Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Bekelenne tiltani minden...

Bekelenne tiltani minden vallást a világon, szerintetek is eljönne az új aranykor?

Figyelt kérdés

Az őseink annak idején létrehoztak egy szörnyeteget, amit istennek neveztek. Kultuszokat építettek köré, amik aztán hátráltatták a tudományok és művészetek fejlődését. A másképp gondolkodokat pedig máglyára küldték egy egy képzeletbeli teremtmény, egy szörnyeteg nevében.

A keresztény egyház és az iszlám népírtásokat és emberiség elleni bűntetteket követett el. Bekellenne tiltani a vallásokat, tényleg. Mert isten egy szörnyeteg, és a hívei haladás ellenes birkanyáj.

2015. ápr. 14. 20:25
1 2 3 4 5 6
 21/51 anonim ***** válasza:
53%

Azzal egyetértek, hogy a vallás rendkívül káros az emberiségre.

Viszont van ami még károsabb, az a vallás tiltása. Ha belegondolsz, egyébként a mai világvallások is ezt tették anno a többi vallással, szóval mivel lennél jobb, ha tiltanád te is?

2015. ápr. 15. 14:01
 22/51 anonim ***** válasza:
53%

"a vallások felmondásával az emberiség visszaüppedne a "ami nekem jó az a JÓ és ami nekem rosz az a ROSZ" illetve "ha van erőm megtenni jogom is van megtenni" "az erősebb kutya b..." filozófiájába"

Ez butaság. Ez nem a vallástól függ, van aki valójában vallásosan is így gondolkodik belül (ha valaki azzal jön, hogy az igazi vallásosak nem, azokkal közlöm, hogy ezt az érvelési hibát "nem igazi skót" néven emlegetik), van aki vallásosan sem. Az erkölcs és a vallás két különböző dolog, aki csak a vallás miatt erkölcsös, az nem erkölcsös, mert a jutalomért cserébe cselekszik csak helyesen.

2015. ápr. 15. 14:04
 23/51 anonim ***** válasza:
100%

Kérdező, talán öntudatlanul, erősen diktatórikus hajlamaid vannak. Nyilván azért, mert aki keveset tud, könnyen megcáfolják, ami bőszíti.

Te mindössze az emberiséget akarod betiltani. A vallás hasznos a maga módján, viszont vannak kártékony egyedek, akik ezt remekül kihasználják butításra haszonlesésre. És működik. Ezt sem betiltani kell, hanem szankcionálni. Például úgy, hogy ami kárt okoztak, meg kell téríteniük.

2015. ápr. 15. 18:57
 24/51 anonim ***** válasza:
100%

A 20. században 100 millió ember életét oltották ki egy ateista-materialista ideológia jegyében szerte a világon, és rengetegét megnyomorították.

A te logikádból az következik, hogy be kéne tiltani az ateizmust és a materializmust?

Az enyémből nem, és ugyanígy nem gondolom, hogy attól jönne el az aranykor, ha a vallásokat betiltatnák. (Arról nem beszélve, hogy senkinek nem tudod megtiltatni, hogy abban higgyen, amiben hisz. Ez a diktatórikus berendezkedésű államokban sem sikerült.)

2015. ápr. 15. 20:25
 25/51 openyoureye ***** válasza:

Valamilyen szinten érthető a kérdező felháborodása, bár én nem vagyok ateista, de meg tudom érteni. Talán azért amit a napokban olvastam, hogy indiában ha a feleség túléli a férjet, azaz megözvegyül akkor simán lelocsolják benzinnel és felgyújtják. Nem tudom dívik e még ez ma is, vagy csak régen, de ilyet épeszű ember nem tesz még ha egy isten is parancsol ilyet(szerintük).

Viszont túlkapás mindenhol látható, nem csak a vallásban. A politikában ugyan úgy, mint a médiában, vagy bármely nagyvállalatnál.

Egyébként érdekelne, hogy miféle fellendülést vársz mondjuk a vallások betiltásából? Le tudnád vezetni csak néhány mondatban, hogy ha be lennének tiltva a vallások az emberek miért és hogyan törekednének elkerülhetetlenül a világbékére és egy új aranykor eljövetelére? Ahogy Ozmium42 is rámutatott, vagy Einstein: Az emberi hülyeség határtalan. Az meg már tökmindegy, hogy milyen zászló alatt egyesülnek a birkák...

2015. ápr. 15. 21:54
 26/51 anonim ***** válasza:
74%

"Talán azért amit a napokban olvastam, hogy indiában ha a feleség túléli a férjet, azaz megözvegyül akkor simán lelocsolják benzinnel és felgyújtják."

Ez hülyeség, ez valami szélsőséges eset lehetett és biztos, hogy nem vallási eredetű. Nemrég néztem egy dokumentum filmet a MONSANTO-ról, meg a gén-kezelt növények által okozott kárról. Ebben elmondták, hogy Indiában több ezer mezőgazdát tettek tönkre a hibás gén-kezelt gyapottal, e miatt több ezer farmer lett öngyilkos. Ugyan az öngyilkosság miatt a férfi családja (felesége) szégyenben él, hiszen a vallásuk tiltja, de egyiket sem gyújtották fel.

"Az emberi hülyeség határtalan."

Einstein azt mondta, hogy két dolgot ismer, ami végtelen. Az univerzum és az emberi hülyeség. Bár az előbbiben nem volt biztos.

Én meg ismerek két olyan mondást is, amiről nem tudom honnan származik, de találó.

Egyik az, hogy az eszet osztották a világ kezdetekor a legigazságosabban, mert senki sem panaszkodik, hogy neki kevés jutott.

Illetve a Föld IQ-ja állandó, csak egyre több felé oszlik.

---

Anonymus

2015. ápr. 15. 23:08
 27/51 anonim ***** válasza:

Had védjem emg az álláspontomat, én írtam korábban:

"a vallások felmondásával az emberiség visszaüppedne a "ami nekem jó az a JÓ és ami nekem rosz az a ROSZ" illetve "ha van erőm megtenni jogom is van megtenni" "az erősebb kutya b..." filozófiájába"

a fentebbi cáfolat erre szerintem azért téves mert mint én is írtam a vallások határozták meg, hogy a köztudatban mi legyen "jó és rosz" ezért még az ateista emberek is alapvetően vallásos ideákat követnek, és az amúgy ateista filozófiai/ideologiai rendszeresk is televannak vallásos elemekkel, gyakran a velük kortárs egyházat azért támadták mert azok a saját elveiket nem tartották be, sőt... és mint szintén írtam azok az ateisták akik úgy vélték ,hogy a vallásokat tényleg fel kell mondani, de TÉNYLEG tehát ne legyünk "hit nélküli keresztények" manapság a "gonoszság ikonjai" (pl Hitler, akit szintén említettem).

Abban természetesen igazat adok, hogy gyakran elvileg vallásos emberek teljesen a saját nézeteiknek ellentmondva élnek, ellenben mások úgy élnek mintha vallásosak lennének, holott nem azok, de épp a fentebb kifejtettek miatt a legkevésbé sem értek egyet azzal, hogy mindez a vallásoktól teljesen független, azt még megérteném ha azzal érvelnétek, akár a kérdező is, hogy az erkölcsi elemeket megtartva valamilyen képlékenyebb ideológiát kéne behozni a vallások helyére. Megérteném ,de nem értenék vele egyet, mert a történelem megtanított minket arra, hogy az ilyen kezdeményezések és vérontásba torkollanak.

Még egy fontos dolog: én nem ismerek de nem is hallottam olyan vallásos emberről aki azért eltt volna erkölcsös mert kapar a jutalomért vagy fél a büntetéstől, egyszerűen így tartja helyesnek, és ha megkérdezik miért esetleg azt válaszolja mert a vallási meggyőződése ezt diktálja, ateisták esetleg azt mondhatnák, mert így nevelték őket, vagy mert a politikai meggyőződésük ezt diktálja, mert ugye minden emgkérdőjelezhető, pl "miért ne lenne jogom elnyomni, akár meg is ölni valakit, ha ahhoz elég erős vagyok" és ha tényleg nyitottak vagyunk, kívülhelyezkedünk a berögződéseinket, nincs rá semmi igazán obiektív válasz, csak annyi ,hogy "így tartm helyesnek" miért tartja valaki így helyesnek? Lehet, hogy a vallása miatt, ennyi...

2015. ápr. 16. 00:48
 28/51 openyoureye ***** válasza:

Anonymus-nak:

- Bár legtöbbször egyetértek veled, de most szerintem cserben hagyott az objektív megítélésed.

"Ez hülyeség, ez valami szélsőséges eset lehetett és biztos, hogy nem vallási eredetű."

- Először is ha szélsőséges ha nem, megtörtént és csak nézőpont kérdése mennyire szélsőséges. Ha a te gyerekeddel történik máris nem lesz olyan szélsőséges, hidd el.

De, hogy mennyire buták is az emberek indiában a vakhit miatt, itt egy kis olvasmány ahol a következő sorokat találhatod: "150 évvel ezelőtt még elégették az özvegyet férje halotti máglyáján"

[link]

Egyébként ha csak egyetlen eset történt volna is emiatt, nyugodtan kérdőre lehetne vonni, hogy a vallást hogy lehet összehozni ilyen cselekedettel. Sajnos nem egy ilyen esetről lehet olvasni, de ne menjünk messzire, ha a keresztes háborúkat nem is(mert lovagok vívták) de a máglyahalált a papok butasága szította és boszorkánynak bélyegezve mészároltak le ártatlan embereket. Ezek felett nem szabad szemet hunyni, hogy óóó, az már rég volt.

"Einstein azt mondta, hogy két dolgot ismer, ami végtelen. Az univerzum és az emberi hülyeség. Bár az előbbiben nem volt biztos. "

- Ezzel nem tudom mit szerettél volna mondani. A határtalan és végtelen szerintem szinoníma szavak. Einstein pedig ezt mondta: "A világon két dolog végtelen: a világegyetem és az emberi hülyeség. Bár az elsőben nem vagyok biztos."

2015. ápr. 16. 10:42
 29/51 anonim ***** válasza:

"Először is ha szélsőséges ha nem, megtörtént és csak nézőpont kérdése mennyire szélsőséges."

A gondom ezekkel mindig ott van, hogy úgy ítélünk meg valamit, hogy egyrészről, majdhogynem a Föld másik oldalán történt, illetve egy olyan társadalmi és vallási környezetben, amelyet nem hogy nem értünk, de nem is ismerünk.

A vikingeknél is szokás volt, hogy a halott királlyal együtt égetik el a királynét is, akár halott akár életben van még. Ha életben volt, akkor élve égették el.

Azért mert nem értünk vele egyet, és a mi kultúránkban ez nem fér meg, nincs jogunk más népek kultúráját elítélni teljes egészében. Valószínűleg ott sem ért mindenki egyet ezzel a fajta eljárással.

Erre hoztam fel példának, hogy Indiában eléggé sok özvegy él, és mégsem égetik el őket. Azt az apróságot meg elfelejtetted leírni, hogy 150 éve történt ez az eset.

---

A középkori és mindenkori kegyetlenségeket szerintem a végtelenségig lehetne sorolni a történelem viharaiból. A szkítákat pl. őseimnek tartom, mégis volt náluk olyan szokás, amivel nem értek egyet. Így például a hadifoglyok közül minden százat megöltek, a többit egy évig rabszolgának tartották, utána aki még élt hazatérhetett.

Ennek ellenére nem értek egyet a módszerrel, de hozzá kell tenni, hogy ezek csak görög utazók írásaiból maradtak fenn, szóval egyrészről, nem biztos, hogy igaz, másrészről nem biztos, hogy teljesen ismerték és értették a görögök ennek a szokásnak a miértjét.

---

A legtöbb ősi vallás, akárcsak az Indiai, erősen foglalkozik a halállal. És egy olyan kultúrában, amely mélyen hisz abban, hogy nincs halál a lélek és szellem számára, csak a test hal meg, az egyszerűen nem retteg a haláltól. Annak nem okoz fennakadást olyan, hogy áldozatot mutatunk be stb.

Ezt csak a judaizmus illetve a kereszténység terjesztette el a világon, hogy márpedig a halál után nincs élet, és mindenki az örök semmibe megy. Persze a kereszténység ebből a szempontból kicsit rafináltabb, hiszen ők hozzáteszik, hogy "de ha a hatalmat szolgálod, akkor örök életet nyerhetsz". Ezért ez az irdatlan nagy halálfélelem és rettegés az elmúlástól európában. Ez a nihil és a karpediem életfilozófia forrása. A haláltól való félelem. És ez a kegyetlenségek forrása is. Hiszen, ha ebben az életben nem ér utol a büntetés, akkor ha meghalsz, akkor már úgy is mindegy, hisz a halál után nincs semmi, így egész nyugodtan követhetsz el akármekkora emberiség ellenes bűnöket. Ha meghaltál már teljesen mindegy nem? A lényeg, hogy nekem legyen jó.

---

Anonymus

2015. ápr. 16. 13:20
 30/51 anonim ***** válasza:

Nah, jól befejeztem a hsz-t :D Openeye, természetesen semmi gondom nem volt a hsz-eddel, csak kicsit túlzásnak éreztem, hogy úgy állítottad be, mintha ez ma is teljesen elfogadott szokás lenne és ma is így járnának el az Indiaiak.

Egyébként az Einstein-es résszel sem volt gondom, csak gondoltam leírom a verziót, ahogy én ismerem, mert úgy szerintem viccesebb :)

---

Anonymus

2015. ápr. 16. 13:22
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!