Abban hiszel, amiben akarsz?
Közhelynek számít, hogy mindenki abban hisz, amiben akar. Szerintem ez azonban nem igaz. Mostanában láttam több kérdést is, miszerint a kérdező hinni akar valami MÁSBAN, de nem tud. Ez azt a feltevésemet támasztja alá, hogy a hit semmiképpen nem akaratlagos, fölé van rendelve.
Megjegyzés: ez nem azt jelenti, hogy a hit nem változik, csak azt, hogy nem akaratlagosan változik. Az idő, az ismeretek bővülése és a jellemfejlődés módosíthat rajta.
Mit gondoltok erről?
ceri....:D
"Amiről bizonyíték van az a tudás. Könnyen dobálóztok szavakkal"...........írod
-----------
Ez már a részedröl filozófia. :)
Te hiszed vagy tudod a "nagy robbanás" elméletet?
Te hiszed vagy tudod, hogy a "tojás koleszterintartalma" miatt egészséges vagy nem?
Banális kérdés....de ez az emberi "tudás".
Egyszer így hiszik /tudják?/ máskor meg úgy hiszik /tudják?/
Jó és fontos a kérdés!
Először azonban tisztázni kéne, hogy mit értesz hit alatt. Szerény teológiai ismereteim alapján azt kell mondanom, hogy mást ért hit alatt a katolikus, az ortodox és a lutheránus teológia. A három definícióban jelentősek az átfedések, de a különbségek is. (Feltételezem a többi keresztény felekezet értelmezései is különböznek ezektől illetve egymástól is, de azokat nem ismerem.) Szóval nem ártana tisztázni, hogy te mit értesz hit alatt.
Alapvetően igaz - ebben egyetértés van - hogy nem abban hiszünk amiben akarunk, hiszen a hit az Istentől származó kegyelmi ajándék, amit nem kap meg mindenki.
Persze hinni (vagy nem hinni) egyedül Istenben és az Isteni Kinyilatkoztatásban lehet. (Ha másban "hisz" valaki, az nem hit, hanem valamiféle másfajta azonosulás - a "hit" keresztény definíciója szerint.)
Azonban szerepe van az emberi akaratnak is a hitben, hiszen ezt az Istentől származó kegyelmi ajándékot, HA ÚGY AKARJUK, vissza is utasíthatjuk, de el is fogadhatjuk.
Hitünk változásában is jelentős szerepe van az akaratnak, de persze csak az isteni kegyelem függvényében. Hitünk változása alatt a hitünk elmélyülése (vagy elsekélyesedése) értendő, ebben van szerepe az akaratnak, az említett elfogadás vagy elutasítás által.
Hitünk megélésének mikéntje azonban már kevésbé akaratlagos, úgy fog történni, ahogy adja magát - azaz egyértelműen az isteni kegyelem határozza meg.
Hitünk "tárgya", maga a Jóisten és az Isteni Kinyilatkoztatás pedig nem változtatható meg akaratlagosan, és magától sem változik meg. Isten örök.
grkaty!
Az ősrobbanást inkább csak hiszem, bár nem tudom melyik változatát.
A tojás koleszterin tartalma miatt is egészséges, de ez is csak hit. Megjegyzem amikor ennek az ellenkezőjét mondták azt nem hittem el. Pedig azt sulykolták évtizedekig, hogy vigyázzunk a sok koleszterinnel. Mindenesetre nekem még nem származott tőle bajom. Ez a saját tapasztalatom, tehát nem is érdekel, hogy ki mit mond.
Mint ahogy te biztos vagy Jehovában. Nyilván te is megtapasztaltad őt -mint én a tojást- vagy csak elhiszed amit a zsidók írtak róla?
Az ősrobbanás mikéntje nekem marginális kérdés. Az életvitelünket meghatározó dolgokat viszont sztem felelőtlen pusztán hitre alapozni. Tudom sokszor nem kerülhetjük ki, tehát a döntéseinkben sokszor szerepet játszik a hitünk. Sokszor mérlegelnünk kell. Hiszünk-e egy olyan nép eredetmondájában, amelynek a múltja és a jelene is a kiválasztottságról szól, és mérhetetlen szenvedést okoznak az emberiségnek. Az eredetmondájuk elemei is összelopkodottak, és ma is lenyúlnak mindent amit lehet.
Pedig igazat mondanak az orvosok a táplálkozás és az életmód egy csomó betegséget magában hordoz. Érdekes módon azok a japánok, akik telítetlen zsírsavakban gazdag halétrendet követnek, nem ismerik az infarktust, meg talán az agyvérzés is ritka náluk, meg az egyéb érrendszeri betegségek.
Természetesen nem a tojás tehet magában erről, hanem mindösszesen az életmód. Nyugodtan szalonnázhatnál is időnként, ha kaszálnál is közben, vagy hajnaltól késő estig szántanál, vagy egyéb kőkemény fizikai munkát végeznél. A tojás azoknak egészséges, hiszen a rengeteg ásványi és vitamintartalma mellett roppant nagy az energiatartalma is.
Ha viszont az a napi legnagyobb erőfeszítésed, hogy felhajtod a laptop fedelét, akkor jobb, ha meggondolod miket eszel. Az orvosok soha nem mondták a tojásra, hogy egészségtelen, más dolog, hogy a média mit szűrt le ebből.
A tohonya életmód az egészségtelen és ilyenkor minden hizlal, a túlsúly meg minden bajnak az okozója lesz később. Lassanként jön a magas vérnyomás, és minden velejárója. Akkor persze már rohangál az orvoshoz az elmeszesedett ereivel, de hát mit lehet ilyenkor tenni? Évtizedek mozgásszegény életmódja párosulva a magas koleszterintartalmú étrenddel biztos út a koporsóba.
Nem hinni kell különféle elképzelésekben, hanem tájékozódni.
A hit csalóka dolog, tulajdonképpen egyenlő a tévhittel.
Gondold csak el, ha veszünk ezer vallást, mert a történelem folyamán bizonyára volt annyi, akkor 999 biztosan téves, mivel ezek egymást kizárják, ami nem jelenti azt, hogy az ezredik sem tévedés.
Eleve irracionális a hit, nem lehet meggyőződni róla, hogy valóság e, így semmi sem különbözteti meg a téveszmétől. Annak az ezer vallásnak mindegyik hívője persze azt képzeli, hogy neki és csakis neki van igaza, pedig a többségük nyilvánvalóan téved, hiszen az ezerből max egy lehet a nyerő, így hát a hit csalóka dolog.
Ahhoz, hogy hívő legyen valaki, számos ok közrejátszhat, a gyermekkori beállítottság, a szülők, vagy más tekintélyek befolyása, a család, a környezet elvárása. Szerintem akarnia is kell egy embernek, hogy valamiben higgyen és ez úgy nyilvánulhat meg, hogy az ésszerű érveket szándékosan, vagy tudat alatt a szőnyeg alá sepri, valamilyen bizonytalan megoldásban reménykedve és egy hívőnek eszében sincs szembenézni a valósággal.
Allah akbár, kiáltja, vagy Isten mindenható, ez sem rossz, hare Rama, vagy Kritsna és minden okés, felesleges a gondolkodás.
Nem sokat tudsz a vallásokról. Konkrétan semmit. :)
Hát a hit kérdéstöl eljutottunk a tojásig. :D
Ez már tradició, mindig másütt kötünk ki. :D
Attól függ, melyik orvoshoz jártunk, aki nem hitte, hogy a tojás káros nem tiltotta le, aki elhitte, az letiltotta.
Én sohasem voltam fanatikus páciens, /nekem hiába is tiltotta volna/ :D
Abban hiszek, hogy a mértékletesség az evésben ivásban, az elegendö alvás, zöldség, gyümölcs, a savanyú tejtermékek fogyaztása, mértékkel a hús.... ez mind jó. /természetesen mindenki ismeri saját egészségi állapotát, esetleg nem-e alergiás valamire/
Nem írígynek, bosszúállónak gonosznak lenni, mert ezzel is árt az ember magának is és a környezetének is.
....aztán mindent igyekszik az ember jól csinálni,majd jön egy állat és leüt, volt nincs.....
"Nem sokat tudsz a vallásokról. Konkrétan semmit. :)
"
Ebben tévedsz, de különben ahhoz, amit leírtam, nem kell ismerni. Talán bizony nem igaz az ezer vallásról írt véleményem? Mindegyik vakon hisz és a 999 ezrelék biztosan téved.
"Hát a hit kérdéstöl eljutottunk a tojásig. :D "
Ez is egyfajta hit, te azt hiszed érted mit mondanak neked, pedig csak hiszed, hogy érted.
"Attól függ, melyik orvoshoz jártunk, aki nem hitte, hogy a tojás káros nem tiltotta le, aki elhitte, az letiltotta.
"
Az orvosok általában értették miről van szó. Persze az embereket mozgásra bírni nem könnyű, mert a lustaság határtalan. Különben elég megnézni a statisztikát, hazánkban mikor halnak meg az emberek, miben és mit esznek, mennyire fittek, edzettek.
"Abban hiszek, hogy a mértékletesség az evésben ivásban, az elegendö alvás, zöldség, gyümölcs, a savanyú tejtermékek fogyaztása, mértékkel a hús.... ez mind jó. /természetesen mindenki ismeri saját egészségi állapotát, esetleg nem-e alergiás valamire/ "
Ez eddig nem rossz, főleg ha nincs túlsúlyod, mert ha van, akkor hibás az egész. Ha puhány vagy mellette, akkor semmi sem jó. Persze a mértékletesség eleve jó hatású, ez még a sportban sem hátrány, mert hallottam olyan olimpikonról, aki halálra edzette magát, de azért a mozgás mindennek az alfája és az omegája.
"....aztán mindent igyekszik az ember jól csinálni,majd jön egy állat és leüt, volt nincs....."
Régen meg megöltek a zsidók, a hettiták, az egyiptomiak, a rómaiak, a hunok, a gallok, a tatárok, a törökök, meg a különféle rabló népségek, amikből rendőrség és korszerű bűnüldöző szervek hiányában dögivel volt. Vagy elvittek a járványok a pestis, a lepra, a tífusz, a himlő, a kolera, vagy csak éhen haltak az emberek tavasszal, vagy aszályos évben.
Gondolom szeretnél abban hinni, hogy régen minden jobb volt, de ez nem igaz.
"Talán bizony nem igaz az ezer vallásról írt véleményem?"
Bizony hogy nem igaz! Pontosan ebből tudom, hogy nem ismered a vallásokat. :)
Legalábbis a kereszténységet és a buddhizmust egész biztos, hogy nem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!