Abban hiszel, amiben akarsz?
Közhelynek számít, hogy mindenki abban hisz, amiben akar. Szerintem ez azonban nem igaz. Mostanában láttam több kérdést is, miszerint a kérdező hinni akar valami MÁSBAN, de nem tud. Ez azt a feltevésemet támasztja alá, hogy a hit semmiképpen nem akaratlagos, fölé van rendelve.
Megjegyzés: ez nem azt jelenti, hogy a hit nem változik, csak azt, hogy nem akaratlagosan változik. Az idő, az ismeretek bővülése és a jellemfejlődés módosíthat rajta.
Mit gondoltok erről?
" 'Talán bizony nem igaz az ezer vallásról írt véleményem?'
Bizony hogy nem igaz! Pontosan ebből tudom, hogy nem ismered a vallásokat. :)
Legalábbis a kereszténységet és a buddhizmust egész biztos, hogy nem."
Na de mégis, kíváncsivá tettél, áruld el, hogy miből szűröd le ezt a gondolatot? Nem nagyképű ez egy kicsit? Persze te meg vagy győződve a saját igazadról, akárcsak egy muszlim, vagy a többi is pontosan ugyanígy, mint te.
Valahol olvastam, hogy az őrültben fel sem merül az, hogy esetleg őrült lehet, ugyanígy egy vallásosban az, hogy tévedhet. Ez az elvakultság, ez bizonyítja, hogy nem vagy egészséges.
"Aki hinni akar valamiben, de nem tud, az egy zavarodott, fogyatékos ember."
Szerintem meg az a zavarodott, a fogyatékos, aki elhisz olyan dolgokat, amire nincs bizonyíték.
"Szerintem meg az a zavarodott, a fogyatékos, aki elhisz olyan dolgokat, amire nincs bizonyíték."
Én inkább úgy mondanám, hogy az is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!