában azt bizonyítja, hogy Isten és Ádám jó döntést hozott. Ádám pont annyi tudással rendelkezett, amennyi ehhez az állapothoz elvezetett.
A paradicsomba pedig mindenki előtt nyitva az út ha befejezzük ezt a (földi) anyagi játékot. Ehhez pedig a lehetőség mindenki számára adott bármikor.
"A Fa szinbólikus jelentéssel lett oda téve
Fa olyan volt mint a modern értelmezés szerint egy király kezében a jogar
vagy is Isten uralkodásának kizárolagos jogát jelentette, s amig nem nyulnak hozzá, elismerik azt"
Ez nem változtat azon,hogy az ember számára jól látható,elérhető helyre lett kitéve,miközben Isten tisztában volt vele,hogy jó eséllyel hozzányúlnak a fához.Isten ebben mégsem vállalt semmilyen felelősséget.
"S a Teremtő megelőlegezte a bizalmat a teremtményeinek, ennél fogva nem jó kifejezés, az, hogy "tudta a csábitásra hajlamot"
hiszen minden teremtményeinek bizalmat szavazott, és ezért nem használta az előre látás képességét,"
Nem jó kifejezés? Tehát szerinted nem tudta,hogy az embernek hajlama van rá?
Azért azt te is érzed,hogy ingatag az érvelésed.Nincs olyan,hogy direkt nem használta az előrelátási képességét.Most akkor előrelátó,vagy nem? Ha direkt nem használja,az azt jelentené,hogy előre tud valamit,amivel nem akar szembenézni,és inkább homokba dugja a fejét.Valahogy így:"Én megadtam a bizalmat,engem nem lehet kérdőre vonni,kérem én nem is láttam előre semmit"
Tehát itt megint csak a felelősség hárításról van szó.
Bizalmat éppen szavazhatott az embernek,csakhogy itt jön be az,ami miatt nem valós az érvelésed:Ha Isten tudta,hogy természetéből fakadóan elbukhat az ember,akkor
milyen alapon ítélkezett fölötte?
Ez az az eset,hogy megalkot valamit,aminek ismeri a tulajdonságait,aztán előáll egy elvárással,amiről pontosan tudja,hogy marhaság,mert jó sansz van rá,hogy nem fog bejönni.Aztán pedig bedühödik a teremtményeire,megbünteti őket azért,mert nem jött be...
Te komolyan ennyire butának képzeled el a teremtőt?
szia
Ádám nem volt tapasztalatlan, mert Isten mindent elmagyarázott neki, és elmondott mindent amit tudnia kell, hogy felelősséggel tudjon szabad döntést hozni.
Ha annyira gyernek szinten lett volna, akkor nem adott volna Isten olyan felelősség teljes munkát, hogy népesitse be utódokkal, és tegye szép kertszerű otthonukká a Földet, amire egy mintát is adott, ahova helyezte őket.
ceri # 13/15
Egyetértek veled,Bibliai szempontból viszont itt az hibádzik,hogy a szabad döntés nem isteni ítéletet kellene,hogy vonjon maga után,hanem következményeket.
"a szabad döntés nem isteni ítéletet kellene,hogy vonjon maga után,hanem következményeket"
A kettő tök ugyanaz. Amiről te azt gondolnád, hogy egyszerű következmény, az nem más, mint Isten előre beprogramozott ítélete. Például ha elesel, előre beléd programozta isten az ítéletét, hogy fájjon.
"Honnan veszed ezt?
Itt vagyunk 7 milliárdan. Ez így önmagában azt bizonyítja, hogy Isten és Ádám jó döntést hozott. Ádám pont annyi tudással rendelkezett, amennyi ehhez az állapothoz elvezetett."
Végül is a náci internálótáborokban sínylődő zsidók is vélekedhetnek úgy, hogy minden szép és jó, mert még élnek. De ha a keresztényeknek ez így pont tökéletes, akkor azt nem értem, hogy miért sápognak mindig, hogy jelenleg a gonosz uralkodik a világon?
"A paradicsomba pedig mindenki előtt nyitva az út ha befejezzük ezt a (földi) anyagi játékot. Ehhez pedig a lehetőség mindenki számára adott bármikor."
Az a baj, hogy még soha senki sem jött vissza a Paradicsomból, hogy elmondja, mennyire jó vagy nem jó ott. Tehát vagy annyira jó, hogy akik oda kerültek, azok elfelejtik értesíteni erről a tényről a szeretteiket, vagy nem is létezik.
"Ezt én nem isten büntetésének fogom fel, hanem a szabadság kiterjesztésének az ember irányába. Az ember pedig élt a lehetőséggel. Nem az unalmas paradicsomot választotta, hanem a küzdelmes, de nagyobb szabadsággal járó földi életet"
A baj az, hogy eredetileg nem küzdelmes, nagyobb szabadsággal járó élet, hanem szörnyű halál járt volna a gyümölcsevésért.
Egyébként meg ha annyira unalmas a Paradicsom, akkor miért akar az összes keresztény oda kerülni halála után? Ennyire unatkozni akarnának?
#16:
"Ádám nem volt tapasztalatlan, mert Isten mindent elmagyarázott neki, és elmondott mindent amit tudnia kell, hogy felelősséggel tudjon szabad döntést hozni."
Fain. Akkor miért is szakajtottak Évával a tudás gyümölcséből? Mert meg akartak halni? Hiszen eredetileg halál járt volna a gyümölcsevésért, ezt is elmondta nekik Isten, tehát tudatában voltak.
"Ha annyira gyernek szinten lett volna, akkor nem adott volna Isten olyan felelősség teljes munkát, hogy népesitse be utódokkal, és tegye szép kertszerű otthonukká a Földet, amire egy mintát is adott, ahova helyezte őket."
Hát pedig látod, hogy olyan gyermeki szinten volt, hiszen annak ellenére ettek a tiltott gyümölcsből, hogy Isten megtiltotta nekik, és szörnyű halált helyezett kilátásba ha megteszik. Épelméjű, beszámítható, felelősségteljesen gondolkodó ember ilyet nem csinálna.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!